Energia- ja ympäristötekniikan opinnot veivät ympäristönsuojelun tehtäviin

Katriina Mannonen valmistui SAMKista energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi 2018 ja työskentelee tällä hetkellä ympäristönsuojeluinsinöörinä. Kiinnostus ympäristöasioita ja ilmastonmuutoksen torjuntaa kohtaan sai hänet hakeutumaan opintoihin.

Ympäristönsuojeluinsinööri Katriina Mannonen keltaisessa huomiotakissa toimistossa
Ympäristönsuojeluinsinöörinä työskentelevä Katriina Mannonen löysi ympäristötekniikasta oman juttunsa.

Ympäristönsuojeluinsinöörinä työskentelevä Katriina Mannonen löysi ympäristötekniikasta oman juttunsa.

Katriina Mannonen valmistui SAMKista energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi joulukuussa 2018 ja työskentelee tällä hetkellä Rauman kaupungilla ympäristönsuojeluinsinöörin viransijaisena. Alun perin lähihoitajaksi kaksoistutkinnolla kouluttautunut Katriina päätyi opiskelemaan SAMKiin energia- ja ympäristötekniikkaa kiinnostuksesta ilmastonmuutoksen hidastamista ja siihen sopeutumista kohtaan. Erityisesti kiinnostusta herätti ympäristötekniikka, johon Katriina opinnoissaan suuntautuikin.

Ympäristönsuojeluinsinööri työskentelee monipuolisten ja vaihtelevien tehtävien parissa. Katriinan työtehtäviin kuuluu muun muassa ympäristö- ja maa-aineslupien kirjoittamista. Luvat esitellään Rauman ympäristö- ja lupalautakunnalle, joka tekee niistä varsinaiset päätökset. Lisäksi työtehtäviin kuuluu lupien valvontaa, valituksien tutkimista, lausuntojen antamista, käyntejä tarkastuskohteissa ja siivouskehotusten antamista.

– Erityisesti nyt keväällä erilaisia roskaantuneita alueita tulee esiin, kun ihmiset alkavat ulkoilemaan enemmän, Katriina kertoo.

Kipinä ympäristönsuojelun tehtäviin syttyi jo opintojen ensimmäisenä kesänä, kun Katriina työskenteli kesäharjoittelijana nykyisessä työpaikassaan Rauman kaupungilla.

– Siellä tuli heti sellainen olo, että tästä mä tykkään ja toivon, että vastaaviin työtehtäviin pääsisin jatkossakin.

Ympäristötekniikan opinnot sopivat hyvin sellaiselle, jota kiinnostaa ympäristöhaasteiden ratkominen.

Opintojen aikana Katriina työskenteli kahtena kesänä myös vaarallisen jätteen terminaalilla Lassila & Tikanojalla. Työstä saatua kokemusta on päässyt hyödyntämään nykyisessä toimenkuvassa, johon kuuluu myös jätehuollon valvontaa. Valmistumisen jälkeen Katriina ehti työskennellä myös vajaan vuoden verran SAMKissa kehittämis- ja tutkimusyksikkö WANDERissa projektitutkijana, jossa hän pääsi osallistumaan monipuolisiin projekteihin talousveden ja sisätilahygienian parissa.

Opintojen avulla merkityksellisiin työtehtäviin

Energia- ja ympäristötekniikan opinnot ovat antaneet Katriinan mielestä hyvät eväät työelämää varten ja moni opintojen aikana käyty kurssi on valmistanut suoraan työelämään. Erityisesti nykyisessä työssä Katriina kokee hyötyä olleen Ympäristölainsäädäntö sekä Ympäristöjohtaminen ja -järjestelmät -kursseista. Lisäksi opintoihin kuuluvat laitoskäynnit ja erilaiset yritysvierailut saavat kiitosta.

– Niistä jäi hyvin mieleen, millaiseen paikkaan voisin työllistyä tulevaisuudessa.

Ympäristötekniikan opinnot sopivat hyvin sellaiselle, jota kiinnostaa ympäristöhaasteiden ratkominen. Opiskelu on joustavaa, ja se on antanut mahdollisuuden yhdistää omat menot ja koulunkäynnin. Lisäksi alalta valmistuvien työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. Katriina uskoo, että alan työpaikat tulisivat jopa lisääntymään tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen edetessä. Kaiken kaikkiaan energia- ja ympäristötekniikan opinnot ovat tuntuneet oikealta valinnalta.

– On tosi kivaa saada tehdä työtä, jonka kokee merkitykselliseksi ja tärkeäksi.

Katriina Mannonen

Katriina Mannonen (insinööri, AMK), valmistunut SAMKista energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi joulukuussa 2018. Työskentelee tällä hetkellä Rauman kaupungilla ympäristönsuojeluinsinöörin viransijaisena.

Lue lisää Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksesta

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.