Eloa ja elinkeinoa Itämerestä – Meremme tähden -tapahtuma Rauman kampuksella 9.5. klo 9–18

Meremme Tähden on Itämeri-tapahtuma, joka järjestetään Raumalla jo kahdeksannen kerran Eurooppa-päivänä 9.5.2019 klo 9–18 teemalla ”Eloa ja elinkeinoa”.

Meressä riittää eloa ja monelle meri merkitsee myös elinkeinoa. Itämeri on osa monia eri elämänalueita, unohtamatta kuitenkaan haasteita meren tilassa. Tapahtumaan osallistuu satoja ihmisiä lapsista ammattilaisiin, tutkijoista veneilijöihin.

Jokaiselle jotakin: Meremme Tähden

Itämeri on monen elinkeinon aihe ja lähde. Länsirannikolla meriklusterin tilauskanta on lupaava. Matkailu on kasvava palveluliiketoiminnan ala. Luonnossa liikkuminen ja veneily ovat suosittuja vapaa-ajanvietto tapoja. Toisaalta Itämeren tila ja sen parantaminen on yhteinen huolenaihe.

Koululaisille toimintaa

Aamupäivällä (9–12) tapahtumaan saapuu kolme sataa 4–6 luokkalaista opettajineen Raumalta, Eurajoelta ja jopa Raisiosta saakka. Paikan päällä he pääsevät tutustumaan yli 25:llä tapahtumapisteellä mm. laivasimulaattoriin, melontaharrastukseen, lämpökamerakuvaukseen, laivanrakennukseen, kierrätysmuovin matkaan sekä jätevesiasioihin.

Elinkeinoa merestä

Koululaisten toimintapisteet muuntuvat aikuisille suunnatuiksi ständeiksi (klo 15–16.30). Meriteollisuuspainotteisissa työpajoissa (klo 13–15) asiantuntijat kertovat energiatehokkuudesta sekä uusiutuvasta energiasta meriklusterissa Satakunnassa, alusten energiatehokkuudesta ja rikkivalvonnasta, päästöjen valvonnan mittauspalvelusta sekä metalliteollisuuden kuljetuksien ympäristötoimista Itämerellä.

Veneilyä ja vapaa-ajan viettoa meren äärellä

Eloa merestä -teemassa (klo 16.30–18.00) on esityksiä ja keskustelua veneilystä ja toimista puhtaamman meriluonnon puolesta. Tilaisuudessa julkaistaan virallisesti veneilyn turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen keskittyvä PortMate-nettisovellus .

– Alkava veneilykausi toimii sovelluksen kokeilujaksona ja käyttäjäpalautteen keräämiseen, kertoo projektitutkija Teemu Heikkinen SAMKista.

Lisätietoja

Meremme Tähden-tapahtuma järjestetään kahdeksannen kerran. Satakunnan ammattikorkeakoulun Älykkäät kaupunkialueet -tutkimusryhmä koordinoi tapahtumaa. Meremme Tähden periaatteena on, että kaikki taho osallistuvat omilla resursseillaan. Tapahtuma on kaikille ilmainen. Jos tapahtumaan ei pääse paikan päälle, voi osallistua myös netin välityksellä osoitteessa: https://hill.webex.com/meet/alberto.lanzanova

Yhteystiedot

Teija Järvenpää
projektitutkija
Satakunnan ammattikorkeakoulu
S-posti: teija.jarvenpaa@samk.fi
Puh: +358 44 710 3953

Minna Keinänen-Toivola
tutkimusryhmän vetäjä, tutkimuspäällikkö
Satakunnan ammattikorkeakoulu
S-posti: minna.keinanen-toivola@samk.fi
Puh: +358 44 710 3063

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.