YAMK-työnä hävikkiruoan myynnin konseptointia

Satu Tuoriniemi, Hanna Lavi ja Elina Tiensuu opiskelevat Johtamisen ja palveluliiketoiminnan YAMK-koulutusohjelmassa. He tekivät opintojaksolla ryhmätyönä ruokahävikkiin liittyvän palvelukonseptin osallistavalla menetelmällä.

Vihreäpukuinen henkilö pitelee edessään ruokalautasta.

Tehtävään haluttiin saada kaikkia ryhmäläisiä helposti lähestyttävä aihe, sillä ruokailu ja hävikki koskevat meistä jokaista alasta riippumatta. Työ tehtiin Arkea Oy:lle, missä Hanna työskentelee suunnnittelijana.
– Hävikki on tärkeä ja ajankohtainen aihe ja sain siitä hyötyä omaan päivätyöhöni, Hanna painottaa. Aluksi haastateltiin potentiaalisia palvelun käyttäjiä. Haastattelujen perusteella kehitettiin hävikkiruokaan liittyvä palveluprototyyppi.
– Prototyyppivaiheessa testasimme erilaisia sovellusvaihtoehtoja hävikkiruoan myymiseen, joista valikoimme yhden pilotoitavan malliin. Tämän jälkeen teimme toimintasuunnitelman palvelun pilotointiin. Suunnitelma sisälsi käytännön resurssit, markkinointiviestintäsuunnitelman, SWOT-analyysin ja konseptin menestyksen mittareiden määrittelyn, Satu kertoo.

Hävikkiruokaa sovelluksella ravintoloista ja kouluista?

Työssä on lähdetty miettimään, miten ihmiset saataisiin innostumaan hävikkiruoan ostamisesta.
– Ennen koronaakin monet ravintolat myivät hävikkiruokaa, mutta mahdollisuutta hyödyntävä asiakaskunta on aika suppea. Kurssin tulosten avulla saatiin tietoa, miten asiakkaiden ostopäätös tapahtuu ja miten he toivoisivat ostotapahtuman etenevän. Koronan jälkeisessä elämässä on hyvä miettiä, mitä hävikkiruokaa valitaan ja millä sovelluksella sitä lähdetään myymään Arkealla. Tulevaisuudessa voidaan myös miettiä, miten hävikkiruokaa voitaisiin myydä esimerkiksi myös kouluista, Hanna kertoo. Konkreettisena tuotoksena syntyi hävikkiruoan myynnin konsepti.
– Käyttäjien osallistaminen toi meille aidosti uusia näkökulmia palvelun kehittämiseen. Heille tärkein kriteeri hävikkiruoan ostamisessa on arjen helpottaminen, se että voi syödä ”kotiruoan omaisesti” joutumatta kokkaamaan päivittäin itse. Myös mielipiteet pakkauksesta ja markkinointi- ja myyntikanavista toivat meille lisää arvokasta tietoa, Satu selvittää.

Ympäristö ja ekologisuus eivät nousseet päällimmäisiksi syiksi hävikkiruoan ostamiselle, vaan arjen helpottaminen.

– Juuri mielipiteet hävikkiruoan ostamisesta yllättivät. Ympäristö ja ekologisuus eivät nousseet päällimmäisiksi syiksi hävikkiruoan ostamiselle, vaan arjen helpottaminen. Palvelulta toivottiin myös helppoutta ja koko ruoan osto- ja noutoprosessin toivottiin toimivan vaivattomasti, Hanna lisää.

Lue lisää Johtamisen ja palveluliiketoiminnan YAMK-opinnoista Ruoka-annos ja aterimet sekä lasi ovat pöydän päällällä.

Tekijät:

Satu Tuoriniemi, Pori, työskentelee rekrytointisuunnittelijana Satasairaalassa.

Hanna Lavi, Turku, työskentelee Arkealla suunnittelijana.

Elina Tiensuu, Sastamala, työskentelee Teknikumilla asiakaspalvelussa vientikoordinaattorina.

Satu ja Hanna aloittivat opinnot vuonna 2018 ja suuntautuvat johtamiseen, Elina aloitti syksyllä 2019 ja suuntautui asiakaslähtöiseen palveluliiketoimintaan. Satu ja Hanna puurtavat jo opinnäytetyön kimpussa, Elina aloittelee juuri omaansa.

Jaa tämä sivu

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Silja-Sofia Ilvonen on ottanut verikokeen.

Hoitotyön harjoitteluista saa monipuolisia kokemuksia

Silja-Sofia Ilvonen opiskelee hoitotyön tutkinto-ohjelmassa toista vuotta ja valmistuu sairaanhoitajaksi. Silja-Sofia on kotoisin Porista ja hän halusi jäädä vielä kotikaupunkiinsa asumaan, joten SAMK valintana oli helppo.