YAMK-opiskelijoiden projekti tukee ukrainalaisten maahanmuuttajien kotouttamista tiedon lisäämisen kautta

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen YAMK-tutkinto-ohjelmassa opiskelijat toteuttivat pienryhmässä työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistehtävän. Tehtävän tavoitteena oli suunnitella projekti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtapoja ja menetelmiä käyttämällä, asiakaslähtöisyyden näkökulmasta.

Kolme nuorta naista seisoo valkokankaan edessä ja hymyilee.

Projektin lopullinen tuotos esiteltiin Liinaharjan vastaanottokeskuksen infopäivässä huhtikuun alussa.

Projektin työryhmässä herännyt idea liikunnan ja vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksien tiedon lisäämisestä maahanmuuttajille esitettiin Liinaharjan vastaanottokeskukselle. Aihe koettiin tärkeäksi ja ajankohtaiseksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kannalta. Liikunta on yksi kotouttamisen keinoista.

Ukrainan sota on lisännyt tilapäisen suojelun hakemuksia Suomessa. Tilastojen mukaan maaliskuussa 2023 vireillä on ollut 52 066, joista Ukrainan kansalaisten hakemuksia 51 075. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan Suomeen oletetaan vuonna 2023 saapuvan vielä 30 000 – 40 000 Ukrainan kansalaista. Tämän mukaan sota tulee heijastumaan Suomeen myös jatkossa, sekä tarve kotouttamista edistävälle toiminnalle.

Satakunnassa ilmaisia liikuntamahdollisuuksia on paljon. Liikunnasta on apua maahanmuuttajille esimerkiksi suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen ja toimintatapojen omaksumisessa, sekä se auttaa luomaan uusia ystävyyssuhteita ja verkostoja, sekä kartuttaa kieltä. Liikunnalla on tärkeä rooli myös mielenterveystyössä. Parhaimmillaan liikunta edistää eri kansallisuuksien välistä sopusointua.

Projektin toteuttamisessa työryhmän lisäksi oli mukana SAMKin sosiaali- ja terveysalan palvelukeskus Soteekki. Soteekin opiskelijaryhmä toteutti osallistavan työpajatoiminnan vastaanottokeskuksessa, sekä tuotti infopäivän sisällön projektiryhmän ohjeistuksella.

Lisätietoja:

Satu Koskela, projektipäälikkö, satu.koskela@student.samk.fi, p. 045 3259202

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.