YAMK-opinnäyte: Saunajoogasta tukea ikääntyneille omaishoitajille

Satakuntalaiset omaishoitajat saivat mahdollisuuden ohjattuun saunajoogaharjoitteluun, kun keväällä 2018 toteutettiin vanhustyön ylemmän AMK-opinnäytetyöhön kuuluva kymmenen kerran harjoittelukokonaisuus.

Mies ja nainen saunajoogassa.

Samalla kun ikääntyneiden määrä on kasvanut Suomessa, on myös ikääntyvien omaishoidettavien ja -hoitajien määrissä tapahtunut selvää lisääntymistä viimeisten vuosikymmenten aikana. Omaishoidon yleistyminen tuo omat haasteensa sosiaali- ja terveyspalveluille, sillä omaishoitajien tärkeää työtä pitäisi pystyä tukemaan ja mahdollistamaan käytettävissä olevilla resursseilla. Tärkeää olisikin kehittää uusia tukimuotoja omaishoitoon ja rohkeutta kokeilla epätyypillisiäkin vaihtoehtoja. Saunajooga uutena lajina voi vastata tähän haasteeseen.

Mistä saunajoogassa on kysymys?

Saunajoogassa yhdistyvät saunan hiljaisuus sekä joogaan pohjautuvat yksinkertaiset liikkeet. Lajia voi kuvailla kehoa huoltavaksi ja mieltä rentouttavaksi. Saunajoogasta puhuttaessa on tärkeää tietää, että se soveltuu kaikille ihmisille, iästä, koosta ja kuntotasosta riippumatta kaikille, jotka pystyvät saunomaan normaalilämpöisessä saunassa. Harjoitteita voi tehdä ohjatusti ryhmässä tai itsenäisesti omassa saunassa.

Saunajooga olikin vertaistukea ja ryhmäterapiaa

Ohjattuun saunajoogaharjoitteluun osallistui viisi henkilöä. Kokemukset harjoittelusta olivat pääsääntöisesti positiivisia. Harjoittelujakson aikana osallistujien elämänlaatuun liittyvä psyykkinen hyvinvointi, sosiaalinen toimintakyky sekä tarmokkuus lisääntyivät. Fyysiset vaikutukset kohdentuivat lihasten venymiseen ja nivelten notkistumiseen, myös hikoilu oli odotettua suurempaa. Näiden lisäksi hyviä kokemuksia olivat jaksamisen parantuminen sekä mielialan virkistyminen.

Saunajoogaharjoittelu tuntui soveltuvan hyvin osallistujien arkeen ja se oli heille sosiaalisesti tärkeä tapahtuma. Erityisen tärkeää oli se, että osallistujat kokivat harjoittelun lisänneen heidän arvokasta ”omaa aikaansa”. Yllättävintä oli ryhmäläisten korostama vuorovaikutus vertaistuen ja ryhmäterapian muodossa.

Yhteistyöllä tukitoimintaa

Ryhmä olisi mielellään jatkanut saunajoogaharjoittelua jakson jälkeenkin. Nyt kun on otettu askel kohti uudenlaista tukitoimintaa, jonka ryhmä ikääntyneitä omaishoitajia on kokenut mielekkäänä, olisi hienoa saada yhdistykset sekä saunajoogaohjaajat yhteistyöhön harjoittelun mahdollistamiseksi. Jo pelkästään Satakunnassakin on useita saunajoogaohjaajia sekä saunoja, joten ammattitaitoa ja tiloja olisi saatavilla.

Rouhikko, N. 2020. Saunajoogaharjoitteet omaishoidon tukena. Ylempi AMK-opinnäytetyö. Vanhustyön koulutusohjelma. Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot:
Nina Rouhikko
050 467 1557
nina.rouhikko@gmail.com

Tutustu Nina Rouhikon opinnäytetyöhön Theseuksessa

Jaa tämä sivu

Roope Töykkälä seisoo sillalla kahvikuppi kädessä.

Roope Töykkälä tekee opinnäytetyönsä liittyen tekoälyn käyttöön B2B-myynnissä

Roope Töykkälä opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa tradenomiksi. Poriin tie vei yhteishaun todistusvalinnan kautta.

Ryhmä valmistuvia opiskelijoita seisoo lavalla SAMK-screenin edessä.

SAMKissa vietettiin valmistumisjuhlaa 12.6.2024

SAMKissa vietettiin viime viikolla vuosittaista valmistumisjuhlaa eli publiikkia. Juhlaan oli kutsuttu kaikki lukuvuonna 2023–2024 SAMKista AMK- tai YAMK-tutkintoon valmistuneet opiskelijat.

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.