YAMK-opinnäyte: Maaperän radonpitoisuus tulee huomioida uudisrakentamisessa

Radon rakennuksen sisäilmassa pitkäaikaisesti altistuttuna aiheuttaa keuhkosyövän riskin. Maaperän radonpitoisuus tulisikin huomioida mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rakennusprosessia.

Kati Ylitalon mukaan uudisrakennuksiin tulisi tehdä perustusten liitosten tiivistykset erittäin huolellisesti ja asentaa rakennuspohjaan vapaasti tuulettuva radonputkisto.

Radon rakennuksen sisäilmassa pitkäaikaisesti altistuttuna aiheuttaa keuhkosyövän riskin. Tupakoitsijalla riski sairastua on vielä suurempi. Maaperän radonpitoisuus tulisikin huomioida mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rakennusprosessia. Lisäksi erilaiset normit ja säädökset velvoittavat radonin huomioonottamisen, esimerkiksi Ympäristöministeriön asetus pohjarakentamisesta mukaan rakennuspaikan radonriskit tulee huomioida suunnittelussa ja rakentamisessa. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyössään Kati Ylitalo tutki miten maaperän radonpitoisuus tulisi huomioida uudisrakennuksen pohjarakennuslausunnossa.

Radonia tutkittu sisäilmasta

Säteilyturvakeskus (STUK) on suorittanut asuntojen sisäilman radon-pitoisuuksien mittauksia eri puolella Suomea. Myös Porin ja Satakunnan alueella on tehty havaintoja melko suuristakin sisäilman radonpitoisuuksista. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan sisäilman sallittu radonpitoisuus on 200 Bq/m3. Esimerkiksi Noormarkun keskuksen alueelta on rakennusten sisäilmasta mitattu yli 200 Bq/m3 radonpitoisuuksia, lähes 20%:ssa kaikista mitatuista asunnoista. Säteilyturvakeskuksen suorittamia sisäilman radonpitoisuuksien mittauksia Porin ja Satakunnan alueella on edelleen vielä vähän ja harvakseltaan, eikä niiden perusteella voida täysin selvittää yksittäisen rakennuspaikan radonpitoisuutta.

Tiiviit perustukset ja koneellinen ilmanvaihto tarpeelliset

Radonia esiintyy kaikkialla jossain määrin ja rakennuspaikan radonpitoisuus voidaan selvittää ainoastaan mittaamalla se suoraan maaperästä. Maaperän radonmittauspalveluja tarjoavia yrityksiä on Suomessa vielä vähän. Ulkomailla maaperän radonmittauksia on tehty jo vuosia, jopa vuosikymmeniä. Mikäli maaperän radonpitoisuutta uudisrakennuksen rakennuspaikalla ei mitata. Ylitalon mukaan hyvä ratkaisu olisi, että rakennuspaikasta riippumatta kaikkiin uudisrakennuksiin, jotka tulevat olemaan asuin- tai työkäytössä, tehtäisiin perustusten liitosten tiivistykset erittäin huolellisesti sekä rakennuspohjaan asennettaisiin vapaasti tuulettuva radonputkisto, etenkin maanvaraisella laattaperustuksella rakennettaviin rakennuksiin. Esimerkiksi tuulettuvalla alapohjalla varustetun rakennuksen radonriskien torjumisessa saattaisi riittää pelkästään alapohjan huolellinen tiivistys sekä rakennuksen koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla, oikein säädettynä ja käytettynä on todettu olevan myös vaikutusta rakennuksen sisäilman radonpitoisuuden vähenemiseen.


Lisätiedot:

Kati Ylitalo

0400 887 399

kati.ylitalo@ramboll.fi

https://www.theseus.fi/handle/10024/333122

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Antti Kontiainen (vas.), Talent Acquisition Partner Noora Jönkkäri sekä SAMKista osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta ja kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi.

Yhteistyöllä uusia mahdollisuuksia: Boliden Harjavalta ja SAMK syventävät kumppanuuttaan

Boliden Harjavalta ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ovat allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen. Sopimus vahvistaa pitkään jatkunutta kumppanuutta, joka keskittyy erityisesti prosessi- ja materiaalitekniikan korkeakoulutukseen ja sen kehittämiseen.

Mies istuu punaisella tuolilla.

Suomalaisten korkeakoulujen yhteinen Opin.fi-palvelu on nyt auki

Opin.fi on suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen palvelu, joka kokoaa yhteen monipuolisen valikoiman korkeakoulujen avoimia opintoja. Mukana palvelussa on tänä keväänä jo 29 suomalaista korkeakoulua, SAMK mukaan lukien.