Tulevaisuuden näkymät toivat mielenkiinnon automaatioon ja robotiikkaan

Ilkka Pynnä opiskelee automaatiotekniikan insinööriksi kolmatta vuotta ja kokee, että automaatio sekä robotiikka ovat tärkeää tulevaisuuden teknologiaa.

Ilkka Pynnä ohjaa robottia.

Automaatio ja robotiikka ovat aina kiinnostaneet Ilkkaa.

Ilkka aloitti automaatioinsinööriksi opiskelun SAMKissa vuonna 2018. Tavoitteena on valmistua vuoden 2021 lopulla.

– On tärkeää tehdä jotain, mistä itse tykkää. Ala on ollut minulle juuri oikea ja opinnot ovat edenneet hyvään tahtiin.

Haasteita on myös ollut opiskeluaikana, kuten esimerkiksi uusien ohjelmien kanssa ajan tasalla pysyminen. Ohjelmat päivittyvät uuden teknologian myötä. Mielenkiintoa opintoihin löytyy kuitenkin huomattavasti.

Ilkkaa on erityisesti kiinnostanut robotiikka-aiheiset opintojaksot.

– Automatisoitujen ohjelmien ja robottien kanssa työskentely on ollut mielestäni erittäin mielenkiintoista ja tulevaisuuden kannalta tärkeää.

Työllistymismahdollisuudet tuovat lisää mielenkiintoa opiskeluihin

Työkokemusta alalta löytyy vähän ja tulevaisuudessa alan töitä varmasti riittää.

– Uskon, että alalla on erittäin hyvät työllistymismahdollisuudet, sillä automaatio ja robotiikka kehittyvät jatkuvasti uuden teknologian mukana.

Ilkan tavoitteena on tehdä juuri oman alan töitä tulevaisuudessa ja mielellään vielä robotiikan parissa.

– Jos tälle alalle lähtee, niin mielestäni alan on hyvä kiinnostaa tosissaan, koska alan opiskelu vaati paljon tekemistä ja keskittymistä. Olisi hyvä olla myös perustietoa tietokoneohjelmoinnista ja esimerkiksi sähköopin perusteista, hän pohtii.

Lue lisää sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoista Ilkka Pynnä käytävällä

Ilkan opinnot

  • Opintojen laajuus on 240 opintopistettä.
  • Tutkinto: Insinööri (AMK), Sähkö- ja automaatiotekniikka
  • Automaation merkitys kasvaa koko ajan.

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.