Santeri ja Pepper ovat tehneet robotiikkaa tutuksi tuhansille

– Meillä on tässä tällainen laite, keksi sille käyttöä, oli ensimmäinen työtehtäväni SAMKin harjoittelijana, Santeri Saari muistelee. Tämän jälkeen keksimistä on riittänyt ja harjoittelu vaihtunut kokopäiväiseksi projektitutkijan tehtäväksi. Tänä syksynä hänet palkittiin vuoden hanketoimijana.

– Haluamme näyttää, ettei robotiikka ole vaikeaa tai mahdotonta. Se on helppoa ja loogisesti toimivaa, vakuuttavat Santeri Saari ja Pepper työpaussilla.
– Haluamme näyttää, ettei robotiikka ole vaikeaa tai mahdotonta. Se on helppoa ja loogisesti toimivaa, vakuuttavat Santeri Saari ja Pepper työpaussilla.

Tämän jälkeen keksimistä on riittänyt ja harjoittelu vaihtunut kokopäiväiseksi projektitutkijan tehtäväksi. Tänä syksynä hänet palkittiin vuoden hanketoimijana.

– Haluamme näyttää, ettei robotiikka ole vaikeaa tai mahdotonta. Se on helppoa ja loogisesti toimivaa, vakuuttavat Santeri Saari ja Pepper työpaussilla.

Insinööriopintojen myötä Santeri tuli aluksi töihin tutkimus-, kehitys-, innovaatiolaboratorioon ja on sittemmin työskennellyt hyvinvointiteknologian, automaation ja robotiikan hankkeissa.

– Olen aina pitänyt loogisesta ajattelusta ja siitä, että saa ratkaista eteen tulevat ongelmat niin kuin itse haluaa ja käyttää omaa luovuuttaan, Santeri kertoo.

Opinnäytetyönsä Santeri teki hyvinvointia edistävän teknologian alalta. Sen aiheena oli älypeilin käyttö ikääntyneiden asumisessa. Älypeiliä hän kävi esittelemässä monissa tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla BaltSenior-hankkeen puitteissa.

Tällä hetkellä Santeri jatkaa työskentelyä ikääntyneiden älyteknologian ja siihen liittyvien hankkeiden parissa. Yhteistyössä Porin kirjaston kanssa kehitetään ratkaisuja, joilla ikäihmisten olisi helpompi käyttää erilaisia sähköisiä palveluja. Lisäksi hän tekee yritysyhteistyötä, johon liittyvät humanoidi- ja mobiilirobotit.

– Mobiilirobotteja testataan tavarakuljetuksiin erilaisissa laitosympäristöissä. Niitä voivat hyödyntää esimerkiksi kaupat ja sairaalat, Santeri kertoo.

Reissut Pepperin kanssa

Humanoidirobotteihin lukeutuva Pepper saapui SAMKiin samoihin aikoihin, kun Porin uusi kampus avattiin. Siitä lähtien Santeri ja Pepper ovat olleet erottamaton parivaljakko.

– Tarkoituksena on näyttää mihin humanoidirobotit tällä hetkellä kykenevät ja samalla vähentää robotteihin liittyviä uhkakuvia ja ennakkoluuloja, Santeri kertoo.

– Pepper ei vie esimerkiksi hoitotyön työpaikkoja, vaan korvaa joitakin toimintoja kuten infotauluja ja tabletteja. Se voi esimerkiksi toimia opastajana.

Pepper on tehnyt pienen roolin myös näyttelijänä eräässä lastenohjelmassa, joka nähdään myöhemmin televisiossa.

Santerin ja Pepperin tehtävänä on ollut myös esitellä robotin toimintaa erilaisille kohderyhmille, joista tärkeimpiä ovat lapset ja nuoret.

– Haluamme näyttää, ettei robotiikka ole vaikeaa tai mahdotonta. Se on helppoa ja loogisesti toimivaa, Santeri vakuuttaa.

Koululaiset tekevät esittelyissä itse lyhyitä ohjelmia, joilla Pepperin saa esimerkiksi tervehtimään tai tanssimaan

– Yli 1000 koululaista ja lukiolaista on jo ollut mukana. Suurin osa vierailee SAMKissa mutta olemme vieneet robotiikkaa myös kouluihin ja aiheeseen sopiviin tapahtumiin.

Robotiikan tulevaisuutta Santeri ei lähde ennustamaan.

– Teollisuudessa automaatio ja robotiikka ovat jo pitkällä, ja tekoälysovellukset kehittyvät hyvällä tahdilla. Olettaisin, että seuraava askel on robottien käyttö erilaisiin kuljetuksiin suljetuilla alueilla. Julkisessa liikenteessä ja autoilijoiden joukossa robottiautojen yleistymiseen menee varmasti vielä aikaa, kun muuttujia ja vastuuta on paljon. Mutta esimerkiksi teollisuusalueilla vierailijoiden kuljetukseen robottiauto soveltuu mainiosti.

Kun lukion pitkän matematiikan tärkeyttä nykyisin korostetaan, on pakko kysyä Santerilta, oliko hän itse hyvä matematiikassa?

– En ollut kovin hyvä lukion matematiikassa enkä insinöörimatematiikassa, enemmänkin keskitasoa, Santeri tunnustaa.

– Minusta tällä aihealueella tiedonhaku on avainasemassa. Looginen ajattelukyky ja oma kiinnostus ovat tärkeitä.

Jaa tämä sivu

Roope Töykkälä seisoo sillalla kahvikuppi kädessä.

Roope Töykkälä tekee opinnäytetyönsä liittyen tekoälyn käyttöön B2B-myynnissä

Roope Töykkälä opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa tradenomiksi. Poriin tie vei yhteishaun todistusvalinnan kautta.

Ryhmä valmistuvia opiskelijoita seisoo lavalla SAMK-screenin edessä.

SAMKissa vietettiin valmistumisjuhlaa 12.6.2024

SAMKissa vietettiin viime viikolla vuosittaista valmistumisjuhlaa eli publiikkia. Juhlaan oli kutsuttu kaikki lukuvuonna 2023–2024 SAMKista AMK- tai YAMK-tutkintoon valmistuneet opiskelijat.

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.