SAMKin kaksoistutkinnot avaavat ovia maailmalle

SAMKissa on mahdollista suorittaa joillakin aloilla kaksoistutkinto. Se tarkoittaa, että opiskelija saa tutkinnon sekä SAMKista että jostakin sen kumppanikorkeakoulusta.

Eva Nefen, Director international MBA office GSRN, Ayesha Khan, Katharina Avellino and Prof. Dr. Andreas Gissel, Program Director
in Ludwigshafen University of Business and Society.

MBA-toimiston johtaja GSRN Eva Nefen, Ayesha Khan, Katharina Avellino ja ohjelmajohtaja Prof. Dr. Andreas Gissel Ludwigshafenissa Ayeshan ja Katharinan valmistumisiltana tutkintotodistusten vastaanottamisen yhteydessä.

SAMKissa tarjotaan kaksoistutkintoa sekä liiketalouden kansainvälisissä AMK- että YAMK-opinnoissa. Esimerkiksi saksalaisen Ludwigshafen University of Business and Societyn kanssa on tehty pitkäjänteistä yhteistyötä liiketalouden ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon parissa.

– Kaksoistutkintojen suunnittelu lähtee siitä, että korkeakoulut vertaavat opetussuunnitelmiaan. Jos ne ovat tarpeeksi lähellä toisiaan ja yhtä korkealaatuisia, voidaan kaksoistutkintoa alkaa kehittää yhdessä, kertoo opetuspäällikkö Salla Lehtonen.

– Korkeakoulujen opetussuunnitelmien tulee olla riittävän samanlaisia, mutta toisaalta erilaisia, eli toisiaan täydentäviä, jotta opiskelijalle on kokonaisuudesta hyötyä.

Salla Lehtonen on ollut mukana koko prosessissa, aina kaksoistutkintojen suunnittelusta käytännön toteutukseen. Korkeakoulujen yhteistyö on tiivistä ja esimerkiksi opinnäytetyöt voidaan tehdä korkeakoulujen yhteisohjauksessa.

Kaksoistutkinnon sisältöä on myös koko ajan kehitetty tarpeiden mukaan. Esimerkiksi tällä hetkellä kaksoistutkintona tarjottavaa YAMK-tutkintoa on suunnattu kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoihin.

– Tarjolla oleva tutkinto-ohjelma Sustainable Business Management on herättänyt todella paljon kiinnostusta. Kestävän yritysjohtamisen teema on ykkösjuttu maailmalla, Salla Lehtonen sanoo.

Hän näkee kaksoistutkintojen merkityksen kasvavan tulevaisuudessa.

– Toivon, että tämä lisääntyy. SAMKiin päin on ollut varsinkin paljon tulijoita.

Tutkintojen opinnot linkittyvät toisiinsa

Leasing-yhtiössä kokopäiväisesti työskentelevä Ayesha Khan innostui muutama vuosi sitten Ludwigshafenissa tarjottavista liiketalouden ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnoista, jotka oli mahdollista suorittaa etänä. Perheelliselle ja kokopäiväisesti työskentelevälle Ayesha Khanille se oli ainut vaihtoehto opintoihin.

Alun perin Pakistanista oleva Ayesha Khan kertoo lähteneensä opiskelemaan kaksoistutkintoa, koska halusi edetä urallaan. Hän on asunut Saksassa jo kaksikymmentä vuotta. Aiemmasta tutkinnosta oli jo paljon aikaa, joten hän koki, että oli aika päivittää osaamista.

– Kuulin infon kaksoistutkinnosta ja koin, että se oli hieno mahdollisuus. Tietysti tiesin, että se teettää lisätöitä, mutta jäin pohtimaan asiaa. Selvittelin lisätietoja SAMKista ja päätin sitten tarttua tilaisuuteen, hän sanoo.

– Enkä todellakaan kadu sitä. Vaikka olisi työelämässä, tämä kannattaa suorittaa. Toki viikonloppuja täytyy joskus uhrata, mutta se on sen arvoista, hän lisää.

Lukukaudet ajoittuivat kumppanimaissa eri tavalla, mikä toi toisinaan haastetta opintoihin. Myös opetustavat ja -aiheet poikkesivat toisistaan.

– Ludwigshafenissa keskityttiin erityisesti liikkeenjohdon asioihin. SAMKissa näkökulma oli erityisesti yrittäjyysopinnoissa ja lähestymistapa oli käytännönläheisempi. Kuitenkin kaikki opinnot linkittyivät toisiinsa.

– Jos lapseni joskus pohtivat tätä mahdollisuutta, suosittelen tätä heillekin ilman muuta, hän sanoo.

Matka kaksoistutkinnon parissa haastoi ja palkitsi

Kaksoistutkintoon niin ikään valmistunut saksalainen Katharina Avellino työskentelee logistiikka-alalla. Hän on asunut useammassa maassa, joten kansainvälisyys on hänelle arkipäivää. Opiskelun hän kertoo kuitenkin olleen haastavaa.

– Kahden tutkinnon suorittaminen oli aikaa vievää. Korkeakoulujen lähestymistavat olivat melko erilaisia, joten se toi oman haasteensa opintoihin. SAMKissa oli esimerkiksi enemmän itsenäistä opiskelua kuin Ludwigshafenissa, hän sanoo. Hän kertoo kuitenkin saaneensa tukea aina, kun on sitä tarvinnut.

Hänen mielestään tutkinnot täydensivät hyvin toisiaan.

– Vaikka yhtäläisyyksiäkin oli, ei silti tuntunut, että olen jo kuullut tästä. Kaikki opittu täydensi toisiaan, hän kiittelee.

Vaikka haasteita oli, hän ei missään vaiheessa ajatellut luovuttaa. Hän sanoo oppineensa paljon paitsi ammatillisesti myös kehittyneensä henkilökohtaisesti ja saaneensa uusia ystäviä.

– Olen avarakatseinen ja tykkään haastaa itseäni. Lisäksi oli valtavan hieno mahdollisuus saada tutkinto Suomesta, jonka korkeakoulutusta arvotetaan maailmanlaajuisesti.

– Enpä olisi koskaan aiemmin voinut kuvitella, että minulla on joskus ylempi korkeakoulututkinto suomalaisesta korkeakoulusta, hän naurahtaa.

Lue lisää kaksoistutkinnoista Lue lisää tutkinto-ohjelmasta Sustainable Business Management Lue lisää Ludwigshafen University of Business and Societysta Ruler, pencil and pocket calculator.

Kaksoistutkinnot

SAMKissa on mahdollista suorittaa kaksoistutkintoja eri aloilla. Esimerkiksi Sustainable Business Management -tutkinto-ohjelmassa (YAMK) on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto saksalaiseen Ludwigshafen University of Business and Societyyn. Opinnot suoritetaan kokonaan etänä.

International Business -tutkinto-ohjelmassa (AMK) voi suorittaa kaksoistutkinnon Belgian EPHEC University Collegeen tai Ranskan IDRAC Business Schooliin. Kaksoistutkinto-opiskelijat suorittavat kumppanikorkeakoulussa yhden lukuvuoden.

Twitter

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.