Paavo Karonen valmistui SAMKista 2023 sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi ja muistelee omia opiskeluvuosiaan Porissa.
– Opiskelu on mukavaa aikaa. Silloin pääsee turvallisessa ympäristössä haalimaan tietoa itseä kiinnostavasta alasta. Osaaminen laajenee myös monella muulla tavalla. Opiskelu on rentoa ja helppoa. Työelämässä ehtii olemaan.
Ammattikorkeakouluopintojen alussa uusi ympäristö ja uudet toimintatavat saattavat tuntua pelottavilta.
– Kannattaa aina kysyä, jos on jotain epäselvää.
Opiskelun alussa on kova hälinä ja orientaatio on vilinää. Jälkeenpäin katsottuna tämä on hieno ajanjakso, sillä kaikki on uutta ja jännittävää. Silloin on monia SAMKin ja opiskelijajärjestö SAMMAKKOn tapahtumia, kuten erilaiset tutustumiskierrokset Porin keskustassa. Iltaisin pääsee kiertelemään Poria samalla, kun tutustuu uusin ihmisiin.
– Ennen yhtä rastikierrosta käytiin museossa, mikä oli myös hienoa, Paavo muistelee.
Korkeakouluopinnoissa oppii muutakin kuin omaa alaansa
Opiskelussa voi laajentaa omaa osaamista myös yleisellä tasolla, kuten opettelemalla ajankäyttöä. Paavo sanoi oppineensa SAMKissa, miten priorisoida asioita ja miten asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen. Priorisointi tekee arjesta selvempää ja helpompaa. Opiskelu ei tunnu niin hankalalta, kun osaa jakaa omaa panosta eri asioiden kesken.
– Etäopiskelu oli minun mielestäni tosi jees. Tykkään myös työskennellä etänä, sillä aikaa ei kulu työmatkoihin ja kotona saa kuunnella kaiuttimista musiikkia.
Paavo opiskeli suuren osan pandemian aikana. Opiskelu kontaktirajoitusten aikana oli jokaiselle omanlainen kokemus. Jotkut pitivät kotona omassa rauhassa opiskelusta, kun taas jotkut kokivat opiskelun paikan päällä paljon tehokkaammaksi. Paavosta etäopiskelu oli mukavaa.
Harjoittelun kautta työpaikka valmistumisen jälkeen
Harjoitteluun kannattaa panostaa. Harjoittelu on opiskelun vaihe, jossa pääsee laittamaan korkeakoulussa opitut asiat käytäntöön. Harjoittelun kautta voi myös lyödä lukkoon itselleen työpaikan valmistumisen jälkeen.
Yhteensä sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmassa täytyy suorittaa viiden kuukauden pituinen harjoittelujakso. Tämän voi suorittaa osissa tai yhteen putkeen. Paavo suoritti harjoittelun kolmessa osassa.
Ensimmäisen jakson hän suoritti Cuporilla laadunvalvojana puristeputkisahalla. Siellä oli myös muuta pientä hommaa, kuten trukilla ajoa. Toisen jakson hän suoritti Olkiluoto 3:ssa sähköasentajana akkuenergiavarastossa (BESS-projekti).
Kolmannen jakson Paavo suoritti Installa sovellussuunnittelijana, johon kuului muun muassa vikahakua sekä logiikan ohjelmointia. Hommat sujuivat hyvin ja hän sai itselleen työpaikan valmistumisen jälkeen.
Harjoittelun hakemisen suhteen kannattaa erottua joukosta intohimolla ja nopeudella. Paavon vihje harjoittelupaikan hakemiseen on olla valppaana ja ajoissa etsimässä harjoittelupaikkaa.
Paavo on edennyt urapolullaan ja nykyään hän työskentelee Bolidenilla myös sovellussuunnittelijana ja suuren osan töistään hän tekee kotoa etänä.
—————
Paavo Karonen
- 24-vuotias
- Harrastaa jenkkiautoja ja metallilaulua (örinää)
- Tykkää piimästä
- Kuukauden kuunnelluin biisi: Moonspell – Opium
—————
Artikkeli on kirjoitettu osana opiskelijoiden opinnoissaan tuottamaa juttusarjaa.