Opinnäyte: Kuljetuskalusto vaatii ammatillista osaamista sekä ammattisiivousvälineitä

Satakunnan ammattikorkeakoulussa logistiikan koulutusohjelman opiskelija Topi Vartia on tehnyt opinnäytetyön kuljetuskaluston puhtaudesta kappaletavarakuljetuksissa.

Rekan sisätilan puhdistus käynnissä

Opinnäytetyössä tutkittiin eri ammattisiivousvälineiden ja -koneiden soveltuvuutta kuljetuskaluston puhdistukseen sekä kuljettajien tietämystä, osaamista ja lisäkoulutuksen tarvetta. Tutkimukset toteutettiin vuosin 2016–2019 välisenä aikana.

Kappaletavarakuljetukset tehdään Suomessa pääsääntöisesti maanteillä. Kuljetuksissa on yleistynyt trendi, jossa samaa kuljetustilaa hyödynnetään moniin erityyppisiin kuljetuksiin, kuten menokuormana viedään elintarvikkeita ja paluukuormana tuodaan tukkikuorma. Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Aikaisemmin käytetty lakaisuharja ei ole enää kunnollinen vaihtoehto riittävän puhtaustason ylläpitämiseen, vaan se tulisi korvata ammattisiivousvälineillä ja -koneilla. Kuljetuskaluston puhdistukseen ei saa kulua paljoa aikaa, sillä pääsääntöisesti kuljetusliike joutuu itse maksamaan siivouksesta aiheutuvat kustannukset. Roskakasoja lattialla

Tutkimuksen aikana huomattiin kuljettajien olevan kiinnostuneita aiheesta. Aluksi ihmettelyä herättäneet kokeilut ovat vaihtuneet vakiintuneiksi tavoiksi kohdeyrityksessä. Kuljettajat omaksuivat toimintatavat ja tajusivat sen kuuluvan osaksi nykypäivän kuljetuksia.

Opinnäytetyötä voivat hyödyntää kuljetusliikkeet kuin kuljetuspalvelujenostajat. Kuljetusliikkeille opinnäytetyö toimii hyvänä apuna siivousvälineiden valinnassa ja sitä voidaan hyödyntää oppimateriaalina. Palvelunostaja voi hyödyntää työtä kilpailutusehtoja ja -vaatimuksia asettaessaan.

Katso opinnäytetyö Theseuksessa.

Lisätiedot:
Topi Vartia
0445132185
topivartia@gmail.com

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.