Opinnäyte: Kuljetuskalusto vaatii ammatillista osaamista sekä ammattisiivousvälineitä

Satakunnan ammattikorkeakoulussa logistiikan koulutusohjelman opiskelija Topi Vartia on tehnyt opinnäytetyön kuljetuskaluston puhtaudesta kappaletavarakuljetuksissa.

Rekan sisätilan puhdistus käynnissä

Opinnäytetyössä tutkittiin eri ammattisiivousvälineiden ja -koneiden soveltuvuutta kuljetuskaluston puhdistukseen sekä kuljettajien tietämystä, osaamista ja lisäkoulutuksen tarvetta. Tutkimukset toteutettiin vuosin 2016–2019 välisenä aikana.

Kappaletavarakuljetukset tehdään Suomessa pääsääntöisesti maanteillä. Kuljetuksissa on yleistynyt trendi, jossa samaa kuljetustilaa hyödynnetään moniin erityyppisiin kuljetuksiin, kuten menokuormana viedään elintarvikkeita ja paluukuormana tuodaan tukkikuorma. Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Aikaisemmin käytetty lakaisuharja ei ole enää kunnollinen vaihtoehto riittävän puhtaustason ylläpitämiseen, vaan se tulisi korvata ammattisiivousvälineillä ja -koneilla. Kuljetuskaluston puhdistukseen ei saa kulua paljoa aikaa, sillä pääsääntöisesti kuljetusliike joutuu itse maksamaan siivouksesta aiheutuvat kustannukset. Roskakasoja lattialla

Tutkimuksen aikana huomattiin kuljettajien olevan kiinnostuneita aiheesta. Aluksi ihmettelyä herättäneet kokeilut ovat vaihtuneet vakiintuneiksi tavoiksi kohdeyrityksessä. Kuljettajat omaksuivat toimintatavat ja tajusivat sen kuuluvan osaksi nykypäivän kuljetuksia.

Opinnäytetyötä voivat hyödyntää kuljetusliikkeet kuin kuljetuspalvelujenostajat. Kuljetusliikkeille opinnäytetyö toimii hyvänä apuna siivousvälineiden valinnassa ja sitä voidaan hyödyntää oppimateriaalina. Palvelunostaja voi hyödyntää työtä kilpailutusehtoja ja -vaatimuksia asettaessaan.

Katso opinnäytetyö Theseuksessa.

Lisätiedot:
Topi Vartia
0445132185
topivartia@gmail.com

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.