Opinnäyte: Kuljetuskalusto vaatii ammatillista osaamista sekä ammattisiivousvälineitä

Satakunnan ammattikorkeakoulussa logistiikan koulutusohjelman opiskelija Topi Vartia on tehnyt opinnäytetyön kuljetuskaluston puhtaudesta kappaletavarakuljetuksissa.

Rekan sisätilan puhdistus käynnissä

Opinnäytetyössä tutkittiin eri ammattisiivousvälineiden ja -koneiden soveltuvuutta kuljetuskaluston puhdistukseen sekä kuljettajien tietämystä, osaamista ja lisäkoulutuksen tarvetta. Tutkimukset toteutettiin vuosin 2016–2019 välisenä aikana.

Kappaletavarakuljetukset tehdään Suomessa pääsääntöisesti maanteillä. Kuljetuksissa on yleistynyt trendi, jossa samaa kuljetustilaa hyödynnetään moniin erityyppisiin kuljetuksiin, kuten menokuormana viedään elintarvikkeita ja paluukuormana tuodaan tukkikuorma. Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Aikaisemmin käytetty lakaisuharja ei ole enää kunnollinen vaihtoehto riittävän puhtaustason ylläpitämiseen, vaan se tulisi korvata ammattisiivousvälineillä ja -koneilla. Kuljetuskaluston puhdistukseen ei saa kulua paljoa aikaa, sillä pääsääntöisesti kuljetusliike joutuu itse maksamaan siivouksesta aiheutuvat kustannukset. Roskakasoja lattialla

Tutkimuksen aikana huomattiin kuljettajien olevan kiinnostuneita aiheesta. Aluksi ihmettelyä herättäneet kokeilut ovat vaihtuneet vakiintuneiksi tavoiksi kohdeyrityksessä. Kuljettajat omaksuivat toimintatavat ja tajusivat sen kuuluvan osaksi nykypäivän kuljetuksia.

Opinnäytetyötä voivat hyödyntää kuljetusliikkeet kuin kuljetuspalvelujenostajat. Kuljetusliikkeille opinnäytetyö toimii hyvänä apuna siivousvälineiden valinnassa ja sitä voidaan hyödyntää oppimateriaalina. Palvelunostaja voi hyödyntää työtä kilpailutusehtoja ja -vaatimuksia asettaessaan.

Katso opinnäytetyö Theseuksessa.

Lisätiedot:
Topi Vartia
0445132185
topivartia@gmail.com

Jaa tämä sivu

Henrietta Annala nojaa pystypöytään, puolivartalokuva.

Henrietta Annala, sosionomi, insinööri ja tuleva diplomi-insinööri on todellinen moniosaaja

Henrietta Annala, 30-vuotias kahden pienen lapsen äiti tasapainoilee työn, opiskelun ja lapsiperhearjen keskellä.

SAMKin toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisilta

SAMKin toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisilta: Maakunta tarvitsee kansainvälistä osaamista

Satakunnan ammattikorkeakoulusta valmistuu vuosittain yli 1000 uutta osaajaa erilaisiin tehtäviin teollisuuteen, yrityksiin ja organisaatioihin. SAMK on strategiassa valinnut koulutusalat juuri maakunnan tarpeiden näkökulmasta.

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.