NOPSA-väylän kautta insinööriksi

Tuukka Hankaankorpi, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija SAMKissa, on kokenut kaikki opiskelijaelämän vaiheet – nyt hän on löytänyt mukavan tasapainon opintojen ja elämän välille.

Tuukka Hankaankorpi SAMKin Porin kampuksen kirjastossa.
SAMKin kirjasto on Tuukan mielestä mainio paikka opiskeluun.

Kolmatta vuotta automaation erikoistumisalalla opiskeleva Tuukka on ehtinyt kokea opiskelijaelämän koko kirjon: ensimmäisen vuoden huuman opiskelijatapahtumineen, opintojen kiihkeimmän rytmin ja nyt kasvavan fokuksen tulevaisuuden suunnitelmiin.

NOPSA-väylä avasi ovet insinööriopintoihin

Tuukka päätyi opiskelemaan NOPSA-väyläopintojen kautta – reitti, joka mahdollisti hänelle suoran pääsyn SAMKiin. WinNovassa hankittu sähköasennuskokemus antoi hänelle pohjan, jonka avulla automaatioala alkoi tuntua oikealta suunnalta.

– Välillä tuntuu hankalalta, mutta sitten tajuan, että tämä on mulle se paras vaihtoehto.

Tuukka kertoo, että hänen opintonsa sisältävät muun muassa erilaisten laitteiden turvallistamista, niiden ohjausta ja helppokäyttöisyyden varmistamista sekä työskentelyä erilaisten ohjelmointisovellusten parissa.

Vaikka opinnot ovat vielä Tuukan mielestä varhaisessa vaiheessa, hän suhtautuu niihin yhtä suurella innolla kuin opintojen alkaessa. Hän kertoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä tulevat opintojaksot tuovat tullessaan.

Kiinnostavin opintojakso tähän mennessä on hänen mielestään ollut opintojakso sähkökoneista, joka alkoi luennoilla eri moottoreista ja niiden käytöistä. Siihen sisältyi myös aiheeseen liittyvää laboratorityöskentelyä, josta Tuukka erityisesti piti.

Tuukan tulevaisuudenkuva on selkeä ja yksinkertainen

Tulevaisuus näyttää selkeältä, valmistumisen jälkeen tähtäimessä siintää mahdollinen muutto Tampereelle, ehkä myös diplomi-insinöörin opinnot myöhemmin.

Opinnäytetyö ja sen jälkeinen valmistuminen vuonna 2026 jännittävät häntä hieman, mutta ne ovat osa odotettua matkaa.

– Pitää todistaa, että oon oppinut jotain, hän sanoo hymyillen.

Opiskelijan elämä tuntuu joskus tasapainottelulta

Opiskelijaelämä ei ole ollut pelkästään opintojaksoja ja tenttejä. Ensimmäisenä vuonna Tuukka osallistui aktiivisesti opiskelijatapahtumiin ja approkierroksiin, joita hän suosittelee lämpimästi muillekin. Esimerkiksi approkierroksilla tutustuu hyvin sekä kaupunkiin että opiskelijatovereihin.

Toisen vuoden aikana juhlahumu rauhoittui, ja nyt, kolmantena vuonna, hän on keskittynyt enemmän opiskeluun.

Tuukka muistuttaa prioriteeteista. Hänen mielestään opiskelijaelämän tasapainottaminen ei ole vaikeaa, kunhan tietää, mitkä asiat ovat itselleen tärkeimmät. Hän itse oppi varhain, että tärkeät kontaktitunnit vaativat joskus aikaisempaa lähtöä edellisen päivän tapahtumista.

Harrastukset tuovat vastapainoa opiskelulle

Tuukan elämässä on kuitenkin tilaa myös harrastuksille. Lumilautailu, frisbeegolf, salibandy, golf ja kuntosali pitävät mielen virkeänä, ja niiden parissa on aina aikaa rentoutua, kunhan aikataulut on järjestetty viisaasti.

– Aina löytyy aikaa harrastaa, Tuukka toteaa ja innostuu talvikauden frisbeegolfkierroksista.

Tuukan suunnitelmat valmistumisen jälkeiselle ajalle ovat selvät. Hän haluaa ensin työskennellä ja kartuttaa kokemusta ennen kuin harkitsee jatko-opintoja.

– Jossain vaiheessa voisi ehkä diplomi-insinöörin hommiakin ajatella, mutta ei vielä, hän summaa tulevaisuudensuunnitelmiaan.

—————

Artikkeli on kirjoitettu osana opiskelijoiden opinnoissaan tuottamaa juttusarjaa.

Jaa tämä sivu

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Matias Maja istuu pöydän ääressä ja tekee muistiinpanoja paperille.

Insinööriopiskelija Matias Majan opinnäytetyöaihe syntyi yrityksen tarpeista

Matias Maja on neljännen vuoden energiatekniikan insinööriopiskelija SAMKissa. Kotikaupunki tuntui Porista kotoisin olevalle Matiakselle hyvältä vaihtoehdolta opiskelujen suhteen, eikä se ole odotuksia pettänyt. Pian valmistuva insinööriopiskelija on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamiin puitteisiin sekä opetukseen.