Väyläopinnoissa ammatillisen toisen asteen tai lukion opiskelijana suoritat SAMKin avoimen AMKin opintoja tietyltä koulutusalalta. Väyläopinnoissa saat ensituntumaa itseäsi kiinnostavaan alaan ja korkeakouluopintoihin. Väyläopintokokonaisuuden suoritettuasi sinulla on mahdollisuus saada tutkinto-opiskeluoikeus SAMKiin ilman valintakoetta. Tutkintoon haetaan avoimen väylän erillishaussa. Edellytyksenä on, että olet valmistunut/valmistut toiselta asteelta tai olet saanut lukion päättötodistuksen määriteltynä ajankohtana.

Väyläopintotarjonta toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoille

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoille tarjoamme Nopsa-väyläopintoja lähiopetuksena Porin ja Rauman kampuksilla sekä verkko-opintoina. Opinnot koostuvat peruspaketin opinnoista (matematiikka, viestintä, englanti ja ruotsi) ja alakohtaisista opinnoista. Väyläopintojen laajuus on alasta riippuen 14 – 18 opintopistettä.

Nopsa-väyläopintojen kesto on noin 1,5 vuotta. Opinnot alkavat aina tammikuussa. Tutkinto-opiskelijaksi SAMKiin voit hakea opintojen suorittamisen jälkeen avoimen väylän erillishaussa.

Keskustele ennen ilmoittautumista Nopsa-väyläopintoihin oman opinto-ohjaajasi kanssa.

Nopsa-väyläopintoihin otamme mukaan kaikki hyväksytysti määräaikana valintakurssin suorittaneet opiskelijat, jotka ovat ottaneet määräaikana opiskelupaikkansa vastaan.

Valintakurssi mittaa tiedonhakuun, matemaattisiin ja kielellisiin valmiuksiin liittyviä taitoja sekä opiskelumotivaatiota.​ Valintakurssi on samansisältöinen kaikkien alojen opiskelijoille. Valintakurssille ilmoittaudut lomakkeella. Saat lomakkeen täyttämisen ja tallentamisen jälkeen automaattisesti vahvistusviestin ja ohjeet valintakurssin suorittamisesta ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Muista tarkistaa roskaposti, jos vahvistusviestiä ei kuulu.

  • Hakuaika tammikuussa 2025 alkaviin opintoihin on 9.–19.9.2024. Hakulomake aukeaa tästä haun käynnistyessä 9.9.2024 klo 9.00 >>
  • Valintakurssille tulee kirjautua 30.9. klo 9.00 – 4.10.2024 klo 15.00.
  • Valintakurssi suoritetaan 30.9. klo 9.00 – 18.10.2024 klo 15.00 itsenäisesti verkossa, SAMKin Moodlessa.
  • Opiskelupaikka otetaan vastaan Moodlessa täyttämällä lomake 4.–8.11.2024.

Nopsa-väyläopintojen hakuohjeet ja valintakurssi 2024 (pdf).

Nopsa-väyläopintojen tutkinto-ohjelmat.

Vuonna 2025 alkavat ryhmät (haku syksyllä 2024):

Lukiokoulutuksen väyläopintotarjonta

Lukiolaisille tarjoamme väyläopintoja pääosin lähiopetuksena Porin kampuksella tai verkko-opintoina. Porin lukion kanssa toteuttavat liiketalouden väyläopinnot toteutamme SAMKin opettajien toimesta osana, lukion normaalia opetusta.

Lukio-opiskelijoille suunnatuissa väyläopinnoissa voit suorittaa lukio-opintojen aikana SAMKin avoimen AMKin opintoja. Väyläopintokokonaisuuden suoritettuasi sinulla on mahdollisuus saada tutkinto-opiskeluoikeus SAMKiin ilman valintakoetta. Tutkintoon haetaan avoimen väylän erillishaussa. Edellytyksenä on, että olet saanut lukion päättötodistuksen.

Ilmoittautumisestasi saat automaattisen vahvistusviestin elomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Muista tarkistaa roskaposti, jos vahvistusviestiä ei kuulu.

Avoimen AMKin kurkistuskurssit toiselle asteelle

Lukion tai ammatillisen koulutuksen opiskelijana voit tutustua itseäsi kiinnostaviin korkeakouluopintoihin avoimen AMKin kautta ja esim. valmentautua korkeakoulun valintakokeisiin. Opinnot ovat maksuttomia ja ne voidaan lukea hyväksi, kun sinut on valittu tutkinto-opiskelijaksi SAMKiin.

Avoimen AMKin kurkistuskursseille ilmoittaudut avoimen AMKin verkkokaupassa tai erillisellä ilmoittautumislomakkeella.

Ilmoittautumisen peruuttaminen tapahtuu lähettämällä sähköposti osoitteeseen: avoinamk@samk.fi.

Opiskelija nojaa keltaiseen seinään ja näppäilee padia.

Hae erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi

SAMKissa erillishaku järjestetään väyläopiskelijoille kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa (1.–15.). Erillishaun hakukohteet aukeavat hakuaikana opintopolku.fi -palvelussa.
Lomake auki hakuaikana Linkki avautuu uuteen välilehteen