Neuromonimuotoisuus ja syömisen hankaluudet – SAMK järjestää aiheesta seminaarin

SAMK on tarjonnut jo pitkään nepsy-koulutusta. Viikon päästä on vuorossa neuromonimuotoisuuteen keskittyvä seminaari, jonka näkökulma on syömisessä ja ravitsemuksessa.

Anna Keski-Rahkonen

Mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen luennoi ensi viikolla SAMKin nepsy-aiheisessa seminaarissa.

SAMKissa järjestetään ensi viikolla neuropsykiatrisiin haasteisiin keskittyvä seminaari, jonka näkökulma on syömisessä ja ravitsemuksessa. Seminaarin keynote-puhujana on mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta. Hänen aiheensa on ”Kun syöminen pelottaa, ahdistaa tai ei kiinnosta: ARFID”

– Nepsy-kirjolle on tullut aivan uudenlainen rajapinta noin kymmenen vuotta sitten. Se on monelle aika uusi juttu. Tunnemme kyllä perinteiset syömishäiriöt, ja meille ovat tuttuja myös esimerkiksi ADHD ja Tourette. Mutta viime vuosina on auennut, että on olemassa paljon päällekkäisyyttä neuromoninaisuuden ja syömisen haasteiden kanssa, Keski-Rahkonen kertoo luentonsa aiheesta.

Tätä erilaista syömisen haastetta on luotu kuvaamaan uusi diagnoosi ARFID eli syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriö. Se kuvaa ääritilanteita, joissa syöminen on erittäin rajoittunutta ja valikoivaa. Neurokirjon ihmisillä erilaiset syömisen haasteet ovat kuitenkin todella yleisiä.

Ymmärrystä ja avointa suhtautumista

Aistiperusteinen syömisen rajoittuneisuus voi liittyä esimerkiksi suuntuntumaan tai ruoan väriin. Tässä on kuitenkin eri ihmisillä erilainen logiikka. Siksi yksilöllinen kohtaaminen on erittäin tärkeää. Keski-Rahkosen mukaan tärkeää on myös ymmärrys ja avoin suhtautuminen asiaan.

– Jos esimerkiksi läheiset pystyvät vähän päättelemään henkilön syömisen rajoittuneisuuden logiikkaa, suhtautuminen muuttuu ymmärtäväisemmäksi.

Terveydenhuollossa on tärkeää oppia tunnistamaan erityisyyttä. Meillä Suomessa tässä ovat keskeisessä asemassa esimerkiksi neuvolat ja kouluterveydenhuolto, joissa lasten kehitystä seurataan muutenkin.

Muutosta ei yleensä tapahdu itsestään, mutta systemaattinen hoito usein kannattaa. Ennustetutkimukset, joita ARFIDista on tehty, osoittavat, että suurella osalla hoitoa saaneista henkilöistä tilanne on muuttunut noin vuodessa ratkaisevasti paremmaksi.

– Lasten vanhemmat ja muut läheiset voivat myös opetella tähän liittyen perusasioita, jolloin ymmärtäminen on helpompaa. Aikuisilla auttaa itseymmärrys ja sitä seuraava armollisuus. Eli asiaan puuttuminen, sen tutkiminen ja ymmärtäminen kannattaa, Keski-Rahkonen sanoo.

Tutustu ja ilmoittaudu seminaariin

Nepsy-teema kulkenut pitkään mukana SAMKin koulutustarjonnassa

– Vuodesta 2007 alkaen tarjonnassamme on ollut Autismin kirjon erikoistumisopintoja ja myöhemmin koulutusteema on laajentunut 30 opintopisteen laajuiseen Ratkaisukeskeiseen neuropsykiatriseen valmennukseen, kertoo SAMKin lehtori Hanna Hannukainen.

Osana valmentajakoulutusta SAMKissa tarjotaan myös nepsy-teemaisia ajankohtaispäiviä, kuten tämä syömisen teemaan keskittyvä koulutus, joiden tavoitteena on tuoda aiheeseen liittyen uusia näkökulmia ja koota yhteen nepsy-työn ammattilaisia. Nepsy-teemaa käsitellään myös sosionomien tutkintokoulutuksessa, jolloin jokainen valmistunut sosionomi on perehtynyt neuromonimuotoisuuteen.

Piirretty punainen stden ja kynä

INFO

Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta. Neuropsykiatrisia vaikeuksia ovat esimerkiksi ADHD ja ADD, Aspergerin oireyhtymä ja muut autismikirjon häiriöt sekä Touretten oireyhtymä.

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.