Neuromonimuotoisuus ja syömisen hankaluudet – SAMK järjestää aiheesta seminaarin

SAMK on tarjonnut jo pitkään nepsy-koulutusta. Viikon päästä on vuorossa neuromonimuotoisuuteen keskittyvä seminaari, jonka näkökulma on syömisessä ja ravitsemuksessa.

Anna Keski-Rahkonen

Mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen luennoi ensi viikolla SAMKin nepsy-aiheisessa seminaarissa.

SAMKissa järjestetään ensi viikolla neuropsykiatrisiin haasteisiin keskittyvä seminaari, jonka näkökulma on syömisessä ja ravitsemuksessa. Seminaarin keynote-puhujana on mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta. Hänen aiheensa on ”Kun syöminen pelottaa, ahdistaa tai ei kiinnosta: ARFID”

– Nepsy-kirjolle on tullut aivan uudenlainen rajapinta noin kymmenen vuotta sitten. Se on monelle aika uusi juttu. Tunnemme kyllä perinteiset syömishäiriöt, ja meille ovat tuttuja myös esimerkiksi ADHD ja Tourette. Mutta viime vuosina on auennut, että on olemassa paljon päällekkäisyyttä neuromoninaisuuden ja syömisen haasteiden kanssa, Keski-Rahkonen kertoo luentonsa aiheesta.

Tätä erilaista syömisen haastetta on luotu kuvaamaan uusi diagnoosi ARFID eli syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriö. Se kuvaa ääritilanteita, joissa syöminen on erittäin rajoittunutta ja valikoivaa. Neurokirjon ihmisillä erilaiset syömisen haasteet ovat kuitenkin todella yleisiä.

Ymmärrystä ja avointa suhtautumista

Aistiperusteinen syömisen rajoittuneisuus voi liittyä esimerkiksi suuntuntumaan tai ruoan väriin. Tässä on kuitenkin eri ihmisillä erilainen logiikka. Siksi yksilöllinen kohtaaminen on erittäin tärkeää. Keski-Rahkosen mukaan tärkeää on myös ymmärrys ja avoin suhtautuminen asiaan.

– Jos esimerkiksi läheiset pystyvät vähän päättelemään henkilön syömisen rajoittuneisuuden logiikkaa, suhtautuminen muuttuu ymmärtäväisemmäksi.

Terveydenhuollossa on tärkeää oppia tunnistamaan erityisyyttä. Meillä Suomessa tässä ovat keskeisessä asemassa esimerkiksi neuvolat ja kouluterveydenhuolto, joissa lasten kehitystä seurataan muutenkin.

Muutosta ei yleensä tapahdu itsestään, mutta systemaattinen hoito usein kannattaa. Ennustetutkimukset, joita ARFIDista on tehty, osoittavat, että suurella osalla hoitoa saaneista henkilöistä tilanne on muuttunut noin vuodessa ratkaisevasti paremmaksi.

– Lasten vanhemmat ja muut läheiset voivat myös opetella tähän liittyen perusasioita, jolloin ymmärtäminen on helpompaa. Aikuisilla auttaa itseymmärrys ja sitä seuraava armollisuus. Eli asiaan puuttuminen, sen tutkiminen ja ymmärtäminen kannattaa, Keski-Rahkonen sanoo.

Tutustu ja ilmoittaudu seminaariin

Nepsy-teema kulkenut pitkään mukana SAMKin koulutustarjonnassa

– Vuodesta 2007 alkaen tarjonnassamme on ollut Autismin kirjon erikoistumisopintoja ja myöhemmin koulutusteema on laajentunut 30 opintopisteen laajuiseen Ratkaisukeskeiseen neuropsykiatriseen valmennukseen, kertoo SAMKin lehtori Hanna Hannukainen.

Osana valmentajakoulutusta SAMKissa tarjotaan myös nepsy-teemaisia ajankohtaispäiviä, kuten tämä syömisen teemaan keskittyvä koulutus, joiden tavoitteena on tuoda aiheeseen liittyen uusia näkökulmia ja koota yhteen nepsy-työn ammattilaisia. Nepsy-teemaa käsitellään myös sosionomien tutkintokoulutuksessa, jolloin jokainen valmistunut sosionomi on perehtynyt neuromonimuotoisuuteen.

Piirretty punainen stden ja kynä

INFO

Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta. Neuropsykiatrisia vaikeuksia ovat esimerkiksi ADHD ja ADD, Aspergerin oireyhtymä ja muut autismikirjon häiriöt sekä Touretten oireyhtymä.

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat mukana OP Länsi-Suomen pankinjohtaja Jani Raukko (vas.), SAMKin osaamisaluejohtaja Jari Iisakkala, SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi, OP Länsi-Suomen henkilöstöjohtaja Anna Tomula ja OP Länsi-Suomen toimitusjohtaja Matti Kiuru.

SAMK ja OP Länsi-Suomi vahvistavat yhteistyötään – tavoitteena opiskelijoiden taloustaitojen tukeminen ja työllistyminen

SAMK ja OP Länsi-Suomi ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Sopimus syventää jo vuosia jatkunutta yhteistyötä, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden taloustaitoja, työllistymismahdollisuuksia sekä finanssialan opetuksen kehittämistä.