Insinööriksi joustavasti monimuotototeutuksista

Yksi SAMKin strategisista tavoitteista on tarjota kattavasti työelämälähtöisiä ja monimuotoisia koulutuskokonaisuuksia. Teknologia-osaamisalueella on tehty laaja suunnitelma monimuotototeutusten aloittamiseksi.

Marika Seppälä ja Jussi Törmälä istuvat pyöreän pöydän ääressä ja katsovat toisinsa päin.
Satakunnan AMK, Marika Seppälä

Opetuspäällikkö Jussi Törmälä ja osaamisaluejohtaja Marika Seppälä kertovat, että uudistettu koulutustarjonta lisää myös ristiinopiskelun mahdollisuuksia eri korkeakoulujen välillä.

Osaamisalueen suunnitelman mukaan monimuotototeutukset alkaisivat puolen vuoden välein.

– Taustalla ovat suomalaisen yhteiskunnan näkemykset, että meidän pitää kouluttaa lisää ihmisiä ja antaa mahdollisuuksia oppimiseen myös työn ohella, kertoo osaamisalueen johtaja Marika Seppälä.

Osaamisalueen perusalat, joilta tutkintoja voi SAMKissa monimuotototeutuksina suorittaa, ovat konetekniikka, sähkö- ja automaatiotekniikka, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, energia- ja ympäristötekniikka sekä tietotekniikka.

Tutkintoalat vastaavat maakunnan tarpeisiin

Marika Seppälä kertoo, että edellä mainitut tutkintoalat ovat nousseet erityisesti maakunnan tarpeista. Osa tutkinto-ohjelmista alkaa syksyllä, osa tammikuussa.

Erityisesti tekniikan alalla on koettu, että koulutuksen vieminen verkkoon on vaikeaa. Viimeistään korona-aika opetti, että opetusta ei tarvitse pysäyttää, vaikka kaikki eivät olisi samassa tilassa.

Monimuotototeutus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki opinnot suoritetaan verkossa. Joskus kokoonnutaan kampukselle suorittamaan yhdessä jotakin pedagogisesti tärkeää asiaa

– On toivottu, että tekniikan pätevyyksiä voisi suorittaa joustavasti avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Nyt tämäkin on helpompaa, kun opintoja voi tehdä enemmän verkossa, Seppälä sanoo.

Aktiivisesti mukaan eurooppalaisiin korkeakouluverkostoihin

Uudistettu tarjonta lisää myös ristiinopiskelun mahdollisuuksia eri korkeakoulujen välillä. Kaikkien ei kannata tarjota kaikkea. Esimerkiksi insinöörikoulutuksessa eri ammattikorkeakoulujen kannattaa vahvistaa erilaisia painotuksiaan.

– Tekniikan alalla opettajien löytäminen ei ole koko Suomen tasolla kovin helppoa. Tuotamme korkeakouluissa opintopaketteja ristiin toisillemme. Opiskelija voi siten saada syvempää osaamista jostain sellaisesta, mitä meillä ei ole suoraan tarjota, Seppälä sanoo.

Mitä näköpiirissä on seuraavaksi?
– SAMK on lähtenyt aktiivisesti hakeutumaan eurooppalaisiin korkeakoulualliansseihin. Ne avaavat modernien työelämätaitojen ja kansainvälisyyden lisäämisen mahdollisuuksia valtavasti, Seppälä valottaa. Lue SAMKin muut vuoden 2022 menestystarinat Agora-lehdestä

 


Monimuoto-opiskelu sopii opiskelijalle, joka on jo työelämässä tai ei voi muuten osallistua kokopäiväiseen opetukseen. Työpaikka ei ole edellytyksenä monimuoto-opinnoille. Opinnot sisältävät lähi- ja etäopetusta sekä itsenäistä opiskelua.


Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.