12 ammattikorkeakoulua valmistelee ehdotusta ammatillisesta tohtoritutkinnosta

Ammattikorkeakoulut haluavat, että Suomi seuraa eurooppalaista kehitystä ja mahdollistaa ammatilliset tohtoritutkinnot. Tavoitteena on Suomen kilpailukyvyn kasvattaminen.

SAMK uusi kampus
Ammattikorkekoulujen tutkimus on käytännönläheistä ja se vastaa suoraan yritysten ja elinkeinoelämän kehitys- ja osaamistarpeisiin.

Tohtoritutkinto olisi samantasoinen kuin yliopistojen vastaava tutkinto, mutta se toteutettaisiin soveltavasti, vahvassa yhteistyössä yritysten ja työelämän kanssa. Ammatillisen tohtoritutkinnon valmistelu etenee ammattikorkeakoulujen yhteistyössä. SAMK on mukana työryhmässä, joka valmistelee konkreettisen ehdotuksen tohtoritutkinnon suuntaviivoista sekä mahdollisesta pilotista, jossa tutkintoja kokeillaan.

– Tunnistamme, että työelämässä tarvitaan uutta osaamista, jotta Suomi ja Satakunta menestyy. Nähdäkseni yksi vastaus osaamistarpeeseen olisi ammatillinen tohtorikoulutus, jolla voidaan tuottaa työelämälähtöistä ja korkeatasoista osaamista Satakuntaan. Tällainen soveltava ja työelämälähtöinen koulutus yhdessä yritysten kanssa tuottaa innovaatioita, joita elinkeinoelämä tarvitsee uudistuakseen, kertoo SAMKin rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan Korkeakoulutus ja tutkimus 2040 -visiotyötä. Ammattikorkeakoulut ehdottavat ammatillista tohtoritutkintoa osaksi tätä visiotyötä ja toivovat, että tutkinto tai pilotti voitaisiin toteuttaa esimerkiksi seuraavalla hallituskaudella.

Mukana on vahva edustus Suomen ammattikorkeakouluista – niissä opiskelee noin 65 prosenttia kaikista Suomen AMK-opiskelijoista.

Ryhmän työtä vetää Hämeen ammattikorkeakoulu HAMKin vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä.

– On upeaa, että niin moni ammattikorkeakoulu näkee tärkeäksi, että Suomi pysyy mukana eurooppalaisessa korkeakoulukentän kehityksessä. Tohtoritutkinto täydentää suomalaista koulutusmallia. Se on tärkeä Suomen kilpailukyvyn ja yritysten kehittymisen näkökulmasta, joita Kasvuriihi-hankkeen loppuraportissakin peräänkuulutetaan, Ahokallio-Leppälä sanoo.

Ammatillinen tohtoritutkinto vastaa osaltaan tarpeeseen kohentaa Suomen kilpailukykyä ja saada aikaan talouskasvua. Tutkimus on käytännönläheistä ja se vastaa suoraan yritysten ja elinkeinoelämän kehitys- ja osaamistarpeisiin.

—————

Mukana tohtoripilotin valmistelussa ovat

  • Arcada
  • Haaga-Helia
  • Hämen ammattikorkeakoulu
  • Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Savonia

Jaa tämä sivu

Pienois-SAMKissa koululaiset pääsevät pitämään muun muassa ohjelmointia koskevan luennon.

SAMK mukana Yrityskylässä kehittämässä koululaisten työelämätaitoja

Yrityskylä on kattava oppimiskokonaisuus, joka tukee talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimista peruskoulussa. SAMK on mukana Satakunnan Yrityskylässä.

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.