YAMK-työnä hävikkiruoan myynnin konseptointia

Satu Tuoriniemi, Hanna Lavi ja Elina Tiensuu opiskelevat Johtamisen ja palveluliiketoiminnan YAMK-koulutusohjelmassa. He tekivät opintojaksolla Osallistava suunnittelu palvelujen kehittämisessä ryhmätyönä ruokahävikkiin liittyvän palvelukonseptin osallistavalla menetelmällä.

13.5.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Arkea

Vihreäpukuinen henkilö pitelee edessään ruokalautasta.

Tehtävään haluttiin saada kaikkia ryhmäläisiä helposti lähestyttävä aihe, sillä ruokailu ja hävikki koskevat meistä jokaista alasta riippumatta. Työ tehtiin Arkea Oy:lle, missä Hanna työskentelee suunnnittelijana.
– Hävikki on tärkeä ja ajankohtainen aihe ja sain siitä hyötyä omaan päivätyöhöni, Hanna painottaa.

Aluksi haastateltiin potentiaalisia palvelun käyttäjiä. Haastattelujen perusteella kehitettiin hävikkiruokaan liittyvä palveluprototyyppi.
– Prototyyppivaiheessa testasimme erilaisia sovellusvaihtoehtoja hävikkiruoan myymiseen, joista valikoimme yhden pilotoitavan malliin. Tämän jälkeen teimme toimintasuunnitelman palvelun pilotointiin. Suunnitelma sisälsi käytännön resurssit, markkinointiviestintäsuunnitelman, SWOT-analyysin ja konseptin menestyksen mittareiden määrittelyn, Satu kertoo.

Hävikkiruokaa sovelluksella ravintoloista ja kouluista?

Työssä on lähdetty miettimään, miten ihmiset saataisiin innostumaan hävikkiruoan ostamisesta.
– Ennen koronaakin monet ravintolat myivät hävikkiruokaa, mutta mahdollisuutta hyödyntävä asiakaskunta on aika suppea. Kurssin tulosten avulla saatiin tietoa, miten asiakkaiden ostopäätös tapahtuu ja miten he toivoisivat ostotapahtuman etenevän. Koronan jälkeisessä elämässä on hyvä miettiä, mitä hävikkiruokaa valitaan ja millä sovelluksella sitä lähdetään myymään Arkealla. Tulevaisuudessa voidaan myös miettiä, miten hävikkiruokaa voitaisiin myydä esimerkiksi myös kouluista, Hanna kertoo.

Konkreettisena tuotoksena syntyi hävikkiruoan myynnin konsepti.
– Käyttäjien osallistaminen toi meille aidosti uusia näkökulmia palvelun kehittämiseen. Heille tärkein kriteeri hävikkiruoan ostamisessa on arjen helpottaminen, se että voi syödä ”kotiruoan omaisesti” joutumatta kokkaamaan päivittäin itse. Myös mielipiteet pakkauksesta ja markkinointi- ja myyntikanavista toivat meille lisää arvokasta tietoa, Satu selvittää.

Ympäristö ja ekologisuus eivät nousseet päällimmäisiksi syiksi hävikkiruoan ostamiselle, vaan arjen helpottaminen.

– Juuri mielipiteet hävikkiruoan ostamisesta yllättivät. Ympäristö ja ekologisuus eivät nousseet päällimmäisiksi syiksi hävikkiruoan ostamiselle, vaan arjen helpottaminen. Palvelulta toivottiin myös helppoutta ja koko ruoan osto- ja noutoprosessin toivottiin toimivan vaivattomasti, Hanna lisää.

Ruoka-annos ja aterimet sekä lasi ovat pöydän päällällä.

Tekijät:

Satu Tuoriniemi, Pori, työskentelee rekrytointisuunnittelijana Satasairaalassa.

Hanna Lavi, Turku, työskentelee Arkealla suunnittelijana.

Elina Tiensuu, Sastamala, työskentelee Teknikumilla asiakaspalvelussa vientikoordinaattorina.

Satu ja Hanna aloittivat opinnot vuonna 2018 ja suuntautuvat johtamiseen, Elina aloitti syksyllä 2019 ja suuntautui asiakaslähtöiseen palveluliiketoimintaan. Satu ja Hanna puurtavat jo opinnäytetyön kimpussa, Elina aloittelee juuri omaansa.

13.5.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Arkea

Lisää aiheesta

Rami Iltanen, Tradenomi (YAMK)
| Liiketoiminta

Restonomin ylempi AMK-tutkinto vahvistaa osaamista kunta-alalla

Porilainen Rami Iltanen aloitti restonomin YAMK-opinnot Johtamisen ja palveluliiketoiminnan koulutuksessa syksyllä 2017. Porin Palveluliikelaitoksessa ateriapalvelujen suunnittelutehtävissä toimiva Iltanen alkoi pohtia jatko-opintoja valmisteilla...
| Liiketoiminta

Hyvää työtä ja pitkää uraa! puhuu johtamisen, kahvitaukojen ja harrastusten merkityksestä työelämässä

KTT Eila Heinosen kokoomateos Hyvää työtä ja pitkää uraa! kerää yhteen eri sanomalehdissä julkaistuja yliötekstejä. Teksteissä yhdistyvät teoreettinen tietämys henkilöstöjohtamisen alueelta sekä kymmenien vuosien aikana saatu anti työssäkäyvien opiskelijoiden kanssa käydyistä luentokeskusteluista.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Kaikille ammattikorkeakoulututkinnon saaville vahvat taidot pärjätä muuttuvilla työmarkkinoilla. Osaamisessa korostuvat kestävään kehitykseen, digitalisaatioon ja monikulttuurisuuteen liittyvät taidot. @Arene_ry @SatakunnanAMK https://www.arene.fi/julkaisut/raportit/suositus-ammattikorkeakoulujen-yhteisista-kompetensseista-ja-niiden-soveltamisesta-2022/

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html