YAMK-työnä hävikkiruoan myynnin konseptointia

Satu Tuoriniemi, Hanna Lavi ja Elina Tiensuu opiskelevat Johtamisen ja palveluliiketoiminnan YAMK-koulutusohjelmassa. He tekivät opintojaksolla Osallistava suunnittelu palvelujen kehittämisessä ryhmätyönä ruokahävikkiin liittyvän palvelukonseptin osallistavalla menetelmällä.

13.5.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Arkea

Vihreäpukuinen henkilö pitelee edessään ruokalautasta.

Tehtävään haluttiin saada kaikkia ryhmäläisiä helposti lähestyttävä aihe, sillä ruokailu ja hävikki koskevat meistä jokaista alasta riippumatta. Työ tehtiin Arkea Oy:lle, missä Hanna työskentelee suunnnittelijana.
– Hävikki on tärkeä ja ajankohtainen aihe ja sain siitä hyötyä omaan päivätyöhöni, Hanna painottaa.

Aluksi haastateltiin potentiaalisia palvelun käyttäjiä. Haastattelujen perusteella kehitettiin hävikkiruokaan liittyvä palveluprototyyppi.
– Prototyyppivaiheessa testasimme erilaisia sovellusvaihtoehtoja hävikkiruoan myymiseen, joista valikoimme yhden pilotoitavan malliin. Tämän jälkeen teimme toimintasuunnitelman palvelun pilotointiin. Suunnitelma sisälsi käytännön resurssit, markkinointiviestintäsuunnitelman, SWOT-analyysin ja konseptin menestyksen mittareiden määrittelyn, Satu kertoo.

Hävikkiruokaa sovelluksella ravintoloista ja kouluista?

Työssä on lähdetty miettimään, miten ihmiset saataisiin innostumaan hävikkiruoan ostamisesta.
– Ennen koronaakin monet ravintolat myivät hävikkiruokaa, mutta mahdollisuutta hyödyntävä asiakaskunta on aika suppea. Kurssin tulosten avulla saatiin tietoa, miten asiakkaiden ostopäätös tapahtuu ja miten he toivoisivat ostotapahtuman etenevän. Koronan jälkeisessä elämässä on hyvä miettiä, mitä hävikkiruokaa valitaan ja millä sovelluksella sitä lähdetään myymään Arkealla. Tulevaisuudessa voidaan myös miettiä, miten hävikkiruokaa voitaisiin myydä esimerkiksi myös kouluista, Hanna kertoo.

Konkreettisena tuotoksena syntyi hävikkiruoan myynnin konsepti.
– Käyttäjien osallistaminen toi meille aidosti uusia näkökulmia palvelun kehittämiseen. Heille tärkein kriteeri hävikkiruoan ostamisessa on arjen helpottaminen, se että voi syödä ”kotiruoan omaisesti” joutumatta kokkaamaan päivittäin itse. Myös mielipiteet pakkauksesta ja markkinointi- ja myyntikanavista toivat meille lisää arvokasta tietoa, Satu selvittää.

Ympäristö ja ekologisuus eivät nousseet päällimmäisiksi syiksi hävikkiruoan ostamiselle, vaan arjen helpottaminen.

– Juuri mielipiteet hävikkiruoan ostamisesta yllättivät. Ympäristö ja ekologisuus eivät nousseet päällimmäisiksi syiksi hävikkiruoan ostamiselle, vaan arjen helpottaminen. Palvelulta toivottiin myös helppoutta ja koko ruoan osto- ja noutoprosessin toivottiin toimivan vaivattomasti, Hanna lisää.

Ruoka-annos ja aterimet sekä lasi ovat pöydän päällällä.

Tekijät:

Satu Tuoriniemi, Pori, työskentelee rekrytointisuunnittelijana Satasairaalassa.

Hanna Lavi, Turku, työskentelee Arkealla suunnittelijana.

Elina Tiensuu, Sastamala, työskentelee Teknikumilla asiakaspalvelussa vientikoordinaattorina.

Satu ja Hanna aloittivat opinnot vuonna 2018 ja suuntautuvat johtamiseen, Elina aloitti syksyllä 2019 ja suuntautui asiakaslähtöiseen palveluliiketoimintaan. Satu ja Hanna puurtavat jo opinnäytetyön kimpussa, Elina aloittelee juuri omaansa.

13.5.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Arkea

Lisää aiheesta

Rami Iltanen, Tradenomi (YAMK)
| Liiketoiminta

Restonomin ylempi AMK-tutkinto vahvistaa osaamista kunta-alalla

Porilainen Rami Iltanen aloitti restonomin YAMK-opinnot Johtamisen ja palveluliiketoiminnan koulutuksessa syksyllä 2017. Porin Palveluliikelaitoksessa ateriapalvelujen suunnittelutehtävissä toimiva Iltanen alkoi pohtia jatko-opintoja valmisteilla...
| Liiketoiminta

Hyvää työtä ja pitkää uraa! puhuu johtamisen, kahvitaukojen ja harrastusten merkityksestä työelämässä

KTT Eila Heinosen kokoomateos Hyvää työtä ja pitkää uraa! kerää yhteen eri sanomalehdissä julkaistuja yliötekstejä. Teksteissä yhdistyvät teoreettinen tietämys henkilöstöjohtamisen alueelta sekä kymmenien vuosien aikana saatu anti työssäkäyvien opiskelijoiden kanssa käydyistä luentokeskusteluista.

Uusimmat uutiset

VTR-projektin videossa mobiilirobotti toimii pelastustehtävissä
| Teknologia

RoboAI-viikko: Virkistä ajatteluasi, jalosta mieltäsi

RoboAI-viikon näyttävästi perjantaina 13.marraskuuta päättävä VTR-seminaari toimii hankkeen loppuseminaarina, jossa käydään läpi keväällä 2018 alkaneen Visioiden ja teknologioiden jalostamossa (VTR) -hankkeen tuloksia. Keynote-puheenvuoroa lukuun ottamatta kaikki puheenvuorot esittelevät hankkeen aikana tehtyjä ja aikaansaatuja asioita.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Meriklusteritilaisuus to 29.10.2020, tervetuloa mukaan paikan päälle SAMKin kampukselle Raumalle tai netin välityksellä! Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautumiset ke 27.10. mennessä.

Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! Event is free of charge. Registration by 27 October.Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! ⛴ Program includes
- Case study of New Building Vessel M/S Aurora Botnia with presentations from Wasaline & Rauma Marine Constructions.
- Digitalisation assists towards less emissions - cases by #EfficientFlow and Traffic Management Finland.
- The energy efficient project portfolio of SAMK - Satakunta University of Applied Sciences. Here also the energy saving tool of SataMari project will be presented!

Event is free of charge. Registration by 27 October to elomake.samk.fi/lomakkeet/10967/lomakkeet.html

Venue: 1st floor auditorium, SAMK, Suojantie 2, Rauma, Finland
(max. 30 participants at the auditorium)
and ONLINE: hill.webex.com/meet/hekoivi
... See MoreSee Less

View on Facebook

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia

SAMKin Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyönä syntyi koripalvelurobotti!
https://bit.ly/37sFmmK
@RoboAkatemia
@SatakunnanOk
#samk #mysamk #yhteistyö #satakunnanok #PirsmaMikkola #robotiikkaakatemia #ylpeästiamk

Järjestäjät, @MirkaLeino ja @MeriOlenius kannustavat yritysten edustajia osallistumaan VTR-seminaariin avoimin mielin. – Uskomme, että demot herättävät ajatuksia ja voivat synnyttää ratkaisuja yritysten ongelmiin. https://www.samk.fi/uutiset/virkista-ajatteluasi-jalosta-mieltasi/ #roboai #samk #mysamk #roboaiviikko #vtr

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö