Tubettavasta metsäepelistä vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjä

SAMKin vuoden 2019 yrityskiihdyttämöyrittäjäksi on valittu Kokemäellä asuva Kalle Lempinen, jolla on taimikon- ja metsänhoitoa tarjoava Metsäepeli-yritys. Sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskeleva Kalle on myös tradenomi ja metsätalousinsinööri.

Nuori mies istuu sohvalla

– Nykyisin työelämä on sellaista, että pitää olla useampi tutkinto, Kalle sanoo.

Hän on valmistunut tradenomiksi SAMKista ja metsätalousinsinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulusta. Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot ovat vielä alkuvaiheessa, mutta yrittäjyysopinnot hän suoritti heti saatuaan tietää yrityskiihdyttämön tarjoamista mahdollisuuksista.

– Sähköalaan nämä yrittäjyysopinnot eivät suoranaisesti liity, koska minulla oli jo ollut ennestään neljä vuotta toiminimi. Halusin vaihtaa yritysmuodoksi osakeyhtiön ja siihen sain yrityskiihdyttämöstä hyvät eväät.

Kalle toimii yrittäjänä sivutoimisesti. Hän tarjoaa taimikon- ja metsänhoitoa yksityisille metsänomistaijille noin 50 kilometrin säteellä Kokemäeltä. Kiinnostus metsänhoitoon ja siihen liittyvään yritystoimintaan lähti metsätalousinsinöörin opinnoista, joihin kuului myös käytännön harjoittelua metsätöissä.

– Olen kotoisin maatilalta, jossa on myös metsää. Sitten vaan pidän metsähommista. Tätä kautta päädyin yrittäjäksi, Kalle kertoo.

– Yksi asiakas kutsui aika epeliksi, kun tein hommat ripeästi valmiiksi. Siitä tuli yrityksen nimi. Metsäpalveluyritykselle kun on hankala keksiä sellaista nimeä, jota ei olisi jo käytössä. Lisäksi halusin erottuvan ja helposti muistettavan nimen.

Kallen kiinnostus metsätöihin näkyy myös siinä, että hän on ryhtynyt pitämään You Tubessa videoblogia. Aiheena on tähän mennessä ollut muun muassa taimikon hoidon kannattavuus. Lisäksi hän on kokeillut sykemittarin avulla, käykö taimikonhoito kuntoilusta ja testannut jaksaako vegeruualla metsätöissä.

Katso vlogi

Suurin hyöty sparrauksesta

Yrityskiihdyttämössä suurin hyöty oli palautteen saaminen omista ideoista.

– Eniten hyötyä oli mentorin sparraus omille ajatuksille. Olen saanut uutta näkemystä ja vinkkejä yritystoiminnassa etenemiseen. Osakeyhtiön perustaminen oli tavallaan hyppy tuntemattomaan, Kalle kertoo.

Hän suosittelee yrityskiihdyttämön opintoja kaikille, jotka ovat vähänkin yrittämisestä kiinnostuneita.

– Jos on yrittämisestä kiinnostunut, niin yrityskiihdyttämöstä saa hyvin paljon potkua varsinkin yrityksen käynnistysvaiheeseen.

– Yrittämistä ehkä vähän pelätään, mutta kiihdyttämössä yritysideoita voi testata ja peilata. Ei tarvitse oman pään sisällä pyöritellä kaikkea. Välillä on sokea omille ideoilleen, jotka voivat olla hyviä tai sitten huonoja, Kalle pohtii.

Valinta vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjäksi tuli yllätyksenä.

– Ala on kuitenkin vähän konservatiivinen, ajattelin että palkinto menisi IT-yritykselle. Tietysti on hienoa, että tuli valituksi.

Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot etenevät sitä mukaa, kun voimavaroja riittää.

– Haasteena on opintojen, yritystoiminnan, työn ja perheen yhdistäminen. On aika paljon palloja ilmassa yhtä aikaa, Kalle sanoo ja toteaa samalla, että alalta kyllä löytyisi lähes takuuvarmasti töitä täällä länsirannikolla.

Mies metsätöissä

Vuoden kiihdyttämöyrittäjän valinnan perusteluista

”Kalle Lempinen otti yhteyttä Yrityskiihdyttämöön heti ensimmäisenä syksynään ja on siitä lähtien ollut aktiivinen Yrityskiihdyttämön palvelujen käyttäjä. Hänellä oli osaamista metsän hoidosta, mistä hän on alkanut kehittäää yritystoimintaa. Yritystoiminnassaan Kalle on ennakkoluulottomasti lähtenyt kokeilemaan saamiaan ideoita, esim. oman YouTube kanavan kautta markkinoimista. Hän on lisäksi valinnut monta sellaista opintojaksoa, jotka vievät häntä eteenpäin yrittäjyystaitojen kasvattamisessa.”

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.