Seikkailu itänaapurissa – Joakim harjoitteluvaihdossa Venäjällä

SAMKissa matkailualaa opiskeleva Joakim Heinonen pitkään mietittyään päätti hakea mukaan ulkomaan harjoitteluun Venäjälle. Kohteeksi valikoitui 1,5 miljoonan asukkaan suurkaupunki Jekaterinburg.

4.2.2020 | Teksti: Niko Näveri, SAMKin opiskelija | Kuva: Joakim Heinonen, SAMKin opiskelija

Jekaterinburgilainen maisema, paljon sinistä taivasta ja kaupungin siluetti

Jekaterinburg loppukevät: talvi on vaihtumassa kohti kevättä Jekaterinburgissa.

SAMKissa matkailualaa opiskeleva Joakim Heinonen pitkään mietittyään päätti hakea mukaan ulkomaan harjoitteluun Venäjälle. Kohteeksi valikoitui 1,5 miljoonan asukkaan suurkaupunki Jekaterinburg, jossa mies oli huhtikuusta syyskuun alkuun kestäneen harjoittelujaksonsa ajan töissä Tourist and Information Servicessä. Työtehtäviin kuului matkailijoiden neuvominen nähtävyyksien kanssa ja muissa kaupunkiin liittyvissä asioissa.

Eri maiden kulttuurit ja kansainväliset kokemukset ovat jo pitkään kiinnostaneet Joakimia, mistä syystä hän alun perin lähti SAMKiin opiskelemaan matkailualaa. Myös päätös lähteä ulkomaille harjoitteluun oli hänen omien sanojensa mukaan suhteellisen helppo, eikä vaatinut pohtimista.

– Tiesin aiempien kokemuksieni perusteella pärjääväni hyvin missä päin maailmaa tahansa.

Lähtö harjoitteluun

Venäjä oli luonnollinen valinta harjoittelun kohdemaaksi Joakimin aiempien maassa tehtyjen reissujen ja maasta löytyvien kontaktien vuoksi. Myös naapurimaan laajuus sekä merkitys Suomen taloudelle ja Venäjän pitkä historia painoivat vaakakupissa, unohtamatta tietenkään maan rikasta kulttuuria ja Joakimin kiinnostusta tutustua paikallisten ihmisten elämään.

– Hakuprosessi ulkomaan harjoitteluun alkoi yksinkertaisesti siten, että etsin matkailuun liittyviä yrityksiä valitsemastani kaupungista. Sattumalta ensimmäinen organisaatio, jolle laitoin kiinnostuneena viestiä, vastasi myönteisesti kyselyihin. Muutamien organisaation esittämien kysymyksien jälkeen paikka olikin jo varmistunut.

Harjoitteluun pääsy on loppujen lopuksi helpompaa ja vaivattomampaa, mitä aluksi voisi kuvitella. Joakim oli helpottunut Tourist and Information Servicen kautta tarjoutuneesta mahdollisuudesta.

– Olin jo miettinyt jonkin aikaa ennen harjoittelua mahdollisia paikkoja ja välillä oli fiilis, ettei mihinkään kumminkaan pääse. Kun minut hyväksyttiin harjoittelupaikkaani, olin enemmän tyytyväinen kuin huolestunut mistään, toteaa Joakim.

Epäuskosta huolimatta harjoittelureissu toteutui. Helposti. Ei muuta kuin matkaan.

Kotimaamme tuolla puolen

Vaikka kyse onkin naapurimaasta Venäjästä, silti kulttuurierot olivat huomattavan suuria ja useista stereotypioista poikkeavia.

– Monella suomalaisella saattaa olla venäläisistä sellainen kuva, että mennään mahdollisimman helpon kautta ja laatu on mitä sattuu. Tällaiset stereotypiat eivät tälläkään kertaa olleet oikeassa, sillä omalla työpaikallani oltiin huolellisia ja työt tehtiin kunnolla. Moni venäläinen tekeekin pitkää päivää, yleensä yhdeksäntuntisia työpäiviä.

Muuten Joakim koki työyhteisön ja työkulttuurin suhteellisen samanlaisena Suomeen verrattuna. Mutta ehkä Venäjällä tietyllä tapaa esimiehen auktoriteetti ja lähestyttävyys on konservatiivisempaa kuin meillä.

– Tämän tietysti voi huomata myös koko maan muistakin valtarakenteista, kertoo Joakim.

Venäläisten arkikäyttäytymisestä työelämän ulkopuolella myös näkyi eroja kotimaahamme.

– Yksi selkeistä eroista on se, että tavallisten ruokakauppojen kassoilta on turha odottaa hymyä tai ilmeen värähdystäkään, sillä palvelukulttuuri eroaa tässä kohtaa Suomesta. Lisäksi tervehtimiskulttuurista sen verran, että miesten kanssa usein paiskataan kättä aina nähdessä, mutta naisia kohtaan tämä ei päde.

– Kaupunki tuntuu eloisalta arkipäivisinkin pitkälle melkein keskiyöhön saakka, kun ihmiset lähtevät töistä kaupungille. Kaupungin suuruutta on vaikea verrata edes Helsinkiin, mutta ehkä Suomessa muutenkin ihmiset viihtyvät työpäivän jälkeen enemmän kotona kuin ulkona.

Kielitaito karttuu ja kokemuksia kertyy

Paikallisten kanssa päivittäin touhutessa Joakimin kielitaito koheni huomattavasti. Englanti toimi turisti-informaatiotyössä pääkielenä, ja Joakim kokikin omien keskustelutaitojensa helpottuneen erityisesti sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät puhu juurikaan englantia. Myös venäjän kieltä hän pääsi pyörittelemään välillä satunnaisissa tilanteissa, tai tarvittaessa ohjatessaan asiakkaita paremmin venäjää puhuvien työtoverien luokse.

Venäjän harjoittelujakson mentyä Joakim tuli takaisin Suomeen kielitaito kehittyneenä ja satoja kokemuksia rikkaampana.

Joakim suosittelee muillekin Venäjällä harjoittelua tai opiskelua, jos asennetta ja kiinnostusta vain riittää.

– Kansainvälisyys kannattaa ja SAMK tarjoaa hyvät mahdollisuudet siihen. Jos vähääkään kiinnostaa vaihto tai kansainvälinen harjoittelu opintojen aikana, kannattaa vain repäistä ja lähteä rohkeasti eteenpäin, kannustaa Joakim.

Putinia Joakim ei valitettavasti tavannut.

Joakin Heinonen hymyilee puolivartalokuvassa pinkissä paidassa.

Kuka? Joakim Heinonen

Koulutusohjelma: Matkailun koulutusohjelma

Harjoittelupaikka: Tourist and Information Service, Jekaterinburg, Venäjä

4.2.2020 | Teksti: Niko Näveri, SAMKin opiskelija | Kuva: Joakim Heinonen, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

Sanna Alakulju kävelee riippusiltaa pitkin valkoisessa mekossa kassi kädessään.
| SAMK

Rohkeutta ja uusia kokemuksia harjoittelusta eksoottisella Balilla

Kolmatta vuotta matkailua opiskeleva Sanna Alakulju oli päättänyt lähteä ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, mutta suunnitelmiin tuli muutos. Hän päättikin suorittaa harjoittelunsa ulkomailla ja päätyi viettämään ikimuistoiset viisi kuukautta Indonesiassa.
Sofia Hillin lähikuva.
| Matkailu

Sofia päätyi SAMKin englanninkieliseen matkailualan koulutukseen veljen vinkin kautta

Sofia Hilli opiskelee matkailualaa englanninkielisessä koulutuksessa toista vuotta. Yhtenä tulevaisuuden unelmana hän näkee yrittäjyyden.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html