Satakunta High Career Path services: neuvontaa, valmentavaa koulutusta ja uraohjausta

Satakunnassa asuu kotimaassaan korkeasti koulutettuja ja korkeakoulukelpoisia maahanmuuttajia, joiden osaaminen jää hyödyntämättä. Osaamisen tunnistamiseen tarvitaan apua. Kansainvälisten opiskelijoiden työnhakutaidot kaipaavat buustia. Työnantajien ja kansainvälisten osaajien kohtauttamiseen pitää panostaa. Näihin haasteisiin luotiin ratkaisuksi korkeakoulujen yhteinen palvelumalli.

6.4.2023 | Teksti: Marja Tomberg, Mona Elo ja Szilvia Simon-Nagy Kuvat: SAMKin kuvapankki ja Szilvia Simon-Nagy | Kuva: Szilvia Simon-Nagy

Pre SIMHE Satakunta -hankkeen lopputapahtuman paneelin keskustelu.

Pre SIMHE Satakunta -hankkeen lopputapahtuman paneelissa keskustelemassa Olivia Kumpula (International Professionals Finland ry), Jaana Sävel (SAMK), Neriman Sencer-Ramstedt (Kaarisillan koulu), Kimmo Ahonen (Porin yliopistokeskus), Juha-Matti Mäkinen (MONIPORI) ja Anu Halonen (Diak).  Keskustelua vetivät (kuvassa vasemmalla) hankkeen projektipäällikkö Marja Tomberg ja projektitutkija Mona Elo SAMKista.

Viimeisen puolen vuoden aikana SAMKin ja Diakin pieni hanketiimi on pakertanut Satakunnan korkeakoulukentälle sopivien kehittämiskohteiden parissa. Juuri päättyneessä Pre SIMHE Satakunta -nimisessä hankkeessa mietittiin keinoja korkeakoulukelpoisten maahanmuuttajien osaamisen tunnistamisen ja korkeakouluopintoihin pääsyn sujuvoittamiseksi sekä kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille uraohjauspalvelujen kehittämiseksi. Esiselvityksen tukena mentorina oli Turun yliopiston SIMHE-palvelut (SIMHE = Supporting Immigrants in Higher Education), joka antoi arvokasta tietoa siitä, mitkä palikat palveluissa on todettu toimiviksi ja mihin kuoppiin kannattaa välttää astumasta. Lisäksi mentorit kutsuivat SAMKin edustajat tutustumaan Turun käytänteisiin ja International Houseen.

Pre SIMHE Satakunta -esiselvityshankkeessa toteutettiin neljä työvaihetta. Ensimmäisessä perehdyttiin kansallisiin SIMHE-malleihin ja SIMHE-tyyppisiin hankkeisiin ja palvelumalleihin, joita myös Satakuntaan tarvitaan. Toisessa verkostoiduttiin kansallisesti ja maakunnallisesti, kerrottiin hankkeen tavoitteista ja ideoista ja kerättiin kommentteja ja ajatuksia. Kolmanneksi kartoitettiin kohderyhmien mielipiteitä järjestämällä kyselyt sekä SAMKin kansainväliselle opiskelijaryhmälle, WinNovan kotoutumiskoulutuksen korkeakoulukelpoisille maahanmuuttajille sekä muutamille maahanmuuttajille yksilöhaastatteluna. Lisäksi toteutettiin kysely työnantajille. Neljänneksi hanketiimin yhteistyönä mallinnettiin ja kirjoitettiin raportti Satakunta-mallista, jonka nimeksi annettiin Satakunta High Career Path services, tuttavallisemmin SataHighCaP.

Satakunta High Career Path -raportin julkaisutilaisuus ja samalla hankkeen päätöstilaisuus järjestettiin 23.3.2023 SAMKissa. Tilaisuudessa ääneen pääsivät kohderyhmän edustajat, mentorit ja yhteistyöorganisaatiot erilaisissa puheenvuoroissa. Paneelikeskustelussa huolta kannettiin korkeakoulutettujen kansainvälisten osaajien kiinnittymisestä työelämään ja jäämisestä Satakuntaan. Yhteinen sanoma oli kuitenkin päivän selvä: Satakunta tarvitsee SataHighCaP-palvelut! Toivottavasti hankkeet starttaavat syksyllä pilottihankkeessa!

Lisää aiheesta

Ryhmä kansainvälisiä opiskelijoita tutustuu teollisuusyritykseen.
| SAMK

SAMK vastaa työvoimapulaan – valtavasti kansainvälisiä osaajia tulossa työelämään

SAMKissa on systemaattisesti lisätty kansainvälisten tutkintojen määrää vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä opiskelijoita on 80:sta eri kansalaisuudesta.
Kaksi opiskelijaa kävelee kirjastossa.
| Opinnot ja opetus

Kansainvälisten koulutusten haku päättyi – SAMKiin ennätysmäärä hakijoita

Haku SAMKin kansainvälisiin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Yhteentoista hakukohteeseen tuli yhteensä yli 18 400 hakemusta yli 9 000 yksittäiseltä hakijalta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen