SAMKista hiilineutraali korkeakoulu

SAMK on sitoutunut Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan. Se antaa yhteisen viitekehyksen ja tukee kaikkien Suomen ammattikorkeakouluyhteisöjen työtä kohti kestävämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta. SAMKilla on muun muassa tavoitteena olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.

27.9.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Tero Hämäläinen seisoo Porin kampuksen pihassa.

Tero Hämäläinen seisoo Porin kampuksen sisäpihalla kohdassa, johon geoenergiakaivot asennettiin. Asfalttipaikkausjäljistä on havaittavissa kaivojen asennuspaikat.

SAMKin kestävän kehityksen tavoitteena on olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Tero Hämäläinen?

– Hiilineutraaliuden tavoite on vain yksi osa korkeakouluyhteisön kestävää ja vastuullista toimintaa. SAMKissa on lisäksi perustettu kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmä. Työryhmä alkaa valmistella SAMKin omaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden suunnitelmaa. Kiinteistöjen energiankulutus muodostaa matkustamisen ohella suurimmat yksittäiset päästölähteet korkeakouluissa, jolloin erilaiset päästövähennystoimenpiteet sekä optimoinnit ovat keskeisessä roolissa hiilineutraaliutta tavoitellessa.

SAMKissa hyödynnetään myös geoenergiaa eli tutummin maalämpöä, joka tarkoittaa uusiutuvaa, maahan varastoitunutta auringon energiaa. Lämpöpumppujen avulla kallioperään varastoitunut energia voidaan hyödyntää tehokkaasti sekä lämmitykseen että viilennykseen ympäri vuoden. Myös soveltuvien alojen opiskelijat pääsevät tutustumaan energiajärjestelmän toimintaan ja hyödyntämään energian tuotannosta syntyvää dataa.

– Kesällä 2020 Porin kampuksella käynnistettiin kiinteistönomistaja Hemsön toimesta geoenergiahanke. Asema-aukion parkkialueen alle porattiin 36 energiakaivoa 350 metrin syvyyteen. Geoenergian myötä kiinteistön lämmityksen ja viilennyksen hiilidioksidipäästöjen on arvioitu laskevan yli 90 prosenttia, Hämäläinen kertoo.

Paljon valintoja kestävän kehityksen tueksi

Käytännössä parkkialueen alla sijaitseva kallioperä toimii akkuna, johon varastoidaan kesällä lämpöä. Kylmempään aikaan talvella lämpö otetaan käyttöön.

– Talvella kallioperään varastoituneella energialla voidaan viilentää kiinteistöä kesällä. Lämpöpumppujen tarvitsema sähkö tuotetaan niin sanotulla vihreällä sähköllä eli kiinteistöön hankitaan 100 % tuulisähköä, Hämäläinen kertoo.

Porin kampuksen geoenergiahankkeen tapaiset projektit ovat kiinteistönomistajillekin merkittäviä taloudellisia panostuksia.

– SAMK toimii vuokralaisena kiinteistöissä myös muilla paikkakunnilla. Kaino toiveemme on, että muun muassa Porin kampuksen esimerkki rohkaisisi myös muita vuokranantajiamme etsimään ratkaisuja, jotka tukisivat ympäristö- ja hiilineutraaliustavoitteitamme ja käyttämämme kiinteistöt toimisivat mahdollisimman ekologisesti.

Mitä muuta ollaan tekemässä kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisen suhteen?

– Ensimmäinen vaihe on päästölähteiden tarkka kartoittaminen. Suurimmat päästöt liittyvät meilläkin kiinteistöihin sekä matkustamiseen.

SAMKissa on jo tehty paljon hyvää työtä hiilineutraaliuden kehittämiseen sekä valintoja ja päätöksiä kestävän kehityksen tueksi.

– Varmasti tavoitteita tullaan jatkossa huomioimaan entistäkin tarkemmin niin tulevissa hankinnoissa, palvelutuottajien valinnoissa kuin omissa valinnoissa liittyen esimerkiksi matkustamiseen. Välilliset vaikutukset varmasti tulevat näkymään Digivisio 2030:ssa ja muissa saman tyyppisissä opetuksen kehittämiseen liittyvissä hankkeissa. Lisäksi SAMKissa on paljon asiantuntemusta ja osaamista, joiden myötä SAMK on mukana monissa muissakin projekteissa kehittämässä hiilineutraaliutta niin maakunnassa kuin valtakunnallisesti, Hämäläinen sanoo.

Geoenergiatyömaa

Geoenergiahanke

SAMKin ja Keskon käytössä oleva kiinteistö Porin Asema-aukiolla lämmitetään ja viilennetään energialla, joka tuotetaan paikallisesti tontilla. Geoenergiahanke tukee sekä SAMKin että kiinteistönomistaja Hemsön hiilineutraaliustavoitteita.

Kuvassa geoenergiatyömaa kesällä 2020, kun energiakaivoja porattiin SAMKin Porin kampuksen pihaan.

27.9.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

SAMKin aurinkosähköjärjestelmä/SAMK's photovoltaic system
| Kestävä kehitys

SAMK on kestävä ja vastuullinen ammattikorkeakoulu

SAMKissa on perustettu kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmä. Työryhmä alkaa valmistella SAMKin omaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden suunnitelmaa.
| SAMK

Arene: Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kestävää kehitystä ja vastuullisuutta edistämässä

Alkuvuonna 2021 ammattikorkeakouluissa toteutettiin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden henkilöstökysely. Tulokset osoittivat, että henkilöstöllä on kiinnostusta, valmiuksia ja ideoita kestävän ja vastuullisen tulevaisuuden edistämiseksi omassa työssään, työyhteisössään ja korkeakoulun toiminnassa.

Uusimmat uutiset

Sari Merilampi, Minna Keinänen-Toivola ja Anu Holm SAMKin Porin kampuksen aulassa.
| SAMK

SAMKin dosentit Satakunnan asialla

Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimii neljä dosenttia, joiden vaikutus alueen kehitykseen on merkittävä. Turun yliopistosta viisi vuotta sitten laskennallisen älykkyyden dosentuurin saanut Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi kutsuu seurakseen kolme dosenttikollegaansa keskustelemaan dosentuurien merkityksestä SAMKille ja maakunnalle.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/