Samkilainen kasvo: Taija Seppälä tekee töitä hiilineutraalin Satakunnan eteen

Taija Seppälä valmistui energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi joulukuussa ja tammikuusta lähtien hän on tehnyt töitä Canemure- eli ”Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia” -hankkeessa.

Taija Seppälä istuu nojatuolissa
Taija Seppälä

Taija Seppälä

Taija on kotoisin Sastamalasta – tai Vammalasta, kuten hän kotiseutuaan yhä kutsuu. Poriin hän muutti opiskelemaan vuonna 2014. Pori on hänen mielestään sopivan kokoinen paikka: ”Enemmän tekemistä, helppo tulla.”

Miten tulit valinneeksi energia- ja ympäristöalan?

– Ympäristöjutut ovat aina olleet lähellä sydäntä, mutta ei haaveammatti – kun en tajunnut, että siitä voisi tehdä ammatin. Äiti on raahannut aina linturetkille. Minua linnut eivät niinkään kiinnostaneet, vaan katselin aina kaiken maailman ötököitä. Vammalassa on upea luonto.

Mikä alassa kiinnostaa?

Tämä mitä nyt teen, on tosi kiinnostavaa. Miten ilmastonmuutosta voi hillitä, mitä on mahdollista tehdä, millä aikajänteellä, mikä on ihmisen aiheuttamaa? Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä, mitä Suomen tasolla, mitä EU:n tasolla?

Mikä tämä Canemure oikein on?

Kuusivuotinen hanke, joka alkoi vuoden 2018 lopussa. Sitä koordinoi Suomen ympäristökeskus (SYKE), mukana on seitsemän maakuntaa. SAMK on Satakunnan aluekoordinoija. Alueyhteistyöryhmän johdolla lähdetään päivittämään Satakunnan ilmasto- ja energiastrategiaa sekä luomaan pitkän ja lyhyen aikavälin tiekarttoja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Maakunnissa tehtävän alueyhteistyön lisäksi on useita osahankkeita, joista yhtä toteutetaan Satakunnassa Seaside Industry Parkissa.

Taija Seppälä lahikuvaMitä teet Canemure Satakunta -hankkeessa?

Nyt työ on ollut tiedonkeruuta, lukemista, perehtymistä. Olen listannut Satakunnan käynnissä olevia ilmastohankkeita: mitä toimenpiteitä ja mitä suunnitelmia on esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman suhteen.

Tarkoituksena on tehdä kuntakierros Satakunnassa ja tavata kunnan- ja kaupunginjohtajia ja keskustella siitä, mitä kunnat voivat tehdä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Satakunnassa hiilineutraaliuteen tähtääviä HINKU-kuntia ovat Pori, Rauma ja Eurajoki.

On tosi paljon ihmisten tapaamista, olen tosi iloinen siitä. Saa omaa verkostoa.

Miten teidät on otettu kunnissa vastaan?

Myönteisesti ja positiiviseen sävyyn. Me voidaan tarjota kunnille apua ilmastotavoitteiden saavuttamiseen esimerkiksi opiskelijaprojektien tai opinnäytetöiden muodossa, mitä ei kaikissa kunnissa välttämättä olla huomattu ajatella mahdollisuutena.

Mitä sanot siihen usein esitettyyn näkemykseen, että Suomi on liian pieni toimija ilmastomuutoksessa?

Se on ihan totta, että ollaan pieni. Mutta miten voidaan vaatia isommilta, jos me ei toimita. Miksi ei toimittaisi, kun voidaan?

Tuntuuko toivottomalta?

Ei. Mutta ei siltäkään tietysti tunnu, että nyt tällä hankkeella ratkaistaan kaikki. Kun valmistuin, joku sukulainen kysyi, että kun onko minulla ilmastoahdistusta, kun olen näitä asioita miettinyt. Ei ole, ei pidä asettaa itselleenkään järjettömiä tavoitteita. Jos vähän muistaisi kierrättää ja kaupassa vähän miettisi mitä ostaa. Kotona kerrostalossa kierrätän, viidelle jakeelle on astiat. Kun se on niin helpoksi tehty, miksei sitä tekisi? Se on jo niin rutiini, ettei sitä ajattele

Mikä on tavoitteesi työuralla?

Oppia vielä paljon lisää. Kun pääsi tähän työhön, tajusi, kuinka vähän tietää. Haluan olla uskottava ammattilainen, joka osaa perustella asiat. Tällä hetkellä olen tyytyväinen tähän työpaikkaani: opin niin paljon.

INFO: Canemure Satakunta

SAMKista ovat mukana Meri Olenius (projektipäällikkö), Merja Ahonen, Riitta Dersten ja Taija Seppälä.

Canemure Satakuntaa voit seurata Twitterissä @CanemureS

Canemure-hanke valtakunnallisesti

SAMKin hankeluettelossa

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.