Hankkeet
SAMKin tutkimus- ja kehittämistoiminta näkyy alueellisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Teollisuuden ja yritysten tuote- ja palvelukehityksen lisäksi panostamme hyvinvointipalveluihin ja niiden tuotteistamiseen.
Käynnissä olevat hankkeet
3D-tulostuskokeiluilla uusia innovaatioita – personoinnilla, joustavuudella ja on-site -tuotannolla tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia
Hanke toteutetaan 1.8.2017–31.8.2018.
Kumppanit ja rahoittajat:
3D-tulostus on erittäin mielenkiintoinen valmistustapa, jolla voidaan joustavasti valmistaa hyvinkin persoonallisia tuotteita. Kehittynyt 3D-tulostus luo aivan uusia mahdollisuuksia tuotannon digitalisointiin, resurssitehokkuuteen sekä teollisuuden valmistustekniikoiden uudistamiseen. Satakunnan teollisuuspilotin suunnitelmien mukaan Satakunnassa on tärkeää panostaa teollisuuden uudistamiseen sekä olemassa olevan infrastruktuurin ja osaamisen varaan rakennettavaan uuteen toimintaan.
3D-tulostuskokeiluilla uusia innovaatioita -hankkeessa tutkitaan ja kokeillaan 3D-tulostukseen soveltuvia materiaaleja, jotka kestävät suomalaiset sääolosuhteet ympäri vuoden. Samalla kokeillaan monimateriaalitulostusta sekä isompien kappaleiden tulostamista ko. materiaaleilla. Hankkeen kolmannella kokeilulla selvitetään, onko mahdollista 3D-tulostaa tekstiilituotteeseen elektronisia funktionaalisia osia sekä selvitetään vaatimuksia valmistuksessa käytettävälle laitteistolle ja materiaaleille.
Kun 3D-tulostusteknologian hyödyt ja haasteet tunnetaan paremmin, voidaan alalle houkutella lisää yrityksiä luomaan uusia innovaatioita. Tämän hankkeen uskaliaiden kokeilujen ja asiantuntijoiden pitkäjänteisen kehittämisotteen integrointi edesauttaa osaltaan uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamista ja vahvistaa sitä kautta alueen muutosjoustavuutta. Hankkeen kokeilujen perusteella voidaan tunnistaa monipuolisia 3D-tulostusmentelmiä sekä esitellä niistä kustannustehokkaimmat tuotantokäyttöön valjastettaviksi.

3D-tulosteita
Lisätietoja:
projektipäällikkö Mirka Leino, Satakunnan ammattikorkeakoulu, mirka.leino(a)samk.fi
professori Jukka Vanhala, Tampereen teknillinen yliopisto, Kankaanpään yksikkö, jukka.vanhala(a)tty.fi
5VTA – Viisi vaikuttavaa teknologia-askelta elintarvikealan PK-yrityksissä
Toteutusaika
1.9.2016 - 31.12.2018
Projektipäällikkö
Mirka Leino
Kumppanit:
Kuvaus
Elinkeinorakenteen muutostilanteessa elintarviketeollisuuden kustannuskilpailukyvyn parantamisen merkitys
korostuu, koska elintarviketeollisuuden välillinen työllisyysvaikutus on merkittävä: yksi elintarviketeollisuuden
työpaikka luo keskimäärin neljä työpaikkaa muille toimialoille.
Viisi vaikuttavaa teknologia-askelta elintarvikealan pk-yrityksissä -hankkeessa keskitytään tunnistamaan,
evaluoimaan ja mallintamaan toimintatapoja, joiden avulla pienet ja keskisuuret elintarviketeollisuuden yritykset
pystyvät kustannustehokkuuttaan parantamalla lisäämään kilpailukykyään. Hankkeen kehittämistoimet
kohdistetaan erityisesti isoissa elintarviketeollisuuden yrityksissä hyödynnettävien teknologioiden
alasskaalaamiseen, tuotannon kohdennettuun automatisointiin, energian tuottamisen ja käyttämisen
optimointiin sekä hukkaenergian hyötykäytön mahdollisuuksien selvittämiseen.
Hankkeessa tavoitellaan viiden askeleen mallia elintarviketeollisuuden pk-yrityksissä tehtävään,
kustannustehokkuutta parantavaan teknologiakehittämiseen. Mallintaminen tapahtuu yritysten kanssa
tunnistettavissa kehittämiskohteissa tehtävien selvitysten, teknologiademonstraatioiden ja -pilottien perusteella.
Jokaisessa kehittämiskohteessa tavoitellaan viiden merkittävimmän kehittämisaskeleen tunnistamista.
Näillä askelilla edetään toteuttamalla tarpeen mukaan teknologiaselvityksiä, -demonstraatioita ja pilotteja.
Tehtyjen toimenpiteiden perusteella mallinnetaan yleisellä tasolla hyödynnettävissä oleva viisiaskelisen
teknologiakehittämisen opas elintarviketeollisuuden pk-yrityksille.
Hanke toteutetaan Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla 1.9.2016-31.12.2018
Lisätietoja:
projektipäällikkö Mirka Leino, Satakunnan ammattikorkeakoulu, 044 710 3182
projektipäällikkö Juha Palomäki, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 040 830 4247
Hankkeen rahoittaja
Leader Pyhäjärviseutu
Hankkeen toteutusaika
01.06.2017 - 31.12.2018
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
12 unelmaa -yritysryhmähanke on kolmen euralaisen, matkailusta uutta kasvua hakevan mikroyrityksen tarpeista lähtevä hanke. Hanke keskittyy uusien hyvinvointimatkailutuotteiden tuotteistamiseen sekä näiden markkinoinnin ja myynnin edistämiseen: päätavoitteena on 12 unelmaa hyvinvointimatkailun tuoteperheen lanseeraus ja yritysten profilointi hyvinvointimatkailupalveluja ympäri vuoden tuottavina yrityksinä.
Yrittäjät kouluttautuvat hyvinvointimatkailun tuotteistamisen osaajiksi ja lisäävät osaamistaan erilaisten ammattikurssien avulla. He teettävät erilaisia markkinointimateriaaleja kuten uusia valokuvia ja videoita sekä esitteitä yrityksistään ja tuotteistaan sekä tekevät yhdessä markkinointitoimenpiteitä. Lisäksi yritykset syventävät markkinatuntemusta ja testaavat uusia tuotteitaan uusille valituille kohderyhmille.
Aistiystävälliset asumisratkaisut
Hankkeen rahoittaja
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)
Projektipäällikkö
Hanna Hannukainen, hanna.hannukainen@samk.fi, 044 710 3109
Toteutusaika
15.2.2018 – 30.6.2019
Tiivistelmä
Aistiystävälliset asumisratkaisut -hankkeen tavoitteena on laajentaa esteettömyyden käsitettä/ajatusta kohti aistit huomioivaa kokonaisuutta. Kulutamme ison osan päivästämme erilaisissa hälyisissä ja aisteja kuormittavissa ympäristöissä niin päiväkodeissa, oppilaitoksissa kuin työpaikoissakin. Vastapainona näille usein aisteja kuormittaville kokemuksille tarvitsemme aikaa rauhoittumiseen ja palautumiseen. Koska aivomme väsyvät liiallisesta aistimustulvasta, tarvitsemme aikaa päivän aikana opitun sisäistämiseen. Koti on luonteva ympäristö palautumiseen ja rauhoittumiseen, ja sen takia hankkeemme keskittyykin erityisesti aistiesteettömiin asumisratkaisuihin.
Tutkimusten mukaan arviolta 15-20 % ihmisistä on erityisherkkiä (highly sensitive), mihin liittyy usein alttius kuormittua voimakkaasti ympäristön ärsykkeistä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että aistien poikkeava toiminta ja ylikuormittuminen ovat yhteydessä ei-toivottuun käyttäytymiseen (esim. aistikuormitus saattaa purkautua haastavana käyttäytymisenä). Luomalla aistiystävällisiä ympäristöjä voidaankin vähentää ei-toivottua käyttäytymistä, auttaa henkilöitä palautumaan nopeammin ja saamaan omat voimavaransa paremmin käyttöön. Samalla voimavaroja vapautuu uuden oppimiselle ja vastavuoroiselle vuorovaikutukselle.
Kokonaisuudessaan tavoitteenamme on saada kokemusta ja kehittävää tietoa erilaisten tilojen suunnittelusta ja muuntamisesta aistiystävällisiksi ja soveltaa tätä tietoa erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin. Tavoitteenamme on myös välittää tätä tietoa paitsi asumisratkaisuja tekevien ammattilaisten myös laajemman yleisön tietoisuuteen. Käytännössä siis osallistumme erilaisten tilojen puitteissa aistiystävällisten ratkaisujen etsintään ja koostamme kehittämistyön tuloksista informatiivisen ja erilaisia käyttäjiä palvelevan julkaisun.
Hankkeen muutostyöt keskittyvät kolmeen osa-alueeseen:
- Porin asuntomessuille valmistuva aistiesteetön omakotikohde
- Kehitysvammapuolen asumispalveluyksikkö
- Muistisairaiden tehostetun palveluasumisen yksikkö sekä muistisairaan kotona asumista simuloiva Kaikkien koti -mallitila
ALL IN –
Satakunnan kaikkien opiskelijoiden yhteinen yrityskiihdyttämö
Hankkeen rahoittaja
Keski-Suomen ELY-keskus / ESR
Projektipäällikkö
Pia Marjanen, pia.marjanen(a)samk.fi, 044 710 3356
Toteutusaika
1.9.2015–28.2.2018
Hankkeen osatoteuttajat
SataEdu, WinNova, Turun yliopisto ja Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy
Tiivistelmä
ALL IN -hankkeen ansiosta Satakuntaan synnytetään uusi toimintaympäristö, kaikille opiskelijoille yhteinen yrityskiihdyttämö. Yrittäjämäinen toiminta juurrutetaan kaikkiin oppilaitoksiin. Korkeakouluille ja ammattioppilaitoksille luodaan yhteinen mentoriverkosto. Hankkeessa on yhteistyökumppaneina yliopistokeskus, ammattikorkeakoulu, ammatillinen 2.aste ja yrittäjät.
Ammattioppilaitoksille rakennetaan ja jalostetaan heille soveltuvat yrityskiihdyttämön käytänteet yhdessä oppimalla ja yhteisesti kehittämällä. Mallina käytetään Satakunnan ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämöä, joka on osoittanut toimivuutensa noin 20 vuoden olemassa olonsa aikana. Toimintaa kehittävä jatkuva arviointi varmistaa tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden.
Yrittäjyysopintojen laadun parantaminen ja yhtenäinen ammattimainen toteutus tuovat sekä tehokkuutta että lisäarvoa opiskeluun ja samalla kanavan yrittäjyyteen aidosti kiinnostuneille opiskelijoille. Yhteinen yrityskiihdyttämö edistää opiskelijoiden työelämään siirtymistä, tehostaa ammatillisen koulutuksen läpäisyä, vähentää keskeyttämisiä ja kasvattaa opiskelijoiden aktiivista sekä realistista asennetta.
AMiCI – Anti-Microbial Coating Innovations to prevent infectious disease
Rahoittaja: EU
EU-rahoitusohjelma: Horizon 2020/COST
Projektipäällikkö
Minna Keinänen-Toivola
+358 44 710 3063
Toteutus: 2016–2020
Infektiot ja tartuntataudit ovat jatkuva uhka ihmisten terveydelle. Euroopan tautien ehkäisyn ja valvontakeskus (ECDC) arvioi, että yli 4 miljoonaa ihmistä saa vuosittain terveydenhuoltoon liittyvän infektion. AMiCI verkostoi eri sidosryhmiä eri maista ja aloilta kuten asiantuntijaorganisaatiot, mikrobilääkkeiden ja pinnoitteiden valmistajat ja jalostajat, sekä organisaatiot, jotka noudattavat kansainvälisten standardien mukaisia hygieniakäytäntöjä. Keskeisenä tavoitteena on arvioida antimikrobisten pinnoitteiden vaikutuksia tartuntojen ehkäisemisessä ja tehosta torjua hoitoon liittyviä infektioita, erityisesti vastustuskykyisiä bakteereita.
AMiCI-konsortiossa on jäseniä 26 maasta kaikkialta Euroopasta http://www.cost.eu/COST_Actions/ca/CA15114. AMiCi:a johtaa Zuedin ammattikorkeakoulu Alankomaista, joka on SAMK:n strateginen kumppani. Puheenjohtaja on Francy Crijns, FT Zued AMK:sta ja varapuheenjohtaja Minna Keinänen-Toivola, FT SAMKista. SAMKista projektiin osallistuu henkilöitä sekä Teknologia- että Hyvinvoinnin-osaamisalueilta
COST on ainutlaatuinen väline eurooppalaisten tutkijoiden, insinöörien ja tutkijoiden yhdessä kehittää omia ideoita ja uusia aloitteita kaikilla tieteen ja teknologian aloilla. COST projektit pohjautuvat kansallisesti rahoitettujen tutkimusprojektien eurooppalaiseen verkottoimiseen.
Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2017-2019
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Toteutusaika: 1.1.2017-31.12.2019
Koordinaattori: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö: Anne-Maria Kanerva, anne-maria.kanerva@samk.fi Puh. 044 710 3418
Kuvaus
Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishankeen 2017-2019 tavoitteena on uudistaa ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintoja ja niissä käytettäviä menetelmiä ja opintopolkuja sekä parantaa korkeakoulujen välistä ja toisen asteen koulutuksen kanssa tehtävää yhteistyötä.
Arkimentori – Arkioppiminen osaksi koulutusta
Hankkeen rahoittaja
Keski-Suomen ELY- keskus, Euroopan sosiaalirahasto
Hankkeen toteutusaika
1.3.2018 - 31.10.2019
Projektipäällikkö
Riitta Tempakka, riitta.tempakka@samk.fi, puh. 044 710 3639
Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena on kehittää Satakunnan alueen mikro-ja pk-sektorin yritysten ja Satakunnan ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden yhteistyönä mentorointimalli, joka mahdollistaa räätälöidyt, eri insinöörialojen rajat ylittävät ja yhtenäiset kriteerit täyttävät mentorointikäytännöt alan yritysten, asiantuntijoiden ja ammattilaisten käyttöön ilman työläitä suunnitteluprosesseja.
Mentorointimallin kehittämisessä sekä yrityksiltä kerättävien osaamisen ylläpidon ja jatkuvuuden kipukohtien koonnissa ja tuottamisessa keskitytään suoraan työelämästä, yrityksiltä, tuleviin kehittämiseen liittyviin tarpeisiin. Keskiössä ovat yritysten tarpeet, jotta löydetään oikeita osaamisia, ja kehitetään uusia, yhtenäisiä ja innovatiivisia mentoroinnin toteuttamistapoja ammatillisen insinööriosaamisen lisäämiseksi rakennemuutosaloilla. Mentorointimallin avulla saadaan siirrettyä osaamista yrityksen sisällä kokeneilta osaajilta uusille henkilöille, ja näin varmistetaan osaamisintensiivinen työvoima suoraan yrityksen osaamistarpeeseen.
Mentorointimallin soveltuvuutta pilotoidaan alueen kasvu- ja rakennemuutosalojen mikro- ja pk-yrityksissä. Pilottiin valitaan osallistujat työelämästä hankkeessa määriteltyjen kriteerien mukaan. Mallin avulla lisätään yritysten osaamisen siirtoa ja ammatillista insinööriosaamista. Hankkeen tulosten kautta rakentuva osaaminen ja mentorointimalli mahdollistavat kasvu- ja rakennemuutosaloille uudenlaisen osaamisen jatkuvuuden ja jakamisen sekä osaavan työvoiman saannin.
Tuloksena syntyy mentorointimalli, yhtenäinen toimintamalli, yhteistyö yritysverkoston ja korkeakoulun välillä lisääntyy ja ammatillinen insinöörikoulutus pystyy vastaamaan paremmin alan ja yritysten tarpeisiin ja kehitykseen. Hankkeen tulokset ovat suoraan hyödynnettävissä yrityksissä ja insinöörikoulutuksessa. Mentorointimalli mahdollistaa monialaisen ammattiosaamisen koulutuksen järjestämisen joustavasti yhteistyössä yritysten ja koulutusorganisaation kanssa. Hankkeen jälkeen mentorointimallia voidaan hyödyntää eri alojen yrityksissä laajasti.
BaltSe@nioR, Innovative solutions to support enterprises in the Baltic Sea Region in product development aimed at raising comfort and safety of seniors living at home
Hankkeen rahoittaja
Interreg Baltic Sea Region -ohjelma
Hankkeen projektipäällikkö / koordinaattori
Koordinaattori: Poznan University of Life Sciences, Poland, project manager: Beata Fabisiak, beata.fabisiak(a)up.poznan.pl, +486 1848 7475
SAMKin osatoteutuksen koordinaattori: Sari Merilampi, sari.merilampi(a)samk.fi, 0447103171
Hankkeen toteutusaika
1.5.2016 – 30.4.2019 (31.7.2019)
Hankkeen toteuttajat
Poznan University of Life Sciences, Poland
Art Academy of Latvia, Latvia
Hanseatic Parliament, Saksa
Lifestyle & Design Cluster, Tanska
Satakunnan ammattikorkeakoulu, Suomi
Tallinn University of Technology, Viro
Technische Universitaet Muenchen, Saksa
University Hospital of North Norway, Norja
University of Skövde, Ruotsi
Ukmergė District Municipality Administration, Liettua
Lyhennelmä
Vaikka ikääntyvän väestön määrä on ollut kasvussa vuosia, kansakuntien ikääntymisen aiheuttavia haasteilta ei ole osattu tunnistaa tai niihin ei ole varauduttu ajoissa. Markkinoilta löytyvien ikäihmisille suunnattujen tuotteiden valikoima on olematon ja pirstaloitunut. Nyt viimeistään on korkea aika reagoida asiaan. Jotta demografisen rakenteen aiheuttamaan haasteeseen voitaisiin vastata, myös Itämeren alueen pitää tehdä tiivistä yhteistyötä ja erikoistua monialaiseen sektorirajat ylittävään toimintaan. Eri toimialojen osaajien tulisi yhdistää voimansa ja kääntää ikääntyvän väestön aiheuttama haaste alueen elinkeinoelämälle kiinnostavaksi liiketoimintamahdollisuudeksi. Itämeren alue on tunnetusti luova ja se tarjoaa ainutlaatuisen alustan edistää uusien innovaatioiden syntyä ja samalla parantaa ikääntyneiden elämänlaatua ja turvallisuuden tunnetta. BaltSe@nioR hankkeessa Itämeren alueen johtavien toimijoiden omaama huonekaluteollisuuden ja -suunnittelun, ICT:n, robotiikan ja laajemmin teknologiateollisuuden, sekä talous- ja sosiaalitieteiden laaja osaaminen valjastetaan kehittämään uraauurtavia ikääntyvän väestön tarpeisiin vastaavia huonekaluratkaisuja ja täten vahvistamaan itämerenalueen ikäystävällisyyttä ja liiketoimintamahdollisuuksia.
BaltSe@nioR hankkeen kautta huonekaluteollisuuden PK-yrityksille tarjotaan ikäihmisten elämänlaadun parantamiseen täähtäävien huonekalujen kehittämistä tukevia innovatiivisia ICT-työkaluja, tietokantoja ja sovelluksia, joita hankkeessa kehitetään monitieteisessä yhteistyössä. Monitieteisyys muodostaa perustan myös hankkeessa kehitettäville luoville työmenetelmille, joita voidaan hyödyntää tuotesuunnittelussa ja tuotekehityksessä. Menetelmien avulla pystytään mm. parantamaan huonekalujen turvallisuusominaisuuksia ja luotettavuutta sekä erityisesti ottamaan kehitystyössä huomioon ikääntyneiden erityistarpeita ja poistaa huonekaluihin liittyviä ikäihmisille ongelmia aiheuttavia elementtejä. Projekti luo synergiaa ja toimintaedellytyksiä erityisesti huonekaluteollisuuden ja ICT sektorin toimijoiden välille. Projekti luo itämeren alueen yrityksille kilpailukykyä, inspiroivan ja yhteisen identiteetin, parantaa yritysten innovointikykyä, tietotaitoa ja edellytyksiä toimia monikansallisessa ympäristössä sekä toisaalta kehittää älykkäitä tuotteita ikäihmisten tarpeisiin.
Bli Proffs!
Rahoittaja: Svenska kulturfonden
Toteutusaika: 1.10.2018-30.9.2021
Projektipäällikkö: Mari Linna, mari.linna(a)samk.fi, 044 710 3472
Tiivistelmä:
Bli Proffs! -hankkeessa luodaan digitaalinen ruotsin vapaasti valittava opintokokonaisuus yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa. Eri alojen asiantuntijat osallistuvat verkko-opetukseen ja järjestävät opintokäyntejä. Työelämäyhteistyön myötä ammattikorkeakouluopiskelijan motivaatio ja kyky käyttää ruotsin kieltä tulevassa työssä lisääntyy.
Hankkeen rahoittaja
Satakunnan ELY-keskus / Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020
Hankkeen toteutusaika
1.9.2017-31.12.2018
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
Satakunnan monimuotoiset vesistöt mahdollistavat sinisen biotalouden uusien liiketoiminta-alueiden kasvun ja tarjoavat mittavia mahdollisuuksia aineettomaan arvonluontiin vesistöjen muuttuvan käytön myötä. Vesistöjen ympärille on mahdollista löytää uusia markkinoita, palvelumuotoja ja yrittäjyyttä. Vesistöt ovat keskeisiä myös maakunnan vetovoimaisuuden kannalta.
Hankkeen tavoitteena on aktivoida Satakunnan vesistöissä tapahtuvaa palveluliiketoimintaa ja rohkaista yrittäjiä hyödyntämään sinisen biotalouden aineettoman arvonluonnin liiketoimintamahdollisuuksia. Hanke tukee sinisen biotalouden palveluliiketoiminnan kilpailukykyä, kehittymistä ja uudistumista vahvaksi sekä monipuoliseksi kasvusektoriksi maakunnassa. Lisäksi hanke lisää tietoa sinisen biotalouden palveluliiketoiminnasta toimialana Satakunnassa sekä edesauttaa uudenlaisen yhteistyön syntymistä alan sisälle.
Hankkeen tuloksena sinisen biotalouden palveluliiketoiminta toimialana ja sen liiketoimintamahdollisuudet sekä profiili on tunnistettu Satakunnassa, tietoisuus toimialasta on kasvanut, yrittäjät ovat aktivoituneet hyödyntämään vesistöjä palveluliiketoimintansa resurssina ja maakunnassa tehtävä yhteistyö teeman ympärillä on tiivistynyt. Lisäksi maakunnassa toimii teeman edistämiseksi monialainen verkosto. Hanke on tyypiltään yhteistyöhanke, jonka sisältöä toteutetaan tiiviissä yhteistyössä esimerkiksi Satakuntaliiton ja SATAVESI-ohjelman kanssa.
BOOSTED
Hankkeen rahoittaja
Interreg/Central Baltic
Projektipäällikkö
Sanna-Mari Renfors, sanna-mari.renfors@samk.fi, 0447103821
Toteutusaika
1.11.2016 - 31.10.2019
Hankkeen osatoteuttajat
Tallinna Tehnikaüli kool, Vidzemes Augstskola, Latvijas Universitate
Kuvaus
The project BOOSTED aims at providing an aligned and relevant skillset for the CB region tourism industry to grow as a coherent tourism destination. As pointed out in the EUSBR the region should be developed as a common tourism destination: it has joint markets and challenges. Skills and competencies of the tourism industry should also be aligned in the region in order the industry to grow and to be competitive. However, the business skills needed to attract and to receive more international tourists are lacking. In practice, the project aligns higher vocational tourism education with the needs of tourism industry and labour market in Finland, Estonia and Latvia into a new, joint curriculum and a study programme (32 ects). In the project relevant and mutual skillset is identified and aligned by research, it is translated into a VET curriculum and implemented as an online study programme. The study programme is created in close co-operation with the tourism industry and around real-life business cases in order to support the industry development. Teaching material is also produced and experience is exchanged during an innovation camp.
When the project ends the curriculum and the study programme are integrated as a module to the institutes’ bachelor curricula and online course offerings. The curriculum is spread to higher vocational institutes delivering tourism education in Finland, Estonia and Latvia. To ensure this, a teacher's guide is produced and future teachers are coached.
As a result, the project enhances quality of higher vocational tourism education in the CB region through internalization and digitalization. The project supports joint curriculum development, increases physical and virtual mobility and attracts more students outside the region to study. By matching the education with the skills needed in the industry the project boosts the growth of tourism businesses and contributes to creating new partnerships.
Addressing Cyber Security in Maritime Education and Training (CYMET)
Financier
International Association of Maritime Universities (IAMU) and The Nippon Foundation in Japan
Duration
1.5.2018 – 31.5.2019
Project Manager
Sauli Ahvenjärvi, sauli.ahvenjarvi(at)samk.fi, puh. | +358 44 710 3678 |
Partners
Gdynia Maritime University, Poland
Svendborg International Maritime Academy, Denmark
Abstract
Cyber Security is a highly topical and growing issue for sea transportation systems in terms of automation and autonomy, digitalization, IoT and other web-based applications. Marine cyber safety shall be taken more into account in training and RDI of maritime universities. The project will promote maritime safety by increasing the awareness of cyber safety issues related to ships and maritime transport, and the proper consideration of these themes in education and research activities of the IAMU member universities. The project will produce an online portal for IAMU member universities to compile existing material to support education on cyber security topics. A web based training package on cyber security issues for maritime professionals will be created and tested for the use of IAMU member universities. The project will produce also a summary of the current state of maritime cyber safety.
DAMOCLES – Understanding and modeling compound climate and weather events
Financier: EU / Horizon 2020 / COST European co-operation on science and technology
Project Manager: Minna Keinänen-Toivola, minna.keinanen-toivola@samk.fi
Project timeline: 14.9.2018 – 31.12.2022
Abstract
Hazards such as floods, wildfires, heatwaves, and droughts usually result from a combination of interacting physical processes that occur across multiple spatial and temporal scales. The combination of physical processes leading to an impact is referred to as a Compound Event. Examples of high-impact Compound Events include (i) droughts, heatwaves, wildfire and/or air pollution and their interactions involving a complex interplay between temperature, humidity and precipitation; (ii) extreme precipitation, river discharge and storm surge interactions, combining coastal storm processes with fluvial/pluvial and ocean dynamics; (iii) storms including clustering of major events leading to spatial and/or temporal dependence.
Designing and implementing a dual Bachelor’s degree study course with integral attainment of Bachelor’s and Master’s degree (Bachelor & Meister)
Financing
Erasmus+
Project Manager, tel., e-mail
Sirpa Sandelin, +358 44 710 3227, sirpa.sandelin@samk.fi
Duration
1.9.2017 – 31.8.2020
Participants
Lead partner: Hanse-Parlament, Germany
Partners:
Hochschule 21 gemeinnützige GmbH (HS21), Germany
Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy (SAMK), Finland
Uniwesytet Przyrodniczy w Poznaniu (PULS), Poland
Wielkopolska Izba Rzemieslnicza w Poznaniu (WIR), Poland
Vilnius Gediminas Technical University (VGTU), Lithuania
Abstract
In SMEs, practical experience and professional knowledge are essential to manage a company. Since many university graduates lack these competences, SMEs can attract only a small number of future leaders from this group of graduates. Therefore, relevant competences in professional practice and theory as well as professional knowledge should be an object of study courses.
To improve the current situation the project develops dual bachelor’s study courses that combine two degrees: the academic bachelor's and the Master craftsman qualification, and thus the project goals are to:
1. increase relevance and quality as well as improving competencies and knowledge in the parts of the master craftsman training program and in the parts of the Bachelor's degree;
2. transfer relevant professional skills and practical experience through the dual study approach;
3. contribute to the overcoming of shortage of entrepreneurs in SMEs;
4. ensure Bologna-compliant study courses with full international recognition;
5. contribute to the EU agenda for the modernization of Europe's higher education systems;
6. increase the attractiveness of vocational education and training;
7. promote permeability by reducing recognition problems.
The expected outcomes of the project include Blueprint models and concepts for integral, dual study courses, Modules’ manual for the study course in construction, Modules’ manual for study course in electrical engineering, Integral examination regulations for master craftsman training qualification and bachelor's degree and Handbook of all project results.
Satakunta University of Applied Sciences (SAMK) will co-create content for several work packages.
Further information: Sirpa Sandelin, Project Manager, tel. +358 44 7103227, email: sirpa.sandelin@samk.fi
DIDIVE – Dialogia, digitalisaatiota ja verkostoyhteistyötä maaseutuyrittäjien työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden tueksi
Hankkeen rahoittaja
Hämeen ELY-keskus
Hankkeen projektipäällikkö
Sirpa Isberg 044 7103852, sirpa.isberg@samk.fi
Hankkeen projektisihteeri
Maija Hannukainen 044 7103055
Toteutusaika
1.3.2017 – 28.2.2109
Hankkeen tarkoituksena on kehittää maaseutuyrittäjien työhyvinvoinnin ja tuottavuutta. Tavoitteet tiivistyvät kolmen pääteeman, dialogisen ja yhteistoiminnallisen kehittämisen, digitalisaation hyödyntämisen sekä vertaisverkoston rakentamisen ympärille. Kaikissa teemoissa terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on läpileikkaavana teemana. Lähtökohtana on maaseutuyritysten tarpeet ja toiveet.
Yhteisöllisyyttä sekä kokemusten ja tiedon jakamista yritysten välillä vauhditetaan vertaisverkostoilla ja työpajoilla. Digitaalisia mahdollisuuksia kuten mittauksia hyvinvointiteknologialla, mobiilisovelluksia ja sosiaalista mediaa hyödynnetään hankkeessa osana maaseutuyritysten työhyvinvoinnin kehittämistä.
Hankkeen päätoteuttaja on Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina ovat Kaakkois-Suomen ja Satakunnan ammattikorkeakoulut.
Lisätietoja: didivesite.wordpress.com
DigiMieli
Hankkeen rahoittaja
Keski-Suomen ELY-keskus
Projektipäällikkö
Sari Merilampi, sari.merilampi@samk.fi, 044 710 3171
Toteutusaika
1.2.2018 – 31.8.2020
Tiivistelmä
Digimieli-hankkeessa kehitetään ja tutkitaan täysin uudenlaisia nuorten mielen hyvinvointia ja työllistymistä tukevia monialaisia palveluita. Uudenlaisena tulokulmana on kehittää nuorten työvoimapalveluja tukevia mielenterveyspalveluja.
Perimmäisenä tavoitteena on nuorten työllistymisvalmiuksien ja työllistymistilanteen parantaminen sekä nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Kehitystyössä voimavarana käytetään erityisesti digitalisaatiota ja uusia teknologioita, jotka mahdollistavat niin matalan kynnyksen työkalujen kuin niitä hyödyntävien palveluiden kehittämisen. Teknologisina kärkinä ovat mobiiliteknologia ja virtuaalitodellisuus (VR).
Hankkeessa pureudutaan erityisesti nuorille suunnattujen työvoimapalvelujen laatuun ja tarjotaan uusia keinoja tukea työvoimapalveluita matalankynnyksen mielen hyvinvointiin liittyvillä menetelmillä ja palveluilla. Hankkeessa keskitytään ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön, uraohjaukseen, työn sovittamiseen erityistarpeiden mukaan sekä työn kysynnän ja työvoiman tarjonnan kohtaamisen edistämiseen. Keskeinen tavoite on myös edistää nuorten kanssa toimivien tahojen välistä yhteistyötä ja verkostojen kehittämistä.
Hankkeessa kartoitetaan olemassa olevien työvoimapalveluiden ja mielenterveystyön digitaalisten sovellusten tila ja kehityssuunnat sekä kehitetään mahdollisuuksia kohdentaa ja yksilöllistää palveluja digitalisoinnin keinoin. Lisäksi työkalustoa täydennetään digitoimalla nuorten mielenterveystyössä käytettäviä perinteisiä työkaluja (esim. altistusterapia, käyttäytymisen aktivointi ja vaikuttavuuden seuranta). Hankkeessa tutkitaan pilottien avulla digisovellusten hyväksyttävyyttä, soveltuvuutta ja toimivuutta palvelujärjestelmässä. Pilotointia tehdään workshop-tyyppisesti sekä osana palveluntuottajien olemassa olevia toimintoja. Sovellusten ja uusien palveluiden kautta erikoissairaanhoidon tietotaitoa voidaan käyttää ennaltaehkäisevän toiminnan hyödyksi ja nuorten työmarkkinaedellytysten kehittämiseen, sekä mielenterveyspalveluja jo käyttävien nuorten työmarkkinaedellytysten ja yhteiskunnallisen osallistumisen edellytysten parantamiseksi.
Hankkeen tuloksena tuotetaan aineksia täysin uudenlaisten palveluiden, tuotteiden ja liiketoiminnan lähtökohdaksi. Pilottitutkimusten tuotoksena syntyy hyvinvointia ja työllistymisedellytyksiä edistäviä palvelukonsepteja, joiden sisällöissä hyödynnetään digitoituja työkaluja. Pilotit tuottavat varhaisia prototyyppejä ja vaatimusmäärittelyitä uudenlaisten sovellusten tuotteistuksen lähtökohdaksi sekä evidenssiä soveltuvuudesta, hyväksyttävyydestä ja toimivuudesta niin mielenterveystyössä kuin yksilöllistetyissä työvoimapalveluissa. Pilottitutkimukset synnyttävät jo hankkeen aikana uutta sisältöä ja hyvinvointia työvoimapalveluiden sekä mielenterveyspalvelujen asiakkaille sekä heille palveluita tuottaville toimijoille. Kokeilut antavat uusia työkaluja ja näkökulmia erityisesti varhaiseen tunnistamiseen, vaikuttamiseen ja ennaltaehkäisevään työhön.
Kumppanina hankkeessa on Satakunnan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrian erikoisala, työvoimaratkaisuja tuottava Barona Oy sekä työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP), jonka toimijoina ovat kunta, TE-toimisto ja Kela.
eAMK – Oppimisen uusi ekosysteemi
Rahoittaja
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Toteutusaika (SAMK)
1.4.2017 - 30.4.2020
Projektipäällikkö
Heidi Varpelaide, heidi.varpelaide@samk.fi, 044 710 6333
Lyhennelmä
EAMK-hanke teema 2 TYÖELÄMÄLÄHTÖISET OPPIMISEN EKOSYSTEEMIT toimenpide 3 (Huom. SAMK osallistuu hankkeessa tähän)
Tavoite: Työelämälähtöisten oppimisen ekosysteemien analysointi, konseptointi ja jakaminen yhdessä työelämän verkostojen kanssa. Ekosysteemit nopeuttavat siirtymistä korkeakouluopinnoista työelämään ja mahdollistavat joustavia opintopolkuja sekä työnteon ja opiskelun yhteensovittamista.
Teeman koordinaattori: JAMK Teeman ydintoteuttajat: Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos ja osallistuvat AMKit. Yhteensä 6 ammattikorkeakoulua ja yksi yliopisto. Teeman toteuttaminen tehdään tiiviissä yhteistyössä teeman 3 toimintojen kanssa.
Toimenpide 3: Digitoitu hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen yhteistyössä työelämän kanssa sekä työelämän osaamistarpeiden välittäminen joukkoistamisen avulla
1. Kokeillaan, kootaan, analysoidaan, ja jaetaan digitaalisuutta hyödyntäviä työn opinnollistamisen ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen ratkaisuja,
2. Kartoitetaan olemassa olevat joukkoistamisen mahdollistavat työkalut
3. Valitaan käytettävät työkalut ja kokeillaan työvälineiden toimivuutta työelämäläheisten toimintatapojen luomisessa, digimentoroinnissa ja työelämän osaamistarpeiden tunnistamisessa ja välittämisessä
4. Raportoidaan työkalujen kokeilujen tulokset ja jaetaan ne verkostolle
ENT+
Rahoittaja: Nordplus Horizontal
Projektipäällikkö: Timo Salomaa, timo.salomaa@samk.fi, 0447103816
Toteutusaika: 1.9.2018 - 31.8.2021
Hankkeen osatoteuttajat:
LT-Vilniaus kolegija / University of Applied Sciences (LT)
FI-Satakunta University of Applied Sciences (FI)
NO-Ungt Entreprenørskap (NO)
NO-Haugaland Vekst IKS (NO-HK)
FI-Headai Oy (FI)
FI-Enterprises in Pori City Association (FI)
LT-The German Baltic Chamber of Commerce (LT)
FI-City of Pori (FI)
Kuvaus:
Entrepreneurship studies are a mandatory part of Bachelor’s Degree Programs in Finland, but not
in Norway and Lithuania at the moment. Many students establish start-ups, but do not have the
knowledge and/or plans for networks and internationalization. There is no program for practical training in entrepreneurship abroad. The objective of this project is to create long-term intrepreneurship program for internationalization, practical training and future employment. First year will include networking and knowledge sharing with the participating Higher Education Institutions, entrepreneurship associations and local companies in Finland, Norway and Lithuania.
Once the joint objectives, online learning material and the facilities are developed (2018), the students can apply for practical training in partner countries (2019). The entrepreneurship facility arrangements, teachers and mentors are provided by the partners and local communities. In 2020 the program is aiming to expand to other institutions and organizations in Nordic Countries and in Baltics.
All partners and institutions have responsibilities and tasks to enhance the content of courses and
produce online material for sharing and further developing. During practical training and possible courses abroad, the support can be provided locally and online. One facility provider will be Robocoast Center of Excellence in Pori. As a result, all participants have more knowledge sharing, cultural experience and how to internationalize in Nordic Countries and in Baltics.
The project will last three years. The implementation methods are collaboration, shared teaching, cultural understanding and couching between the participants.
Eteläisen Pyhäjärviseudun yhteismarkkinointi -yritysryhmähanke
Hankkeen rahoittaja
Satakunnan ELY-keskus / Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020
Hankkeen toteutusaika
1.11.2017 – 31.10.2019
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
Eteläisen Pyhäjärviseudun yhteismarkkinointi -yritysryhmähanke on kolmen matkailun mikroyritysten yritysryhmähanke Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Hankkeen yritykset sijaitsevat Euran, Pöytyän ja Oripään alueella. SAMK toimii hankkeen hallinnoijana.
Hankkeen tarkoituksena on lisätä yrittäjien välistä yhteistyötä ja kehittää luonto-, hyvinvointi- ja kalastusmatkailutuotteita alueella. Hankkeessa keskitytään uusien yhteisten ja yrityskohtaisten matkailutuotteiden markkinointiin erityisesti digitaalisissa markkinointikanavissa. Tuotteiden uudistaminen/suunnittelu, pilotointi, markkinointi ja myynti korostuvat kehittymistoimenpiteissä.
Hankkeen kautta yritykset hakevat kasvua yritysten matkailuliiketoimintaan niin kotimaisista kuin ulkomaisista matkailijoista. Hankkeen päätavoitteena on yhtenäistää sekä uudistaa hankeyritysten markkinointimateriaaleja, erityisesti kuvamateriaaleja. Hankkeen avulla hankeyritykset löytävät uusia asiakaskohderyhmiä. Näiden lisäksi yritykset syventävät yritystensä markkinatuntemusta toteuttamalla opintoretken valitsemaansa kohteeseen.
Hankkeen tavoitteena on uudistaa mukana olevien maaseutumatkailuyritysten toimintaa ja siten lisätä yritystoiminnan monipuolisuutta, kasvua ja kannattavuutta.
Hankkeeseen osallistuvat yritykset ovat Elijärven mökkilomat, Lomakeskus Sieravuori ja Toimintaloma. Rahoitus hankkeelle tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.
EURO-ZA Capacity Building in the Field of Maritime Education
Financier
Erasmus+ Programme of the European Union
Duration
15.11.2018 – 14.11.2021
Project Manager
Meri-Maija Marva, tel. +358 44 710 3120, meri-maija.marva@samk.fi
Coordinating Institution
Nelson Mandela University
Partner Institutions
Satakunta University of Applied Sciences
Hochschule Wismar
Cape Peninsula University of Technology
Southampton Solent University
Durban University of Technology
Abstract
Due to the globalisation of the maritime industry it is evident that training and education of students is less isolated to particular regions. As a result many students who begin study in one region often end up working in another region. This complicates matters when further studies are required. Students need to return to their original institution of study due to recognition and possible language restrictions. Therefore the NMU and SAMK after a number of meetings and visits decided to begin a partnership to develop the maritime qualifications and staff and student exchange. SAMK identified the Erasmus+ programme as an opportunity to incorporate other leading institutions in the maritime training sector from Europe and South Africa. All the EURO-ZA partners have a long history in maritime education with some European partners over 100 years. Therefore this is an opportunity to conduct a detailed analysis of the curriculums and facilities to truly evaluate any similarities, differences and opportunity for improvement for both the South African and European partners. It is noted that the NMU is only starting maritime education but has been involved in Engineering (Mechanical, Electrical, Industrial, Civil and Mechatronics) for decades. This programme will conduct an extensive evaluation of all six maritime curriculla. Comparison of these curriculla will lead to an understanding of similarities and differences. Out of this a comprehensive understanding can be established as to what the strengths and weaknesses are in each institution's curriculum. Included in the study a detailed evaluation will also be conducted on the different pedagogical processes as well as facilities. The result will enable a possible alignment of qualifications allowing knowledge sharing, student, staff and research exchange ultimately recognising a global standard and an improved product to industry.
The project is also on Erasmus+ pages
Foorumix – Esimiesverkostot työkykyjohtamisen tukena
Hankkeen rahoittaja
Keski-Suomen ELY-keskus
Hankkeen projektipäällikkö
Kaarina Latostenmaa, 044 710 3662
Hankkeen toteutusaika
1.2.2015–31.7.2017
Tiivistelmä
Foorumix-hankkeessa pilotoidaan esimiesten vertaisfoorumeita satakuntalaisissa pk-yrityksissä. Kokemusten perusteella luodaan vertaisfoorumi-malli sekä materiaalipankki, jotka ovat jatkossa työpaikkojen, yritysneuvojien ja työterveyshuollon käytettävissä. Verkostoitumisella on voimaa. Kun esimiehet säännöllisesti vaihtavat kokemuksia keskenään, heidän osaamisensa ja jaksamisensa kasvavat. Yritysten välisissä ryhmissä vaihtuvat hyvät ideat. Tämä kaikki heijastuu myönteisesti kokonaisten työyhteisöjen hyvinvointiin ja tuottavuuteen!
Lisätietoja: www.foorumix.fi, www.tyomieli.fi, tyokykyopas.samk.fi
Green Care -koulutusmalli korkea-asteelle
Hankkeen rahoittaja
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus / ESR
Projektipäällikkö
Jaana Ruoho, 044 710 3825, jaana.ruoho(a)samk.fi
Toteutusaika
22.6.2015–21.6.2018
Lyhennelmä
Hankkeen tavoitteena on kehittää korkea-asteen koulutustoimijoiden verkostona Green Care -alalle koulutusmalli, joka mahdollistaa räätälöidyt, toimialarajat ylittävät ja yhtenäiset kriteerit täyttävät koulutukset alan yrittäjien, yrittäjiksi aikovien, asiantuntijoiden ja ammattilaisten saataville ilman raskaita suunnitteluprosesseja. Hankkeessa koostettavat ja tuotettavat tiedot Green Caresta ja korkea-asteen koulutuksista mahdollistavat uudenlaisen koulutusmallin kehittämisen. Tavoitteena on luoda vahvaa pohjaa Green Care korkea-asteen koulutuksen kehittämiselle. Koulutusmallissa ja Green Care -tietojen koostamisessa sovelletaan tutkinnon osia ja hyödynnetään mahdollisimman pitkälle olemassa olevia varantoja, kuten esimerkiksi Green Care Finland ry:n muodostamia koulutussisältöjen perusteita, organisaatioissa olevia koulutussisältöjä, Green Care -koulutusmateriaalia sekä olemassa olevien koulutusmallien hyviä käytänteitä ja verkkokoulutusalustoja.
Green Care -koulutuksesta lisää tietoa:
http://some.lappia.fi/blogs/greencare/
Green Care Merikarvia -yritysryhmähanke
Hankkeen rahoittaja
Satakunnan ELY-keskus / Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020
Hankkeen toteutusaika
1.4.2017-31.12.2018
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
Hanke on neljän merikarvialaisen maaseutumatkailuyrittäjän yritysryhmähanke, jonka tarkoituksena on lisätä yrittäjien välistä yhteistyötä ja kehittää luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvia Green Care-palveluita maaseutumatkailun toimintaympäristössä. Hanketta hallinnoi SAMK ja siihen osallistuvat yritykset ovat Maatilamatkailu Koivuniemen Herra, Mäkipuro Juho / Purolomat, SS Norrgrund Oy ja Viikilän hevostila.
Hankkeen tavoitteena on uudistaa maaseutumatkailuyritysten toimintaa suuntautumalla Green Care-palvelumarkkinoille ja lisäämällä siten yritystoiminnan monipuolisuutta, kasvua ja kannattavuutta. Hankkeessa luodaan uusia palveluita uusille asiakaskohderyhmille ja markkinoille, hankitaan konsultaatiopalveluita omien palveluiden kehittämiseksi, tuotetaan viestintämateriaalia ja toteutetaan myyntikokeilu. Lisäksi yrittäjät parantavat osaamistaan ammatillisten täydennyskoulutusten ja kotimaan opintomatkan avulla.
Green Care -tiedonvälityshanke Satakunnassa
Hankkeen rahoittaja
Satakunnan ELY-keskus / Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020
Hankkeen toteutusaika
1.11.2015-28.2.2018
Projektipäällikkö
Jaana Ruoho, jaana.ruoho(a)samk.fi, 044 710 3825
Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena on aktivoida yrittäjiä hyödyntämään Green Care -toimintaa liiketoiminnan kehittämisessä, tukea yrittäjien verkostoyhteistyötä ja yritysryhmähankkeiden hakuja. Hankkeessa kootaan yhteen Satakunnan Green Care -toimijat ja tehdään tiivistä yhteistyötä maakunnan kehittäjätahojen kanssa. Yhteistyö on monipuolista myös valtakunnallisten Green Care -koordinointihankkeen ja Green Care -koulutushankkeen kanssa. Tulossa on tiedotusseminaareja, opintomatkoja, infoja, uutiskirjeitä ja julkaisuja. SAMKin opiskelijat tekevät hankkeeseen liittyen useita opinnäytetöitä ja projekteja. Kaiken tiedottamisen tavoitteena on edistää liiketoiminnan syntymistä ja kehittämistä Green Care -toiminnan ympärille.
H2020-projektin valmistelu – SAMK
Projektipäällikkö
Cimmo Nurmi
Projektisihteeri
Pia Halttunen
Projektin voimassaolo
1.10.2015 - 31.12.2017
HEALINT
Hankkeen rahoittaja
Erasmus +
Projektipäällikkö
Minna Markkanen, minna.markkanen@samk.fi, 0447103558
Toteutusaika
1.9.2017 - 31.8.2020
Hankkeen osatoteuttajat
THE UNIVERSITY OF NOTTINGHAM, coordinator
MIDDLESEX UNIVERSITY HIGHER EDUCATION CORPORATION
UNIVERSIDAD DE ALICANTE
PANSTWOWA WYZSZA SZKOLA ZAWODOWA W TARNOWIE
KNOWLEDGE INNOVATION CENTRE (MALTA) LTD
PORIN KAUPUNKI
Kuvaus:
In healthcare studies which include professional regulation, student learning in clinical practice is an essential part of the curriculum. Curricula are designed with close input from the national health services, and on graduation, students are expected to have sufficient experience to practice independently within their profession.
Simultaneously, a shortage of healthcare professionals in certain countries (e.g. in 2012, WHO estimated that the UK alone required an influx of around 40,000 nurses) is stimulating mobility. In these cases, healthcare professionals who trained within the system they intend to work in, are able to immediately integrate to deliver care, unlike other professionals coming from abroad, who require extra time and resources to integrate them with national specificities of the health system.
HYPE – rajat ylittävä hyötypelikoulutus
Rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto (Valtakunnallinen ESR, Hämeen ELY keskus)
Toteutusaika: 1.1.2017–31.12.2019
Projektipäällikkö: Sari Merilampi
sari.merilampi@samk.fi
+358447103171
Muut toteuttajat: Sataedu (Harri Sarri, harri.sarri@sataedu.fi), TTY, Pori (Pauliina Tuomi, pauliina.tuomi@tut.fi)
Yhteistyökumppanina myös KAMKin SeGaBu-hanke (Heli Tolonen, heli.tolonen@kamk.fi)
Kuvaus:
HYPE-hankkeessa luodaan uusia toimintatapoja ja -malleja koulutusasteet, toimialarajat ja organisaatiorajat ylittävän hyötypelikoulutustarjonnan luomiseksi ja räätälöimiseksi elinkeinoelämän tarpeisiin digitalisaation mahdollistamaa ajasta ja paikasta riippumattomuutta hyödyntäen.
Koulutuksen kehittämisessä huomioidaan erityisesti elinikäisen oppimisen ja henkilökohtaisen osaamispääoman kerryttämisen mahdollistaminen. Perimmäisenä tavoitteena on peliteknologian ja yleisemminkin pelillisyyden hyödyntäminen
1) uusien tarveperusteisten innovaatioiden synnyttämiseksi ja jalkauttamiseksi
2) luovien alojen osaajien työllistymistilanteen parantamiseksi
3) uuden liiketoiminnan synnyttämiseksi sekä
4) elämänlaadun ja hyvinvoinnin parantamiseksi.
Vaikka hyötypelien potentiaali on tunnistettu, aiheeseen liittyvä koulutustarjonta on vielä puutteellinen. Hankkeessa luodaan keinoja yhdistää, täydentää ja järkeistää valtakunnallisesti pirstaloitunutta hyötypelikoulutusta. Päällekkäisen koulutustarjonnan järjestämisen ja "IT -buumin" kaltaisen ylikouluttamisen välttämiseksi keskitytään hyödyntämään ja täydentämään valtakunnallisesti jo olemassa olevaa verkkokoulutusta ja koulutusverkostoa, sekä luomaan Satakunnassa toteutettavan koulutusasteet, sektorirajat ja organisaatiorajat ylittävän pilotin avulla toimintamalleja koulutuksen yhteistoteutukseen.
Opening Indoor hygiene SME’s exports to Middle East construction markets IHMEC
Hankkeen rahoittaja
Interreg Central Baltic
Hankkeen projektipäällikkö / koordinaattori, puh, s-posti
Riika Mäkinen, projektipäällikkö, 044 710 3064, riika.makinen@samk.fi
Hankkeen toteutusaika
1.3.2018 – 28.2.2021
Hankkeen osatoteuttajat
Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö (koordinaattori, FIN), Satakunnan ammattikorkeakoulu (FIN), Kungliga Tekniska Högskolan (SWE), Uppsala Universitet (SWE), Sihtasutus Tartu Ärinõuandla (EST), Eesti Puitmajaliit (EST)
Lyhennelmä
IHMEC-hankkeessa kolmen Itämeren maan osaamisklusterit tähtäävät yhdessä Lähi-idän rakennusmarkkinoille. Mukana ovat suomalainen sisätilan hygienian klusteri, ruotsalainen materiaaliklusteri ja virolainen puu- ja moduulirakentamisen klusteri. Hankkeessa tuotteistetaan sisätilan hygienian ja hygieniarakentamisen osaamisesta vientiin sopivia kokonaisratkaisuja, joiden avulla voidaan torjua mm. antibioottiresistenttien bakteerien leviämistä.
IHMEC-hanketta koordinoi Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö. Suomesta mukana on myös Satakunnan ammattikorkeakoulu.
Suomalaiset ovat edelläkävijöitä sisätilan hygieniaan liittyvissä kysymyksissä. Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö ovat yhteistyössä laajan yritysverkoston kanssa tutkineet sisätilan hygieniaa parantavia ratkaisuja jo vuodesta 2012. Nämä Living Lab -tutkimustulokset on jalostettu yhteistyössä Rakennustiedon kanssa Hygienia sisätiloissa -ohjesarjaksi. RT 91-11249 Hygienia sisätiloissa. Yleiset perusteet; RT 91-11250 Hygienia sisätiloissa. Tilasuunnittelu; RT 18-11267 Hygienia sisätiloissa. Siivous ja huolto. Ohjeissa käsitellään kattavasti sisätilan hygieniaan liittyviä asioita, ja ohjeet luovat perustan IHMEC-hankkeessa yritysten kanssa kehitettäville ratkaisuille. Ohjeet ovat keskeinen osa sitä vientiosaamista, jonka avulla hankkeessa toimitaan, ne luovat laadullisen kriteeristön ja tekevät asian näkyväksi.
IHMEC-hankkeessa kansalliset klusterit ja eri partnereiden osaamiset täydentävät toisiaan. Turun yliopiston kauppakorkeakoulu vastaa Lähi-idän vientiohjelman suunnittelusta yhdessä Uppsalan yliopiston kanssa. KTH Royal Institute of Technologyn johdolla eri teknologioita ja materiaaleja koskeva tutkimus- ja referenssitieto kerätään yhteen datapankkiin. Virolaiset puolestaan ovat edelläkävijöitä moduulirakentamisessa, mikä tarjoaa mahdollisuuden eri ratkaisujen integrointiin. SAMKin osaaminen keskittyy hygieeniseen sisätilaan ja Living Lab -tutkimuksiin, joiden avulla hankkeessa luodaan Lähi-itään hygieenisen sisätilan mallitila, jossa asiakkaat pääsevät tarkastelemaan, että mitä hygieeninen tilasuunnittelu, rakentaminen ja kalustaminen käytännössä tarkoittavat.
Innovative Business Transfer Models for SMEs in the BSR (INBETS)
Financing
Interreg Baltic Sea Region
Project Manager, tel., e-mail
Sirpa Sandelin, +358 44 710 3227, sirpa.sandelin@samk.fi
Duration
25.5.2017-30.11.2020
Participants
Lead partner: Baltic Sea Academy, Germany
Partners:
Small Business Chamber Warsaw, Poland
Vilnius Chamber of Commerce, Industry and Crafts, Lithuania
Latvian Chamber of Commerce and Industry, Latvia
Estonian Chamber of Commerce, Industry and Crafts, Estonia
St. Petersburg Foundation of SME Development, Russia
Association of SME Support Centers Kaliningrad Region, Russia
Foundation Drivhuset Skaraborg, Sweden
International Business Academy, Denmark
Vocational Academy Hamburg, Germany
Gdansk University of Technology, Faculty of Economics, Poland
Lithuanian University of Educational Sciences, Lithuania
Satakunta University of Applied Sciences, Finland
University of Skövde, Sweden
The partnership will be supported and completed
Associated partners:
a) local business support organisations that will transfer and implemen results
- Mesterbrev, Norway
- Business Aabenraa, Denmark
- Vaeksthus Syddanmark, Denmark
- Arbejdsgiverne Industri + Handvaerk, Denmark
- Satakunnan Yrittäjät, Finland
- Enterprise Lithuania, Lithuania
b) To reach even more business support organisations and SMEs
- Hanse-Parlament (network of 50 BSOs from all BSR countries), Germany
c) To support the project, its dissemination and adopt the developed political strategies
- Ministry of Economy, Estonia
- Ministry of Economy, Lithuania
- Ministry of Economy, Latvia
- Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration, Russia
- Office of the Marshall of the Pomorskie Voivodeship, Poland
- Municipality of Skövde, Sweden
- Senate of the Free and Hanseatic City of Hamburg, Germany
Abstract
The success of innovative regions depends on sustainable, future oriented enterprises. Small and medium-sized enterprises (SMEs), target enterprises of this project, represent 99% of all businesses in the European Union. A large number of initiatives are available for start-ups and business incubators, meanwhile, there is a clear deficiency of actions for facilitating transfers of business. The number of enterprises entering into the ownership transfer process will rise sharply in the near future. This challenge is faced particularly in the Baltic Sea Region (BSR) countries. Thus, new measures and tools should be developed to increase knowledge about business transfers and to prepare enterprises for efficient transfer processes.
The main objectives of the INBETS BSR project are:
- Strengthening institutional capacity of existing SME promotion institutions in terms of sustained promotion of business transfers in 9 BSR countries
- Better endorsement of SME business transfers by policy and administrations and easier financing
- Sustainable skills of entrepreneurship, increase of entrepreneurial qualifications and increasing the number of candidates willing to take over businesses
- Promoting business transfers during project implementation and ensuring sustained continuation of the implemented measures on a broad basis in all BSR countries.
These objectives will be tackled by:
- Best practice models and guidelines for realisation of business transfers
- Best practice financing models and new innovative strategies for financing of the transfers
- In four BSR countries improvement of existing, in five BSR countries building of new institutional capacities, including coaching of staff and three new tools to support transfers
- Creation and permanent operation of regional promotion structures
- Tools and trainings to attract new entrepreneurs, qualification of future entrepreneurs with focus on take over of SMEs
- Political strategy program with action plans for different target groups.
These objectives will be tackled by reviewing the evidence of current practices and developing best practice and financing models for business transfers. Strategy programmes, promotion plan, tools and training packages are essential during business transfers, and possible approaches will be provided as outcomes of the project.
The lead partner of the project is the Germany based Baltic Sea Academy. The consortium of partners consists of vocational and higher education institutions, chambers of commerce, enterprise associations and centers from Finland, Denmark, Germany, Sweden, Latvia, Lithuania, Poland and Russia. In addition, 14 associate partners representing local business associations, ministries, municipalities and Hansa-Parlament will benefit from the outcomes of the project.
Satakunta University of Applied Sciences (SAMK) will co-create content for several work packages, i.e. Business transfer and financing models, Capacity building and promotion, Next generation entrepreneurs and Political strategies and transfer. SAMK also has representation in the steering committee.
Innovative Rehabilitation Education-Introduction on new master degree programmes in Ukraine (REHAB)
Financier: EU, Erasmus + KA2 – Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Capacity Building in the field of Higher education
Coordinator: Latvian Academy of Sport Education, Latvia
Partners: National University of Physical Education and Sports of Ukraine, Testing Board Ukraine, Lviv State University of Physical Culture Ukraine, Ternopil State Medical University Ukraine, Sumy State University Ukraine, Jozef Pilsudsky University of Physical Education in Warsaw Poland, Lithuanian Sports University, European Federation of Adapted Physical Activity Czech Republic, Satakunta University of Applied Sciences Finland
Summary of the project
Ukraine does not have official education for physical therapy and PT services are not provided as part of the health care and rehabilitation system. The need for PT – services has increased because of the military conflict. In 2015 there was the first sign in legislation to start physical therapy programs. Since 2017 the first education programs for physiotherapy started, and so called general physical rehabilitation programs are provided by 62 universities in Ukraine. Part of the content of these programs relate to PT profession.
Goals
- Building professional capacity of the academic and research staff
- Development of the teaching/learning/assessment resources
- Specific educational infrastructure to provide the nationally new professional study program in physiotherapy
- Structured study program in physiotherapy at partner universities
- Design and accepted curriculum for bachelor and master study program in physiotherapy
- Development of professional capacity of the staff in PT
- Development of innovative study environment
Integration of newly arrived migrants by means of competency assessment and high-quality further vocational training with an official graduation (INTACT)
Financing
Erasmus+
Project Manager, tel., e-mail
Sirpa Sandelin, +358 44 710 3227, sirpa.sandelin@samk.fi
Duration
15.1.2018 – 14.1.2021
Participants
Lead partner: Hanse-Parlament, Germany
Partners:
- Berufsakademie Hamburg, Germany
- Chamber of Crafts Schwerin or Rostock, Germany
- Institute of Industrial Research of the Chamber of Commerce in Wien, Austria
- t2i technology transfer and innovation, Italy
- International Business Academy, Denmark
- Satakunta University of Applied Sciences, Finland
Abstract
The integration of newly arrived migrants into their host societies is a task many EU member states governments are currently preoccupied with. Especially, the integration of refugees into work life is a crucial element for successful overall integration.The project aims to quickly integrate newly arrived migrants into work life and counteract the increasing shortage of entrepreneurs, through:
- Reliable identification of competences, aptitudes, and predispositions with regards to job opportunities through a two-stage assessment procedure,
- Completion of a high-quality and comprehensive further vocational training program with an officially recognized diploma that corresponds to the results of the competence assessment,
- Individual coaching and placement into long-term SME jobs.
These measures are directed towards the target groups newly arrived migrants, SMEs, public administrations and other organizations involved in the assessment and recognition of competences, as well as qualification and integration of migrants, and politics on the local, national, and EU level.
Satakunta University of Applied Sciences (SAMK) will co-create content for several work packages. Regional action alliances and international cooperation, Individual competence assessments and integration planning, Development and Implementation of Qualification program, Individual coaching programs and integration into working life, and Transfer, further implementations and policy recommendations.
Further information: Sirpa Sandelin, Project Manager, tel. +358 44 7103227, email: sirpa.sandelin@samk.fi
I-SPAD Innovative – Simulation Pedagogy for Academic Development
Rahoittaja: EU, Erasmus+
Toteutusaika: 2017-2019
Projektipäällikkö: Mirja Ojala
Tiivistelmä: The use of simulation in teaching and learning in nurse education is gaining momentum, as a result of a growing body of evidence which notes its efficiency and effectiveness. Simulation resources for nurse education are continually being developed in different countries across the globe. These resources are largely for local use in a respective entity, context or country. This project seeks to address the prevalent lack of universal simulation resources. In essence, through transnational collaboration, this project seeks to develop a simulation kit - comprising three simulation resources- which has universal relevance. The outcomes of this project will showcase Erasmus+ programme's contribution towards enabling nurse education to embrace the prevailing digital era in which it currently exits.
The project, its results, and intellectual outputs will be widely disseminated through various channels and networks of each and every partner. In addition, the project will develop and provide (deliver) an innovative appropriate and adequate training opportunity to two individuals from each of the ten participating partners, towards becoming "Simulation Champions", at a respective partner institution. The introduction of such training and the development and designation of such champions, is believed to hold the key towards the further development, and increased use of simulation, at the partner institutions. This training course will provide a direct opportunity to extend and develop nurse educators' competence.
Information seminars and a conference meeting will serve the purpose of heightening the awareness and the knowledge of educators, students, and relevant stakeholders regarding the use of simulation in teaching and learning. The result and outputs of the project should enhance students' learning , which may in turn translate into enhanced patent care delivery and thus, improved patients' experience and satisfaction. The planned dissemination processes will hopefully translate into a widespread knowledge regarding the project.
Jämi Maat -yritysryhmähanke
Hankkeen rahoittaja
Leader Pohjois-Satakunta
Hankkeen toteutusaika
1.5.2017 – 30.6.2019
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
Jämi Maat -yritysryhmähanke on kolmen jämijärveläisen matkailun mikroyrityksen tarpeista lähtevä hanke, joka keskittyy hankeyritysten uusien matkailutuotteiden (kiipeilypuisto Jämi Maat, Hakolenkki ja frisbeegolfrata) markkinoinnin ja myynnin edistämiseen.
Hankkeeseen osallistuvat yritykset ovat Skönön Safarit Oy, Villa Jämi Oy ja Jämin lomatalot Oy. SAMK toimii hankkeen hallinnoijana. Hankkeessa yrittäjät kouluttautuvat digitaalisen markkinoinnin osaajiksi, otattavat uusia valokuvia ja videoita hankeyrityksistä ja uusista matkailupalveluista, tekevät erilaisia markkinointitoimenpiteitä (kampanjat) sekä -materiaaleja (esitteet, aluekartat).
Hankkeen toimenpiteiden kautta syvennetään markkinatuntemusta erityisesti kotimaisista matkailijoista sekä lisätään uusien tuotteiden tunnettuutta matkailumarkkinoilla. Kolmen ison uuden tuotteen lanseeraus on hankkeen päätavoite: tarkoituksena on saada matkailijat matkustamaan Jämille ja käyttämään yritysten tarjoamia palveluita kaikkina eri vuodenaikoina.
KIVAKO – Kielivarannon vahvistaminen korkeakouluissa
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Koordinaattori: Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu Oy
Toteutusaika: 1.2.2018-31.12.2020
Projektipäällikkö: Mari Linna, mari.linna@samk.fi Puh. 044 710 3472
Kuvaus:
Hankkeessa kehitetään harvemmin opiskeltujen vieraiden kielten opintopolkutarjontaa korkeakouluissa yhdistelemällä ja uutta kehittämällä sekä valtakunnallisena että alueellisena yhteistyönä. Tarjonta koostuu digipedagogiikan mukaisesti rakennetuista oppimispoluista A1-tasolta C1-tasolle, ja se on avointa valtakunnallisena tai alueellisena yhteistyönä. Lisäksi hankkeessa kehitetään opiskelijan itsearviointityökalu sekä verkostoja yhteistyölle valtakunnan tasolla tukemaan opettajien pedagogista kouluttautumista ja asiantuntijuuden kehittymistä.
Hankkeen rahoittaja
Maaseuturahasto, Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset
Projektipäällikkö
Mikko Lehtonen, mikko.lehtonen(a)samk.fi, 050 569 4894
Toteutusaika
15.8.2016–14.8.2018
Hankkeen kumppanit
Huittisten kaupunki (elinkeinotoimi), Huittisten Yrittäjät, Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy, Kankaanpään Yrittäjät, Loimaan kaupunki (yrityspalvelut), Loimaan kauppa ja palvelut yhdistys, Uusikaupunki (yrityspalvelut), Uudenkaupungin Yrittäjät
Tiivistelmä
Kivijalka kuntoon -hankkeen tavoitteena on parantaa kivijalkatoimijoiden liiketoimintaosaamista. Projekti toimii Huittisissa, Kankaanpäässä, Loimaalla ja Uudessakaupungissa.
Hankkeen aikana yrittäjiä ja heidän henkilöstöään koulutetaan ja valmennetaan mm. markkinoinnin, myynnin, viestinnän sekä verkkokaupparatkaisujen saroilla. Tiedottamisen avulla parannetaan kivijalkayrittäjyyden arvostusta toimialueilla.
Kortteeri
Rahoittaja Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hankkeen toiminta-aika 1.8.2017 – 31.7.2019
Projektipäällikkö Tomi Kuusimäki
Tiivistelmä
Notkistaa ja kokeellistaa maaseutumaista kivijalkakulttuuria.
Kortteeri yhdistää taiteen, yleisöt, välittäjätahot sekä yrittäjät kaupunkitilassa tapahtuvien lyhytkestoisten taidetekojen ja -teosten kautta. Kortteeri-hankkeen tavoitteena on taiteen ja kulttuurin keinoin elävöittää pienten ja keskisuurten maalaismaisten rakennemuutospaikkakuntien keskusta-alueita. Kaupungeille välitilojen elävöittäminen tuottaa paikkalähtöistä tietoa ja konkreettista näyttöä taiteen mahdollisuuksista julkisessa tilassa. Rakenteita ravisteleva, kokeilupohjainen hanke synnyttää taiteen innoittamille interventioille ja uusille malleille kasvualustaa. Kortteeri yhdistää ensimmäistä kertaa alan ammattikorkeakoulun, museokentän, vahvan alueellisen taidehallin ja valtakunnallisen maaseudun sivistykseen ja osaamiseen keskittyneen järjestön. Kortteeri luo malleja alueille ohjata rahoitusta välittäjätahojen kautta julkisen tilan taiteen lyhytkestoisiin projekteihin, työllistäen taiteilijoita lisäten alueen ja yritysten persoonallista, alueen vahvuuksista nousevaa vetovoimaa.
Kortteerin toteuttajia ovat kaupunkimuotoilija, yhteisötaiteilija, museot välittäjäorganisaatioina ja yleisötyön tuottajina sekä ammattikorkeakoulu tiedon tuottajana ja jakajana edistämässä elinikäistä oppimista.
Kotikunto – kotikuntoutusmallien kehittäminen ja innovointi liikuntalaattojen avulla – Aiko-hanke
Hankkeen rahoittaja Satakuntaliitto
Hankkeen toteutusaika 1.6.2018 – 31.3.2019
Projektipäällikkö Anja Poberznik, anja.poberznik@samk.fi, puh. +358 44 710 3158
Hankkeen koordinaattori Satakunnan koulutuskuntayhtymä
Tiivistelmä
Hankkeen tavoite on kuntouttavan ja terveyttä edistävän toiminnan ulottaminen paremmin kotihoitoon. Hanke vastaa sote -uudistuksen mukaiseen palvelujen muutostarpeeseen kehittäen uusia resurssiviisaita moniammatillisia toimintamalleja kotikuntoukseen teknologian ja palvelumuotoilun avulla. Toisena tavoitteena on tuottaa evidenssiä kotikuntoutuksen vaikuttavuudesta asiakkaaseen (vireys ja toimintakyky), kotikuntouttajaan ja kuntouksen ammattilaiseen (mielekkyys, kuormittaminen) ja kuntoutusta järjestävään organisaatioon (panostus vs. tulos).
LEF Network to China
Financier: EU
Programme: Central Baltic
Duration: 1.04.2018–31.03.2021
Project manager:
Mikko Lehtonen
+358 44 710 6362 / mikko.lehtonen@samk.fi
Partners:
· Latvian Chamber of Commerce and Industry, Latvia
· Satakunta University of Applied Sciences, Finland
· Estonian Chamber of Commerce and Industry, Estonia
· Latvian Wood Construction Cluster, Latvia
· Estonian Woodhouse Association, Estonia
· The Finnish Forest Centre, Finland
Abstract:
LEF Network to China aims at creating an export support network to China: the target industry is wood products with added value. The goal is to develop long term connections between CB region entrepreneurs (from Latvia, Estonia and Finland) and China economy request.
The partners involved will ensure the quality of the process, due to their experience in export organization and their contacts, both in China and in the wood industry of each country.
Small and medium entrepreneurs will have the opportunity to be involved directly in the project main activities in China, which include knowledge transfer, market researches, visits to China and trainings.
19 companies from Finland, Estonia and Latvia will be primarily involved, and they will develop long-lasting export partners through contacts acquired during matchmaking events and expo visits.
LIEKA 3 - Esteettömyyden tason suunta liikuntapaikkarakentamisessa -seurantahanke
Hankkeen rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Hankkeen projektipäällikkö: Riikka Tupala, etunimi.sukunimi@samk.fi
Hankkeen toteutusaika: 1.9.2016 - 31.12.2017
Liikuntapaikkojen esteettömyyden suunnittelua ja avustuspäätöksiä koskevan seurantahankkeen ensimmäisessä osassa luotiin haastattelurunko liikuntapaikkojen perustamishankkeiden avustushakemuksia arvioiville tarkastajille, jolla pyritään saamaan tietoa muun muassa palautuneiden esteettömyysselvitysten määrästä, esteettömyysselvitysten ja piirustusten yhdenmukaisuudesta, annetuista korjausehdotuksista sekä tehtyjen korjausten laadusta. Lisäksi hankkeessa luotiin kyselylomake perustamishankkeiden suunnittelijoille ja kunnan edustajille. Kyselyn tavoitteena on saada muun muassa palautetta esteettömyyden materiaalipaketista ja sen vaikutuksesta suunnittelutyöhön, kokemuksia avustushakemisprosessista, tietoa suunnittelijoiden esteettömyysosaamisen tasosta ja kokemuksesta aiheeseen liittyen sekä tietoa siitä, onko suunnittelutyössä käytetty apuna ulkopuolisia asiantuntijoita, kuten esimerkiksi esteettömyysasiantuntijaa, paikallista vammaisneuvostoa tai aluehallintoviraston tarjoamaa neuvontaa. Hankeen toisessa osassa luodaan opetus-ja kulttuuriministeriölle seurantamalli liikuntapaikkojen esteettömyyden tason vuosittaiseen seurantaan.
Live – Lisää vetovoimaa
Hankkeen rahoittaja Keski-Suomen ELY-keskus
Koordinaattori Turun kaupunki
Toteutusaika 1.4.2018 – 31.7.2020
SAMK projektipäällikkö Tuija Kiviaho, tuija.kiviaho@samk.fi, 044 710 3267
Tiivistelmä
Live – Lisää vetovoimaa -hankkeen tavoitteena on kasvattaa Lounais-Suomessa tekniikan koulutusalojen vetovoimaa ja edistää koulutuksesta koulutukseen ja koulutuksesta työelämään siirtymistä. Hankkeeseen mukaan tulevat koulutusalat ovat rakennusala, sähköala, kone- ja tuotantotekniikka, talotekniikka, kemiantekniikka, prosessiteollisuus, yhdyskuntatekniikka, materiaalitekniikka, pintakäsittely, rakennusmaalaus, lattianpäällystys sekä rakennuspeltityö. Laajasti siis tekniikan ja valmistavan teollisuuden alat.
Hankkeessa lisätään opiskelijoiden sekä opetus- ja ohjaushenkilöstön osallistumista koulutusmarkkinoinnin suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä kehitetään heidän osaamistaan markkinoinnissa ja yritysyhteistyön toteuttamisessa. Hankkeessa otetaan sukupuolinäkökulma huomioon niin koulutusten markkinoinnissa kuin myös koulutuksien toteutuksessa – tavoitteena on innostaa lisää tyttöjä tekniikan aloille.
Hankkeessa tavoitteiden toteuttamiseksi toimenpiteet jaetaan kolmeen toimenpidekokonaisuuteen, jotka ovat
1) VetoVoimaa teknologia-aloille -hankkeessa kehitettyjen markkinointi- ja vetovoimatoimintamallien pilotointi ja juurruttaminen muilla kuin kone- ja tuotantotekniikan alalla sekä edelleen kehittäminen laajasti tekniikan aloilla,
2) kouluasteiden ja koulutusalojen välisten siirtymien sekä työelämään siirtymisen sujuvoittaminen 3) opetus- ja ohjaushenkilöstön vahva osallistaminen vetovoimaisuuden kasvattamiseen
Kaikkia toimenpidekokonaisuuksia ja niissä kehitettävien mallien toimivuutta arvioidaan suhteessa vetovoimaisuuden kasvamiseen.
1.4.2018 alkava ja 31.7.2020 päättyvä hanke toteutetaan Lounais-Suomen koulutuksenjärjestäjien tiiviinä yhteistyönä.
Hanke kytkeytyy hyvin tiukasti Lounais-Suomessa vallitsevaan positiiviseen rakennemuutokseen ja kasvavaan työvoimapulaan. Hankkeen onnistumisen ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta on tärkeää, että hanke toteutetaan ylimaakunnallisena yhteishankkeena. Myös hankkeen sidosryhmät, Teknolologiateollisuus ry, Kemianteollisuus ry sekä Rakennusteollisuus ry, ovat todenneet yhteishankkeen merkityksellisyyden. Lisäksi hanke on osa kokonaisuutta, johon kuuluvat esimerkiksi Hyvä PORE – positiivisen rakennemuutoksen tukeminen koulutuksen keinoin -projekti ja muita ammatillisen koulutuksen reformia tukevia projekteja. Turun kaupunki on useissa näissä projekteissa hallinnoiva organisaatio ja siksi on tehty päätös, että nämä projektit hankkeistetaan kokonaisuudeksi. Näin voidaan olla varmoja, että samoja toimenpiteitä ei tehdä päällekkäin tai että jokin merkittävä tavoite jää saavuttamatta. Live – lisää vetovoimaa -projektin selkeä tehtävä kokonaisuudessa on tekniikan alojen vetovoimaisuuden kasvattaminen.
Hankkeen toteuttaminen verkostohankkeena mahdollistaa vertaisoppimisen ja -kehittämisen koulutusorganisaatioiden kesken. Lisäksi verkosto tukee osatoteuttajien kokeilujen toteutusta antamalla testaus- ja sparraustukea ja mahdollistamalla ideoiden ja kehittämisaihioiden testaamisen mahdollisimman pienellä vaivalla ja kustannuksilla. Verkostohankkeen hyötyihin kuuluu myös mahdollisuus resurssien viisaaseen hyödyntämiseen (tiedon, osaamisen ja ideoiden jakaminen; sparraus, vertailu ja palaute; yhteiskehittäminen). Lisäksi yhteishanke tukee hanketulosten ja hyvien käytäntöjen levittämistä ja juurruttamista.
Kumppanuusverkostoon kuuluvat:
- Turun kaupungin sivistystoimiala
- Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä
- Raision seudun koulutuskuntayhtymä
- Salon seudun koulutuskuntayhtymä
- TAO Turun Ammattiopistosäätiö
- Turun ammattikorkeakoulu Oy
- Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
- Satakunnan ammattikorkeakoulu
- Satakunnan koulutuskuntayhtymä
- Koneteknologiakeskus Turku Oy
Lisäksi hankkeen yhteistyöverkostoon ovat lupautuneet Teknologiateollisuus ry, Rakennusteollisuus RT ry, Kemianteollisuus ry sekä SAK.
Luvian saariston merelliset matkailupalvelut -yritysryhmähanke
Hankkeen rahoittaja
Leader Karhuseutu
Hankkeen toteutusaika
15.11.2017 – 31.12.2019
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
Luvian saariston merelliset matkailupalvelut -yritysryhmähanke on neljän luvialaisen mikroyrityksen yhteinen hanke. Hankkeen päätavoitteena on ryhmän yritysten kannattavuuden parantaminen ja myynnin kasvattaminen, jota tavoitellaan tuotteistamisen, yhteistyön ja laadukkaan yhtenäisen markkinointiviestinnän kautta. Näillä toimenpiteillä vahvistetaan myös Laitakarin ja Luvian saariston profiilia ja brändiä matkailumarkkinoilla, mikä parantaa yritysten tuotteiden löydettävyyttä.
Hankkeessa kehitetään vetovoimaisia, paikallisen luonnon, kulttuurin ja historian elementtejä vahvasti hyödyntäviä luontomatkailutuotteita ja muodostetaan niistä merellisten luontomatkailupalveluiden tuoteperhe Luvian saaristoon. Yrityksistä ja tuotteista laaditaan laadukkaita markkinointimateriaaleja ja palveluita markkinoidaan ja esitellään potentiaalisille uusille asiakasryhmille sekä yhteistyökumppaneille. Lisäksi yritykset parantavat osaamistaan muun muassa merellisten luontomatkailupalveluiden tuotteistamiseen liittyvissä teemoissa.
Hankkeeseen osallistuvat yritykset ovat Kaljaasi Ihana, Luvian Merihelmi, Soul Sisters Catering ja Villa Poseidon. Hankkeen hallinnoijana toimii SAMK. Rahoitus hankkeelle tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Leader Karhuseudun kautta.
MARIBILIS - Improving Maritime Education of Namibia with Double Degree Program of Maritime Engineering and with the Integration of R/V MIRABILIS as a Living Lab
Project Budget | € 874 929, 04 (Financed by HEI ICI Programme, Finnish National Agency for Education and partner institutes) |
Project Duration | 1.3.2017 - 30.3.2020 |
Coordinating Institution | Satakunta University of Applied Sciences |
Contact Details | Meri-Maija Marva, meri-maija.marva@samk.fi, +358 44 710 3210 |
Partner Institution(s) | Namibia University of Science and Technology (NUST), Namibia |
Affiliate Partners | Namibian Maritime and Fisheries Institute, Namibia |
Fact Sheet | MARIBILIS_fact sheet.pdf |
Description of the Project
MARIBILIS project will develop higher education competences in the field of maritime, fisheries and logistics in Namibia.
The impact of this supplement project is to reinforce Namibian’s economy by decreasing unemployment of young people and generating more job possibilities in the field of maritime and fisheries nationally and internationally. In order to reach the wished outcomes, the activities include building a double degree program in maritime engineering. The lead partner is Satakunta University of Applied Sciences, Faculty of Logistics and Maritime Technology), while Namibia University of Science and Technology, School of Engineering will represent the ODA Recipient country partnership in Namibia.
The project strongly includes integration of the research vessel R/V MIRABILIS, Republic of Namibia (sold from STX Rauma Finland shipyard to Namibia Republic in 2011) into the NUST double degree programmes in maritime engineering and in electricity, as a living lab environment. R/V MIRABILIS has ensured continuous advanced marine research, which is critical for the sustainability of the Namibian fisheries industry, as the vessel meets the latest standards set to the type. However, the vessel has severe problems in safety due to unsatisfactory maintenance in electric system, since the staff competences has not met the skills requirements. MARIBILIS will improve these competences to reduce the gap.
The MARIBILIS project is a supplement project to continue the work done in Marine Research Capacity Development in Namibia (MARINAM) project 2012 – 2015, and Improving the Maritime education in Namibia (MARIBIA) project 2013 – 2015. The owner of the project is Namibia University of Science and Technology.
The project is in line with the objectives of Finland’s Development Policy Programme. It supports not only the maritime cluster of Namibia but also the field of fisheries and logistics by promoting the rise and preservation of sustainable jobs in these three fields.
The same information on the page of Finnish National Agengy of Educaton
Matkailuyrityksille kasvua Kiinasta -yritysryhmähanke
Hankkeen rahoittaja
Satakunnan ELY -keskus / Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020
Hankkeen toteutusaika
1.11.2017 – 31.12.2019
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
Matkailuyrityksille kasvua Kiinasta -yritysryhmähanke on viiden matkailun mikroyrityksen yritysryhmähanke Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Hankkeen yritykset sijaitsevat Euran, Porin, Kokemäen ja Loimaan kunnissa. SAMK toimii hankkeen hallinnoijana. Hankkeen tavoitteena on kehittää yritysten kansainvälistymistä erityisesti Kiinan matkailumarkkinoille ja hakea kasvua eritoten kiinalaisille lapsille ja nuorille suunnatuista leirikoulusta. Hankkeessa toimenpiteenä yritykset tuotteistavat vetovoimaisia leirikoulutuotteita Kiinan markkinoille sopiviksi, heille kootaan markkinointimateriaalia kiinan kielellä (myös muita kieliä) ja osallistutaan Kiinan markkinointimatkoille yhdessä Visit Finlandin kanssa. Matkoilla osallistutaan matkanjärjestäjätapaamisiin, messuille ja samalla vieraillaan Satakunnan ystävyyskaupungissa Changzhoussa yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun Kiina-hankkeen kanssa. Changzhoussa järjestetään yritysryhmälle matkailupalvelutuotteiden ja leirikoulutoiminnan esittely- ja markkinointitilaisuus ja tapaamisia. Tilaisuuksissa tavataan ystävyyskaupungin virkamiehiä sekä alueen matkailu- ja leirikoulutoimijoita.
Hanke lisää matkailuyritysten kansainvälistymistä Kiinaan, liiketoimintamahdollisuuksia, ja yritysten kilpailukykyä. Tavoitteena on uusia kohderyhmiä, etenkin Kiinasta, löytämällä lisätä yritystoiminnan monipuolisuutta, kasvua ja kannattavuutta. Lisäksi yritykset syventävät yritystensä markkinatuntemusta osallistumalla Kiinan markkinointimatkoille. Hanke lisää yhteistyötä toisten yrittäjien kanssa, mutta myös muiden hankkeen teemaan liittyvien toimijoiden kanssa (mm. Visit Finland, matkanjärjestäjät, opetussektori).
Hanke hyödyntää vuonna 2017 toteutetussa ”Satakuntalaiset matkailuyritykset Kiinan markkinoille” -yritysryhmähankkeessa saatuja kokemuksia Kiinan markkinoista sekä jatkaa ja kohdentaa markkinointia Lounais-Suomen näkökulmasta potentiaaliseksi todetulle asiakassegmentille.
Hankkeeseen osallistuvat yritykset ovat Ali-Ketolan Tila, Kanniston kotieläintila, Lomakeskus Sieravuori, Pitkäjärven vapaa-ajankeskus ja Yyteri Beach lomakeskus. Rahoitus hankkeelle tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.
Merikarvian matkailuyritykset kansainvälistyy – Willkommen & Welcome to Merikarvia
Hankkeen rahoittaja
Leader Pohjois-Satakunta
Hankkeen toteutusaika
1.4.2017 – 31.3.2018
Projektipäällikkö
Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki(a)samk.fi, 044 710 3552
Tiivistelmä
Hanke on yhdeksän merikarvialaisen maaseudun mikromatkailuyrittäjän yritysryhmähanke, jota SAMK hallinnoi. Hankkeeseen osallistuvat yritykset ovat Purolomat Oy, Jokitähkä avoin yhtiö/Rauhanlaakson majoituspalvelut, Maatilamatkailu Koivuniemen Herra, SS Norrgrund Oy, Pikuliina/Niittyniemen lomamökit, Useimmiten Kati Oy/Ravintola Rantahuone, Vanha-Heikkilän majatalo, Saleena Oy/Mericamping ja Meriviihde Oy/Merikievari.
Hankkeen tavoitteena on lisätä yritysten kansainvälistymisvalmiuksia ja markkinatuntemusta sekä sitä kautta vahvistaa kansainvälistä matkailua hankeyrityksiin. Kohdemarkkina-alueeksi on valittu erityisesti Saksa ja englantia puhuva Eurooppa. Hankkeessa syvennetään markkinatuntemusta erityisesti perehtymällä saksalaisiin matkailijoihin kohderyhmänä, heidän ostokäyttäytymiseensä ja tarpeisiinsa suomalaisten matkailupalveluiden näkökulmasta.
Hankkeessa järjestetään koulutuksia, joiden avulla tutustutaan saksalaiseen kulttuuriin ja tapoihin sekä tehdään opintomatka Saksaan Uckermarkin alueelle. Lisäksi tuotetaan markkinointimateriaaleja kansainvälisille matkailijoille erityisesti saksan ja englannin kieliselle Euroopalle (mm. valokuvia, video, esitteitä).
Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa: SataMari
Hankkeen rahoittajat
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK)
Projektipäällikkö
Minna Keinänen-Toivola, 044 710 3063, minna.keinanen-toivola(a)samk.fi
Toteutusaika
1.1.2018-31.12.2020
Lyhennelmä
Satakunnan meriklusterilla on tarve lisätä energiatehokkuutta ja Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaama SataMari-hanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Kolmivuotisen hankkeen tehtävänä on kehittää ja pilotoida energiatehokkaita ratkaisuja ja samalla lisätä Satakunnan meriklusterin toimintaedellytyksiä.
Energiatehokkuus vaikuttaa meriteollisuuden kannattavuuteen, mutta toistaiseksi se ei ole ollut toiminnan keskiössä Satakunnassa. Kansainväliseen ympäristösääntelyyn vastaaminen ja energiatehokkuuden lisääminen parantavat alueen osaamista ja synnyttävät uutta liiketoimintaa.
Hankkeessa pilottialustoina toimivat Raumalla SeaSide Industry Park ja Rauman satama. Olemassa olevien toimintojen energiatehokkuuden parantamisen lisäksi SataMari pyrkii luomaan uutta liiketoimintaa tuotteiden ja palveluiden muodossa. SataMari yhdistää satakuntalaisen osaamisen yrityksissä ja Satakunnan ammattikorkeakoulussa energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden ja meriklusterin alueella. Visiona on, että Satakunta on Euroopan johtava alue meriteknologia-alan energiatehokkuusosaamisessa Euroopassa vuoteen 2022 mennessä.
http://smarturbanbusiness.samk.fi/satamari/
Meriklusterin erikoisosaajien työelämälähtöiset koulutusmallit (Meri-Erko)
Hankkeen rahoittaja:
Pohjois-Pohjanmaan ELY
Hankkeen projektipäällikkö:
SAMKin projektipäällikö Riitta Tempakka, puh 044 710 3639, riitta.tempakka(a)samk.fi
Hankkeen toteutusaika:
1.1.2016–30.09.2018
Tiivistelmä:
Meriteollisuuden, merenkulun ja satamatoiminnot käsittävä meriklusteri on merkittävä työllistäjä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Alan keskeisenä haasteena ovat nopeat muutokset globaalissa toimintaympäristössä ja osaamisen uudistumisen vaatimukset merialan muutoksessa ja kilpailuympäristössä. Toisena keskeisenä haasteena on ammattitaitoisen henkilöstön ikääntyminen ja siirtyminen pois työelämästä. Myöskään alan houkuttelevuus ei ole ollut paras mahdollinen johtuen alaa koskeneista rakenteellisista uudistuksista.
Meriklusterin ammateissa toimivilla on pääsääntöisesti kaupallinen tai tekninen perustutkinto eikä henkilöstöjoustoa tapahdu riittävästi meritekniikan ja kaupallisen- /logistiikanalan työntekijöiden välillä. Yhteisen erikoistumiskoulutuksen avulla siirtyminen tarpeen mukaisesti eri toimialojen välillä helpottuu.
Meri-Erko projektia koordinoi Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus ja siinä ovat mukana kaikki merkittävät meriklusterin korkeakouluopetusta tarjoavat tahot niin kuljetuksen ja logistiikan kuin meriteollisuudenkin piiristä: Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi (Yrkeshögskolan Novia), Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Oy sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy / SAMK sekä meriteollisuuden puolelta tärkeimmät laivanrakennuksen ja meriteollisuuden kouluttajat Suomessa: Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, sekä Turun ammattikorkeakoulu Oy. Lisäksi projektissa on mukana Koneteknologiakeskus Turku Oy.
Hankkeen tavoitteena on aikaansaada totuttua vahvemman työelämäkytkennän omaavan erikoistumiskoulutuksen malli. Malli on digipedagogiikkaan perustuva ja hyödyntää digitaalisen oppimisen ratkaisuja, jotka on todettu toimiviksi. Mallia valmisteltaessa kantavana periaatteena on korkeakoulujen ja työelämän toimijoiden yhteiskehittelyn vahvistaminen ja yhdessä kokeileminen. Projektissa halutaan omalta osaltaan varmistaa koulutusverkoston ja työelämän yhteistyöllä riittävän ammattitaitoisen osaamispotentiaalin kouluttaminen meriklusterin liiketoimintaympäristöön. Hankkeessa suunnitellaan 30-60 op. laajuinen, uusimpaan tietoon ja osaamiseen perustuva koulutusmalli meriteollisuudesta, merenkulkutaloudesta ja logistiikasta alalla toimivien yritysten kanssa.
NatureBizz - Business and Wellness from Green Economy Growth
Webpages: https://www.facebook.com/CBNatureBizz/
The programme
Interreg/Central Baltic
Project manager
Sanna-Mari Renfors, sanna-mari.renfors@samk.fi, 0447103821
Duration 1.3.2018 - 31.10.2020
Budget 399.933,15 €, ERFD 311.250,66 €
Project partners
Vidzeme University of Applied Sciences, Latvia
University of Tartu, Pärnu College, Estonia
Södertörn University, Sweden
The summary
The project: Green movement and the demand for natural, healthy and ecological products and services offer opportunities for green micro entrepreneurship. The entrepreneurs need sector-specific business skills to develop local natural resources into sustainable green business. This project supports the growth of green micro business by proving a joint training programme. During the training, the entrepreneurs will work with their own practical business development cases. The core aim is the development of natural resources into sustainable green business.
Target Group: Green micro entrepreneurs, business developers, and higher education institutions in the Central Baltic Area.
Activities (WP’s)
• Identifying and aligning the relevant skillset in the Central Baltic Area
• Developing the curriculum and the training programme
• Conducting the pilot training
Green micro entrepreneurship: In the project NatureBizz green entrepreneurship and green business are defined as development of sustainable, small-scale products and services based on local natural resources. They also contribute to human wellbeing. Green business sectors include for example nature-based wellbeing services, super/biofood, biocosmetics, eco-friendly handicraft, nature-based experiences.
NOPSA – Nopea ammatillinen väylä työelämään
SAMKin projektipäällikkö
Tuija Kiviaho
SAMKin projektisihteeri
Pirjo Tuomi
Projektin voimassaolo
1.10.2016–31.7.2019
Hankkeen päätoteuttaja ja koordinaattori
Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK)
Hankkeen toteuttajaverkoston muodostavat ammattikorkeakoulut CENTRIA, HAMK, SAMK, TAMK ja TuAMK sekä ammattiopistot AMISTO, TREDU, TURUN KAUPUNKI ja WINNOVA.
Hankkeen tuloksena syntyy malleja tunnistaa ja tunnustaa osaamista sekä hyödyntää digitaalisia ratkaisuja opiskelun ohjauksessa ja osaamisen näkyväksi tekemisessä. Lisäksi syntyy AMK-AO-yhteistyössä suunniteltuja ja toteutettuja opintoja teli-aloilla, uraohjauksen valmennusohjelma ammatillisille opettajille ja kielten oppimiseen uusia malleja. Syntyvät mallit on tarkoitettu hyödynnettäviksi valtakunnallisesti. Hankkeen keskeiset kohderyhmät ovat ammattiin opiskelevat niin AMK:issa kuin AO:issakin, ammatilliset opettajat ja ohjaajat.
Paluu
Hankkeen rahoittajat
Satakunnan ELY-keskus
Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry
Projektipäällikkö
Tomi Kuusimäki, tomi.kuusimaki@samk.fi, 044 710 6113
Toteutusaika
1.2.2018–30.9.2018
Tiivistelmä
Idea ympäristötaiteen ja maaseudun välisen yhteistyön kehittämiseksi lähti liikkeelle tarpeesta nostaa esiin luonnon merkitystä kyläyhteisöille ja kylien osallisuuden kehittäminen.
Tavoitteena on laatia selvitys ympäristötaiteen soveltumisesta maaseudun kehittämiseen. Selvityksessä kartoitetaan rahoitusmahdollisuudet laajemmalle Pohjois-Satakunnassa tapahtuvalle monialaiselle ympäristötaiteen projektille. Selvityksen lähtökohtana on, että ympäristötaide toimii osana järven kunnostusprojektia, se voi olla osana alueen markkinointia sekä toimia alueen identiteettiä ja osallisuutta vahvistavana tekijänä.
Paluu-projekti kehittää maaseudun elinvoimaisuutta ja elämänlaatua paikallista kulttuuritarjontaa kehittämällä. Hankkeen toimintaperiaate perustuu osallistavaan yhteisöllisyyteen, jonka kautta nostetaan luonnon merkitystä alueen kehittämiseen ja paikallisen identiteetin vahvistamiseen. Paluu-hankkeen tavoitteena on luontoarvojen tunnistaminen, mikä omalta osaltaan tukee myös kestävän kehityksen periaatteita.
Selvityksen toimenpiteenä laaditaan suunnitelma Siikaisten Leppijärven ja Kankaanpään alueelle sijoittuvalle ympäristön, taiteen ja tekniikan yhdistävälle kokonaisuudelle. Selvityksessä kartoitetaan myös mahdolliset rahoituskanavat sekä alueen eri yhteisöjen sitoutuminen laajaan ympäristötaiteen ja alueen väliseen yhteistyöhön.
Konkreettisina toimina laaditaan Siikaisten Iso-Leppijärven ympäristöön sijoittuvan projektin luonnos ja rahoitussuunnitelma. Projektissa yhdistyy ympäristötaide ja järven kunnostamiseen liittyvät prosessit. Kankaanpään alueella selvitetään tarve, miten monialainen taide voi olla mukana alueen kehittämisessä erityisesti matkailullisesta näkökulmasta. Selvityksessä huomioidaan Geopark-kokonaisuus. Kolmantena toimenpiteenä selvitetään eri yhteisöjen kiinnostus osallistua konkreettiseen yhteistyöhön ja rahoitukseen.
Hankkeen rahoittaja:
Interreg Central Baltic , EU
Projektipäällikkö:
Minna Keinänen-Toivola, minna.keinanen-toivola(a)samk.fi, 044 710 3063
Hankkeen toteutusaika:
1.11.2016–31.12.2019
Hankkeen osatoteuttajat:
- SAMK (koordinaattori)
- Rauman kaupunki
- Sottungan kunta
- Kökar Havspaviljong AB
- Gävlen kunta
- Söderhamnin kunta
Kuvaus:
Nykyään pienvenesatamille on saaristossa haasteena erityisesti
1) turvallisen saapumisen, satamassa olon ja satamasta lähdön varmistaminen vaativissa olosuhteissa vähemmän kokeneiden veneilijöiden myötä
2) kestävän kehityksen mukaisten palvelujen puute ja
3) riittämättömät markkinointitoimenpiteet kussakin satamassa.
PortMate-projektissa näihin haasteisiin etsitään vastauksia yhdistämällä Rauma – Sottunga/Kökar – Gävle/Söderhamn -purjehduskolmio. Rauma ja Gävle ovat myös ystävyyskaupunkeja. Näillä alueilla on huikeaa potentiaalia tarjottavana vierailijoille niin luonnon kuin myös kaupunkiympäristön puolesta. Kolmion piensatamat tarvitsevat käytännön yhteistoimintaa parantaakseen paikallista ja alueellista liikkuvuutta kehittääkseen alueen turismia.
PortMate-projektin piensatamat ovat kuntien ja yksityisten yritysten omistuksessa. Käytännön toimia ovat 1) vuorovaikutteisen, nykyisiin järjestelmiin yhteensopivan, ICT-työkalun kehittäminen avustamaan veneilijöitä saapumaan ja lähtemään satamasta turvallisesti sekä takaamaan turvallisen satama-ajan
2) kestävät ja resurssitehokkaat investoinnit maalla, kuten aurinkopaneelit, sanitaatio ja wifi
3) piensatamaoperaattoreiden ja veneilijöiden lähentäminen tarvittavien palveluiden ja yhteistoiminnan esimerkiksi markkinoinnin alueella.
PortMate-projekti takaa turvalliset, sopivat ”vihreät palvelut” ja yhteismarkkinointia piensatamille. Projektin parhaat käytänteet jaetaan muille Keskisen Itämeren alueen satamille ja veneilijöille ICT-työkalun ja erilaisten seminaarien avulla. Lopputulemana projektissa ovat parantuneet palvelut 19 pienvenesatamassa.
Proto Garage
Projektipäällikkö
Kari Laine
Projektisihteeri
Päivi Tammela
Projektin voimassaolo
15.10.2015 - 14.10.2018
Rauman veden laadun kehittäminen
Rahoittaja: Satakuntaliitto, AIKO-rahoitus
Toteutusaika: 1.11.2017–31.10.2018
Projektipäällikkö: Martti Latva, martti.latva@samk.fi, 044 710 3060
Tiivistelmä
Puhdas vesi sekä siihen liittyvät kestävyys- ja turvallisuusnäkökulmat ovat yksi tekijä kasvavassa biotaloudessa, joka on keskeinen osa Satakunnan älykkään erikoistumisen strategiaa. Kehittyvä teollisuus on Rauman kaupungin alueelle elinehto ja Rauma onkin tunnettu erittäin vahvasta ja hyvinvoivasta teollisuudestaan. Siinä erittäin olennaisessa osassa on vettä käyttävä teollisuus. Perinteisesti Raumalla ollaan totuttu luotettavaan ja hyvään vesihuoltoon. Raumalla on kuitenkin viime aikoina havaittu ongelmia rakennusten vesijärjestelmien metalliosien kuten messinkiliittimien ja kuparisten vesiputkien pitkäaikaiskestävyydessä, minkä on havaittu liittyvän veden laatuun. Varsinkin uuden asuntotuotannon ja saneerattavien rakennuskohteiden kannalta veden laadun kehittäminen on tärkeää. Myös teollisuudelle veden laatu ja metallikomponenttien kestävyys ovat olennaisia tekijöitä. Kiinteistöjen osalta vaihtoedot tulevaisuuden korjauskustannusten välttämiseksi ovat muutoin omat käsittelylaitteet ja mahdollisesti kalliimpien materiaalien käyttö.
Rauman kaupungin kuten monen muun suomalaisen asuinalueen juomavesi/talousvesi on puhdistettua pintavettä. Pintavedessä on viime vuosikymmeninä tapahtunut ilmastonmuutoksen seurauksena laatumuutoksia mm. happamoitumisen ja kasvaneiden valumavesien mukana lisääntyneet epäpuhtaudet. Tämä luonnonvesien tilan heikkeneminen on tunnistettu Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen laatimassa trendiraportissa (2013), mihin myös Satakunnan ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelmassa 2016 – 2018 viitataan. Pintaveden muutosten johdosta vedenkäsittelyltä ja siihen liittyviltä teknologioilta vaaditaan yhä enemmän puhdistuskykyä ja kapasiteettia. Keskeisin ongelma Suomessa on veden syövyttävyyden lisääntyminen ja tämä koskee Satakunnan alueella erityisesti Rauman veden laatua. Eri korroosiotyypeistä pistekorroosio on tyypillisin seuraus syövyttävyyteen vaikuttavien komponenttien lisääntymisestä vedessä. Syövyttävyyden vähentäminen vedenkäsittelyprosessilla ei kuitenkaan ole helppo tehtävä.
Tässä projektissa on tavoitteena löytää Rauman pintaveden käsittelyprosessista osaprosessit, joita säätämällä ja muuttamalla syövyttävyyttä saadaan alennettua tämänhetkisestä tilanteesta. Sen jälkeen testataan tarvittavat muutokset koeajoilla sekä analysoidaan ja arvioidaan tulokset. Kun testauksilla on löydetty paras vaste, otetaan muutetut analysointipaikat, kemikaalit, parametrit yms. käyttöön ja seurataan prosessia ja sen toimivuutta toimintavarmuuden varmistamiseksi. Käytännössä tarkoituksena on nopealla pilotointityyppisellä lähestymisellä monipuoliseen osaamiseen perustuvien kokeilujen kautta parantaa vedenkäsittelyprosessin toimintaa. Projektin toteuttaa Satakunnan ammattikorkeakoulun Vesi-Instituutti WANDER apunaan asiantuntijoita Rauman vedeltä. Suomessa on useita pintavesilaitoksia, joilla samanlaista kehitystarvetta. Aiemmin Nordic Innovation -rahoituksella tehdyssä pohjoismaisessa projektissa tunnistettiin Suomessa vesilaitoksia, joiden vesi oli syövyttävää. Vastaavanlaisia löytyy myös muista pohjoismaista. Olennaista on levittää tietoa tämän hankeen tuloksista mahdollisimman laajasti.
Hankkeen rahoittaja
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Hankkeen toteutusaika
1.2.2017 - 31.1.2019
Hankkeen projektipäällikkö
Vappu Salo, vappu.salo(a)samk.fi, 044 710 3823
Lyhennelmä
ReKey-hankkeessa kehitetään uudenlaista yhteistoimintamallia, joka vahvistaa ammattikorkeakoulun roolia kansallisessa innovaatioekosysteemissä. Ammattikorkeakoulun ja elinkeinoelämän yhteistoimintamallilla pyritään vahvistamaan suomalaisen majoitus- ja ravitsemisalan palvelukehittämisosaamista ja siten kilpailukykyä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Tavoitteena on kehittää ammattikorkeakoulujen välistä vuorovaikutusta yhteistoimintamallin avulla. Kansallinen osaamisen vaihto, esimerkiksi yhteisen koulutustarjonnan tai opintopolkujen muodossa parantaa yhteistoimintaa koulutuksen ja elinkeinon sekä opettajien ja opiskelijoiden välillä. Yhdenvertaisia mahdollisuuksia erilaisissa oppimisympäristöissä, kuten digitaalisten palvelujen hackathon kehitetään osallistavilla menetelmillä. Hankkeessa lisätään myös tietoisuutta eri ammattikorkeakoulujen kansainvälisistä tutkimuksesta ja yhteistyöstä. Restonomin profiilin nostaminen on tarpeen erityisesti tutkimus- ja kehittämistyön osalta. Ammattikorkeakoulujen tutkimustoimintaa tunnetaan elinkeinossa huonosti, esimerkiksi ylempien ammattikorkeakoulututkintojen tutkimustyön osalta. Jatkuvuutta toiminnalle pyritään luomaan living lap -toimintamallin avulla.
Robocoast tutkimus- ja tuotekehityskeskus - Robocoast R&D Center
Hankkeen rahoittaja
Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR
Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma
Projektipäällikkö
Tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen
+358 44 710 3296
Toteutusaika
1.8.2018-31.12.2020
Kuvaus
Robocoast R&D Center – tutkimus ja tuotekehityskeskus – on automaation, robotiikan ja tekoälyn globaali T&K-alusta. Robocoast R&D Center tarjoaa monipuolisia tutkimus- ja tuotekehityspalveluja, koulutusta ja osaamisen kehittämistä, startup- ja kasvupalveluita sekä kehitys- ja oppimisympäristöjä. Keskus tavoittelee myös kansainvälisiä asiakkaita ja tunnettuutta. Keskus on osa Satakunnan automaatioalan Robocoast-osaamiskeskittymään kuuluvien lähes sadan yrityksen verkostoa sekä EU:n Digital Innovation Hub -osaajaverkostoa.
Robocoast R&D Center on Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Porin yksikön yhteinen hanke, jonka toimintaa tuetaan EAKR:n rahoituksella ja se on osa valtion kanssa toteutettavaa Lounais-Suomen positiiviseen rakennemuutokseen liittyvää siltasopimusta. Hanke ja keskuksen toiminta linkittyvät Prizztechin sisarhankkeeseen yritysrajapinnan ja Robocoast-yritysverkoston kautta.
Keskuksen innovaatiotoiminnan ytimenä toimivat SAMKin ja TTY:n automaatioon, robotiikkaan ja tekoälyyn liittyvät hankkeet, yritysrajapinnassa toimivat tutkimus- ja tuotekehitystiimit, kansainväliset huippuosaajat sekä Robotiikka Akatemian ja Tekoäly Akatemian opiskelijat.
Robocoast R&D Centerin tavoitteena on:
- tukea alueen teknologiateollisuuden ja yritysten kasvua sekä luoda vahva pohja teolliselle digitalisaatiolle
- globaalin yhteiskäytöllisen tutkimusinfrastruktuurin luominen, korkealaatuisen tutkimuksen ja kansainvälisen tuotekehityksen tarjoaminen yritysten käyttöön
- automaatio-, robotiikka- ja tekoälyalan tunnettuuden yleinen lisääminen ja alan koulutuksen laadun kehittäminen
- paikallisen robotiikkaan ja tekoälyyn liittyvän osaamispääoman rakentaminen ja vahvistaminen sekä osaavan työvoiman varmistaminen alueen yrityksiin
- tukea automaation, robotiikan ja tekoälyn startup-yritysten perustamista Yrityskiihdyttämön kautta
Satakunnan elintarviketeollisuuden TKI-toiminnan kehittäminen
Hankkeen rahoittaja
Pirkanmaan liitto, Euroopan aluekehitysrahasto
Toteutusaika
1.1.–31.12.2018
Projektipäällikkö
Martti Latva, martti.latva(at)samk.fi
puh. 044 7103060
Hankkeen osatoteuttajat
Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr, Prizztech Oy, Satafood Kehittämisyhdistys ry
Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena on tukea mikro- ja pk-yritysten osaamisen uudistamista kohti kiertotaloutta, resurssitehokkuutta ja vähähiilisyyttä, sekä samalla rakentaa alueelle elintarviketeollisuuden liiketoimintaekosysteemiä.
Satakunnan erityispiirteet, energia- ja materiaali-intensiivisyys, tekevät siitä ainutlaatuisen kehittämisympäristön, kun siirrytään lineaaritaloudesta luonnonvaroja säästävään kiertotalouteen. Tavoitteena on, että kaikki tuotannossa käytettävät materiaalit kiertävät tehokkaasti, ja energia- sekä materiaalitalous ovat kokonaisoptimoituja. Uudet toimintatavat ja käytännöt, joita näin syntyy, ovat itsessään kasvun ja uuden liiketoiminnan lähteitä. Satakunta voi kehittyä valtakunnallisesti edelläkävijäksi kiertotalouden eteenpäin viejänä. Edelläkävijyys puolestaan vahvista Satakunnan elinvoimaisuutta.
Hankkeessa toteutettavissa työpaketeissa luodaan koulutuspilotteja yritysten tarpeista ja aiemmissa hankkeissa esille nousseiden asioiden pohjalta. Tavoitteena on pystyttää ja vakiinnuttaa kehittyvän alan vaatimuksia ja tarpeita seuraava kokonaisuus, joka lisää mm. kiertotalouden koulutusta ja neuvontaa elintarviketeollisuudelle. Lisäksi kartoitetaan hanketoimijoiden mahdollisuudet tuottaa tutkimus- ja innovaatiopalveluja Satakunnan elintarvikeyrityksille hyödyntäen toimijoiden kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Tavoitteena on muodostaa uusia TKI-palvelukokonaisuuksia yhdistämällä eri toimijoiden osaamisalueita. Hankkeessa kootaan myös yhteen toimijoiden muissa hankkeissa keräämät tiedot yritysten sivuvirtojen hyödyntämisestä ja kehittämistarpeista. Tarvittaessa tehdään lisää haastatteluja esimerkiksi digitalisaation tarpeiden, mahdollisuuksien ja kyvykkyyden selvittämiseksi. Työpaketissa selvitetään myös kiertotalouteen suunnattua koulutustarjontaa. Samalla luodaan sisältöjä kiertotalouden tunnetuksi tekemiseksi.
Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke II
Projektipäällikkö
Soile Vahela, soile.vahela(at)samk.fi, p. 044 710 3990
Aika 1.11.2015 – 30.9.2019
Tiivistelmä
Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke 2 on tiedonvälityshanke, joka lisää maaseutumatkailussa toimivien tahojen välistä vuorovaikutusta, verkostoja ja kumppanuuksia sekä maaseudulla toimivien yritysten liiketoimintaosaamista siten, että maaseutumatkailu ja sen arvostus toimialana kasvaa edelleen maakunnassa.
Hanke toimii Satakunnan maaseutumatkailukentän yleisenä tiedonvälittäjänä, kentän kokoavana toimijana ja kehittämistoimenpiteiden koordinoijana.
Hankkeen tavoitteena on tiedotustoiminnan kautta edistää maaseutumatkailua elinkeinona, vahvistaa maaseutumatkailussa toimivien yrittäjien liiketoimintaosaamista ja verkostoitumista sekä tiivistää koko maaseutumatkailukentän kehittämistoimia päällekkäisyyksien välttämiseksi ja yhteisen suunnan varmistamiseksi.
Hanke lisää tietoisuutta Satakunnan maaseutumatkailuyrityksistä ja tuotteista.
Lisäksi hanke toimii Visit Finlandin valtakunnallisten matkailun kehittämisohjelmien ja -strategioiden sekä valtakunnallisen maaseudun matkailun koordinointihankkeen maakunnallisena vastinparina tuoden valtakunnallista tietoa maakuntaan.
Hanke varmistaa Satakunnan maaseutumatkailun kehityksen etenemisen samansuuntaisesti sekä maakunnan sisällä että suhteessa muun valtakunnan kehitykseen.
Projektipäällikkö: Timo Kerminen
Toteutusaika: 1.2.2017-31.12.2019
Kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Satakunnan alueen profiloitumista robotiikan ja automaation vahvana osaajana sekä kansallisesti että kansainvälisellä tasolla. Profiilia vahvistetaan eri toimijoiden, muun muassa rahoittajien, kehittämisorganisaatioiden ja korkeakoulujen, yhteistyöllä, jonka avulla Satakuntaan luodaan tulevaisuuteen katsova ja sitä luova strategia. Alueella toimii jo nyt vahva ja monipuolinen Robocoast-automaatioklusteri, jonka ansiosta eri toimijat voivat kohdata toisensa luontevasti ja ammentaa toistensa osaamisesta sekä resursseista.
Hankkeen tuloksena käynnistetään Satakunnan Ammattikorkeakouluun Robotiikka Akatemia, joka vahvistaa edelleen alueen robotiikan sekä automaation osaamista ja tutkimusta. Akatemian tavoitteena on lisätä tietoisuutta robotiikasta ja automaatiosta ihmisten ja yritysten parissa.
SataSport – Satakunnan korkeakoululiikunnan kehittämishanke
Hankkeen rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Projektipäällikkö: Kati Karinharju, kati.karinharju@samk.fi
Toteutusaika: 1.3.2018–31.12.2020
Tiivistelmä
Hankkeen myötä Satakuntaan syntyy korkeakoululiikunnan ja -hyvinvoinnin brändi kattavine palveluineen. Kaikkien Satakunnan korkeakouluopiskelijoiden ja -henkilökuntaan kuuluvien hyvinvoinnin tueksi luodaan matalan kynnyksen mahdollisuuksia aktiivisen ja terveellisen elämäntavan edistämiseen ja ylläpitämiseen. Toimenpiteet koskevat Satakunnan ammattikorkeakoulun, Porin yliopistokeskuksen, Porin Diakonia ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitoksen väkeä ja ne keskittyvät korkeakoulukaupunkeihin eli Poriin, Raumalle, Huittisiin ja Kankaanpäähän.
Science meets Regions -tapahtuma
Rahoittaja: EU/Satakuntaliitto
Projektipäällikkö: Sanna-Mari Renfors, sanna-mari.renfors@samk.fi, 0447103821
Toteutusaika: 1.11.2018 - 31.10.2019, itse tapahtuma järjestetään 26.9.2019
Kuvaus: The objective of is to build closer links between scientists and EU policy makers, in order to promote a culture of evidence-informed policymaking.
"Science meets Regions" will go to European Union countries and regions to:
- bring scientists and policymakers together
- encourage mutual understanding
- discuss a locally relevant policy issue using scientific evidence
- bring science closer to citizens
- increase people's trust in science by showing its key contributions to society
In Satakunta region, the topic of the event is coastal and maritime tourism as Blue Growth is one of the most important emerging themes in the regional development. This event gives local scientists, supported by the international organisations such as FEST (Foundation for European Sustainable Tourism) and GSTC (Global Sustainable Tourism Council), the opportunity to present their work from various perspectives and policymakers to communicate their needs and explain their priorities on the topic.
Relevant scientific research, policy examples and best practices related to BlueGrowth and coastal and maritime tourism will be presented and discussed for the support of informed, scientific-based policy making.
Sinisen biotalouden aineettomasta arvonluonnista kasvua Satakuntaan: kestävän merellisen matkailun koulutuskokeilu
Hankkeen rahoitus
Satakuntaliitto, AIKO-kokeiluraha
Projektipäällikkö
Jaana Ruoho, p. 044-7103825, jaana.ruoho@samk.fi
Projektisihteeri
Anu-Susanna Koskela, p. 044-710 3293, anu-susanna.koskela@samk.fi
Toteutusaika
1.11.2017-31.1.2019
Tiivistelmä
Hankkeen keskeisenä toimenpiteenä on kestävän merellisen matkailun koulutuskokeilu. Koulutuskokeilua varten luodaan innovatiivinen, rajat rikkova ja monialainen opetussuunnitelma osaamissisältöineen. Opetussuunnitelmalla tarkoitetaan kestävän merellisen matkailun erikoistumismoduulia (20-25 op), joka voidaan ketterästi kytkeä osaksi tutkintokoulutusta moniin erilaisiin koulutusohjelmiin, ja josta voidaan irrottaa osia täydennys- ja yrityskoulutukseen. Koulutuskokeilua kehitetään palautteen perusteella ja tämä jatkuu hankkeen päätyttyä osana SAMKin tarjoamaa matkailun koulutusta. Hankkeen tuloksena syntyy näin ollen merellisen matkailun opetussuunnitelma osaamissisältöineen ja verkostoineen sekä tämän pilotointi palautteineen. Hanke tukee ennakoivaa rakennemuutosta Satakunnassa keskittymällä kasvavan sinisen biotalouden aineettoman arvonluonnin eli tässä yhteydessä merellisen matkailun osaamisen kehittämiseen. Lisääntyvän osaamisen kautta hanke edistää merellisen matkailun avaamiin liiketoimintamahdollisuuksiin tarttumista sekä Pohjanlahden kestävää hyödyntämistä matkailuliiketoiminnassa.
Koulutuskokeilun tärkeimmät toimenpiteet ovat
- Osaamistarpeiden selvittäminen
- Opetussuunnitelman kehittäminen koulutuskokeilua varten
- Koulutuskokeilun toteuttaminen ja kokemusten kerääminen
- Liittyminen alan kansainvälisiin verkostoihin.
Hankkeessa toimivat Jaana Ruoho ja Sanna-Mari Renfors matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmästä.
SME Aisle
Exports of clusters of Central Baltic economic strengths shipbuilding, maritime, renewable energy, automation and ICT to Namibia as a stable point of entry to the Southern African markets
Financier: EU
Programme: Interreg Central Baltic
Duration: 01.03.2018-31.08.2021
Project manager: Minna Keinänen-Toivola, +358 44 710 3063, minna.keinanen-toivola(a)samk.fi
Lead partner:
Satakunta University of Applied Sciences, Finland
Partners:
Prizztech Oy, Finland
Latvian Chamber of Commerce and Industry, Latvia
Association of Mechanical Engineering and Metalworking Industries of Latvia, Latvia
Tallinn University of Technology, Estonia
Associated partners:
Satakunta Chamber of Commerce, Finland
Swedish Windpower Association, Sweden
Abstract:
SME Aisle: Exports of clusters of Central Baltic economic strengths shipbuilding, maritime, renewable energy, automation and ICT to Namibia as a stable point of entry to the Southern African markets.
Central Baltic region companies in Finland (incl. Åland), Estonia, Latvia, Sweden have strong competences for maritime cluster (shipbuilding, maritime & logistics, renewable energy, automation, ICT). However, many CB companies are too small alone and expertize is very limited/scattered for export activities on fast growing Southern African market (62% of global population in Africa by 2050). The customers expect concept solutions for products and services. There are vast export possibilities for an adaptable, scalable product and services concept for CB region companies as clusters to these markets. Main objective is to achieve sales to CB’s SME’s with joint concept using Namibia as a safe entry point to coastal Southern African countries (e.g. South Africa, Angola, Mozambique). All SME Aisle partners are already operating actively within safe, smart and environmentally friendly maritime cluster to promote export from Finland, Latvia, Estonia and Sweden. The project activities are detailed market analysis and feasibility study, development and adaptation of concept products and services with capacity building of 20 selected pilot companies from CB. Min. 15 companies have achieved sales in Southern African countries by the end of the project.
http://smarturbanbusiness.samk.fi/smeaisle/
Hanke toteutetaan terveyden edistämisen määrärahalla
Hankkeen projektipäällikkö
Marjo Keckman, 044 710 3866, marjo.keckman@samk.fi
Hankkeen projektityöntekijät
Satu Vaininen, 044 710 3865, satu.vaininen@samk.fi
Reetta-Kaisa Kuusiluoma, 044 710 3929, reetta-kaisa.kuusiluoma@samk.fi
Hankkeen toteutusaika 1.1.2018-31.10.2020
Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen yliopisto
Hankkeen tarkoitus ja tavoite:
Hankkeen päämääränä on SomeBody®-menetelmän käytön vakiinnuttamisen kautta edistää lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa hyvinvointia ja edistää tätä kautta lasten ja nuorten kokemaa osallisuutta sekä ehkäistä syrjäytymistä. Lasten ja nuorten kehotietoisuutta, tunnetaitoja, sosiaalisia taitoja ja syömisen taitoja kokonaisvaltaisesti ja tietoisesti heidän omissa toimintaympäristöissään edistämällä on mahdollista vaikuttaa lasten ja nuorten mielenterveyden parantumiseen, mikä lisää kykyä toimia vertaissuhteissa, hyödyntää oppimispotentiaali ja kehittyä aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi. Näiden vaikutusten aikaansaamiseksi hankkeen päämääränä on saada SomeBodyn® ja PerheSomeBodyn sisältöjen kokemisen mahdollisuus kunnissa mahdollisimman monelle lapselle, nuorelle ja perheelle. SomeBody-menetelmää on siten edelleen kehitettävä, tutkittava, levitettävä ja juurrutettava, jotta siitä muodostuu luonteva osa kunnissa toteutettavaa ehkäisevää hyvinvointi- ja terveyden edistämistyötä.
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin. SomeBody-toimintamallissa on mahdollista kohdentaa SomeBody®-menetelmää ennaltaehkäisevänä työnä mm. tiettyyn ikäluokkaan tai erityisen tuen tarpeessa oleville.
Hankkeen rahoittaja Opetus- ja kulttuuriministeriö
Koordinaattori Laurea-ammattikorkeakoulu Oy
SAMK projektipäällikkö Heli Lepistö heli.lepistö@samk.fi
Toteutusaika 1.3.2018 – 31.12.2020
Tiivistelmä
SOTE-PEDA 24/7-hanke tarjoaa uuden ratkaisun monialaiselle sote-osaamiselle. Siinä kehitetään sote-alan korkeakoulutukseen tulevaisuuden digi-sote osaamisen määrittelyt ja luodaan kansalliselle korkeakouluverkostolle yhteisiä digi-sote-opintoja, pedagogisia ratkaisuja, osaamismerkkijärjestelmä ja oppimisympäristöjä. Hanke vastaa hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvan korkeakoulujen kehittämisohjelman mukaisiin tavoitteisiin kehittää Sote-alan käytänteisiin ja toimintaympäristöön uutta osaamista.
STEM-keskuksen pilotointi
Rahoittaja
Satakuntaliitto AIKO
Toteutusaika
1.8.2018-30.4.2019
Projektipäällikkö
Janika Tommiska, janika.tommiska@samk.fi, p. 044 710 6332.
Kuvaus
Hankkeen tavoitteena on toteuttaa lapsille ja nuorille suunnattuja oppimiskokeiluja, joiden perusteella voidaan päätellä, voidaanko Satakuntaan perustaa STEM-keskus. STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
STEP-C
Satakuntalaisen innovaatiotoiminnan keskittymä
Rahoittaja: Pirkanmaan liitto
EU-rahoitusohjelma: EAKR
Projektipäällikkö
Markku Paukkunen
+358 44 701 3152
Toteutus: 2016–2017
Hanke synnyttää Changzhouhun Kiinaan suomalaisten korkeakoulujen tutkimusosaamisen tukemana suomalaisen innovaatiotoiminnan keskittymän.
STEP-C luo uuden toimintatavan, joka on läheisessä vuorovaikutuksessa Finpron ja Team Finlandin kanssa.
Korkeakoulujen ja yritysten välille syntyy konkreettista tutkimusyhteistyötä ja yrityksille liiketoimintaa Kiinaan.
Korkeakoulut ja yritykset saavat osaamisen ja tiedon siirron sekä verkostojen kehittämisen kautta hankkeelta
- Kiina-tietoutta, sparrausta ja lisävalmiutta kansainvälistymiseen
- valmiit kontaktit kohdealueilla Kiinassa ja kiinalaisten henkilöiden tuen yhteydenpitoon
- vahvan tuen kansainvälisen toiminnan aloitukseen (tilat, asiakashankinnan tuki, tutkimustuki yms).
Hanke tarjoaa yrityksille poikkeuksellisen ja ainutlaatuisen väylän Kiinan markkinoille. Verkostossa on suomalaisia ja kiinalaisia kv-asiantuntijoita, suomalaisia ja kiinalaisia korkeakouluja sekä Kiinan alueviranomaisia.
Yhteistyön tuloksena Changzhouhun syntyy ”Finnish Technology Showroom”, jossa voidaan esitellä suomalaisia kehittyneitä teknologisia ratkaisuja. Showroomin yhteydessä ovat korkeakoulujen tutkimustilat.
Svebinar
Hankkeen rahoittaja
Nordplus
Projektipäällikkö
Mari Linna, mari.linna@samk.fi, 0447103472
Toteutusaika
1.10.2017 - 28.2.2020
Hankkeen osatoteuttajat
Oulu University of Applied Sciences
Latvian Academy of Culture
University of Dalarna
Kuvaus
I Nordplusprojektet Svebinar ingår fem institutioner i tre olika länder. Huvudsyftena för projektet är att
öka studenternas muntliga kunskaper och färdigheter i svenska, att utveckla ett undervisningsmaterial
lämpligt att använda i onlineundervisning men även i traditionell klassrumsundervisning samt att utveckla
nätbaserad undervisning och alternativa arbetssätt som ger mer ansvar åt den enskilde språkinläraren
och större frihet i fråga om val av studieplats och studietid.
Tekoälystä Satakunnan menestystekijä
Hankkeen rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR
Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma
Projektipäällikkö: Juho Salli, +35844 710 3329, juho.o.salli@samk.fi
Muut toteuttajat: Prizztech (katja.ojakoski@prizz.fi)
Toteutusaika 1.1.2018 – 31.12.2019
Kuvaus
Tulevaisuudessa tekoäly tulee olemaan keskeinen osa kehittyneitä robotiikkaratkaisuja mutta ennen kaikkea tekoälyä soveltavien ja hyödyntävien palveluiden ja tuotteiden määrä tulee kasvamaan merkittävästi. Vuonna 2014 tekoälyyn investointiin yli 2 miljardia Yhdysvaltain dollaria mutta jo vuoteen 2020 mennessä markkinan ennustetaan kasvavan jopa 70 miljardiin dollariin (Reinhardt 2015). Accenture ennusti lokakuussa 2016, että ottamalla käyttöön ja hyödyntämällä tekoälyyn perustuvia ratkaisuja liiketoiminnassa, voidaan työn tuottavuutta lisätä jopa 36 prosentilla vuoteen 2035 mennessä.
Hankkeen tavoitteena on tehdä tekoälystä uusi kivijalka, jolla vahvistetaan automaatiota ja robotiikkaa Satakunnan menestystekijänä. Tämä tavoite saavutetaan hankkeessa seuraavien toimenpidekokonaisuuksien kautta:
- kootaan toimialakohtaiset työryhmät paikallisista edelläkävijäyrityksistä, jotka näkevät tekoälyn soveltamisen oman liiketoiminnassaan strategisena menestystekijänä tulevaisuudessa
- tunnistetaan toimialakohtaisten työryhmien ja taustatutkimusten kautta ne toimialakohtaiset tarpeet ja mahdolliset puutteet satakuntalaisessa T&K -ympäristössä, mitkä pitää ratkaista, jotta yritykset voivat ottaa tekoälyn liiketoimintansa strategiseksi menestystekijäksi.
- suunnitellaan tiekartat, joilla edellä tunnistetut tarpeet ja puutteet voidaan ratkaista Satakunnan korkeakoulujen koulutus- ja tutkimusympäristössä
- testataan kerättyjä havaintoja toteuttamalla 2-4 tekoälypilottia
- laaditaan tietopaketti yrityksille ja julkisille organisaatioille tekoälyn soveltamisesta ja tekoälyalustojen hankkimisesta
Hankkeen tulokset mahdollistavat, että Satakunnan korkeakoulut muodostavat seuraavan 1-3 vuoden aikana kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostavan tekoälysovellusten koulutus- ja tutkimusympäristön (Robocoast AI). Lisäksi Satakunta on profiloitunut Suomen kärkimaakunnaksi niin robotiikkaratkaisujen kuin myös uusien tekoälykonseptien kehittäjänä.
Hankkeen rahoittaja
Leader Joutsenten Reitti, Leader Pyhäjärviseutu
Hankkeen toteutusaika
01.03.2018 - 30.01.2019
Projektipäällikkö
Hannele Lehtinen, hannele.lehtinen(a)samk.fi, 044 710 3117
Yhteyshenkilö (Säkylä): Päivi Åberg, apulaisrehtori, Säkylän kansalaisopisto, Säkylän kunta, paivi.aberg(a)sakyla.f, 044 5171023,
Projektisihteeri
Minna Jaakkola, minna.jaakkola(a)samk.fi, 044 710 3978)
Tiivistelmä
Digiä, roboa ja peliä nuorille (15-19 v)
Digitaalisuus muuttaa toimintaympäristöämme nopealla tahdilla ja kokonainen toimiala voi hetkessä muuttaa muotoaan. Muutos koskee kaikkia toimialoja. Esimerkiksi maaseudun kivijalkamyymälät kilpailevat tuotteistaan globaalin verkkokaupan kanssa tai menestyksen eväät omaavalla robotiikka-alan yritykseltä puuttuu osaajia. Kun vielä nuoret käyttävät aikaansa yhä enemmän digitaalisten palveluiden, pelien ja eri pelillistämisen keinojen parissa ja ottavat ne rohkeasti osaksi arkeaan, niin on hyödyllistä törmäyttää nämä kaksi ryhmää keskenään— tämä on TheGame-hankkeen idea.
Hankkeessa Huittisten ja Säkylän alueiden toisen asteen opiskelijat sekä digi-, robotiikka- ja pelialan yritykset tutustuvat toisiinsa Road trip-tyyppisen opintokokonaisuuden kautta. Nuoret pääsevät tutustumaan aitoihin teknologiaympäristöihin yrityksissä ja kuulemaan alan tuoreimmat uutiset samalla, kun yritykset saavat tutustua nuorten kulutuskäyttäytymiseen. Yritysvierailuilla nuorille tarjotaan yritysesittelyjen lisäksi opastusta ja esimerkkejä digimarkkinoinnista, start-up-yrityksistä, verkkokaupan ja digiyrityksen perustamisesta, pelialasta busineksena, robotiikasta sekä alan koulutusmahdollisuuksista. Opintokokonaisuuteen sisältyy myös nuorten suunnittelema digicase, joista parhaat palkitaan tammikuussa pidettävässä päätöstilaisuudessa rahastipendein (Huittisten Säästöpankki).
SAMK toteuttaa projektin yhdessä Säkylän kansalaisopiston kanssa Huittisten ja Säkylän alueilla. Toteuttamiseen osallistuvat lisäksi Säkylän kunta, Huittisten kaupunki, Lauttakylän lukio, Säkylän seudun lukio, Sastamalan kuntayhtymä, Säkylän ja Huittisten alueen yrittäjät sekä Huittisten Säästöpankki.
TOTEEMI Työstä oppimassa, työhön (Arbete - kompetens - karriär)
Rahoittaja
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Toteutusaika (SAMK)
1.4.2017 - 31.8.2019
Projektipäällikkö
Eeva-Leena Forma, eeva-leena.forma@samk.fi, 044 710 3252
Lyhennelmä
Toteemi on 18 korkeakoulun yhteinen työelämäläheisen korkeakoulutuksen kehittämishanke. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat niihin korkeakoulutuksen haasteisiin, jotka johtavat korkeakouluopiskelijoiden opintoaikojen pitkittymiseen ja ongelmiin kiinnittyä työelämään ja työllistyä. Haasteet ovat sekä korkeakoulun sisäisiä (opetus- ja ohjauskäytännöt) että korkeakoulun muuttuvista toimintaympäristöistä kumpuavia (työn muutos, digitalisaatio, globalisaatio).
Satakunnan ammattikorkeakoulussa on toteutettu tutkintouudistus, jossa koulutusalat ylittävä AMK-tasoinen osaaminen on tunnistettu koulutusalat ylittävässä prosessissa. Tuloksena ovat AMK-tutkinnoille yhteisten ja koulutusaloja yhdistävien osaamisten tuotteistetut kuvaukset, jotka tulevat voimaan syksyllä 2017 uusissa opetussuunnitelmissa. Tutkintojen kehittämisen uudistusprosessissa on osoittautunut ensiarvoisen tärkeäksi kehittää pysyväluonteinen, jatkuvuuden takaava toimintamalli, jossa koulutettava osaaminen liittyy kiinteästi työelämän osaamistarpeeseen, kehittyy sen mukana ja sitä tukien yhteistyötä tekemällä.
Työelämäläheisyys opinnoissa edellyttää korkeakouluopettajien sitoutumista sen toteuttamiseen. Opettajat ja korkeakoulu tarvitsevat työnsä tueksi uudenlaista toimintamallia, jolla työelämän kanssa tehtävää yhteistä työtä ja opiskelijalähtöistä opetusta kehitetään ja toteutetaan.
SAMKin Toteemi-osahankkeessa on tavoitteena
- opiskelijalähtöinen ja joustavan etenemisen opinnoissa tarjoava korkeakoulutus
- alakohtaisen työllistymisen tukeminen
- opettajien työelämäyhteyksien lisääminen ja työelämäosaamisen kehittyminen
- korkeakoulupedagogiikan ja oppimisen toimintaympäristökäsityksen uudistaminen
Hankkeessa
- parannetaan korkeakoulutuksen saavutettavuutta ja edistetään opiskelijoiden, osaamisen tunnistamisen ja arvioinnin yhdenvertaisuutta.
- kehitetään joustavia opintopolkuja ja ympärivuotista opiskelua, edistetään opintojen esteettömyyttä, kehitetään henkilöstön osaamista
- uudistetaan oppimisympäristöjä (ml. digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäminen
oppimisessa ja koulutustarjonnassa)
- vahvistetaan korkeakouluopiskelijoiden työelämä- ja yrittäjyysvalmiuksia.
Toteutustapa
Hanke toteutetaan korkeakoulujen yhteistyöhön liittyvänä osahankkeena. Kehittäminen tapahtuu osaajapooleissa, joihin nimetään vastaavat kehittäjät. Hanketta koordinoi SAMKin opetuksen kehittämispalvelut.
Rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto (alueellinen ESR, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus)
Toteutusaika: 1.9.2017 – 31.3.2020
Projektipäällikkö: Minna Kahala, minna.kahala@samk.fi, 0447103129
Muut toteuttajat: Euran kunta, Lasten ja nuorten Kilpi, Porin kaupungin psykososiaaliset palvelut, Sataedu, Tukiranka ry
Kuvaus:
TUKEE! -hankkeen lähtökohtana on aktivoida 16-25 -vuotiaita nuoria (erityisesti kohdennetun mielenterveydellisen tuen tarpeessa olevia nuoria sekä neuropsykiatrisia pulmia omaavia nuoria) palveluiden kehittämiseen. Keskeisenä työotteena on nuorten osallistaminen aidosti monialaisten ja jalkautuvien palveluiden kehittämiseen sekä käynnistämiseen. Tavoitteena on tuottaa uusia ratkaisuja nuorten arjessa pärjäämisen tueksi.
Hankkeessa tavoitellaan toimintakulttuurin muutosta ja jaettua asiantuntijuutta; osaamisen ja kokemuksen jakamista nuorelta nuorelle, nuorelta ammattilaiselle, ammattilaiselta ammattilaiselle ja ammattilaiselta nuorelle. Kohderyhmän nuoret ovat tasavertaisessa asemassa muiden toimijoiden kanssa suunniteltaessa ja kehitettäessä heidän tarpeitaan palvelevia työmuotoja- ja tapoja.
Hankkeen tavoitteena on myös monialaisen yhteistyön laajentaminen perinteistä kunta- erikoissairaanhoito -sektoria laajemmalle, jolloin toimijoiden joukkoon saadaan kattavampi osuus alueen palveluntuottajista ja -tarjoajista. Samalla luodaan perustaa sellaiselle palvelujärjestelmälle, jossa nuoren osallisuus ja valinnanvapaus ovat aiempaa suuremmassa roolissa – eri ihmisille kun sopivat erilaiset palvelut ja työmuodot. Monialaista työotetta tukemalla ja toimintaa vakiinnuttamalla lisätään toimijoiden tietoisuutta toistensa tekemästä työstä sekä arvostusta yhteistä työtä kohtaan. Myös ammattilaisten rohkeus toimia nuorten omissa arkiympäristöissä, kuten koulussa, kotona ja harrastusten parissa, vahvistuu.
Hankkeen konkreettisina toimenpiteinä 1) luodaan ja käynnistetään monialainen, sektorirajat ylittävä yhteistyöfoorumi, 2) toteutetaan elämyksellisyyteen, kokemuksellisuuteen ja näyttöön perustuviin työmenetelmiin pohjautuvia työpajoja, jossa kohderyhmän nuoret yhdessä ammattilaisten kanssa kehittävät, mallintavat ja pilotoivat uusia työmuotoja nuorten omaan kasvuympäristöön, 3) toteutetaan sektorirajat ylittävää mentorointia ja työnohjausta, 4) käynnistetään Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toteuttamaa ”koutsausta” eli henkilökohtaista tukea kohderyhmän nuorten arjessa, niissä ympäristöissä ja tilanteissa, jotka ovat heille haasteellisia.
Näiden toimenpiteiden tuloksena nuorten henkinen pahoinvointi, psykososiaalinen oireilu ja mielenterveydelliset ongelmat vähenevät sekä nuorten kanssa toimivien ammattilaisten ammattitaito mielenterveydellisten haasteiden tunnistamisessa ja kohtaamisessa lisääntyy. Tätä kautta nuorten sosiaalinen osallisuus vahvistuu ja yhä useampi nuori tulee autetuksi.
Työpeili
Rahoittaja Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hankeaika 1.8.2017-31.7.2020
Projektipäällikkö Kaarina Latostenmaa, 044 710 3662
Tiivistelmä
ESR-rahoitteisessa Työpeili-hankkeessa kehitetään uudenlainen vertaisuuden voimaan pohjautuva ryhmäyrityspalvelu – Työpeili-ryhmät. Ryhmät suunnataan mikro- ja pk-yrityksille, näiden omistajille ja avainhenkilöille. Niissä saa tukea arjen muutoksiin ja rohkaisua tarttua aikamme haasteisiin. Kokemusten jakaminen tuo jaksamista ja tietoa. Ryhmätapaamisiin sisältyy asiantuntijaosuuksia, joiden puitteissa konkreettisia uudistuksia viedään yritysten arjen käytäntöihin. Hyvinvoinnin paraneminen antaa tilaa myös ennakkoluulottomiin kokeiluihin. Työpeili-hankkeen seminaariosuudet tukevat yritysten muutosjoustavuutta eli resilienssiä. Yhteisistä tilaisuuksista saa virikkeitä ryhmissä tapahtuvaan reflektoivaan oppimiseen. Erityisen huomion Työpeili-hankkeessa saavat sote-alan pienet palveluntuottajat. Historiallisen suuren sosiaali- ja terveysalan rakennemuutoksen vaikutukset kohdistuvat voimakkaasti pk-sektorille.
Uutta avointa energiaa
Hankkeen rahoittaja
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus / ESR
Hankkeen kesto
1.8.2015 - 30.7.2018
Projektipäällikkö
Marko Kukka, marko.kukka(a)samk.fi, 044 710 3185
Hankkeesta tarkemmin nettisivulla uusiavoinenergia.fi
Vedenlaadun vaikutuksen messinkikomponentteihin ja muoviputkimateriaaleihin: Case Rauma
Projektipäällikkö
Martti Latva
Projektisihteeri
Päivi Tammela
Projekti voimassaolo
1.12.2015 - 30.12.2017
Visio- ja teknologiajalostamo (VTR)
Hankkeen rahoittaja
Pirkanmaan liitto
Projektipäällikkö
Sari Merilampi, sari.merilampi@samk.fi, 044 710 3171
Toteutusaika
1.4.2018 – 30.9.2020
Tiivistelmä
Vision and Technology Refinery – VTR -hankkeen tavoitteena on yhdistää tulevaisuuden uudistuksiin tähtäävien teknologia-alueiden osaamiset ja verkostot, tarjota tarvittavat työkalut ja osaamista sekä edistää entistä kokonaisvaltaisemmin yritysten liiketoiminnan uudistamista ja uusien liiketoiminta-mahdollisuuksien syntymistä. VTR-hanke tarjoaa yrityksille mahdollisuuden yritys-erehdys-kehittämiselle, jossa tavoite on selvä, mutta päämäärän saavuttamiseksi tulee kokeilla ja jalostaa erilaisia teknologiayhdistelmiä ja soveltaa maailmalta haettua tietoa. Tämä toimintamalli edesauttaa tutkitusti innovaatioiden syntymistä. Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimusryhmien (automaatio, hyvinvointia edistävät teknologiat ja älykkäät energiaratkaisut) välinen tiivis yhteistyö synnyttää monialaista osaamista, jossa asiantuntijoiden jatkuva vuorovaikutus mahdollistaa nopeat kokeilut ja ”out of the box” ajattelun. Tutkimusryhmien verkostot mahdollistavat myös yritysten välisten ja toimialarajat ylittävien kumppanuuksien syntymisen. Tätä kautta hanke paljastaa teknologiaosaamiselle uudenlaisia käyttökohteita, sekä visualisoi näihin kohteisiin soveltuvia ratkaisuja (innovaatioaihiot).
Hanke tuottaa laaja-alaiseen, poikkitieteelliseen osaamiseen ja uusimpaan teknologiatietoon perustuvia tarveperusteisia demoja, jotka toimivat teknologian mahdollisuuksien visualisoijina. Demot voivat tähdätä niin yrityksen toiminnan kehittämiseen kuin tuotteen kehittämiseenkin. Kaikista innovaatioaihioista tuotetaan helposti ymmärrettävää, erilaisilla avoimilla foorumeilla julkaistavaa materiaalia mahdollisimman laajan hyödynnettävyyden takaamiseksi. Materiaalia tuotetaan myös laajemmin teknologioiden yhdistämisestä ja uusimmasta tutkimustiedosta.
Hanke edistää myös monialaisen toiminnan jalkautumista ja toisaalta verkostomaista mukautumiskykyistä toimintaa. Hankkeen monialaisuudesta kummunneet uudet tarveperusteiset kehitysideat puolestaan luovat jälleen uutta monialaista (liike)toimintaa.
Financier
Rights, Equality and Citizenship programme of the European Union
Project Manager
Marjo Keckman, +358 44 710 3866
Satu Vaininen, +358 44 710 3865
firstname.lastname@samk.fi
Duration
1.11.2018–31.10.2020
Coordinator
Giolli società cooperativa sociale (Italy)
Participants
Centro Antiviolenza (Italy), University of Parma (Italy), B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran. (Croatia), Eyes on Four Paws (Bulgaria), Sv.Sv. Kiril i Metodi (Bulgaria), Satakunta University of Applied Sciences (Finland)
Abstract
Vivien, Victim Violence Educational Network, an educational project to improve the ability to assist women victims of violence. Vivien is an international project of two years, to prevent and to tackle violence against women (VAW), with a specific attention to women with disabilities.
The aim is to improve the competence of professionals (police, judicial system, school, health and welfare system) who have first contact with women at risk or victim of violence, with special emphasis on women with disabilities, in this way:
- avoiding secondary victimisation
- reducing stereotypes about VAW
- setting right procedures to deal with first contact
- enabling women to early detect violence.
The Vivien project wants to engage 500 professionals and 130 responsible, from different Institutions related to VAW, after a check on the previous training. A “Collection of best training paths” will be edited at the end to provide organizations with tools for more effective training and to develop models for raising the competence of professionals transferable to other countries.
Vähä0 - Vähähiiliset ratkaisut nollaenergiarakentamisessa
Projektipäällikkö
Mari Kujala
Toteutusaika
1.1.2017 - 31.12.2018
Kuvaus
Suomessa valmistellaan siirtymistä lähes nollaenergiarakentamiseen uudiskohteissa, sillä vuoden 2010 rakennusten energiatehokkuusdirektiivi edellyttää jatkossa kaikkien uudisrakennusten olevan lähes nollaenergiataloja (nZEB). Tavoitteena kuitenkin on, että tätä määrittävän maankäyttö- ja rakennuslain muutos ja asetukset saataisiin voimaan vuoden 2017 alussa, ja uudisrakennusten energiatehokkuusvaatimukset tulisivat sovellettaviksi vuoden 2018 alusta vireille tuleviin rakennuslupahakemuksiin. Tämän myötä niin rakennusteollisuus kuin uusia taloja rakennuttavat henkilöt ovat suuren muutoksen edessä ja muutoksen on tapahduttava nopeasti, vaikkakin vielä pohditaan lähes nollaenergiatalon kriteeriä.
Pitkän aikavälin ilmastotavoitteita ei saavuteta ilman merkittäviä tekoja rakennetussa ympäristössä. Direktiivin toimeenpano on yksi teko kohti tavoitteita, mutta jotta näihin tavoitteisiin päästään, on tehtävä käytännön työtä esimerkkien ja mallien luomiseksi. Tämänhetkiset mittarit ja laskurit ovat monimutkaisia ja moninaisia, eivätkä läheskään käyttäjäystävällisiä. Myöskään asumisen elinkaaren aikaisten muutosten vaikutuksia ei pystytä helposti selvittämään. Julkiset esimerkit ja avoin tieto tehdyistä muutoksista keventävät suhtautumista ja auttavat suhtautumaan muutoksiin positiivisemmin ja rohkeammin.
Vähä0-hankkeen päätavoitteena on tuottaa kuluttajien ja yritysten hyödynnettäväksi malleja eri energiatehokkuus- ja nollaenergiarakentamisen ratkaisujen vaikutuksesta nollaenergiamääritelmien täyttymisen lisäksi pientalojen hiilijalanjälkeen. Tämän lisäksi hankkeen osatavoitteena on:
1. lisätä pk-yritysten tietoisuutta vähäenergisten ratkaisujen toisestakin näkökulmasta, hiilijalanjäljestä
2. luoda mahdollisuuksia uudelle vähähiilisyystavoitteisiin perustuvalle liiketoiminnalle sekä
3. yksinkertaistaa pientaloasujan hiilijalanjälkeen vaikuttamista
Hankkeessa mallinnetaan rakenteilla olevia, tämänhetkiset rakennusmääräykset täyttäviä pientalokohteita, sekä lasketaan kohteiden e-luvut ja hiilijalanjäljet. Kohteista tehtävien mallien avulla selvitetään mitä ratkaisuja edellytetään, jotta päästään nollaenergiatalon määritelmiin sekä miten ne vaikuttavat rakennuksen e-lukuun ja hiilijalanjälkeen. Tämän lisäksi mahdollisista mallinnettavista lähes nollaenergiarakennuksista selvitetään vähähiilisemmän/kustannustehokkaamman toteutuksen edellytykset. Ratkaisuja ja niiden hiilijalanjälkiä selvittäessä otetaan huomioon rakennuksen ja sen taloteknisten järjestelmien lisäksi myös erityisesti uusiutuvan energian käyttö/pientuotanto (energian kulutuksen hiilijalanjälki) sekä digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen esim. energiankäytön optimoinnissa.
Pilot watersheds as a practical tool to reduce the harmful inflows into the Baltic Sea, WATERCHAIN
Rahoittaja
Interreg Central Baltic
Projektipäällikkö
Merja Ahonen
044 710 3061
Kesto
10/2015 – 9/2018
Pääkumppani
Satakunta University of Applied Sciences, Pori, Finland
Projektikumppanit
Pyhäjärvi Instituutti
Turun Ammattikorkeakoulu
KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden
Tallinn University of Technology, Tallinn, Estonia
Estonian Environmental Research Centre, Tallinn, Estonia
Riga Technical University, Riga, Latvia
Foundation "Institute for Environmental Solutions", Priekuļu county, Latvia
Åland Waterwork Ltd., Jomala, Åland
WATERCHAIN-projekti auttaa vähentämään ravinteiden ja vaarallisten aineiden virtausta Itämerelle kaikista maalla sijaitsevista lähteistä käyttämällä koevedenjakajia ja ympäristöteknologiaa. Projekti käy käsiksi kehittyneisiin, tiheästi asuttuihin kaupunkeihin sekä vähemmän kehittyneisiin, harvemmin asuttuihin maaseutu- ja saarialueille koevedenjakajilla.
Pääasiat suoritetaan koevedenjakajilla jokaisessa osakasmaassa käytännön toimet kohdistettu kestävään vaikutukseen. Yleisten resurssien kestävä käyttö perustuu molempien, ravinteiden ja vaarallisten aineiden, virtauksen estämiseen, ja myös veden, johon nämä vaaralliset aineet ovat päässeet, käsittely. Projektin aikana, yhdestä kahteen ravinteiden tai vaarallisten aineiden lähdettä jonka jokialueen vedenkäsittelysuunnitelmat tunnistavat ja toimet aineiden vähentämiseen aloitetaan jokaisessa koevedenjakajassa.
Projektin tuloksena parhaat käytännöt yhteisen lähestymistavan kanssa kestävän kehityksen puolesta käynnistetään muissakin maissa Itämeren ympärillä. Vuonna 2023, ravinteiden ja vaarallisten aineiden kuormitus Itämereen tultaisiin vähentämään valituista lähteistä koevedenjakajilla. Täten, projektin tuloksilla on suora vaikutus alueen asukkaiden ja vieraiden elinympäristön tasoon, eritysesti koevedenjakajiin.
Lisätietoja: waterchain.samk.fi
WECANet - A pan-European Network for Marine Renewable Energy
Financing
EU, Horizon 2020 Framework Programme, COST European co-operation in science & technology
Project timeline
12.9.2018-11.9.2022.
Project Manager
Minna Keinänen-Toivola, minna.keinanen-toivola@samk.fi
Abstract
The pressure of climate change and the growing energy demand has increased interest in marine renewable energy resources, such as wave energy which can be harvested through Wave Energy Converter (WECs) Arrays.
The formation of the first pan-European Network on an interdisciplinary marine wave energy approach will contribute to large-scale WEC Array deployment by dealing with the current bottlenecks. The WECANet Action aims at a collaborative approach, as it provides a strong networking platform that also creates the space for dialogue between all stakeholders in wave energy. WECANet’s main target is the equal research, collaboration and funding opportunities for all researchers and professionals, regardless of age, gender and location.
Webpages
Yleissairaanhoitajan (180 op) ammatillisen perusosaamisen kehittäminen (yleSHarviointi)
Hankkeen rahoittaja Opetus- ja kulttuuriministeriö
Hankkeen toteutusaika 1.3.2018 – 31.12.2020
Projektipäällikkö Anne-Maria Kanerva, anne-maria.kanerva(at)samk.fi, puh. 044 710 3418
Hankkeen koordinaattori Savonia-ammattikorkeakoulu
Tiivistelmä
Hankkeessa määritetään kansallisesti sairaanhoitajakoulutuksen tuottama 180 op perusosaaminen ja varmistetaan ammattikorkeakoulujen sairaanhoitajaopiskelijoiden perusosaamisen laatu. Lisäksi hankkeessa todennetaan sairaanhoitajaopiskelijan kliinisen osaamisen kehittyminen koulutuksen aikana eri oppimisympäristöissä jatkuvan ohjauksen ja arvioinnin keinoin.
Työelämän muutokset terveysalalla, muun muassa digitalisaation kasvu ja tuleva sote uudistus, laajentavat sairaanhoitajan työnkuvaa ja edellyttävät siten alan osaamiskuvausten päivittämistä. Yleissairaanhoitajan (180 op) ammatillisen perusosaamisen arvioinnin kehittäminen hanke varmistaa, että sairaanhoitajan työssä edellytettävä osaaminen on riittävä. Hankkeessa kehitetään kaksi tuotetta; Kliinisen osaamisen kehittävän ohjauksen ja arvioinnin menetelmät sekä Yleissairaanhoitajan 180 op ammatillisen perusosaamisen arviointimalli. Tuotteet tekevät näkyväksi sairaanhoitajan perusosaamisen ja siten edistävät alan opiskelijoiden joustavaa siirtymistä työelämään sekä osaamisen kehittämistä edelleen eri koulutustasoilla, kuten YAMK -tutkinnoissa ja erikoistumiskoulutuksissa.
Hankkeessa ovat mukana Suomen kaikki 21 ammattikorkeakoulua, joissa on sairaanhoitajan tutkintoon johtavaa koulutusta.