Samkilainen kasvo: Jari Saarisen sydän sykkii konetekniikalle ja automaatiolle

Pian viisi vuotta SAMKissa opettajana työskennellyt Jari Saarinen on Huittisista kotoisin, mutta asunut vuodesta 2000 alkaen Tampereella. Hän pitää työstään ja tiimistään niin paljon, että pitkä työmatka ei tunnu oikein missään. Hän kulkee lähes päivittäin junalla Poriin.

28.4.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Jari Saarinen tietokoneella laboratoriatilassa.

Jari Saarisen mukaan hänen työssään parasta on opiskelijat ja heidän kehittymisensä seuraaminen.

Kun SAMKiin haettiin automaatiopuolen opettajaa, Saarinen kiinnostui. Jo työhaastattelussa hän kuuli, että tulevan tiimin tiimihenki olisi todella hyvä.

– Jokin ”kolahti” heti. Oli helppoa tehdä päätös, hän muistelee.

Aiemmin Saarinen on opettanut ammatillisessa toisen asteen oppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa Tampereella. Hänellä on myös monipuolista työkokemusta teollisuudesta niin työntekijänä kuin työnjohdossakin.

Saarinen on Huittisista kotoisin, mutta asunut vuodesta 2000 alkaen Tampereella.

– Kuljen junalla Poriin melkein päivittäin, hän sanoo.

Vaikka SAMK on rautatieaseman vieressä, kotimatkassa saattaa mennä Tampereella ruuhka-aikaan vielä 45 minuuttia.

– Se, minkä vuoksi jaksan pitkää matkaa kulkea, on hyvä tiimi ja tiimityö. Hienoa on myös se, että pääsen tekemään projekteja. Täällä on niin vapaat kädet. Tunnen, että minuun luotetaan, hän sanoo.

”Parasta työssäni ovat opiskelijat”

Saarinen opettaa konetekniikkaa, sähkövoimatekniikkaa ja automaatiota. Luentojen lisäksi hän opettaa mielellään erilaisten projektien avulla. Hänen mielestään se kruunaa opinnot.

– Parasta työssäni ovat opiskelijat. On hienoa huomata heidän kehittymisensä opintojen aikana. Joskus opiskelijat tulevat vielä opintojen jälkeen kiittämään, hän iloitsee.

Opiskelijat tekevät paljon harjoituksia erilaisissa simulaatioympäristöissä.

– Rakensimme korona-aikaan laboratorioon moottoreiden etäkäytön. Nyt olemme opiskelijoiden kanssa kytkeneet sinne laitteita ja niitä otetaan opetukseen sitä mukaa, kun niitä valmistuu.

Toinen menossa oleva projekti liittyy kiinteistöautomaatioon.

– Mittaamme esimerkiksi veden kulutusta. Opiskelijat näkevät energiatehokkuuden ja vihreät arvot tässä aivan konkreettisesti.

Yhteistyötä tehdään myös WinNovan kanssa. Sieltä tilataan muun muassa opiskelijatyönä tehtävät moottoripukit.

Vapaa-aikana biljardi nollaa mielen

Saarinen sanoo olevansa vähän yllytyshullu. Tästä kertoo muun muassa viimetalvinen tempaus, kun hän lähti SAMKissa aiemmin työskennelleen Santeri Koiviston kanssa hiihtäen Tampereelta Poriin.

– Perjantaiaamuna lähdimme ja olimme sunnuntai-iltana Porissa, hän naurahtaa.

Vapaa-ajallaan Saarinen harrastaa kajakkimelontaa ja pelaa biljardia. Hän kertoo biljardin olevan henkireikä. Siinä tulee keskittyä paitsi lyömiseen, myös tekniikkaan ja strategiaankin.

– Olen pelannut biljardia 18 vuotta. Meillä on kolmen hengen ydinporukka ja pelaamme aina torstaisin. Joku saattaa mieltää, että biljardissa hakataan keppiä kaljakuppilassa, mutta kyllä puolikas olut riittää kuuden tunnin settiin, hän naurahtaa.

Halu viedä asioita eteenpäin

Myös ammattiyhdistystoiminta on lähellä Saarisen sydäntä. Hän toimii TOOL Pori ry:n puheenjohtajana.

– Huomasin, että nuori idealisti minussa halusi vaikuttaa tiettyihin asioihin. Totesin, että ainut mahdollisuus on vaikuttaa sisältäpäin. Ajattelen, ettei asioita ole aina järkeä hoitaa niin kuin ne on hoidettu viimeiset 20 vuotta. Haluan kehittää keskustelevaa, oikeudenmukaista työyhteisöä.

Saarisella on nyt viisitoistavuotiaat kaksoset, jotka olivat useita vuosia sitten mukana Lapsi mukaan töihin -päivässä.

– Kun menimme kotiin, he sanoivat äidille, että ”iskä ei tee töissä mitään muuta kun vaan leikkii tietokoneilla”. Niin kai se on, että miehet eivät koskaan aikuistu, lelut vain kasvavat. Se pitää ainakin minun kohdallani paikkansa. Haluan leikkiä, testata, tutkia, päivittää omaa osaamistani ja jakaa tietoa myös eteenpäin.

28.4.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Heli Ryhänen istuu maassa seinän vieressä, hänen vieressään on istuvassa asennossa ihmisfiguuri.
| SAMK Työnantajana

Samkilainen kasvo: Heli Ryhänen – Monipuolinen kuvanveistäjä ja kuvataiteen opettaja

Kuvanveistäjä Heli Ryhänen on tuore Pirkanmaan taidepalkinnon saaja. Hän toimii SAMKissa kuvataiteen lehtorina ja on monipuolinen taiteilija.
Konsta Mattila konetekniikan laboratoriossa Porin kampuksella.
| Automaatio ja teollisuus

Konetekniikan ala on mielenkiintoinen ja monipuolinen

Konetekniikan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia, monipuolisia ja myös käytännön läheisiä. Uudet laboratoriotilat ovat osoittautuneet hyviksi ja monipuoliset laitteet ovat myös tätä päivää.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary