Samkilainen kasvo: Jari Saarisen sydän sykkii konetekniikalle ja automaatiolle

Pian viisi vuotta SAMKissa opettajana työskennellyt Jari Saarinen on Huittisista kotoisin, mutta asunut vuodesta 2000 alkaen Tampereella. Hän pitää työstään ja tiimistään niin paljon, että pitkä työmatka ei tunnu oikein missään. Hän kulkee lähes päivittäin junalla Poriin.

Jari Saarinen tietokoneella laboratoriatilassa.

Jari Saarisen mukaan hänen työssään parasta on opiskelijat ja heidän kehittymisensä seuraaminen.

Kun SAMKiin haettiin automaatiopuolen opettajaa, Saarinen kiinnostui. Jo työhaastattelussa hän kuuli, että tulevan tiimin tiimihenki olisi todella hyvä.

– Jokin ”kolahti” heti. Oli helppoa tehdä päätös, hän muistelee.

Aiemmin Saarinen on opettanut ammatillisessa toisen asteen oppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa Tampereella. Hänellä on myös monipuolista työkokemusta teollisuudesta niin työntekijänä kuin työnjohdossakin.

Saarinen on Huittisista kotoisin, mutta asunut vuodesta 2000 alkaen Tampereella.

– Kuljen junalla Poriin melkein päivittäin, hän sanoo.

Vaikka SAMK on rautatieaseman vieressä, kotimatkassa saattaa mennä Tampereella ruuhka-aikaan vielä 45 minuuttia.

– Se, minkä vuoksi jaksan pitkää matkaa kulkea, on hyvä tiimi ja tiimityö. Hienoa on myös se, että pääsen tekemään projekteja. Täällä on niin vapaat kädet. Tunnen, että minuun luotetaan, hän sanoo.

”Parasta työssäni ovat opiskelijat”

Saarinen opettaa konetekniikkaa, sähkövoimatekniikkaa ja automaatiota. Luentojen lisäksi hän opettaa mielellään erilaisten projektien avulla. Hänen mielestään se kruunaa opinnot.

– Parasta työssäni ovat opiskelijat. On hienoa huomata heidän kehittymisensä opintojen aikana. Joskus opiskelijat tulevat vielä opintojen jälkeen kiittämään, hän iloitsee.

Opiskelijat tekevät paljon harjoituksia erilaisissa simulaatioympäristöissä.

– Rakensimme korona-aikaan laboratorioon moottoreiden etäkäytön. Nyt olemme opiskelijoiden kanssa kytkeneet sinne laitteita ja niitä otetaan opetukseen sitä mukaa, kun niitä valmistuu.

Toinen menossa oleva projekti liittyy kiinteistöautomaatioon.

– Mittaamme esimerkiksi veden kulutusta. Opiskelijat näkevät energiatehokkuuden ja vihreät arvot tässä aivan konkreettisesti.

Yhteistyötä tehdään myös WinNovan kanssa. Sieltä tilataan muun muassa opiskelijatyönä tehtävät moottoripukit.

Vapaa-aikana biljardi nollaa mielen

Saarinen sanoo olevansa vähän yllytyshullu. Tästä kertoo muun muassa viimetalvinen tempaus, kun hän lähti SAMKissa aiemmin työskennelleen Santeri Koiviston kanssa hiihtäen Tampereelta Poriin.

– Perjantaiaamuna lähdimme ja olimme sunnuntai-iltana Porissa, hän naurahtaa.

Vapaa-ajallaan Saarinen harrastaa kajakkimelontaa ja pelaa biljardia. Hän kertoo biljardin olevan henkireikä. Siinä tulee keskittyä paitsi lyömiseen, myös tekniikkaan ja strategiaankin.

– Olen pelannut biljardia 18 vuotta. Meillä on kolmen hengen ydinporukka ja pelaamme aina torstaisin. Joku saattaa mieltää, että biljardissa hakataan keppiä kaljakuppilassa, mutta kyllä puolikas olut riittää kuuden tunnin settiin, hän naurahtaa.

Halu viedä asioita eteenpäin

Myös ammattiyhdistystoiminta on lähellä Saarisen sydäntä. Hän toimii TOOL Pori ry:n puheenjohtajana.

– Huomasin, että nuori idealisti minussa halusi vaikuttaa tiettyihin asioihin. Totesin, että ainut mahdollisuus on vaikuttaa sisältäpäin. Ajattelen, ettei asioita ole aina järkeä hoitaa niin kuin ne on hoidettu viimeiset 20 vuotta. Haluan kehittää keskustelevaa, oikeudenmukaista työyhteisöä.

Saarisella on nyt viisitoistavuotiaat kaksoset, jotka olivat useita vuosia sitten mukana Lapsi mukaan töihin -päivässä.

– Kun menimme kotiin, he sanoivat äidille, että ”iskä ei tee töissä mitään muuta kun vaan leikkii tietokoneilla”. Niin kai se on, että miehet eivät koskaan aikuistu, lelut vain kasvavat. Se pitää ainakin minun kohdallani paikkansa. Haluan leikkiä, testata, tutkia, päivittää omaa osaamistani ja jakaa tietoa myös eteenpäin.

Kiinnostaisiko SAMK työnantajana? Katso SAMKin avoimet työpaikat

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.