Pohjoisessa työskentely opetti Emmiä itsenäiseen työhön

Emmi Koskinen haki spontaanisti töitä kaukaa pohjoisesta. Se kannatti. Lapissa oppi hallitsemaan hoitotyön koko työkentän ja huomasi miten erilaista työ voi olla eri puolella Suomea.

31.3.2020 | Teksti: Juuli Pietikäinen | Kuva: Juuli Pietikäinen ja Emmi Koskisen kotialbumi

Emmi Koskinen SAMKin Porin kampuksen kirjastossa

Auttamisen halu sai Emmin hakeutumaan alalle.

Valmistumisen jälkeen Emmi päätti hakea hetken mielijohteesta pohjoiseen töihin. Ei mennyt kauaa, kun muuttokuorma oli autoon pakattuna ja määränpäänä Ivalo. Asunto oli järjestetty työpaikan kautta. Asunto sijaitsi Ivalossa ja työpaikka Inarin kirkonkylällä, työmatkoja varten piti siis hankkia auto.

– Tuli mahdollisuus lähteä töihin minne vaan. Hain Inarista terveydenhoitajan sijaisuutta täysin spontaanisti.

Lappi opettaa

Emmin työpaikka oli Inarin terveystalolla, aivan koulun vieressä. Potilaita vastaanotolla kävi vauvasta vaariin. Inarin terveystalolla työskenteli Emmin lisäksi yksi terveydenhoitaja, loput työkaverit olivat Ivalon terveyskeskuksessa. Aivan alkuun tämä toi haasteita, apua sai tarvittaessa puhelimitse kollegoilta.

– Vastaanottoaikojen ulkopuolella tein kotisairaanhoitoa ja hyvinvointikyselyjä sinä vuonna 65 vuotta täyttäneiden luona. Matkaa yhdelle kotikäynnille saattoi kertyä yli sata kilometriä edestakaisin.

Työskentely Lapissa eroaa paljon siitä, mihin Emmi oli aiemmin Satakunnassa tottunut. Vastuuta oli enemmän ja työkenttä laajempi. Muualla kun keskitytään yhteen osa-alueeseen, Lapissa täytyy hallita koko työkenttä. Asiakassuhteet ovat pitkiä, sama hoitaja on saattanut hoitaa potilastaan kaksikymmentä vuotta.

– Satakunnassa potilaskunta on hyvin laaja, pohjoisessa potilaat saattoivat tulla käymään herkemmin ilman ajanvarausta.

Auttamisen halu

Emmillä auttamisen halu oli se suurin tekijä, mikä sai hakeutumaan alalle. Työtä ei tehdä muuten vaan, se on monelle kutsumusammatti. Hoitoalakin muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, siihen täytyy sopeutua. Aina on mahdollista opiskella vielä lisää. Itsensä kehittäminen ja jatkuva oppiminen pätevät tässäkin ammatissa.

Opinnoista opettavaisimmaksi Emmi nostaa harjoittelut. Harjoittelujaksoja oli monipuolisesti erilaisissa paikoissa. Teorian oppi luennoilla, mutta käytännön opiskelu on isossa roolissa. SAMKista sai hyvät eväät omalle polulle. Tekemällä oppii, taitoja ja teoriaa pitää ylläpitää, ainoastaan hyvillä arvosanoilla ei pärjää.

– Juuri nämä monipuoliset harjoittelupaikat olivat niitä, jotka valmistelivat minua Inarissa työskentelyyn laajalla työkentällä.

Kaikki harjoittelut olivat Emmille mieluisia ja opettivat jokainen omalla tavallaan kasvamaan hoitotyön ammattilaiseksi.

Emmi Koskinen sairaanhoitajan puvussa hoitotyön simulaatiotilassa

Emmi Koskinen

Valmistui SAMKista joulukuussa 2018 sairaanhoitaja (AMK), terveydenhoitajaksi (AMK). Nykyisin SAMKiin voi hakeutua vain sairaanhoitajan (AMK) -tutkintoon.

Työskentelee nykyään Porissa yksityisellä puolella sairaanhoitajana.

31.3.2020 | Teksti: Juuli Pietikäinen | Kuva: Juuli Pietikäinen ja Emmi Koskisen kotialbumi

Lisää aiheesta

Yvonne Ewane Porin kampuksen Agora kahviossa.
| Hyvinvointi ja terveys

Kamerunilaistaustainen Yvonne opiskelee sairaanhoitajaksi – työpaikka jo on

Yvonne Ewane aloitti sairaanhoitajaopinnot SAMKissa elokuussa 2017. Nyt hän työskentelee sairaanhoitajana Turussa akuutilla geriatrisella vuodeosastolla ja suorittaa samalla syventävää opintoihin kuuluvaa harjoitteluaan.
| Hyvinvointi ja terveys

SAMK ja Satasairaala kehittävät tulevaisuuden sairaalaa yhdessä tutkimalla ja testaamalla

SAMK ja Satasairaala toteuttavat kolmevuotisen Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hankkeen, johon on saatu Euroopan aluekehitysrahastolta rahoitusta yli puoli miljoonaa euroa.

Uusimmat uutiset

Karhunpesä-kerrostalo rakennusvaiheessa.
| TKI

Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. Osallistuminen on maksutonta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Haku KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteeksi on käynnissä. Osallistumalla saat osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. #hiilijalanjälki #rakentaminen #kohisten

https://bit.ly/3mw1mBm

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni