Opiskelijamme työllistyvät: Maria Uusi-Seppälä pääsi YAMK-opintojen ansiosta toteuttamaan Sote-uudistusta

Maria Uusi-Seppälä suoritti SAMKissa vanhustyön AMK-tutkinnon ja jo opintojensa loppuvaiheessa hän aloitti suorittamaan vanhustyön ylempää AMK-tutkintoa. Hän opiskeli näitä kahta tutkintoa päällekkäin noin puoli vuotta.

Maria Uusi-Seppälä työskentelemässä tietokoneella.

Opiskelijamme työllistyvät: Maria Uusi-Seppälä pääsi YAMK-opintojen ansiosta toteuttamaan Sote-uudistusta

Maria Uusi-Seppälä työskentelee Tyksin akuuttigeriatrian tiimissä.

Maria Uusi-Seppälä suoritti SAMKissa vanhustyön AMK-tutkinnon ja jo opintojensa loppuvaiheessa hän aloitti suorittamaan vanhustyön ylempää AMK-tutkintoa. Hän opiskeli näitä kahta tutkintoa päällekkäin noin puoli vuotta. Maria kertoo, miten SAMKin ilmapiiri vakuutti hänet jo valintakoetilanteessa.

– Olin hakenut kahteen eri ammattikorkeakouluun ja näistä kahdesta SAMKin valintakoe oli ensin. Käytyäni paikan päällä SAMKissa olin jo vakuuttunut siitä, etten tahdo minnekään muualle. Päätin olla menemättä toisen koulun valintakokeeseen. Onneksi pääsin SAMKiin! Maria naureskelee.

Tutkinnot töiden ohessa

Opiskelun aloittaminen vuosien työuran jälkeen oli mielenkiintoinen prosessi, jossa Maria koki välillä tarvitsevansa apua. Sitä hän sanoo onneksi SAMKilla aina saaneensa.

– Opiskelu on muuttunut paljon siitä, millaista se oli, kun opiskelin sairaanhoitajaksi 1990-luvun lopussa. Iso kiitos SAMKin Helpdeskille, jotka aina iloisilla mielin auttoivat minua tietokoneongelmien kanssa! Opin siis myös paljon tietoteknisiä asioita, joissa olin alkuun epävarmempi. Myös opettajat olivat kaikki järjestäen helposti lähestyttäviä ja kannustavia. He aidosti haluavat kannustaa opiskelijoita eteenpäin.

Maria opiskeli kokopäivätöiden ohella ottamatta lainkaan opintovapaita. Hän kertoo päässeensä opiskelun makuun AMK-tutkintoa suorittaessaan ja YAMK-tutkinto tuntui luonnolliselta jatkolta ensimmäiselle tutkinnolle. Maria oli motivoitunut oppimaan, minkä hän mainitsee tärkeäksi tekijäksi töiden ohella opiskeluun.

– Molempien tutkintojen opiskelu on ehdottomasti antanut enemmän kuin ottanut. Motivaatiota pitää kyllä olla, että jaksaa lauantaisin olla tietokoneella tekemässä koulutehtäviä. Varsinkin YAMK-tutkinto-ohjelman tehtävät ovat aika laajoja ja vaativat paljon työtä. Välillä opiskelun, perhe-elämän ja työn sovittaminen yhteen on vaatinut kompromisseja, mutta SAMKin opettajat ovat aina olleet joustavia.

Maria kertoo uusien tutkintojensa antaneen hänelle perspektiiviä nähdä asioita laajemmin ja kokonaisuuksina. Tutkinnot ovat myös vahvistaneet hänen työyhteisöosaamistaan ja vaikka Maria kokee paikkansa tällä hetkellä olevan asiantuntijatehtävissä, hän kokee myös saaneensa paljon osaamista toimia esimiestehtävissäkin. Marialla on jäljellä YAMK-tutkinnostaan enää opinnäytetyön kirjoittaminen. Hän hoitaa senkin kokopäivätyön ohella.

– Sain juuri viimeiset opintojaksoni valmiiksi ja olen nyt aloittamassa opinnäytetyötäni. Minulla on siihen materiaali jo valmiina, seuraavaksi aloitan purkamaan ja analysoimaan tätä materiaalia.

Tutkinnoilla uusia uramahdollisuuksia

Geronomiopinnot toivat Marialle vaihtuvuutta työtehtäviin; hän siirtyi ensin vanhuspalveluiden puolelle, jossa Maria suoritti myös harjoittelunsa Kaarinan kaupungilla. Maria kertoo opintojen avanneen hänelle muitakin uramahdollisuuksia, esimerkiksi pääsyn Sote-uudistusprojektiin.

– Opintojen myötä minusta on kehittynyt todellinen heittäytyjä. Sote-uudistus toi Tyksiin akuuttigeriatrian tiimiprojektin, joihin haettiin geriatrian YAMK-tutkinnon suorittaneita sairaanhoitajia. Olin suorittanut YAMK-tutkinnostani kaksi kolmasosaa, mutta päätin silti rohkaistua ja ottaa yhteyttä vastuussa olevaan ylihoitajaan. Pääsin tiimiin ja nyt saan olla mukana toteuttamassa osaltani Sote-uudistusta.

Maria kertoo, että akuuttigeriatrian tiimi tekee Tyksiin yhteispäivystyksen toiminnan rinnalle uutta tuotetta, jossa kohderyhmälle tehdään heidän saapuessaan päivystykseen geriatrinen arviointiprosessi. Akuuttigeriatrian tiimi arvioi niitä syitä, joiden vuoksi potilas on päätynyt päivystykseen. Tarkoituksena on selvittää potilaan hoidon tarpeet ja varmistaa, että nämä havaitut palvelutarpeet toteutuvat jatkossa kotikunnassakin. Toimintamallilla pyritään sujuvoittamaan siirtymisiä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä eli toteuttamaan osaltaan sote-uudistuksen tavoitteita.

Maria tahtoo rohkaista muitakin jo työelämässä olleita hakemaan SAMKiin.
– Suosittelen ja olen suositellut SAMKia jo monille. Vaikka olisitkin ollut jo työelämässä, kannattaa hakea. Minullakin oli tunne, että mahdanko osata tai pystyä, mutta ihan turhaan!

Kiinnostuitko vanhustyön tutkinto-ohjelmista?

Seuraava haku geronomin AMK-tutkintoon ja geronomin YAMK-tutkintoon on 16.-30.3.2022.

 

Maria Uusi-Seppälä.

Maria Uusi-Seppälä

Vanhustyön YAMK-opiskelija

Työskentelee Sote-uudistuksen parissa Turun yliopistollisen keskussairaalan akuuttigeriatrian tiimissä.

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.