Mobiilirobotti autonomisena kuljetusrobottina – toimintoja optimoimalla kohti tavoitetta
Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi jatkui kesän kynnyksellä Satasairaalassa. Edellinen testaus kuljetusrobotilla tehtiin samassa ympäristössä helmikuussa 2021. Kuljetusrobotin ohjelmiston päivityksen jälkeen huomattiin robotin toimintojen parantuneen ja testaus koettiin tarpeelliseksi uusia. Pilotoinnin testauksessa mukana olivat Nina Karttunen, Santeri Saari ja Mervi Vähätalo.

Pilotoinnin tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa kuljetusrobotiikan käytettävyydestä ja soveltumisesta sairaalalogistiikan palveluihin esim. lääkkeiden kuljetukseen. Pilotoinnista saadun tiedon avulla voidaan arvioida kuljetusrobotiikan kustannusvaikuttavuutta ja käyttömahdollisuuksia sairaalalogistiikassa ja sairaalaympäristössä.
Esivaiheessa testattiin vanha, aiemmin suunniteltu ja toteutettu reitti sairaala-apteekista päiväsairaalaan ja syöpätautien poliklinikalle. Testauksessa arvioitiin kuljetusrobotin parempaa mahdollisuutta suoriutua ko. tehtävästä ajankäytön ja toimintaympäristön näkökulmasta. Kartoitettua reittiä parannettiin lisäämällä toimintamahdollisuuksia huomioiden eri tilanteiden ja toimintaympäristön vaatimukset.
Kuljetusrobotin toimintoja parannettiin ohjelmoitujen karttojen viimeistelyllä, nopeuden ja välimatkojen säätelyllä, liikeratojen tarkentamisella ja lasernäön huomioimisella korkeuserojen havainnoinnissa. Uutena kokeiluna kuljetusrobotille kartoitettiin reitti eri laboratorioiden (kemia, patologia) ja tähystys- sekä leikkausosaston välille.
Havaintoja matkalta

Yhteistyöllä kohti tulevaisuutta. Kuvassa mobiilirobotin kartan päivitystä tekee Santeri Saari SAMKista, vieressä pilotoinnin testausta seuraavat Mervi Vähätalo SAMKista ja Veli-Matti Salo Satasairaalasta.
– Mobiilirobotille tehty päivitys osoittautui hyväksi ja se suoriutui tehtävästään nopeammin kuin edellisen testauksen yhteydessä. Toimintaympäristön havainnoinnissa huomattiin, että kuljetusrobotin liikkumisesta ja työskentelystä tarvitaan luonnollisesti paljon ohjeistusta ja toimintaohjeita sekä henkilökunnalle että sairaalan asiakkaille. Sen kulkureitit tulee olla näkyvillä ja ilmoittaa selkeästi. Hissiverkoston laajuus ja yhtenäisen verkon puute estivät vielä mobiilirobotin kulun yksin ja etäseurannan, kertoo Mervi Vähätalo.
Tulevaisuudessa sairaalan käytävillä saattaa liikkua uudenlaista työvoimaa, mutta toimiakseen aukottomasti ja luotettavan työntekijän tavoin, tulee vielä huomioida paljon asioita toimintaympäristön lisäksi. Testausten avulla saadaan tärkeää tietoa tulevaisuuden tarpeista ja vaatimuksista, joita kuljetusrobotilta vaaditaan sairaalaympäristössä.
Testbed-toiminnan kehittäminen on osa Tulevaisuuden Sairaala innovaatioalustana -hanketta.
Lisätiedot:
Mervi Vähätalo, lehtori, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3983
mervi.vähätalo@samk.fi
Henna Kyhä, Projektipäällikkö, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3134
henna.t.kyhä@samk.fi
Anu Holm, tekoälyn tutkimusryhmän vetäjä
p. 044 710 3148
anu.holm@samk.fi
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Siirtohaulla SAMKiin - SAMK - Satakunnan ammattikorkeakoulu
www.samk.fi
Saku Koskinen haki siirtohaussa muuttuneen elämäntilanteensa vuoksi SAMKiin opiskelemaan sähköinsinööriksi.