Mobiilirobotti autonomisena kuljetusrobottina – toimintoja optimoimalla kohti tavoitetta

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi jatkui kesän kynnyksellä Satasairaalassa. Edellinen testaus kuljetusrobotilla tehtiin samassa ympäristössä helmikuussa 2021. Kuljetusrobotin ohjelmiston päivityksen jälkeen huomattiin robotin toimintojen parantuneen ja testaus koettiin tarpeelliseksi uusia. Pilotoinnin testauksessa mukana olivat Nina Karttunen, Santeri Saari ja Mervi Vähätalo.

18.8.2021 | Teksti: Nina Karttunen, Petra O'Rourke | Kuva: Santeri Saari, Nina Karttunen

Mobiilirobotti Satasairaalan käytävällä.
Mobiilirobotti matkalla päiväsairaalasta syöpätautien poliklinikalle.

Pilotoinnin tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa kuljetusrobotiikan käytettävyydestä ja soveltumisesta sairaalalogistiikan palveluihin esim. lääkkeiden kuljetukseen. Pilotoinnista saadun tiedon avulla voidaan arvioida kuljetusrobotiikan kustannusvaikuttavuutta ja käyttömahdollisuuksia sairaalalogistiikassa ja sairaalaympäristössä.

Esivaiheessa testattiin vanha, aiemmin suunniteltu ja toteutettu reitti sairaala-apteekista päiväsairaalaan ja syöpätautien poliklinikalle. Testauksessa arvioitiin kuljetusrobotin parempaa mahdollisuutta suoriutua ko. tehtävästä ajankäytön ja toimintaympäristön näkökulmasta. Kartoitettua reittiä parannettiin lisäämällä toimintamahdollisuuksia huomioiden eri tilanteiden ja toimintaympäristön vaatimukset.

Kuljetusrobotin toimintoja parannettiin ohjelmoitujen karttojen viimeistelyllä, nopeuden ja välimatkojen säätelyllä, liikeratojen tarkentamisella ja lasernäön huomioimisella korkeuserojen havainnoinnissa. Uutena kokeiluna kuljetusrobotille kartoitettiin reitti eri laboratorioiden (kemia, patologia) ja tähystys- sekä leikkausosaston välille.

 

Havaintoja matkalta

Kuvassa Santeri päivittää mobiilirobottia.

Yhteistyöllä kohti tulevaisuutta. Kuvassa mobiilirobotin kartan päivitystä tekee Santeri Saari SAMKista, vieressä pilotoinnin testausta seuraavat Mervi Vähätalo SAMKista ja Veli-Matti Salo Satasairaalasta.

– Mobiilirobotille tehty päivitys osoittautui hyväksi ja se suoriutui tehtävästään nopeammin kuin edellisen testauksen yhteydessä. Toimintaympäristön havainnoinnissa huomattiin, että kuljetusrobotin liikkumisesta ja työskentelystä tarvitaan luonnollisesti paljon ohjeistusta ja toimintaohjeita sekä henkilökunnalle että sairaalan asiakkaille. Sen kulkureitit tulee olla näkyvillä ja ilmoittaa selkeästi. Hissiverkoston laajuus ja yhtenäisen verkon puute estivät vielä mobiilirobotin kulun yksin ja etäseurannan, kertoo Mervi Vähätalo.

Tulevaisuudessa sairaalan käytävillä saattaa liikkua uudenlaista työvoimaa, mutta toimiakseen aukottomasti ja luotettavan työntekijän tavoin, tulee vielä huomioida paljon asioita toimintaympäristön lisäksi. Testausten avulla saadaan tärkeää tietoa tulevaisuuden tarpeista ja vaatimuksista, joita kuljetusrobotilta vaaditaan sairaalaympäristössä.

 

Testbed-toiminnan kehittäminen on osa Tulevaisuuden Sairaala innovaatioalustana -hanketta.

 

Lisätiedot:

Mervi Vähätalo, lehtori, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3983
mervi.vähätalo@samk.fi

Henna Kyhä, Projektipäällikkö, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3134
henna.t.kyhä@samk.fi

Anu Holm, tekoälyn tutkimusryhmän vetäjä
p. 044 710 3148
anu.holm@samk.fi

 

 

Osallistuvien organisaatioiden logot.

18.8.2021 | Teksti: Nina Karttunen, Petra O'Rourke | Kuva: Santeri Saari, Nina Karttunen

Lisää aiheesta

Kuvassa opiskelijat ohjaavat mobiilirobotin käsiohjauksella hissiin.
| Teknologia

Kohti tulevaisuuden sairaalaa

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi aloitetaan sairaalan tarvelähtöisellä mobiilirobottikokeilulla. Kokeilussa testataan robotin soveltuvuutta tilauksesta tehtävään, asiakaskohtaiseen lääketilaukseen.
Benjamin Dalmas.
| Hyvinvointi ja terveys

Kansainvälisen yhteistyön avulla kohti tehokkaampaa terveysdatan hyödyntämistä

Kulunut kevät on ollut Tulevaisuuden sairaala -projektille tehokas. Suurimmat askeleet on otettu Aurian tietoaltaan ympärille rakennettavan teknologian edistymisessä: toimivan tietoturvallisen etätyöskentelyaseman valmistuminen ulkopuolisen tutkijan hyödynnettäväksi on tulevan palvelumallin kannalta tärkeää.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html