Mobiilirobotti autonomisena kuljetusrobottina – toimintoja optimoimalla kohti tavoitetta

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi jatkui kesän kynnyksellä Satasairaalassa. Edellinen testaus kuljetusrobotilla tehtiin samassa ympäristössä helmikuussa 2021. Kuljetusrobotin ohjelmiston päivityksen jälkeen huomattiin robotin toimintojen parantuneen ja testaus koettiin tarpeelliseksi uusia. Pilotoinnin testauksessa mukana olivat Nina Karttunen, Santeri Saari ja Mervi Vähätalo.

18.8.2021 | Teksti: Nina Karttunen, Petra O'Rourke | Kuva: Santeri Saari, Nina Karttunen

Mobiilirobotti Satasairaalan käytävällä.
Mobiilirobotti matkalla päiväsairaalasta syöpätautien poliklinikalle.

Pilotoinnin tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa kuljetusrobotiikan käytettävyydestä ja soveltumisesta sairaalalogistiikan palveluihin esim. lääkkeiden kuljetukseen. Pilotoinnista saadun tiedon avulla voidaan arvioida kuljetusrobotiikan kustannusvaikuttavuutta ja käyttömahdollisuuksia sairaalalogistiikassa ja sairaalaympäristössä.

Esivaiheessa testattiin vanha, aiemmin suunniteltu ja toteutettu reitti sairaala-apteekista päiväsairaalaan ja syöpätautien poliklinikalle. Testauksessa arvioitiin kuljetusrobotin parempaa mahdollisuutta suoriutua ko. tehtävästä ajankäytön ja toimintaympäristön näkökulmasta. Kartoitettua reittiä parannettiin lisäämällä toimintamahdollisuuksia huomioiden eri tilanteiden ja toimintaympäristön vaatimukset.

Kuljetusrobotin toimintoja parannettiin ohjelmoitujen karttojen viimeistelyllä, nopeuden ja välimatkojen säätelyllä, liikeratojen tarkentamisella ja lasernäön huomioimisella korkeuserojen havainnoinnissa. Uutena kokeiluna kuljetusrobotille kartoitettiin reitti eri laboratorioiden (kemia, patologia) ja tähystys- sekä leikkausosaston välille.

 

Havaintoja matkalta

Kuvassa Santeri päivittää mobiilirobottia.

Yhteistyöllä kohti tulevaisuutta. Kuvassa mobiilirobotin kartan päivitystä tekee Santeri Saari SAMKista, vieressä pilotoinnin testausta seuraavat Mervi Vähätalo SAMKista ja Veli-Matti Salo Satasairaalasta.

– Mobiilirobotille tehty päivitys osoittautui hyväksi ja se suoriutui tehtävästään nopeammin kuin edellisen testauksen yhteydessä. Toimintaympäristön havainnoinnissa huomattiin, että kuljetusrobotin liikkumisesta ja työskentelystä tarvitaan luonnollisesti paljon ohjeistusta ja toimintaohjeita sekä henkilökunnalle että sairaalan asiakkaille. Sen kulkureitit tulee olla näkyvillä ja ilmoittaa selkeästi. Hissiverkoston laajuus ja yhtenäisen verkon puute estivät vielä mobiilirobotin kulun yksin ja etäseurannan, kertoo Mervi Vähätalo.

Tulevaisuudessa sairaalan käytävillä saattaa liikkua uudenlaista työvoimaa, mutta toimiakseen aukottomasti ja luotettavan työntekijän tavoin, tulee vielä huomioida paljon asioita toimintaympäristön lisäksi. Testausten avulla saadaan tärkeää tietoa tulevaisuuden tarpeista ja vaatimuksista, joita kuljetusrobotilta vaaditaan sairaalaympäristössä.

 

Testbed-toiminnan kehittäminen on osa Tulevaisuuden Sairaala innovaatioalustana -hanketta.

 

Lisätiedot:

Mervi Vähätalo, lehtori, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3983
mervi.vähätalo@samk.fi

Henna Kyhä, Projektipäällikkö, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3134
henna.t.kyhä@samk.fi

Anu Holm, tekoälyn tutkimusryhmän vetäjä
p. 044 710 3148
anu.holm@samk.fi

 

 

Osallistuvien organisaatioiden logot.

18.8.2021 | Teksti: Nina Karttunen, Petra O'Rourke | Kuva: Santeri Saari, Nina Karttunen

Lisää aiheesta

Kuvassa opiskelijat ohjaavat mobiilirobotin käsiohjauksella hissiin.
| Teknologia

Kohti tulevaisuuden sairaalaa

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi aloitetaan sairaalan tarvelähtöisellä mobiilirobottikokeilulla. Kokeilussa testataan robotin soveltuvuutta tilauksesta tehtävään, asiakaskohtaiseen lääketilaukseen.
Benjamin Dalmas.
| Hyvinvointi ja terveys

Kansainvälisen yhteistyön avulla kohti tehokkaampaa terveysdatan hyödyntämistä

Kulunut kevät on ollut Tulevaisuuden sairaala -projektille tehokas. Suurimmat askeleet on otettu Aurian tietoaltaan ympärille rakennettavan teknologian edistymisessä: toimivan tietoturvallisen etätyöskentelyaseman valmistuminen ulkopuolisen tutkijan hyödynnettäväksi on tulevan palvelumallin kannalta tärkeää.

Uusimmat uutiset

Jenniina poseeraamassa tietokoneen äärellä.
| Opinnot ja opetus

Matkailualan monipuolisuus sai kiinnostumaan opinnoista

Jenniina Matinaho opiskelee toista vuotta matkailualan opintoja Porin kampuksella. Matkailualan opinnoista sai kiinnostumaan alan monipuolisuus sekä sen tarjoamat laajat työllistymismahdollisuudet.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html