Mobiilirobotti autonomisena kuljetusrobottina – toimintoja optimoimalla kohti tavoitetta

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi jatkui Satasairaalassa. Edellinen testaus kuljetusrobotilla tehtiin samassa ympäristössä helmikuussa 2021. Kuljetusrobotin ohjelmiston päivityksen jälkeen huomattiin robotin toimintojen parantuneen ja testaus koettiin tarpeelliseksi uusia.

Mobiilirobotti Satasairaalan käytävällä.
Mobiilirobotti matkalla päiväsairaalasta syöpätautien poliklinikalle.

Mobiilirobotti matkalla päiväsairaalasta syöpätautien poliklinikalle.

Pilotoinnin tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa kuljetusrobotiikan käytettävyydestä ja soveltumisesta sairaalalogistiikan palveluihin esim. lääkkeiden kuljetukseen. Pilotoinnista saadun tiedon avulla voidaan arvioida kuljetusrobotiikan kustannusvaikuttavuutta ja käyttömahdollisuuksia sairaalalogistiikassa ja sairaalaympäristössä.

Esivaiheessa testattiin vanha, aiemmin suunniteltu ja toteutettu reitti sairaala-apteekista päiväsairaalaan ja syöpätautien poliklinikalle. Testauksessa arvioitiin kuljetusrobotin parempaa mahdollisuutta suoriutua ko. tehtävästä ajankäytön ja toimintaympäristön näkökulmasta. Kartoitettua reittiä parannettiin lisäämällä toimintamahdollisuuksia huomioiden eri tilanteiden ja toimintaympäristön vaatimukset.

Kuljetusrobotin toimintoja parannettiin ohjelmoitujen karttojen viimeistelyllä, nopeuden ja välimatkojen säätelyllä, liikeratojen tarkentamisella ja lasernäön huomioimisella korkeuserojen havainnoinnissa. Uutena kokeiluna kuljetusrobotille kartoitettiin reitti eri laboratorioiden (kemia, patologia) ja tähystys- sekä leikkausosaston välille.

Havaintoja matkalta

Kuvassa Santeri päivittää mobiilirobottia.
Yhteistyöllä kohti tulevaisuutta. Kuvassa mobiilirobotin kartan päivitystä tekee Santeri Saari SAMKista, vieressä pilotoinnin testausta seuraavat Mervi Vähätalo SAMKista ja Veli-Matti Salo Satasairaalasta.

– Mobiilirobotille tehty päivitys osoittautui hyväksi ja se suoriutui tehtävästään nopeammin kuin edellisen testauksen yhteydessä. Toimintaympäristön havainnoinnissa huomattiin, että kuljetusrobotin liikkumisesta ja työskentelystä tarvitaan luonnollisesti paljon ohjeistusta ja toimintaohjeita sekä henkilökunnalle että sairaalan asiakkaille. Sen kulkureitit tulee olla näkyvillä ja ilmoittaa selkeästi. Hissiverkoston laajuus ja yhtenäisen verkon puute estivät vielä mobiilirobotin kulun yksin ja etäseurannan, kertoo Mervi Vähätalo.

Tulevaisuudessa sairaalan käytävillä saattaa liikkua uudenlaista työvoimaa, mutta toimiakseen aukottomasti ja luotettavan työntekijän tavoin, tulee vielä huomioida paljon asioita toimintaympäristön lisäksi. Testausten avulla saadaan tärkeää tietoa tulevaisuuden tarpeista ja vaatimuksista, joita kuljetusrobotilta vaaditaan sairaalaympäristössä.

Lisätiedot:

Mervi Vähätalo, lehtori, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3983
mervi.vähätalo@samk.fi

Henna Kyhä, Projektipäällikkö, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3134
henna.t.kyhä@samk.fi

Anu Holm, tekoälyn tutkimusryhmän vetäjä
p. 044 710 3148
anu.holm@samk.fi

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.