Lehtori Tarja Javanainen-Levoselle arvostettu IFAPA Fellow -tunnustuspalkinto

SAMKissa lehtorina toimiva Tarja Javanainen-Levonen on kolmas suomalainen kansainvälisen tunnustuspalkinnon saanut henkilö. Fellow-tunnustuksia on saanut kaikkiaan 35 henkilöä eri puolilta maailmaa.

Tarja Javanainen-Levonen ohjaa fysioterapian tuntia.

Tarja Javanainen-Levonen opettaa fysioterapiaopiskelijoille soveltavaa liikuntaa.

Jyväskylän yliopistossa pidetyn etäkongressin päätösjuhlassa palkittiin kuluneena kesänä kuusi uutta Fellow-jäsentä. Heistä kaksi oli Suomesta: tutkimuspäällikkö, liikuntatieteiden tohtori Aija Saari Suomen Paralympiakomiteasta sekä SAMKin lehtori, liikuntatieteiden lisensiaatti ja tohtori Tarja Javanainen-Levonen. Lisäksi Suomesta erityisliikunnan professori Pauli Rintala on saanut Fellow-tunnustuksen aiemmin.

– Fellow-tunnustus on mielestäni upea tunnustus urastani sosiaali- ja terveysalalla, Tarja Javanainen-Levonen iloitsee.

Tarja Javanainen-Levosen palkitsemisen perusteena oli yli 40-vuotinen työura korkeakoulutuksessa, laaja osallistuminen ammattikirjallisuuden tuottamiseen ja luoviin teoksiin sekä erilaisten opetusmenetelmien hyödyntäminen erilaisille kohderyhmille. Lisäksi perusteena mainittiin hänen toimimisensa paikallisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä soveltavan liikunnan hankkeissa. Hänen toimintansa on saanut hyvää palautetta työyhteisöltä ja opiskelijoilta.

Tarja Javanainen-Levonen on ollut mukana fysioterapiakoulutuksessa sen alkumetreiltä asti. Koulutus alkoi suomeksi vuonna 1984 ja englanniksi vuonna 1994. Työelämäyhteistyötä on tehty fysioterapiakoulutuksessa alusta alkaen, muun muassa Antinkartanon kehitysvammalaitoksen ja Harjavallan sairaalan kanssa.

– Myös Porin kaupungin erityisliikunnanohjauksen kanssa tehtiin erittäin paljon yhteistyötä siinä vaiheessa, kun erityislasten liikuntakerhot toteutettiin. Lisäksi olimme vuosittain mukana organisoimassa erityislasten yleisurheilukisat. Tällä hetkellä olemme aloittamassa uudelleen aktiivisen yhteistyön kunnan palveluiden kanssa. Kaikki fysioterapiaopiskelijat käyvät avustamassa erityislasten Sporttis-kerhoissa ja uintiryhmissä, Tarja Javanainen-Levonen luettelee.

Liikunnan ”sanaa” aivan kaikille

Javanainen-Levosen periaatteena on aina ollut, että liikunnan ”sanaa” ei tarvitse levittää liikunnan asiantuntijoiden keskuudessa, vaan heille, joille asia ei ole itsestään selvä.

– Olen pyrkinyt esittämään tutkimukseen, projekteihin ja opetukseen liittyviä asioita laajemmalle kuin liikunta-alan kongresseihin: esimerkiksi terveyden edistämiseen, kansanterveystyöhön, vammaistutkimukseen. Olen ollut myös työssä Luxemburgissa Euroopan komission kansanterveystyörahoitushakemuksia arvioimassa.

Javanainen-Levosen mukaan on upeaa tietää, että toiminta SAMKissa vastaa juuri niitä soveltavan liikunnan periaatteita, joita kansainvälinen järjestö arvostaa.

– Kuten kollegani ja entinen opiskelijani taannoin sanoi: ”Java, vaikka pudottaisit rimaa jonkun verran, niin silti olet Euroopan kärkiosaajia!”, hän muistelee.

SAMKista valmistuneet fysioterapeutit eivät toimi valmistuttuaan pelkästään kuntoutuksessa, vaan myös virkistys- ja vapaa-ajan puolella. Kuntien erityisliikunnanohjaajat ovat usein fysioterapeutteja, lisäksi he voivat toimia järjestöissä ja jopa huippu-urheilun parissa.

– Erityisesti hyvinvointipalvelut ovat kehittämässä voimakkaasti palvelutarjontaa juuri erityisryhmille. Tässä tarvitaan soveltavan liikunnan laaja-alaista osaamista, Javanainen-Levonen kertoo.

Tarja Javanainen-Levonen keilahalllilla

Kansainvälinen IFAPA Fellow -tunnustuspalkinto

Lehtori Tarja Javanainen-Levoselle myönnettiin kansainvälinen IFAPA Fellow -tunnustuspalkinto sovelletun liikunnan ISAPA21 maailmankongressin yhteydessä kesällä 2021. IFAPA on kansainvälinen tieteellinen järjestö, jonka päätavoitteena on edistää kansainvälisessä yhteistyössä tasavertaista liikuntaan osallistumista, kehittää ja edistää soveltavan liikunnan tutkimusta maailmanlaajuisesti sekä lisätä tutkimusperäistä tietoa ja käytännön tietoa soveltavan liikunnan mahdollistamiseksi kaikkialla.

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.