Koodia, hikeä ja kyyneleitä – AUV in the making

RoboAI:n laboratoriossa on käynnissä ainutlaatuinen projekti, jossa rakennetaan pienellä budjetilla vedenalaista autonomista robottia (AUV=Autonomous Underwater Vehicle). Automaatioalan insinööriopiskelija Toni Aaltonen toimii hankkeen projektitutkijana ja projektipäällikkönä.

Sukeltavan autonomisen robotin painetesti.

Aaltonen

– Aihe ikään kuin tipahti syliini. Minulla oli vedenalaisia robotteja kohtaan kiinnostusta ja olin tutkinut niitä itsekseni. Täällä oli keskustelua, että AUV:n rakentaminen rajoitetuilla resursseilla olisi mahdotonta ja halusin kumota väitteen, avaa Aaltonen.

Vesi on robottiteknologialle todella haastava elementti ja juuri se tekee aiheesta Aaltosen silmissä erityisen mielenkiintoisen.

– Marsissa toimiminen on monessa suhteessa helpompaa kuin veden alla. Perusasiat pysyvät vakioina, toimii robotti sitten maalla, merenpohjassa tai avaruudessa: käytössä ovat lähes samanlaiset koneoppimisen metodit, ROS-käyttöjärjestelmä kaiken pohjana ja samantyyppisiä antureita. Vesi tuo mukanaan lisähaasteeksi muun muassa hydrostaattisen paineen, huonon havainnoinnin ja navigoinnin vaikeuden, muistuttaa Aaltonen.

Lue koko juttu RoboAI:n sivuilta.

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.