KOHISTEN-energialaskurit energiasäästötoimien tukena

Miten kuluttaja voi vaikuttaa omaan energiankulutukseensa? Vaikka sähköyhtiöltä on mahdollista saada dataa oman energiankulutuksensa määristä, ei monellakaan ole saatavilla tietoa, mistä pienemmistä osista oma energiankulutus koostuu ja minkälaisin toimin omaan energiankulutukseen voisi vaikuttaa.

6.9.2022 | Teksti: Mari Kujala ja Sanna Lindgren | Kuva: Pixabay/letgo1

Tuulimyllyjä Reposaaressa

Tähän tarpeeseen on vastannut osaltaan Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) vuonna 2020 käynnistynyt EU-rahoitteinen KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -tutkimushanke.

Kuluttajille suunnatut laskurit helpottamaan energiansäästötoimenpiteitä

KOHISTEN-hankkeessa on muun muassa luotu energiankulutus- ja kustannuslaskureita kuluttajille. Laskureiden tarkoituksena on auttaa kuluttajaa hahmottamaan, mitkä eri tekijät vaikuttavat oman elämisen ja asumisen energiankulutukseen. Ajatuksena ja lähtökohtana laskureiden luomiseen oli se, että kuluttaja näkee konkreettisesti, miten esimerkiksi kodinkoneen koko, omat kulutustottumukset ja laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat energiankulutukseen ja -kustannuksiin. Laskureilla voi myös tarkastella, miten vedenkulutukseen vaikuttamalla tai esimerkiksi sähkölämmitteisen rivitaloasunnon huonelämpötilaa laskemalla voi vähentää energiankulutusta ja säästää kustannuksissa.

Energialla keskeinen merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Ukrainan sodan myötä energian kulutus, energiaomavaraisuus ja ennen kaikkea energian kustannukset nousivat keskusteluihin. Nyt, puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen puhutaan jo energiakriisistä. Taloustilanne on kiristynyt ja energianhinta on noussut huomattavan paljon. Fingridin skenaario ennustaa, että sähkön keskihinta tulevana talvena voisi olla lähes 50 snt/kWh.

Kesäajan poikkeuksellinen kuivuus ja helleaallot ovat pitäneet huolen siitä, ettei ilmastonmuutoskaan ole kadonnut uutisvirrasta. Yksi merkittävimmistä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista on rakennusten energiankulutus, joka keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaraportin mukaan aiheuttaa noin 36 % kasvihuonekaasupäästöistä EU:n alueella. Suomi tavoittelee hiilineutraaliuden tasoa vuoteen 2035 mennessä, jolloin myös rakennusten energiankulutuksen päästöjä on saatava alas. Tämä vaatii toimenpiteitä myös kuluttajilta. Kuluttajien aiheuttamat päästöt eivät ole edellä mainitun raportin mukaan juuri vähentyneet. Asuminen ja energia sekä liikkuminen kattavat reilusti yli puolet kulutusmenojen hiilijalanjäljestä. Näin ollen on perusteltua kiinnittää huomioita omiin kulutustottumuksiinsa ja pyrkiä vähentämään omaa energiankulutustaan.

Lisätietoja aiheesta:

Mari Kujala, Lehtori, DI, 044 710 3277, mari.kujala@samk.fi

Sanna Lindgren, Projektitutkija, insinööri (AMK), 044 710 3073, sanna.lindgren@samk.fi

6.9.2022 | Teksti: Mari Kujala ja Sanna Lindgren | Kuva: Pixabay/letgo1

Lisää aiheesta

Tuulimyllyjä Reposaaressa
| Energia

Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia rakennettiin maakunnan ilmastotyön tueksi

SAMKissa on valmistelu Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia maakunnan ilmastotyön tueksi ja taustamateriaaliksi. Toiveena on, että satakuntalaiset toimijat, käyttäisivät laadittua strategiaa työkalupakkina, tausta-aineistona ja yhteistyön edistäjänä.
Energiansäästötyökalun etusivu/ Energy saving tool home page
| SAMK

Uusi työkalu energiansäästöön yrityksille – keskiössä yhteistyö Satakunnan meriklusterin kanssa

Työkalun avulla yritykset voivat kehittää energiatehokkuuttaan sekä lisätä uusiutuvan energian käyttöään. Kaikille avoin ja ilmainen verkkopohjainen työkalu koostaa tietoa energiansäästötoimenpiteistä yhteen paikkaan helppokäyttöiseksi tietopankiksi.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hae erikoistumiskoulutukseen 31.12.2023 mennessä. #katsetulevaisuuteen #erikoistumiskoulutus #palliatiivinenhoito

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen