KOHISTEN-energialaskurit energiasäästötoimien tukena

Miten kuluttaja voi vaikuttaa omaan energiankulutukseensa? Vaikka sähköyhtiöltä on mahdollista saada dataa oman energiankulutuksensa määristä, ei monellakaan ole saatavilla tietoa, mistä pienemmistä osista oma energiankulutus koostuu ja minkälaisin toimin omaan energiankulutukseen voisi vaikuttaa.

Tuulimyllyjä Reposaaressa
Pixabay/letgo1

Tähän tarpeeseen on vastannut osaltaan Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) vuonna 2020 käynnistynyt EU-rahoitteinen KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -tutkimushanke.

Kuluttajille suunnatut laskurit helpottamaan energiansäästötoimenpiteitä

KOHISTEN-hankkeessa on muun muassa luotu energiankulutus- ja kustannuslaskureita kuluttajille. Laskureiden tarkoituksena on auttaa kuluttajaa hahmottamaan, mitkä eri tekijät vaikuttavat oman elämisen ja asumisen energiankulutukseen. Ajatuksena ja lähtökohtana laskureiden luomiseen oli se, että kuluttaja näkee konkreettisesti, miten esimerkiksi kodinkoneen koko, omat kulutustottumukset ja laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat energiankulutukseen ja -kustannuksiin. Laskureilla voi myös tarkastella, miten vedenkulutukseen vaikuttamalla tai esimerkiksi sähkölämmitteisen rivitaloasunnon huonelämpötilaa laskemalla voi vähentää energiankulutusta ja säästää kustannuksissa.

Energialla keskeinen merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Ukrainan sodan myötä energian kulutus, energiaomavaraisuus ja ennen kaikkea energian kustannukset nousivat keskusteluihin. Nyt, puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen puhutaan jo energiakriisistä. Taloustilanne on kiristynyt ja energianhinta on noussut huomattavan paljon. Fingridin skenaario ennustaa, että sähkön keskihinta tulevana talvena voisi olla lähes 50 snt/kWh.

Kesäajan poikkeuksellinen kuivuus ja helleaallot ovat pitäneet huolen siitä, ettei ilmastonmuutoskaan ole kadonnut uutisvirrasta. Yksi merkittävimmistä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista on rakennusten energiankulutus, joka keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaraportin mukaan aiheuttaa noin 36 % kasvihuonekaasupäästöistä EU:n alueella. Suomi tavoittelee hiilineutraaliuden tasoa vuoteen 2035 mennessä, jolloin myös rakennusten energiankulutuksen päästöjä on saatava alas. Tämä vaatii toimenpiteitä myös kuluttajilta. Kuluttajien aiheuttamat päästöt eivät ole edellä mainitun raportin mukaan juuri vähentyneet. Asuminen ja energia sekä liikkuminen kattavat reilusti yli puolet kulutusmenojen hiilijalanjäljestä. Näin ollen on perusteltua kiinnittää huomioita omiin kulutustottumuksiinsa ja pyrkiä vähentämään omaa energiankulutustaan.

Lisätietoja aiheesta:

Mari Kujala, Lehtori, DI, 044 710 3277, mari.kujala@samk.fi

Sanna Lindgren, Projektitutkija, insinööri (AMK), 044 710 3073, sanna.lindgren@samk.fi

Testaa energiankulutuslaskureita maksutta

Jaa tämä sivu

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.