Jue Lu Changzhousta oli vuoden tutkijavaihdossa Hyvinvointi ja terveys -osaamisalueella

Changzhoun yliopiston hoitotyön opettaja Jue Lue tutustui hoitotyön ja hyvinvointiteknologian opetukseen SAMKissa vuoden verran. Erityisesti hän perehtyi vanhusten hoitoon.

Jue Lu istuu.
Jue Lu

Jue Lu

Jue Lu opettaa Changzhoussa kollegojensa kanssa hoitotyön perusteita, ravitsemusta, tilastotiedon hyödyntämistä ja käytännön taitoja. Hän seurasi SAMKissa useita opintojaksoja, niiden toteutustapoja ja pedagogiikkaa.

– Täällä keskustellaan enemmän, Kiinassa opettaja puhuu. Pidän tästä, mutta kiinalaisille vaihto-opiskelijoille opiskelu täällä on haastavaa, sillä he eivät ole tottuneet keskustelemaan opinnoissaan. Minun mielestäni tämä on parempi tapa oppia, hän sanoo.

Opettajat tietävät miten sairaalassa toimitaan

Hoitotyön opettajia hän kehuu paitsi ystävällisiksi myös kokeneiksi: he tietävät miten sairaalassa toimitaan.
– Meillä opettaja voi tulla opettamaan suoraan maisteri- tai tohtoriopinnoista, täällä he ovat olleet ainakin kolme vuotta hoitajina, Lu toteaa. Hänellä itselläänkään ei ole kliinisen työn kokemusta.

Monet SAMKin opettajista olivat tuttuja jo ennestään, sillä he ovat tehneet yhteistyötä Jue Lun yliopiston kanssa – hän mainitsee muun muassa hyvinvointiteknologian lehtorin Anu Elon ja yliopettaja Sari Merilammen. Hän on itsekin mukana Merilammen ryhmän tutkimusprojektissa, jossa vertaillaan ikääntyneitä suomalaisia ja kiinalaisia teknologian käyttäjinä.

Jue Lulla oli mukanaan nelivuotias tytär Eva. Yhdessä he nauttivat Suomen kesästä, muun muassa Pelle Hermannin leikkipuistosta. Talven pimeys töihin tullessa ja töistä lähtiessä ei ollut nautinnollista, mutta talvella saattoi kuitenkin mennä uimahalliin saunomaan.

– Oi, me pidämme saunasta, Jue kertoo nauraen ja innostuu vielä lisää: Porin kirjasto oli kotimatkan varrella ja Eva katseli mielellään suomalaisia lastenkirjoja.
– Leikimme arvuutteluleikkejä – katselimme kuvia ja mietimme yhdessä, mitä tarinassa tapahtuu.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?