Insinöörikoulutus luo monia mahdollisuuksia: Sähköinsinööristä ydinvoimalan operaattoriksi

Janne Tommila valmistui sähköinsinööriksi SAMKista vuonna 2012 ja työskentelee tällä hetkellä Olkiluodon ydinvoimalassa vuoroinsinöörinä.

25.3.2022 | Teksti: Roosa Siuko, SAMKin opiskelija | Kuva: Roosa Siuko

Kuva 1 Janne Tommila

Janne viihtyy hyvin nykyisessä työssään vuoroinsinöörinä.

34-vuotias Janne haki opiskelemaan insinööriksi ennen armeijaan menoa lukiosta päästyään. Ydinvoimalan operaattorina työskennellessään Janne toimii pääosin tietokoneen ja erilaisten valvontalaitteiden parissa.

– Voimalaitoksen valvomossa tehdään prosessin valvontaa. Seurataan, että kaikki toimii hyvin, ja jos ei, niin tehdään tarvittavia toimenpiteitä.

Vuoroinsinöörinä työskentely

Jannen mukaan ydinvoimalassa työskentely on oma maailmansa. Yhtenä eroavaisuutena vuoroinsinöörin ja sähköinsinöörin työnkuvissa on Jannen mukaan se, ettei esimerkiksi sähkösuunnittelua tehdä. Janne kertoo, että vuoroinsinöörin työ liittyy enemmän insinöörien yleiskoulutukseen, mutta tietämystä kuitenkin tarvitaan myös kaikilta aloilta, kuten kone-, sähkö- ja prosessipuolelta.

Janne viihtyy hyvin nykyisessä työssään vuoroinsinöörinä. Parasta Jannen mukaan työssä on se, että se on kiinnostavaa ja mielekästä. Janne tykkää työskennellä alallaan sekä pitää siitä, millaista työ ylipäätään on.

– Tykkään vuorosysteemistä, jota teen.

Insinöörikoulutus ja työllistyminen

Jannen mukaan työelämää varten vaaditut taidot sekä osaaminen opitaan käytännössä töitä tekemällä. Töiden saaminen tutkinnon suorittamisen jälkeen oli Jannen mukaan vaikeaa, koska silloin elettiin hieman vielä finanssikriisin jälkeistä aikaa.

– Meni reilut puolitoista vuotta, että pääsi koulutusta vastaaviin töihin.

Janne kertoo, että insinöörikoulutus avaa monia ovia työelämässä sekä on monipuolista. Koulutus on myös hieman käytännönläheisempää kuin esimerkiksi yliopistossa hankittava koulutus.

– Insinööri voi päätyä hyvin moniin eri työtehtäviin.

Opinnäytetyö ja harjoittelu

Opinnäytetyönään Janne suunnitteli Satmatic Oy:lle kiskosillan, koska yrityksen oli tuolloin tarkoitus alkaa niitä valmistamaan. Janne kertoo opinnäytetyönsä olleen melko haastava, koska aiempaa kokemusta tai tietämystä aiheesta hänellä ei juurikaan ollut.

– Harjoittelun suoritin kesätöinä Luvata Porilla ja Teollisuuden Voimalla.

Vinkkejä opiskelijoille

Harjoittelussa Janne kehottaa olemaan aktiivinen.

– Harjoittelupaikoista kannattaa ottaa käytännönläheinen hyöty irti, jos vain mahdollista. Kannattaa itse hankkia kaikenlaista tietoa ja osaamista opiskelun ulkopuolelta.

Kuva 2 (toinen Vaihtoehto)

Janne Tommila

  • Valmistunut: SAMKista sähköinsinööriksi
  • Työskentelee: vuoroinsinöörinä Olkiluodon ydinvoimalassa
  • Harrastukset: musiikki ja voimannonnosto

25.3.2022 | Teksti: Roosa Siuko, SAMKin opiskelija | Kuva: Roosa Siuko

Lisää aiheesta

Aurinkokeräin/Solar Tracker
| Energia

Aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään SAMKin opetuksessa ja tutkimuksessa

SAMKissa on opetus- ja tutkimuskäytössä laaja aurinkosähkölaitteisto, johon kuuluu noin tusina eri suuntaan olevia erillisiä järjestelmiä, erilaisia akustoja ja myös suurempi aurinkokeräin. Eri alojen opiskelijoille on useita opintojaksoja, joilla aurinkoenergiajärjestelmiin liittyvää tietoutta hyödynnetään.
Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames
| Energia

Opinnäytetyö: Suomessa käytettävät katemateriaalit soveltuvat paloturvallisuuden kannalta hyvin aurinkosähköjärjestelmille

Keväällä 2021 valmistuneessa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opinnäytetyössä selvitettiin, millainen on hyvä katemateriaali ja kattorakenne paloturvallisuuden kannalta, kun pientaloon ollaan asentamassa aurinkosähköjärjestelmää. Tutkimuksen perusteella kaikki Suomessa käytettävät katemateriaalit ja kattomuodot soveltuvat aurinkosähköjärjestelmille.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html