Hyvinvointipalveluiden kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinto-ohjelma ennätysajassa

Kun Kirsi Vierunkedon ammatillinen kehittyminen tuli ajankohtaiseksi, häntä houkutteli hyvinvointipalveluiden kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinto-ohjelman monipuoliset opinnot. Alkuperäinen tarkoitus oli suorittaa opinnot rauhassa kahden vuoden aikana, mutta opinnot valmistuivatkin jo reilussa vuodessa.

2.3.2023 | Teksti: Taru Hyrkäs | Kuva: Kirsi Vierunketo

Kirsi Vierunketo seisomassa aurinkoisessa talvisäässä.

Kirsi Vierunketo valmistui ensimmäisenä Satakunnan ammattikorkeakoulun hyvinvointipalveluiden kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinto-ohjelmasta, reilusti tavoiteaikaa nopeammin. Vierunketo oli valmistunut sairaanhoitajaksi 2009 ja työskennellyt yliopisto- ja keskussairaalan yhteispäivystyksissä sekä poliklinikalla, joten hyvinvointipalveluiden kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinto-ohjelma kiinnosti. Siinä vaihtoehtoisia opintojaksoja sai valita oman mielenkiinnon kohteiden perusteella ja lisäksi opinnot oli mahdollista suorittaa etänä.

– ­Vaikka Seinäjoelta Poriin ei ole pitkä matka, arkea helpotti huomattavasti, että opiskelut onnistuivat etänä. Kaikki ryhmätyöt tehtiin verkkoalustoilla eikä siinä mielestäni ollut ongelmia. Pilvipalveluiden kautta tiedostojen jakaminen oli vaivatonta ja jokainen näki reaaliajassa, miten tehtävät etenivät.

Opintojen suorittaminen vaati hyvää ajankäytön hallintaa, sekä priorisointia. Välillä Vierunketo löysi itsensä viikonloppuaamuina tietokoneen ääreltä, kun muu perhe vielä nukkui.

– Opintojen aikana oma näkemys kehittämisestä ja johtamisesta kasvoi ja huomasin, että aloin työpaikallani nähdä asioita eri tavalla eri näkökulmista. Aloin työpaikallani kehittää yksikön toimintatapoja, ja sain käsityksen mitä hyvä johtaminen on ja kuinka tärkeää on osallistaa henkilöstöä toimintatapojen kehittämisessä.

Tutkinto-opiskelijaksi polkuopintojen kautta

Vierunketo haki tutkinto-opiskelijaksi tehden viiden opintopisteen laajuisen valintakurssin ja vaikka hän sai hyvät pisteet, tutkinto-opiskelijan paikka jäi muutaman pisteen päähän. Vierunketo aloitti YAMK-opinnot avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.

Vierunkedon mukaan polkuopiskelijan opinnot eivät eronneet tutkinto-opiskelijoiden opinnoista; hän eteni samaan tahtiin kuin tutkinto-opiskelijat. Tavoitteena oli siirtyä mahdollisimman pian tutkinto-opiskelijaksi, ja vaadittavat 30 opintopistettä hakemiseen hän sai suoritettua jo ensimmäisen lukukauden aikana. Syksyllä 2022 Vierunketo jatkoi opintojaan tutkinto-opiskelijana ja valmistui jo helmikuussa 2023 opinnäytetyönsä valmistuttua puoli vuotta suunniteltua aiemmin.

Opinnäytetyönsä Vierunketo teki hoitotyön varahenkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen liittyen. Vierunketo järjesti kuusi learning cafe-tilaisuutta työhyvinvoinnin kehittämiskohteiden keräämiseksi ja teki niiden pohjalta toimeksiantajalleen työhyvinvointisuunnitelman, mihin sisältyi viisi kehittämiskohdetta sekä tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saamiseen.

– Opinnäytetyön tekeminen vei myös mennessään ja sitä oli erittäin mielenkiintoista tehdä. Yhteistyö yksikön esihenkilön kanssa toimi hienosti, joten pysyin hyvin aikataulussa ja sain opinnäytetyön valmiiksi puoli vuotta ajateltua aiemmin. Erityiskiitos myös opinnäytetyön ohjaavalle opettajalle ja ryhmämme tutoropettajalle Merja Salliselle. Häneltä sai hyvää opetusta ja aina neuvoja opinnäytetyön tekemiseen.

Opinnoista lisämotivaatiota uralla etenemiseen

Vierunketo on aloittamassa keväällä uudessa työssään asiantuntijana. Opintojen myötä mahdollisuuksia on monia.

– Tulevaisuuden suhteen olen avoin ja mielenkiinnon kohteitani ovat tällä hetkellä mm. asiantuntijatyöt, kehittäminen (esim. hankkeet), henkilöstöhallinto sekä lähiesihenkilön työt.

Vierunketo suosittelee opintoja urallaan etenemismahdollisuuksia hakeville. Hänen mukaansa hyvinvointipalveluiden kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma antaa mahdollisuuden hyvin monipuolisesti hyvinvointipalveluiden eri työtehtäviin.

– Ei kannata liikaa miettiä, että pitäisikö aloittaa opinnot, koska näin aikuisopiskelijana opiskelumotivaatio on huipussa ja työkokemuksesta on paljon hyötyä opinnoissa. Peilasin jokaista opintojaksoa aikaisempaan kokemukseen mm. johtamisen suhteen.

Kevään yhteishaku 15.–30.3.2023

Kevään hakukohteina on vanhustyön, sosiaalialan, hyvinvointiteknologian ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen YAMK-tutkinto-ohjelmat.

Syksyllä 2023 hakuun tulee hyvinvointipalveluiden kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinto-ohjelma.

Kirsi Vierunketo hymyilemässä kameralle

Kirsi Vierunketo

  • 36-vuotias, perheeseen kuuluu Nella-tytär ja Lenni-poika sekä Zico- rescue koira.
  • Tutkintonimike: Sairaanhoitaja, YAMK.
  • Työtehtävä: Sairaanhoitajan työt poliklinikalla, 3/23 alkaen asiantuntijan työtehtävät
  • Asuinpaikka: Seinäjoki
  • Harrastuksena Crossfit kilpailumielessä

2.3.2023 | Teksti: Taru Hyrkäs | Kuva: Kirsi Vierunketo

Lisää aiheesta

Opiskelijoita ja henkilökuntaa SAMK-kampus Porin aulassa.
| Opinnot ja opetus

Harrastuneisuus ja kiinnostus fysioterapeutin ammattia kohtaan toi Jani Lahden SAMKiin

Raumalainen Jani Lahti, 28, valmistui fysioterapeutiksi SAMKista vuonna 2020. Fysioterapeutin ammatti oli looginen jatkumo, etenkin kun kiinnostusta alaa kohtaan oli.
Kättelevät kädet, taustalla viherkasvi
| Opinnäytetyö

YAMK-opinnäyte: Yhteistyön kehittäminen tukee työelämää, työntekijöitä ja palveluita

Työelämän kehittyminen ja muutokset vaikuttavat monen eri osa-alueen toimintaan ja toimintoihin organisaatioissa, sekä työntekijöiden että asiakkaiden näkökulmasta. Tämän ajatuksen pohjalta Henna-Maarit Kuusenoja on tehnyt sosiaalialan YAMK-opinnäytetyön “Kehitetään ja kehitytään yhdessä: yhteistyön kehittäminen organisaatiotasolla päihdehuollon ja lastensuojelun avopalveluissa”.

Uusimmat uutiset

Sari Viljanen seisoo opettajanpöydän vieressä.
| SAMK

SAMKista uusia Lapset puheeksi -menetelmän kouluttajia

SAMKissa on muutaman vuoden ajan pyörinyt Lapset puheeksi -menetelmään liittyvää koulutusta. Viime viikolla SAMKista valmistui 12 uutta menetelmän kouluttajaa. Sari Viljanen on yksi heistä. Hän on innostunut aiheesta ja tehnyt siihen liittyen jo aiemmin Sastamalan kaupungille YAMK-opinnäytetyön.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html