Harjoittelu Lontoon sairaaloissa toi hurjasti rohkeutta ja kansainvälistä kokemusta

Kolmannen vuoden sairaanhoito-opiskelija Jenni Vikström suoritti osan harjoitteluistaan Englannissa Lontoossa viime syksynä. Hän työskenteli muun muassa kahdessa sairaalassa Royal Free Hospitalissa ja Whittington Hospitalissa.

15.2.2020 | Teksti: Vilhelmiina Stenfors, SAMKin opiskelija | Kuva: Jenni Vikström

Kaupunkikuvaa Lontoosta

Lontoo oli hurjan iso, tekemistä riitti aina, eikä tylsää hetkeä tullut.

21-vuotias Jenni valitsi vaihtokohdemaakseen Englannin, koska suunnittelee tulevaisuudessa valmistuttuaan muuttoa Englantiin poikaystävänsä luo.

– Harjoittelu antoi hyvää näkökulmaa siitä, millaista sairaanhoitajan työ sitten Englannissa olisi.

Uusia kokemuksia ja tuttavuuksia

Jennille kansainvälisen kokemuksen saaminen oli hyvin tärkeää ja hän päätti lähteä suorittamaan osan harjoitteluistaan Lontooseen samaan kaupunkiin, jossa hänen poikaystävänsä asuu. Kaupunkina Lontoo oli hurjan iso, tekemistä riitti aina, eikä tylsää hetkeä tullut.

– Kokonaisuudessaan kokemus oli ihana ja todella onnistunut.

Jenni tutustui vaihtokorkeakoulussaan sekä harjoitteluissaan moniin uusiin ihmisiin ja sai paljon uusia tuttavia myös eri maista. Jenni työskenteli kahdessa sairaalassa suorittaen sisätautien ja leikkaushoidon harjoittelujaksot. Aluksi pitkät 12,5 tunnin työpäivät olivat shokki, mutta vähitellen siihenkin tottui, sillä työpäiviä oli vähemmän viikossa.

Positiivisena asiana Jenni huomasi myös hauskoja kulttuurieroja verrattuna Suomeen. Ihmiset olivat todella kohteliaita ja ventovierailtakin kysyttiin usein kuulumiset. Välillä Jenniä luultiin paikalliseksi, sillä suuri osa hoitajista oli kotoisin muualta, eikä häntä siksi aina tunnistettu vaihto-opiskelijaksi.

Kielitaito kehittyy ja rohkeus karttuu

Rohkeus kasvoi hurjasti, sillä ennen vaihtoa ja vaihdossa tuli vastaan entuudestaan tuntemattomia asioita, joita piti itse hoitaa ja selvitellä, kuten kaikki lomakkeet ennen lähtöä. Harjoittelussa Jenni kohtasi paljon itsenäistä työtä ja asioita tuli selvittää ja kysellä, koska suuressa sairaalassa oli yleensä kovin kiire.

– On vain oltava itse aktiivinen ja uskallettava kysyä ja keskustella avoimesti, myös potilaiden kanssa.

Jennin mukaan muutos voi olla aluksi shokki, mutta kaikkeen tottuu kyllä. Kielitaito ja sanavarasto kehittyivät vaihdossa merkittävästi. Alan sanasto tuli tutuksi ja yleiset lyhenteet selkiytyivät. Jenni kertookin, että perusenglannilla selviää kyllä, mutta outoja aksentteja ja täysin englantia puhumattomia tuli myös vastaan.

Vinkiksi Jenni kertoo, että oman alan ammattisanastoa kannattaa harjoitella etukäteen sillä harjoittelussa vastaan saattaa tulla paljon lyhenteitä, joita ei ole kuullutkaan.

Vaihtonsa aikana Jenni ei kokenut mitään suuria vaikeuksia, mutta alan lyhenteet sairaaloissa tuottivat alussa hankaluuksia, jotta ymmärsi mistä oli kyse. Harjoittelupäivät sujuivat usein nopeasti, sillä tehtävää riitti. Usein Jenni työskenteli toisen hoitajan apurina, mutta teki myös paljon itsenäistä työtä. Itse varsinaista opetusta Jennillä oli melko vähän harjoittelujaksojen aikana.

Harjoittelua ulkomailla Jenni suosittelee ehdottomasti kaikille, joilla yhtään on kiinnostusta kansainvälistymistä kohtaan. Hän muistuttaa, että Suomesta ei varmasti saa samanlaista kokemusta mitä vaihdosta voisi saada.

Jenni Vikström seisoo tiiliaidan vieressä.

Jenni Vikström

Kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija

Harjoittelussa Lontoossa syksyllä 2019

Sairaalat: Royal Free Hospital & Whittington Hospital

Vaihtokorkeakoulu: Middlesex Univercity

15.2.2020 | Teksti: Vilhelmiina Stenfors, SAMKin opiskelija | Kuva: Jenni Vikström

Lisää aiheesta

Yvonne Ewane Porin kampuksen Agora kahviossa.
| Hyvinvointi ja terveys

Kamerunilaistaustainen Yvonne opiskelee sairaanhoitajaksi – työpaikka jo on

Yvonne Ewane aloitti sairaanhoitajaopinnot SAMKissa elokuussa 2017. Nyt hän työskentelee sairaanhoitajana Turussa akuutilla geriatrisella vuodeosastolla ja suorittaa samalla syventävää opintoihin kuuluvaa harjoitteluaan.
Sairaanhoitajaopiskelijat harjoittelevat simulaationukkejen kanssa. Nursing students practising with a simulation mannequin.
| Hyvinvointi ja terveys

Kuka saa sairaanhoitajat?

Koulutuksen isoin haaste voi tulevaisuudessa olla siinä, miten saadaan hyviä hakijoita. Sisällöt on paketoiva mielekkäästi ja toteutuksen pitää joustaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia

SAMKin Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyönä syntyi koripalvelurobotti!
https://bit.ly/37sFmmK
@RoboAkatemia
@SatakunnanOk
#samk #mysamk #yhteistyö #satakunnanok #PirsmaMikkola #robotiikkaakatemia #ylpeästiamk