Eurooppalaisessa yhteistyössä kehitetään kosketuspintoja taistelussa mikrobeja vastaan

COST AMiCI osaajat taistelevat yhdessä mikrobeja vastaan.
COST AMiCI osaajat taistelevat yhdessä mikrobeja vastaan.

COST AMiCI osaajat taistelevat yhdessä mikrobeja vastaan.

Terveydenhuollon hygienia keskeisessä roolissa

Maailmanlaajuisesti miljoonat ihmiset saavat terveydenhuollosta peräisin olevan infektion vuosittain. Pahimmillaan infektio johtaa potilaan kuolemaan. Mikrobit kuten virukset leviävät pääsääntöisesti kosketuksen kautta joko ihmisestä toiseen tai pintojen välityksellä. Kaikkein tehokkain tapa estää infektioiden leviäminen on käsienpesu yhdistettynä tehokkaaseen siivoukseen.

Mikrobeja tappavat pinnat ovat osa ratkaisua

Mikrobeja tappavat pinnat tukevat osaltaan taistelua mikrobeja vastaan. Kupari- ja hopeapintojen vaikutus on jo tunnettu pitkään. Uusia aineita ja pinnoitteita on kehitetty tutkimuksissa ja yritysten toimesta. Haasteena edelleen on osoittaa kehitettyjen pintojen toimivuus todellisissa terveydenhuollon ympäristöissä. Terveydenhuollossa pilottitutkimuksia on tehty maailmalla ja Satakunnassa. Kokonaiskuva hygieenisten pintojen merkityksestä vielä osin uupuu.

Toimintamalli uusille hygieniaratkaisuille

Minna Keinänen-Toivola SAMKista vetää Euroopan laajuista osaajaverkostoa
Minna Keinänen-Toivola SAMKista vetää Euroopan laajuista osaajaverkostoa.

Mikrobeja tappavia pintoja on tutkittu ja kehitetty Euroopan laajuisessa (33 maata) tutkijoiden, yritysten ja terveydenhuollon ammattilaisten COST AMiCI -verkostossa, jota johtaa Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK). Työ jatkuu SAMKin vetämänä AMiCI ePlatform -projektissa toukokuussa 2020. Projektin vetäjän Minna Keinänen-Toivolan mukaan keskeinen kysymys on, toimiiko pinnoite todellisissa terveydenhuollon olosuhteissa? Mikäli pinnoite toimii, tavoite on saada se mahdollisimman nopeasti markkinoille.

– ePlatform on ratkaisu, joka ohjeistaa testauksiin tosielämän olosuhteissa. Toisaalta luodaan liiketoimintasuunnitelma, jota eri organisaatiot voivat käyttää markkinoille tähdätessä. ePlatformissa myös luodaan päätöksentekoprosessi sairaaloille mikrobeja tappavien pintojen käyttöönottamiseksi, kertoo Keinänen-Toivola.

Mikrobeja tehokkaasti tappavien pintojen tulee täyttää monia vaatimuksia kuten helppo siivottavuus ja pitkä käyttöikä. Pintojen käytöllä pyritään minimoimaan ihmisille aiheutuvat terveyshaitat ja jopa kuolemat.

Koronaviruspandemia on jo osoittanut, että infektioiden hallinta vaatii kokonaisvaltaisia ratkaisuja.

Mikrobeja tappavat pinnat ovat yksi potentiaalinen ratkaisu ongelmaan.

Satakunnan ammattikorkeakoulu johtaa yhteistyötä

SAMK johtaa uutta COST innovaatioprojektia (COST Innovators Grant, CIG) AMiCI ePlatform “ePlatform for a “test bed” tool across EU for antimicrobial coating solutions in health care entering to the market”. SAMK on myös johtanut COST AMiCI -projektia. SAMKissa on tehty aihepiirissä järjestelmällistä työtä vuodesta 2012.

Rahoittajan tiedote CIG:stä: https://www.cost.eu/news/cost-innovators-grant-4-applications-approved/.

COST AMiCI projekti: www.amici-consortium.eu

Lisätietoja:

Minna Keinänen-Toivola
Projektin vetäjä, Satakunnan ammattikorkeakoulu
minna.keinanen-toivola@samk.fi
+358 44 710 3063

Minna Keinänen-Toivola SAMKista vetää Euroopan laajuista osaajaverkostoa.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.