Skip to content

Etäterveyspalveluja tehokkaasti ja välittömästi – Kätevästi!

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vaikutus yritystoimintaan on sangen negatiivinen, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ollipekka Kivinin, 31, viime syksystä asti pyörittelemälle yritysidealle etälääkäriasemasta on nyt todellista tilausta.

2.4.2020 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Ollipekka Kivin

Uuden Etäterveysasema Kätevän tulevaisuus vaikuttaa valoisalta ja yrittäjä uskoo tuotteeseensa. – Nyt kun koronavirus pakottaa asiakkaat etävastaanotoille, niin odotan ja toivon, että Kätevä lähtee tästä eteenpäin ja halukkaita käyttäjiä löytyy. Luulen, että tilanteen rauhoittuessa, asiakkaat on totutettu etäpalveluiden käyttöön ja he jatkossakin osaavat vaatia niitä.
Uuden Etäterveysasema Kätevän tulevaisuus vaikuttaa valoisalta ja yrittäjä uskoo tuotteeseensa. – Nyt kun koronavirus pakottaa asiakkaat etävastaanotoille, niin odotan ja toivon, että Kätevä lähtee tästä eteenpäin ja halukkaita käyttäjiä löytyy. Luulen, että tilanteen rauhoittuessa, asiakkaat on totutettu etäpalveluiden käyttöön ja he jatkossakin osaavat vaatia niitä.

Viime viikolla perustettu Etäterveysasema Oy ja sen ohjelmistotuote Etäterveysasema Kätevä tarjoaa avoimen alustan terveysalan yrityksille ja ammattilaisille. Se hyödyntää etäyhteyksiä ja videopuheluita ja palvelu perustuu välittömään saatavuuteen: asiakas siirtyy heti ammattilaisen jonoon, josta hänet siirretään varsinaiseen videopuheluun.

– Muiden yksityisten lääkäriasemien tarjoamista verkkopalveluista Kätevä eroaa siinä, että sitä ei ole sidottu tietyn yksityisen lääkäriaseman käyttöön, vaan se on avoin alusta, jossa voi tarjota monipuolisesti erilaisia digitaalisesti toteutettavissa olevia terveydenhuollon palveluita. Alustalle ollaan tuomassa kaikki terveydenhuollon palvelut, kuten terapiapalveluita, fysioterapiaa, yleislääkäripalveluita ja eläinlääkäripalveluita. Tutkimuksen mukaan 80 % terveydenhuollon käynneistä olisi mahdollista hoitaa etänä, kertoo Kivin.

Kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa, niin myös tässä tapauksessa: pilottiasiakas on ottanut Kätevän demoympäristössä asiakkaita vastaan jo viime viikon aikana.

 

Vauhtia Slushista

Yrittäjyydessä Kiviniä kiinnostaa sen mahdollistava vapaus.
– Olen seikkailijaluonne ja haluan kulkea omia polkujani. Jokainen valinta on aina johtanut jonkinlaiseen seikkailuun, naurahtaa Kivin.

Alkuperäinen idea etäterveysasemasta lähti vuosia sitten siitä, kun Kivin luki lehdestä, että lapset joutuvat Satakunnassa odottamaan puoli vuotta terapiaan pääsyä. Haastateltuaan muutaman tusinan verran paikallisia terapeutteja, hän sai tietää syyksi sen, että terapiatyö on niin aikaan ja paikkaan sidottua, että jonot kasvavat nopeasti. Ratkaisuksi Kivin perusti etävideoyhteyteen perustuvan solki.live -palvelun, joka on edelleen käytössä mm. Aatos-klinikalla.

Kätevä sai alkunsa, kun Kivin tapasi SAMKin startup-yhteisön Santeri Koiviston ja miesten aivoriihessä palvelun lähestymiskulmaa muutettiin niin, että tarkasteluun otettiin loppukäyttäjät eli asiakkaat, jotka etsivät etälääkäriä. Lähtökohdaksi otettiin palvelun välitön saatavuus. Ideaa testattiin kuukauden Google-kampanjalla perustamalla koemarkkinointisivusto.

– Potentiaalisilta asiakkailta saadun palautteen perusteella sivustoa muokattiin ja kehiteltiin niin, että viimeisellä viikolla se toimi loistavasti ja saimme upeaa palautetta. Olin myös viime syksynä esittelemässä konseptiani Slushissa ja sain monilta positiivista palautetta, että minulla oli jotain näin konkreettista tutkimustulosta tukemassa ideaani. Sieltä löytyi myös halukkaita loppukäyttäjiä ja rahoittajia ohjelmistolle, Kivin sanoo tyytyväisenä.

 

Takana koko talon tuki

Kivin on hyödyntänyt matkallaan Yrityskiihdyttämön palveluja ja saanut apua myös lukuisilta SAMKilaisilta.

– Santerista on ollut prosessissa merkittävä apu. Ohjelmiston tekninen toteutus on Aleksi Postarin kädenjälkeä, ilman häntä tämä ei olisi onnistunut. Samoin omilta tuutoriopettajiltani Marko Mikkolalta, Petri Martikkalalta ja Pia Marjaselta olen saanut paljon tukea ja sparrausta. Myös RoboAI:n Jussi Bergman, Anu Holm ja Sari Merilampi ovat olleet suurena apuna. Olen yrittänyt hyödyntää mahdollisimman monia SAMKin asiantuntijoita ja teen niin myös jatkossa, Kivin kehuu.

Tukea yritysidean jatkokehittämiseen ei tarvitse kaukaa hakea: SAMKissa mietitään nyt, miten Kätevä-palvelussa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää konenäköä ja koneoppimista parempaan ja nopeampaan diagnosointiin.

– Jos olet perustamassa yritystä tai jo pidemmällä, ei löydy parempaa lähtökohtaa, kuin SAMKin yli 400 eri alojen asiantuntijoiden apu. Olen kyse sitten markkinoinnista, myynnistä, yrityksen pyörittämisestä, lakiasioista, viennistä tuontiin, kaikki onnistuu saman katon alla. Ei ole mitään syystä olla kokeilematta, hän rohkaisee.

 

Oman tiensä kulkija

Vuonna 2014 kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi valmistunut Kivin työskentelee SAMKissa projektitutkijana osa-aikaisesti Smart Urban Business -projektissa. Sydämeltään paljasjalkainen porilainen on kuitenkin pesunkestävä yrittäjä. Erilaiset ohjelmistot ovat aina kiinnostaneet häntä ja kuuden vuoden yrittäjyyden aikana hän on kehitellyt erilaisia tuotteita.

– Valmistumisen jälkeen olin kesän oman alan töissä, mutta siirryin sitten päätoimiseksi yrittäjäksi. En osaa itse koodata, mutta haluan ratkaista ongelmia ja kehitellä uusia juttuja. Se on vetänyt minut internetiin ja ohjelmistomaailmaan. Ohjelmistoja on suhteellisen edullista kokeilla, validoida ideaa ja testata markkinoita. Kahdessa viikossa voi rakentaa tuotteen ja samalla kuopata, jos se ei vaikuta toimivalta, esimerkiksi kivijalkayrityksen kohdalla se ei olisi niin yksinkertaista, Kivin muotoilee.

Lisää aiheesta

santeri koivisto
| SAMK

Ideoista toteutukseen – Startup-yhteisö tukee opiskelijaa matkalla yrittäjäksi

SAMKin Yrityskiihdyttämö on 22 toimintavuotensa aikana tuottanut jo 320 yritystä. Nyt SAMK on lisännyt panostusta yrittäjyyteen ja perustanut proaktiivisen Startup-yhteisön, jota koordinoi maaliskuussa SAMKin erityisasiantuntijana aloittanut Santeri Koivisto.
| Yrittäjyys

Yrittäjänä minulla on vapaus

Kati Levola on kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja, joka toimi aiemmin Noormarkun yhtenäiskoulussa käsityön ja kuvataiteen opettajana. Kati oli myös käynnistämässä Siikaisten kunnan yrittäjyyskasvatusta. Yrittäjyys on aina ollut hänen toinen ammattinsa ja hänestä piti tulla menestyvä käsityöyrittäjä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKiin on haussa vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi. Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa, jotka tähtäävät tradenomin, restonomin, merikapteenin ja insinöörin AMK-tutkintoihin. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Oletko esiintymiskykyinen, idearikas sometaitaja ja innostunut kirjoittaja? Tarjoamme mielenkiintoisen työtehtävän koulutusmarkkinoinnin parissa ajalle 24.8.2020 – 23.1.2021. Haku 31.7.2020 mennessä.

Lisätietoja ja hakulomake: #tyopaikat" target="_blank" rel="noreferrer">https://www.samk.fi/tietoa-meista/samk-tyonantajana/#tyopaikat

Ensisijainen toimipiste SAMK-kampus Pori. Työ edellyttää liikkumista, joten valittavalla henkilöllä tulee olla ajokortti.

https://t.co/HuLp9idYrt Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille. #samk #yamk #yhteishaku

SAMKissa on tarjolla vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi! Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020. https://t.co/G3F3CmtzJ6

Hanna Vallin teki opinnäytetyön tradenomitutkinnon vaikuttavuudesta Kuninkaisten kampukselta valmistuneiden keskuudessa. Tutkinnon suorittaminen on vaikuttanut työelämässä sijoittumiseen ja laajentanut uramahdollisuuksia. #samk #ylpeästiamk #tradenomi https://t.co/494Gow4h2F

Finanssialalla asiantuntijana työskentelevä Jaana Mustonen haki Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmaan kehittääkseen osaamistaan. Parempi ymmärrys yrittäjän näkökulmasta on ollut arvokasta työtehtävissä. #samk #ylempiAMK
https://t.co/xQGTz27glc