Etäterveyspalveluja tehokkaasti ja välittömästi – Kätevästi!

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vaikutus yritystoimintaan on sangen negatiivinen, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ollipekka Kivinin, 31, viime syksystä asti pyörittelemälle yritysidealle etälääkäriasemasta on nyt todellista tilausta.

Yrityskiihdyttämöyrittäjä Ollipekka Kivin tietokoneen ääressä.
Uuden Etäterveysasema Kätevän tulevaisuus vaikuttaa valoisalta ja yrittäjä uskoo tuotteeseensa. – Nyt kun koronavirus pakottaa asiakkaat etävastaanotoille, niin odotan ja toivon, että Kätevä lähtee tästä eteenpäin ja halukkaita käyttäjiä löytyy. Luulen, että tilanteen rauhoittuessa, asiakkaat on totutettu etäpalveluiden käyttöön ja he jatkossakin osaavat vaatia niitä.

Uuden Etäterveysasema Kätevän tulevaisuus vaikuttaa valoisalta ja yrittäjä uskoo tuotteeseensa. – Nyt kun koronavirus pakottaa asiakkaat etävastaanotoille, niin odotan ja toivon, että Kätevä lähtee tästä eteenpäin ja halukkaita käyttäjiä löytyy. Luulen, että tilanteen rauhoittuessa, asiakkaat on totutettu etäpalveluiden käyttöön ja he jatkossakin osaavat vaatia niitä.

Viime viikolla perustettu Etäterveysasema Oy ja sen ohjelmistotuote Etäterveysasema Kätevä tarjoaa avoimen alustan terveysalan yrityksille ja ammattilaisille. Se hyödyntää etäyhteyksiä ja videopuheluita ja palvelu perustuu välittömään saatavuuteen: asiakas siirtyy heti ammattilaisen jonoon, josta hänet siirretään varsinaiseen videopuheluun.

– Muiden yksityisten lääkäriasemien tarjoamista verkkopalveluista Kätevä eroaa siinä, että sitä ei ole sidottu tietyn yksityisen lääkäriaseman käyttöön, vaan se on avoin alusta, jossa voi tarjota monipuolisesti erilaisia digitaalisesti toteutettavissa olevia terveydenhuollon palveluita. Alustalle ollaan tuomassa kaikki terveydenhuollon palvelut, kuten terapiapalveluita, fysioterapiaa, yleislääkäripalveluita ja eläinlääkäripalveluita. Tutkimuksen mukaan 80 % terveydenhuollon käynneistä olisi mahdollista hoitaa etänä, kertoo Kivin.

Kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa, niin myös tässä tapauksessa: pilottiasiakas on ottanut Kätevän demoympäristössä asiakkaita vastaan jo viime viikon aikana.

Vauhtia Slushista

Yrittäjyydessä Kiviniä kiinnostaa sen mahdollistava vapaus.
– Olen seikkailijaluonne ja haluan kulkea omia polkujani. Jokainen valinta on aina johtanut jonkinlaiseen seikkailuun, naurahtaa Kivin.

Alkuperäinen idea etäterveysasemasta lähti vuosia sitten siitä, kun Kivin luki lehdestä, että lapset joutuvat Satakunnassa odottamaan puoli vuotta terapiaan pääsyä. Haastateltuaan muutaman tusinan verran paikallisia terapeutteja, hän sai tietää syyksi sen, että terapiatyö on niin aikaan ja paikkaan sidottua, että jonot kasvavat nopeasti. Ratkaisuksi Kivin perusti etävideoyhteyteen perustuvan solki.live -palvelun, joka on edelleen käytössä mm. Aatos-klinikalla.

Kätevä sai alkunsa, kun Kivin tapasi SAMKin startup-yhteisön Santeri Koiviston ja miesten aivoriihessä palvelun lähestymiskulmaa muutettiin niin, että tarkasteluun otettiin loppukäyttäjät eli asiakkaat, jotka etsivät etälääkäriä. Lähtökohdaksi otettiin palvelun välitön saatavuus. Ideaa testattiin kuukauden Google-kampanjalla perustamalla koemarkkinointisivusto.

– Potentiaalisilta asiakkailta saadun palautteen perusteella sivustoa muokattiin ja kehiteltiin niin, että viimeisellä viikolla se toimi loistavasti ja saimme upeaa palautetta. Olin myös viime syksynä esittelemässä konseptiani Slushissa ja sain monilta positiivista palautetta, että minulla oli jotain näin konkreettista tutkimustulosta tukemassa ideaani. Sieltä löytyi myös halukkaita loppukäyttäjiä ja rahoittajia ohjelmistolle, Kivin sanoo tyytyväisenä.

Takana koko talon tuki

Kivin on hyödyntänyt matkallaan Yrityskiihdyttämön palveluja ja saanut apua myös lukuisilta SAMKilaisilta.

– Santerista on ollut prosessissa merkittävä apu. Ohjelmiston tekninen toteutus on Aleksi Postarin kädenjälkeä, ilman häntä tämä ei olisi onnistunut. Samoin omilta tuutoriopettajiltani Marko Mikkolalta, Petri Martikkalalta ja Pia Marjaselta olen saanut paljon tukea ja sparrausta. Myös RoboAI:n Jussi Bergman, Anu Holm ja Sari Merilampi ovat olleet suurena apuna. Olen yrittänyt hyödyntää mahdollisimman monia SAMKin asiantuntijoita ja teen niin myös jatkossa, Kivin kehuu.

Tukea yritysidean jatkokehittämiseen ei tarvitse kaukaa hakea: SAMKissa mietitään nyt, miten Kätevä-palvelussa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää konenäköä ja koneoppimista parempaan ja nopeampaan diagnosointiin.

– Jos olet perustamassa yritystä tai jo pidemmällä, ei löydy parempaa lähtökohtaa, kuin SAMKin yli 400 eri alojen asiantuntijoiden apu. Olen kyse sitten markkinoinnista, myynnistä, yrityksen pyörittämisestä, lakiasioista, viennistä tuontiin, kaikki onnistuu saman katon alla. Ei ole mitään syystä olla kokeilematta, hän rohkaisee.

Oman tiensä kulkija

Vuonna 2014 kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi valmistunut Kivin työskentelee SAMKissa projektitutkijana osa-aikaisesti Smart Urban Business -projektissa. Sydämeltään paljasjalkainen porilainen on kuitenkin pesunkestävä yrittäjä. Erilaiset ohjelmistot ovat aina kiinnostaneet häntä ja kuuden vuoden yrittäjyyden aikana hän on kehitellyt erilaisia tuotteita.

– Valmistumisen jälkeen olin kesän oman alan töissä, mutta siirryin sitten päätoimiseksi yrittäjäksi. En osaa itse koodata, mutta haluan ratkaista ongelmia ja kehitellä uusia juttuja. Se on vetänyt minut internetiin ja ohjelmistomaailmaan. Ohjelmistoja on suhteellisen edullista kokeilla, validoida ideaa ja testata markkinoita. Kahdessa viikossa voi rakentaa tuotteen ja samalla kuopata, jos se ei vaikuta toimivalta, esimerkiksi kivijalkayrityksen kohdalla se ei olisi niin yksinkertaista, Kivin muotoilee.

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.