Etäterveyspalveluja tehokkaasti ja välittömästi – Kätevästi!

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vaikutus yritystoimintaan on sangen negatiivinen, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ollipekka Kivinin, 31, viime syksystä asti pyörittelemälle yritysidealle etälääkäriasemasta on nyt todellista tilausta.

2.4.2020 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Ollipekka Kivin

Yrityskiihdyttämöyrittäjä Ollipekka Kivin tietokoneen ääressä.
Uuden Etäterveysasema Kätevän tulevaisuus vaikuttaa valoisalta ja yrittäjä uskoo tuotteeseensa. – Nyt kun koronavirus pakottaa asiakkaat etävastaanotoille, niin odotan ja toivon, että Kätevä lähtee tästä eteenpäin ja halukkaita käyttäjiä löytyy. Luulen, että tilanteen rauhoittuessa, asiakkaat on totutettu etäpalveluiden käyttöön ja he jatkossakin osaavat vaatia niitä.

Viime viikolla perustettu Etäterveysasema Oy ja sen ohjelmistotuote Etäterveysasema Kätevä tarjoaa avoimen alustan terveysalan yrityksille ja ammattilaisille. Se hyödyntää etäyhteyksiä ja videopuheluita ja palvelu perustuu välittömään saatavuuteen: asiakas siirtyy heti ammattilaisen jonoon, josta hänet siirretään varsinaiseen videopuheluun.

– Muiden yksityisten lääkäriasemien tarjoamista verkkopalveluista Kätevä eroaa siinä, että sitä ei ole sidottu tietyn yksityisen lääkäriaseman käyttöön, vaan se on avoin alusta, jossa voi tarjota monipuolisesti erilaisia digitaalisesti toteutettavissa olevia terveydenhuollon palveluita. Alustalle ollaan tuomassa kaikki terveydenhuollon palvelut, kuten terapiapalveluita, fysioterapiaa, yleislääkäripalveluita ja eläinlääkäripalveluita. Tutkimuksen mukaan 80 % terveydenhuollon käynneistä olisi mahdollista hoitaa etänä, kertoo Kivin.

Kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa, niin myös tässä tapauksessa: pilottiasiakas on ottanut Kätevän demoympäristössä asiakkaita vastaan jo viime viikon aikana.

 

Vauhtia Slushista

Yrittäjyydessä Kiviniä kiinnostaa sen mahdollistava vapaus.
– Olen seikkailijaluonne ja haluan kulkea omia polkujani. Jokainen valinta on aina johtanut jonkinlaiseen seikkailuun, naurahtaa Kivin.

Alkuperäinen idea etäterveysasemasta lähti vuosia sitten siitä, kun Kivin luki lehdestä, että lapset joutuvat Satakunnassa odottamaan puoli vuotta terapiaan pääsyä. Haastateltuaan muutaman tusinan verran paikallisia terapeutteja, hän sai tietää syyksi sen, että terapiatyö on niin aikaan ja paikkaan sidottua, että jonot kasvavat nopeasti. Ratkaisuksi Kivin perusti etävideoyhteyteen perustuvan solki.live -palvelun, joka on edelleen käytössä mm. Aatos-klinikalla.

Kätevä sai alkunsa, kun Kivin tapasi SAMKin startup-yhteisön Santeri Koiviston ja miesten aivoriihessä palvelun lähestymiskulmaa muutettiin niin, että tarkasteluun otettiin loppukäyttäjät eli asiakkaat, jotka etsivät etälääkäriä. Lähtökohdaksi otettiin palvelun välitön saatavuus. Ideaa testattiin kuukauden Google-kampanjalla perustamalla koemarkkinointisivusto.

– Potentiaalisilta asiakkailta saadun palautteen perusteella sivustoa muokattiin ja kehiteltiin niin, että viimeisellä viikolla se toimi loistavasti ja saimme upeaa palautetta. Olin myös viime syksynä esittelemässä konseptiani Slushissa ja sain monilta positiivista palautetta, että minulla oli jotain näin konkreettista tutkimustulosta tukemassa ideaani. Sieltä löytyi myös halukkaita loppukäyttäjiä ja rahoittajia ohjelmistolle, Kivin sanoo tyytyväisenä.

 

Takana koko talon tuki

Kivin on hyödyntänyt matkallaan Yrityskiihdyttämön palveluja ja saanut apua myös lukuisilta SAMKilaisilta.

– Santerista on ollut prosessissa merkittävä apu. Ohjelmiston tekninen toteutus on Aleksi Postarin kädenjälkeä, ilman häntä tämä ei olisi onnistunut. Samoin omilta tuutoriopettajiltani Marko Mikkolalta, Petri Martikkalalta ja Pia Marjaselta olen saanut paljon tukea ja sparrausta. Myös RoboAI:n Jussi Bergman, Anu Holm ja Sari Merilampi ovat olleet suurena apuna. Olen yrittänyt hyödyntää mahdollisimman monia SAMKin asiantuntijoita ja teen niin myös jatkossa, Kivin kehuu.

Tukea yritysidean jatkokehittämiseen ei tarvitse kaukaa hakea: SAMKissa mietitään nyt, miten Kätevä-palvelussa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää konenäköä ja koneoppimista parempaan ja nopeampaan diagnosointiin.

– Jos olet perustamassa yritystä tai jo pidemmällä, ei löydy parempaa lähtökohtaa, kuin SAMKin yli 400 eri alojen asiantuntijoiden apu. Olen kyse sitten markkinoinnista, myynnistä, yrityksen pyörittämisestä, lakiasioista, viennistä tuontiin, kaikki onnistuu saman katon alla. Ei ole mitään syystä olla kokeilematta, hän rohkaisee.

 

Oman tiensä kulkija

Vuonna 2014 kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi valmistunut Kivin työskentelee SAMKissa projektitutkijana osa-aikaisesti Smart Urban Business -projektissa. Sydämeltään paljasjalkainen porilainen on kuitenkin pesunkestävä yrittäjä. Erilaiset ohjelmistot ovat aina kiinnostaneet häntä ja kuuden vuoden yrittäjyyden aikana hän on kehitellyt erilaisia tuotteita.

– Valmistumisen jälkeen olin kesän oman alan töissä, mutta siirryin sitten päätoimiseksi yrittäjäksi. En osaa itse koodata, mutta haluan ratkaista ongelmia ja kehitellä uusia juttuja. Se on vetänyt minut internetiin ja ohjelmistomaailmaan. Ohjelmistoja on suhteellisen edullista kokeilla, validoida ideaa ja testata markkinoita. Kahdessa viikossa voi rakentaa tuotteen ja samalla kuopata, jos se ei vaikuta toimivalta, esimerkiksi kivijalkayrityksen kohdalla se ei olisi niin yksinkertaista, Kivin muotoilee.

Lisää aiheesta

Lähikuva, erityisasiantuntija ja startup-mentori Santeri Koivisto.
| SAMK

Ideoista toteutukseen – Startup-yhteisö tukee opiskelijaa matkalla yrittäjäksi

SAMKin Yrityskiihdyttämö on 22 toimintavuotensa aikana tuottanut jo 320 yritystä. Nyt SAMK on lisännyt panostusta yrittäjyyteen ja perustanut proaktiivisen Startup-yhteisön, jota koordinoi maaliskuussa SAMKin erityisasiantuntijana aloittanut Santeri Koivisto.
Kati Levola puolilähikuvassa
| Yrittäjyys

Yrittäjänä minulla on vapaus

Kati Levola on kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja, joka toimi aiemmin Noormarkun yhtenäiskoulussa käsityön ja kuvataiteen opettajana. Kati oli myös käynnistämässä Siikaisten kunnan yrittäjyyskasvatusta. Yrittäjyys on aina ollut hänen toinen ammattinsa ja hänestä piti tulla menestyvä käsityöyrittäjä.

Uusimmat uutiset

VTR-projektin videossa mobiilirobotti toimii pelastustehtävissä
| Teknologia

RoboAI-viikko: Virkistä ajatteluasi, jalosta mieltäsi

RoboAI-viikon näyttävästi perjantaina 13.marraskuuta päättävä VTR-seminaari toimii hankkeen loppuseminaarina, jossa käydään läpi keväällä 2018 alkaneen Visioiden ja teknologioiden jalostamossa (VTR) -hankkeen tuloksia. Keynote-puheenvuoroa lukuun ottamatta kaikki puheenvuorot esittelevät hankkeen aikana tehtyjä ja aikaansaatuja asioita.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Meriklusteritilaisuus to 29.10.2020, tervetuloa mukaan paikan päälle SAMKin kampukselle Raumalle tai netin välityksellä! Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautumiset ke 27.10. mennessä.

Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! Event is free of charge. Registration by 27 October.Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! ⛴ Program includes
- Case study of New Building Vessel M/S Aurora Botnia with presentations from Wasaline & Rauma Marine Constructions.
- Digitalisation assists towards less emissions - cases by #EfficientFlow and Traffic Management Finland.
- The energy efficient project portfolio of SAMK - Satakunta University of Applied Sciences. Here also the energy saving tool of SataMari project will be presented!

Event is free of charge. Registration by 27 October to elomake.samk.fi/lomakkeet/10967/lomakkeet.html

Venue: 1st floor auditorium, SAMK, Suojantie 2, Rauma, Finland
(max. 30 participants at the auditorium)
and ONLINE: hill.webex.com/meet/hekoivi
... See MoreSee Less

View on Facebook

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia

SAMKin Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyönä syntyi koripalvelurobotti!
https://bit.ly/37sFmmK
@RoboAkatemia
@SatakunnanOk
#samk #mysamk #yhteistyö #satakunnanok #PirsmaMikkola #robotiikkaakatemia #ylpeästiamk

Järjestäjät, @MirkaLeino ja @MeriOlenius kannustavat yritysten edustajia osallistumaan VTR-seminaariin avoimin mielin. – Uskomme, että demot herättävät ajatuksia ja voivat synnyttää ratkaisuja yritysten ongelmiin. https://www.samk.fi/uutiset/virkista-ajatteluasi-jalosta-mieltasi/ #roboai #samk #mysamk #roboaiviikko #vtr

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö