Esittelyssä exoskeleton: asiakaskokemus ja käyttäjäymmärrys haltuun

Ennen joulua neljä fysioterapeutin taustan omaavaa SAMKilaista: Anja Poberznik, Krista Toivonen, Kyle Mulholland ja Sari Lintukorpi saivat kolmipäiväisen intensiivikoulutuksen ja Indego Specialist -sertifikaatin SAMKin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön hankkiman exoskeletonin käyttöön. Nyt he esittelevät laitetta tutkijoille ja opettajille sekä kouluttavat fysioterapeutteja sen käyttöön. Terapeutin on tärkeää päästä kiinni asiakkaan kokemukseen laitteen käytössä.

4.2.2019 | Teksti: Petra O'Rourke ja Anja Poberznik | Kuva: Petra O'Rourke

Exoskeleton-kuntoutusrobotin testaus.

Suomessa exoskeletonien kehitys on hieman jäljessä: rapakon takaa löytyy kotikäytössä olevia personal-malleja, jotka ovat kevyempiä, edullisempia ja toimivat apuvälineinä. Niiden avulla asiakkaat voivat tehdä kotitöitä pystyasennossa tai palata jopa työelämään. Indego-exoskeletonin asetuksia muutetaan kännykkään asennettavan apin avulla.

– Terveenä ihmisenä vartalon hallinnan luovuttaminen koneelle tuntuu vaikealta, kommentoi tutkijayliopettaja Sari Merilampi tuntemuksiaan exoskeleton-kuntoutusrobotin käytön jälkeen.

Sertifikaatin omaavat toimivat jatkossa paitsi kuntoutuksen opetustehtävissä, myös Merilammen johdolla hanketoiminnassa ja tutkimuksessa. Exoskeleton-kuntoutusrobotilla on tärkeä rooli mm. alkavissa Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana sekä Digihealth -hankkeissa.

– On tärkeää, että mahdollistamme exoskeletonin käytön mahdollisimman monelle sitä tarvitsevalle, siksi fysioterapeutit ovat meille tärkeä kohderyhmä. Tulevaisuudessa laitteen liisaus voi tulla kyseeseen esimerkiksi pienten fysioterapiayritysten kohdalla, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa laitetta tai tarkat käyttäjäkriteerit täyttäviä asiakkaita on vain muutamia, muistuttaa Merilampi.

 

Robotti on fysioterapeutin renki

SAMKin henkilökuntaa exoskeleton-robotin käyttöönottokoulutuksessa, menossa kävelytesti..

Peilin merkitys on potilaalle suuri. Pitkään pyörätuolissa istuneelle asiakkaalle jo pelkästään seisoma-asentoon pääseminen on henkisesti tärkeä ja tunteellinen hetki. Vaikka kävelemisen oppiminen ei onnistuisikaan, pystyasennossa tehtävästä hoidosta on silti paljon hyötyjä elimistölle.

Exoskeleton-kuntoutusrobottia testaa myös kuntouksen englanninkielistä ylempää AMK-tutkintoa suorittava fysioterapeutti Taina Jyräkoski. Hänellä on 15 vuoden kokemus asiakkaista, joilla on erilaisia neurologisia rajoitteita. Nyt Jyräkoski toimii lisäksi osa-aikaisena projektitutkijana Merilammen vetämässä Satakunta Digihealth-hankkeessa, jossa kehitetään digitaalisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian osaamiseen, kehittämiseen ja innovointiin liittyvä ekosysteemi.

– Laitetta käytettäessä fysioterapeutin ammattitaito on avainasemassa. Asiakkaan on ensisijaisen tärkeää saada tarkat ohjeet fysioterapeutilta laitteen käyttöön, jotta se on turvallista. Olennaista on myös yksilöllisten, kävelyä ohjaavien muuttujien asettaminen oikein. Vaikka robotti tekee terapeutin puolesta fyysisen työn, arviointityö on edelleen ammattilaisen vastuulla, muistuttaa Jyräkoski ensimmäisen exoskeleton-kokemuksensa jälkeen.

 

Innovatiivista moniammatillista yhteistyötä

– Exoskeletonien käyttö tulee Suomessakin yleistymään, ensin tarve nousee terapiakäytössä. Tulevaisuudessa niitä nähdään henkilökohtaisessa käytössä apuvälineinä, kunhan hinnat laskevat, ennustaa Jyräkoski.

Robotiikka Akatemian tulevat insinöörit pääsivät myös kuuntelemaan exoskeletonin esittelyä. He kuuntelivat esittelyä tarkalla korvalla ja alkoivat heti ideoida miten robottia voisi jatkokehittää. Laite on lääkinnällinen, joten sitä ei voi purkaa osiin tai ohjelmoida uudelleen, mutta opiskelijat voivat ideoida miten vastaavaa robotiikkaa voitaisiin kehittää vaikkapa avustamaan ihan terveitä ihmisiä raskaissa fyysisissä työtehtävissä. Fysioterapialuokan täyttänyt moniammatillinen keskustelu on vertaansa vailla.

 

 

Lue lisää Indego-exoskeletonista

Robotiikka Akatemian Instagramista löytyy video Sari Merilammen ensimmäisestä exoskeleton-kävelystä

 

 

Lisätietoja:

Tutkijayliopettaja Sari Merilampi p. 044 710 3171

 

Lisää aiheesta

Robotisoidun Indego-exoskeleton tukirangan käytön esittelyä.
| Teknologia

No more Science Fiction – Exoskeleton-robotti opettaa kävelemään

Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö on tehnyt merkittävän investoinnin hankkimalla Parker Hannifin Corporationin valmistaman robotisoidun Indego-exoskeleton tukirangan. Exoskeletonia käytetään laajalti mm. halvauspotilaiden kuntouksessa, mutta tutkijat toivovat löytävänsä sille myös vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia.
Opiskelijoita SAMKin Porin kampuksen kirjastossa
| Hyvinvointi ja terveys

Kuntoutuksen Master-koulutusta ensi kertaa englannin kielellä

SAMKissa on tarjottu kuntoutuksen ylempi AMK -koulutusta suomen kielellä jo pitkään, nyt koulutus on haussa ensi kertaa kokonaan englanninkielisenä. Syksyllä alkava Rehabilitation-koulutus on Suomen perspektiivissä ainutlaatuinen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tavoitteletko verkkokauppasi kasvua? SAMK etsii verkkokauppojen kehityshankkeeseen kumppaneiksi satakuntalaisia yrityksiä. Osallistuminen on yrityksille maksutonta. Ilmoittautumiset 10.12.2021 mennessä. Tule mukaan. #samk #verkkokauppa #kehityshanke
https://verkkokauppa20.samk.fi/

Altogether 91 students graduated from SAMK in November. Eleven of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
#samk #mysamk #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/91-students-graduated-from-samk-in-november/

SAMK on mukana @K2RAU vuotuisen kansainvälistymispalkinnon finaalissa Port Activity App satamasovelluksella. Voittaja valitaan pitchaus-tilaisuudessa 9.12.
https://raumankauppakamari.fi/fi-fi/article/tapahtumat/kansainvalistymispalkintokisa-912-kilpailijat-esittaytyvat/1605/
@merilogistiikka @CentralBaltic #EfficientFlow

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 91 opiskelijaa. Valmistuneista 11 suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💯 🌹
#samk #mysamk #alumni #katsetulevaisuuteen #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-marraskuussa-yhteensa-91-opiskelijaa/

@SatakunnanAMK and @NUST_Namibia have signed a double degree agreement for marine engineers! The first group of students will arrive to Rauma in early 2022. #merilogistiikka #mysamk #thinkfuture https://www.merilogistiikka.fi/en/news/ten-years-co-operations-to-namibia-culminates-to-marine-engineer-double-degree/