Esittelyssä exoskeleton: asiakaskokemus ja käyttäjäymmärrys haltuun

Ennen joulua neljä fysioterapeutin taustan omaavaa SAMKilaista: Anja Poberznik, Krista Toivonen, Kyle Mulholland ja Sari Lintukorpi saivat kolmipäiväisen intensiivikoulutuksen ja Indego Specialist -sertifikaatin SAMKin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön hankkiman exoskeletonin käyttöön. Nyt he esittelevät laitetta tutkijoille ja opettajille sekä kouluttavat fysioterapeutteja sen käyttöön. Terapeutin on tärkeää päästä kiinni asiakkaan kokemukseen laitteen käytössä.

4.2.2019 | Teksti: Petra O'Rourke ja Anja Poberznik | Kuva: Petra O'Rourke

Exoskeleton-kuntoutusrobotin testaus.

Suomessa exoskeletonien kehitys on hieman jäljessä: rapakon takaa löytyy kotikäytössä olevia personal-malleja, jotka ovat kevyempiä, edullisempia ja toimivat apuvälineinä. Niiden avulla asiakkaat voivat tehdä kotitöitä pystyasennossa tai palata jopa työelämään. Indego-exoskeletonin asetuksia muutetaan kännykkään asennettavan apin avulla.

– Terveenä ihmisenä vartalon hallinnan luovuttaminen koneelle tuntuu vaikealta, kommentoi tutkijayliopettaja Sari Merilampi tuntemuksiaan exoskeleton-kuntoutusrobotin käytön jälkeen.

Sertifikaatin omaavat toimivat jatkossa paitsi kuntoutuksen opetustehtävissä, myös Merilammen johdolla hanketoiminnassa ja tutkimuksessa. Exoskeleton-kuntoutusrobotilla on tärkeä rooli mm. alkavissa Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana sekä Digihealth -hankkeissa.

– On tärkeää, että mahdollistamme exoskeletonin käytön mahdollisimman monelle sitä tarvitsevalle, siksi fysioterapeutit ovat meille tärkeä kohderyhmä. Tulevaisuudessa laitteen liisaus voi tulla kyseeseen esimerkiksi pienten fysioterapiayritysten kohdalla, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa laitetta tai tarkat käyttäjäkriteerit täyttäviä asiakkaita on vain muutamia, muistuttaa Merilampi.

 

Robotti on fysioterapeutin renki

SAMKin henkilökuntaa exoskeleton-robotin käyttöönottokoulutuksessa, menossa kävelytesti..

Peilin merkitys on potilaalle suuri. Pitkään pyörätuolissa istuneelle asiakkaalle jo pelkästään seisoma-asentoon pääseminen on henkisesti tärkeä ja tunteellinen hetki. Vaikka kävelemisen oppiminen ei onnistuisikaan, pystyasennossa tehtävästä hoidosta on silti paljon hyötyjä elimistölle.

Exoskeleton-kuntoutusrobottia testaa myös kuntouksen englanninkielistä ylempää AMK-tutkintoa suorittava fysioterapeutti Taina Jyräkoski. Hänellä on 15 vuoden kokemus asiakkaista, joilla on erilaisia neurologisia rajoitteita. Nyt Jyräkoski toimii lisäksi osa-aikaisena projektitutkijana Merilammen vetämässä Satakunta Digihealth-hankkeessa, jossa kehitetään digitaalisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian osaamiseen, kehittämiseen ja innovointiin liittyvä ekosysteemi.

– Laitetta käytettäessä fysioterapeutin ammattitaito on avainasemassa. Asiakkaan on ensisijaisen tärkeää saada tarkat ohjeet fysioterapeutilta laitteen käyttöön, jotta se on turvallista. Olennaista on myös yksilöllisten, kävelyä ohjaavien muuttujien asettaminen oikein. Vaikka robotti tekee terapeutin puolesta fyysisen työn, arviointityö on edelleen ammattilaisen vastuulla, muistuttaa Jyräkoski ensimmäisen exoskeleton-kokemuksensa jälkeen.

 

Innovatiivista moniammatillista yhteistyötä

– Exoskeletonien käyttö tulee Suomessakin yleistymään, ensin tarve nousee terapiakäytössä. Tulevaisuudessa niitä nähdään henkilökohtaisessa käytössä apuvälineinä, kunhan hinnat laskevat, ennustaa Jyräkoski.

Robotiikka Akatemian tulevat insinöörit pääsivät myös kuuntelemaan exoskeletonin esittelyä. He kuuntelivat esittelyä tarkalla korvalla ja alkoivat heti ideoida miten robottia voisi jatkokehittää. Laite on lääkinnällinen, joten sitä ei voi purkaa osiin tai ohjelmoida uudelleen, mutta opiskelijat voivat ideoida miten vastaavaa robotiikkaa voitaisiin kehittää vaikkapa avustamaan ihan terveitä ihmisiä raskaissa fyysisissä työtehtävissä. Fysioterapialuokan täyttänyt moniammatillinen keskustelu on vertaansa vailla.

 

 

Lue lisää Indego-exoskeletonista

Robotiikka Akatemian Instagramista löytyy video Sari Merilammen ensimmäisestä exoskeleton-kävelystä

 

 

Lisätietoja:

Tutkijayliopettaja Sari Merilampi p. 044 710 3171

 

Lisää aiheesta

Robotisoidun Indego-exoskeleton tukirangan käytön esittelyä.
| Teknologia

No more Science Fiction – Exoskeleton-robotti opettaa kävelemään

Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö on tehnyt merkittävän investoinnin hankkimalla Parker Hannifin Corporationin valmistaman robotisoidun Indego-exoskeleton tukirangan. Exoskeletonia käytetään laajalti mm. halvauspotilaiden kuntouksessa, mutta tutkijat toivovat löytävänsä sille myös vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia.
Opiskelijoita SAMKin Porin kampuksen kirjastossa
| Hyvinvointi ja terveys

Kuntoutuksen Master-koulutusta ensi kertaa englannin kielellä

SAMKissa on tarjottu kuntoutuksen ylempi AMK -koulutusta suomen kielellä jo pitkään, nyt koulutus on haussa ensi kertaa kokonaan englanninkielisenä. Syksyllä alkava Rehabilitation-koulutus on Suomen perspektiivissä ainutlaatuinen.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html