Erikoistumisopinnoista osaamista mielenterveyden ja päihdeongelmien haasteisiin

Jenni Kaikkonen halusi syventää ammatillista osaamistaan sairaanhoitajana ja hakeutui Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutukseen. Hän suosittelee koulutusta kaikille hoitoalalla työskenteleville.

Jenni Kaikkonen nojaa puuhun ja hymyilee.

Vapaa-aikanaan Jenni Kaikkonen palautuu luonnossa.

Säkyläläinen Jenni Kaikkonen on työskennellyt sekä sairaanhoitajana että terveydenhoitajana. Tällä hetkellä hän työskentelee kahden tehostetun palvelusasumisyksikön sairaanhoitajana. Asukkaat ovat pääosin muistisairaita, joilla myös paljon muita sairauksia. Aiemmin Kaikkonen hän on työskennellyt esimerkiksi sairaanhoitajana lääkärivastaanotolla, jossa hänen vastuualueenaan olivat päihde- ja korvaushoitoasiakkaat.

– Kun päädyin päihdehoitajaksi, halusin saada lisää koulutusta ja hain SAMKiin mielenterveys- ja päihdehoitotyön erikoistumisopintoihin.

Jenni Kaikkonen kokee, että Mielenterveys- ja päihdehoitotyön koulutuksesta on ollut paljon hyötyä myös nykyiseen työhön.

– Niin mielenterveys-, päihde- kuin myös muistisairaiden asiakkaiden kanssa työskentelyssä tärkeää on kohtaaminen. Jokainen on tärkeä ja yhtä arvokas. Sain paljon työkaluja koulutuksesta myös nykyiseen työhöni, hän sanoo.

Jenni Kaikkosen mielestä koulutuksessa oli kiinnostavaa, kun osallistujia haastettiin peilaamaan kaikkea opittua omaan työhön ja ammatti-identiteettiin.

– Koen, että kasvua niin ihmisenä kuin hoitajanakin on tapahtunut paljon. Myöskin useita kehitysideoita omaan työhön ja organisaatioon nousi pintaan opintojen myötä.

Tukea ammatillisen kasvun pienryhmästä

Jenni Kaikkonen kertoo saaneensa koulutuksesta paljon käytännön oppia. Mukana oli koko ajan ammatillisen kasvun pienryhmä, jonka kanssa on syvennyttiin eri aihealueisiin. Ryhmässä ammennettiin paljon uusia näkökulmia.

– Opiskelu oli monimuotoista, meillä oli kaksi lähipäivää kuukaudessa. Ne muuttuivat etäpäiviksi koronan myötä. Teimme paljon ryhmätöitä, jotka olivat todella mielenkiintoisia ja antoisia. Ryhmätyöt purettiin aina lähipäivien aikana ja keskustelua syntyi, hän kertoo.

Jenni Kaikkonen suosittelee koulutusta kaikille hoitoalalla työskenteleville, koska mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet kaikenikäisten joukossa.

– Omasta mielestäni koko koulutus oli ihan parasta antia. Todella hyvin rakennettu ja toteutettu koulutus. Meidät haastettiin etsimään tietoa, pohtimaan ja pähkäilemään.

Hän ei kokenut opintoja kuormittaviksi, vaikka hänen arkensa kolmen lapsen äitinä onkin hektistä. Mielenkiinto pysyi opinnoissa koko ajan yllä.

– Ryhmätöissä sai toisilta tukea. Se loi myös positiivista painetta, hän pohtii.

Lue lisää ja hae opintoihin

Erikoistumiskoulutukset ovat korkeakoulututkinnon jälkeen suoritettavaksi tarkoitettuja, jo työelämässä toimineille suunnattuja ammatillista kehittymistä ja erikoistumista edistäviä pitkäkestoisia koulutuksia. Opintojen laajuus on vähintään 30 opintopistettä ja ne voidaan suorittaa työn ohessa.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen antia voi hyödyntää sekä edistävässä ja ennaltaehkäisevässä työssä, että mielenterveys- ja päihdeongelmien hoidossa ja kuntoutuksessa.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.