Erikoistumisopinnoista osaamista mielenterveyden ja päihdeongelmien haasteisiin

Jenni Kaikkonen halusi syventää ammatillista osaamistaan sairaanhoitajana ja hakeutui Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutukseen. Hän suosittelee koulutusta kaikille hoitoalalla työskenteleville.

30.4.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Jenni Kaikkonen

Jenni Kaikkonen nojaa puuhun ja hymyilee.

Vapaa-aikanaan Jenni Kaikkonen palautuu luonnossa.

Säkyläläinen Jenni Kaikkonen on työskennellyt sekä sairaanhoitajana että terveydenhoitajana. Tällä hetkellä hän työskentelee sairaanhoitajana lääkärivastaanotolla. Viime kesänä hänen vastuualueekseen tulivat päihde- ja korvaushoitoasiakkaat.

– Kun päädyin viime kesänä päihdehoitajaksi, halusin saada lisää koulutusta ja hain SAMKiin mielenterveys- ja päihdehoitotyön erikoistumisopintoihin.

Kaikkosen mielestä koulutus on ollut kiinnostavaa.

– Meitä on haastettu peilaamaan kaikkea opittua omaan työhön ja ammatti-identiteettiin. Koen, että kasvua niin ihmisenä kuin hoitajanakin on tapahtunut paljon tämän vuoden aikana. Myöskin useita kehitysideoita omaan työhön ja organisaatioon on noussut pintaan opintojen myötä.

Tukea ammatillisen kasvun pienryhmästä

Kaikkonen kertoo saaneensa koulutuksesta paljon käytännön oppia. Mukana on ollut koko ajan ammatillisen kasvun pienryhmä, jonka kanssa on syvennytty eri aihealueisiin. Ryhmässä on ammennettu paljon uusia näkökulmia.

– Opiskelu oli monimuotoista eli kaksi lähipäivää kuukaudessa. Ne muuttuivat etäpäiviksi koronan myötä. Teimme paljon ryhmätöitä, jotka olivat todella mielenkiintoisia ja antoisia. Ryhmätyöt purettiin aina lähipäivien aikana ja keskustelua syntyi, hän kertoo.

Kaikkonen suosittelee koulutusta kaikille hoitoalalla työskenteleville, koska mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet kaikenikäisten joukossa.

– Omasta mielestäni koko koulutus oli parasta antia. Todella hyvin rakennettu ja toteutettu koulutus. Meidät haastettiin etsimään tietoa, pohtimaan ja pähkäilemään.

Hän ei kokenut opintoja kuormittaviksi, vaikka hänen arkensa kolmen lapsen äitinä onkin hektistä. Mielenkiinto pysyi opinnoissa koko ajan yllä.

– Ryhmätöissä sai toisilta tukea. Se loi myös positiivista painetta, hän pohtii.

Erikoistumiskoulutukset ovat korkeakoulututkinnon jälkeen suoritettavaksi tarkoitettuja, jo työelämässä toimineille suunnattuja ammatillista kehittymistä ja erikoistumista edistäviä pitkäkestoisia koulutuksia. Opintojen laajuus on vähintään 30 opintopistettä ja ne voidaan suorittaa työn ohessa.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen antia voi hyödyntää sekä edistävässä ja ennaltaehkäisevässä työssä, että mielenterveys- ja päihdeongelmien hoidossa ja kuntoutuksessa.

30.4.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Jenni Kaikkonen

Lisää aiheesta

Sairaanhoitajan kädet padilla.
| Hyvinvointi ja terveys

SAMKissa haussa useita erikoistumiskoulutuksia ─ Tarjolla myös digitaalisten palveluiden koulutusta sote-alalle

SAMKissa on nyt käynnissä haku useisiin syksyllä 2021 alkaviin erikoistumiskoulutuksiin. Ne ovat korkeakoulututkinnon jälkeen suoritettavia pitkäkestoisia koulutuksia, jotka edistävät ammatillista kehittymistä ja erikoistumista.
Lähikuva Aune Isosompista.
| Hyvinvointi ja terveys

Aune Isosomppi sai haavahoidon oppeja erikoistumiskoulutuksessa

Aune Isosomppi on ensimmäinen Espoon sairaalan palkkaama henkilö haavahoitajan toimeen. Oppinsa hän on saanut muun muassa haavahoidon erikoistumiskoulutuksesta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKissa lehtorina toimiva Anne Sankari kirjoittaa uudessa blogissa kirjoittamisesta ─ välillä ammattikorkeakouluopiskelun näkökulmasta, välillä yleisemmin.
https://tekstisankari.samk.fi

Muistatko, milloin liityit Twitteriin? Minä muistan! RoboAI 2 vuotta Twitterissä! 563 twiittiä robotiikkaa, automaatiota, tekoälyä ja hyvinvointiteknologiaa. Tutkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @TampereUni sekä yritykset! #TwitterMerkkipäiväni

Palveluliiketoiminnan osaamisalueella on lähdetty kehittämään digitalisaation ja liiketoiminnan rajapintaan liittyvää opetus- ja TKI-toimintaa.
https://www.samk.fi/uutiset/katseet-kohti-digitaalista-transformaatiota/

Hyvää kansainvälistä sairaanhoitajien päivää. Teette arvokasta työtä!

Happy International Nurses Day. Your work is invaluable!

#samk #kansainvälinensairaanhoitajapäivä
#InternationalNursesDay #IND2021 #FlorenceNightingale