Erikoistumisopinnoista osaamista mielenterveyden ja päihdeongelmien haasteisiin

Jenni Kaikkonen halusi syventää ammatillista osaamistaan sairaanhoitajana ja hakeutui Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutukseen. Hän suosittelee koulutusta kaikille hoitoalalla työskenteleville.

21.3.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Jenni Kaikkonen

Jenni Kaikkonen nojaa puuhun ja hymyilee.

Vapaa-aikanaan Jenni Kaikkonen palautuu luonnossa.

Säkyläläinen Jenni Kaikkonen on työskennellyt sekä sairaanhoitajana että terveydenhoitajana. Tällä hetkellä hän työskentelee kahden tehostetun palvelusasumisyksikön sairaanhoitajana. Asukkaat ovat pääosin muistisairaita, joilla myös paljon muita sairauksia. Aiemmin Kaikkonen hän on työskennellyt esimerkiksi sairaanhoitajana lääkärivastaanotolla, jossa hänen vastuualueenaan olivat päihde- ja korvaushoitoasiakkaat.

– Kun päädyin päihdehoitajaksi, halusin saada lisää koulutusta ja hain SAMKiin mielenterveys- ja päihdehoitotyön erikoistumisopintoihin.

Jenni Kaikkonen kokee, että Mielenterveys- ja päihdehoitotyön koulutuksesta on ollut paljon hyötyä myös nykyiseen työhön.

– Niin mielenterveys-, päihde- kuin myös muistisairaiden asiakkaiden kanssa työskentelyssä tärkeää on kohtaaminen. Jokainen on tärkeä ja yhtä arvokas. Sain paljon työkaluja koulutuksesta myös nykyiseen työhöni, hän sanoo.

Jenni Kaikkosen mielestä koulutuksessa oli kiinnostavaa, kun osallistujia haastettiin peilaamaan kaikkea opittua omaan työhön ja ammatti-identiteettiin.

– Koen, että kasvua niin ihmisenä kuin hoitajanakin on tapahtunut paljon. Myöskin useita kehitysideoita omaan työhön ja organisaatioon nousi pintaan opintojen myötä.

Tukea ammatillisen kasvun pienryhmästä

Jenni Kaikkonen kertoo saaneensa koulutuksesta paljon käytännön oppia. Mukana oli koko ajan ammatillisen kasvun pienryhmä, jonka kanssa on syvennyttiin eri aihealueisiin. Ryhmässä ammennettiin paljon uusia näkökulmia.

– Opiskelu oli monimuotoista, meillä oli kaksi lähipäivää kuukaudessa. Ne muuttuivat etäpäiviksi koronan myötä. Teimme paljon ryhmätöitä, jotka olivat todella mielenkiintoisia ja antoisia. Ryhmätyöt purettiin aina lähipäivien aikana ja keskustelua syntyi, hän kertoo.

Jenni Kaikkonen suosittelee koulutusta kaikille hoitoalalla työskenteleville, koska mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet kaikenikäisten joukossa.

– Omasta mielestäni koko koulutus oli ihan parasta antia. Todella hyvin rakennettu ja toteutettu koulutus. Meidät haastettiin etsimään tietoa, pohtimaan ja pähkäilemään.

Hän ei kokenut opintoja kuormittaviksi, vaikka hänen arkensa kolmen lapsen äitinä onkin hektistä. Mielenkiinto pysyi opinnoissa koko ajan yllä.

– Ryhmätöissä sai toisilta tukea. Se loi myös positiivista painetta, hän pohtii.

Erikoistumiskoulutukset ovat korkeakoulututkinnon jälkeen suoritettavaksi tarkoitettuja, jo työelämässä toimineille suunnattuja ammatillista kehittymistä ja erikoistumista edistäviä pitkäkestoisia koulutuksia. Opintojen laajuus on vähintään 30 opintopistettä ja ne voidaan suorittaa työn ohessa.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen antia voi hyödyntää sekä edistävässä ja ennaltaehkäisevässä työssä, että mielenterveys- ja päihdeongelmien hoidossa ja kuntoutuksessa.

21.3.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Jenni Kaikkonen

Lisää aiheesta

Sairaanhoitajan kädet padilla.
| Hyvinvointi ja terveys

SAMKissa haussa useita erikoistumiskoulutuksia ─ Tarjolla myös digitaalisten palveluiden koulutusta sote-alalle

SAMKissa on nyt käynnissä haku useisiin syksyllä 2021 alkaviin erikoistumiskoulutuksiin. Ne ovat korkeakoulututkinnon jälkeen suoritettavia pitkäkestoisia koulutuksia, jotka edistävät ammatillista kehittymistä ja erikoistumista.
Lähikuva Aune Isosompista.
| Hyvinvointi ja terveys

Aune Isosomppi sai haavahoidon oppeja erikoistumiskoulutuksessa

Aune Isosomppi on ensimmäinen Espoon sairaalan palkkaama henkilö haavahoitajan toimeen. Oppinsa hän on saanut muun muassa haavahoidon erikoistumiskoulutuksesta.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html