Energiaa säästämällä päästään kehittämään meriteollisuutta Satakunnassa

Satakunnan meriteollisuudessa on tarve lisätä energiatehokkuutta. Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaama SataMari-hanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Mukana ovat raumalaiset hankkeen pilottikohteet: SeaSide Industry Park Rauma, Rauman Satama Oy sekä Euroports Rauma Oy, joissa tehdään mittauksia ja selvityksiä.

SeaSide Industry Park Raumalla yleiskuva ylhaalta
SeaSide Industry Park Raumalla lohkotehtaan katolle on asennettu aurinkovoimala ja lahden toisella puolen Euroports Raumalla selvitetään sähkötrukkien soveltuvuutta.

SeaSide Industry Park Raumalla lohkotehtaan katolle on asennettu aurinkovoimala ja lahden toisella puolen Euroports Raumalla selvitetään sähkötrukkien soveltuvuutta.

Kolmivuotisessa (2018–2020) hankkeessa on jo kehitetty ja pilotoitu energiatehokkaita ratkaisuja, joilla pyritään säästämään energiaa ja hiilidioksidipäästöjä sekä samalla lisäämään Satakunnan meriteollisuuden toimintaedellytyksiä. Juuri julkaistussa raportissa energiatehokkaita toimia esitellään niin teollisuuspuiston, sataman kuin satamaoperaattorinkin toimintaympäristöissä. Energian käyttöä tehostamalla ja kulutusta vähentämällä on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä, niin taloudellisesta kuin ympäristönsuojelullisesta näkökulmasta.

Helpoilla toimilla kohti säästöjä

Kuva kannesta

Raportissa esitellään energiatehokkaita ratkaisuja helposti toteutettavasta sisälämpötilan tarkistamisesta pitkän aikavälin toimiin, kuten lämmitysjärjestelmän uusimiseen.

– Helpoilla toimenpiteillä kannattaa lähteä liikkeelle ja ottaa koko henkilöstö mukaan energiasäästökohteita bongaamaan, kannustaa SataMari-hankkeen projektitutkija Teija Järvenpää.

Lisäksi hankkeessa tehdään lyhyitä videoita, joissa esitellään helppoja vinkkejä, miten energiankulutusta voidaan vähentää meriteollisuudessa ja muualla teollisuudessa. Vinkkejä on jo paineilmankulutuksen vähentämiseksi sekä ovien ja luukkujen energiatehokkuuteen.

Lopputuloksena SataMari-hankkeessa kehitetään energiatehokkuuteen liittyvä verkkopohjainen materiaali ja päätöksentekotyökalu meriteollisuuden käyttöön. Tavoitteena on lisätä meriteollisuuden kannattavuutta tukemalla alan kehitystä.

– Kun energialasku pienenee, voi säästyneet varat käyttää ydinliiketoiminnan kehittämiseen, selittää Järvenpää.

Tutustu ilmaiseen Energiatehokkaat ratkaisut & uusiutuvan energian käytön edistäminen meriklusterissa -julkaisuun.

SataMari lyhyesti

Hankkeen nimi: Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa: SataMari
Kesto: 2018–2020

Mitä tehdään?

Kehitetään meriklusterin energiatehokkuutta Satakunnassa ja pyritään luomaan uutta liiketoimintaa. Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämässä SataMarissa pilottialustoina Raumalla toimivat SeaSide Industry Park Rauma, Rauman Satama Oy sekä Euroports Rauma Oy.

Lisätietoja:

SataMari-projekti
Projektipäällikkö Jari Mustonen
Puh. 044 710 3937, jari.2.mustonen@samk.fi Projektitutkija Teija Järvenpää
Puh. 044 710 3953, teija.jarvenpaa@samk.fi

Katso hankkeen sivut

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.