Digitalisaatio nosti Tutkimusfoorumissa esille useita eri teemoja

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistyössä järjestämä kaksipäiväinen tutkijatapaaminen, tutkimusfoorumi, järjestettiin toista kertaa 9.-10.2. Teemaksi tälle vuodelle nostettiin digitalisaatio. Etäyhteydellä järjestetty foorumi kokosi yhteen yhteensä 100 eri alojen ammattilaista ja tutkijaa.

12.2.2021 | Teksti: Reetta Vähä-Aho | Kuva: Reetta Vähä-Aho

20210211 142226

Digitalisaatiota käsiteltiin tutkimusfoorumissa useista eri näkökulmista. Päivien aikana päästiin kuulemaan 35 eri esitystä aiheeseen liittyen. Pääaiheita olivat muun muassa digitalisaatio sosiaali- ja terveysalalla, opetuksessa, logistiikassa sekä yrityksissä.

Keskustelua herättivät myös tietoturvallisuus erilaisissa digitaalisissa alustoissa ja sovelluksissa, yksityisyys ja itsemääräämisoikeus turvateknologiassa, internetrikollisuus sekä energia- ja ympäristöasiat.

Digitalisaatio mahdollistaa monipuolisemman työskentely-ympäristön

Foorumin esityksissä päästiin tutustumaan erilaisiin digitaalisiin sovelluksiin satamasovelluksesta mielialapäiväkirjaan nuorille ja energiansäästötyökaluun yrityksille.

Oma ajankohtainen aiheensa oli digitalisaatio ammattikorkeakoulujen arjessa. Vallitseva tilanne on haastanut ja mahdollistanut nopealla aikataululla digitaalisuuden tuomisen eri oppimisympäristöihin. Tärkeänä aiheena keskusteluun nousi esimerkiksi opiskelijoiden välinen vuorovaikutus sekä oppimiskokemuksen mittaaminen.

Digitalisaation tarkoitus on mahdollistaa asioita ja helpottaa niin työntekijöiden kuin asiakkaiden arkea. Automatisoimalla monotoonisia rutiininomaisia töitä voidaan antaa tilaa muulle työlle. Kysymyksenä heräsikin miten voimme parhaalla tavalla hyödyntää teknisen kehityksen mahdollisuuksia.

Ammattikorkeakouluilla merkittävä rooli digitaalisessa innovaatiokehityksessä

Tutkimusfoorumissa nousi esille ammattikorkeakoulujen rooli digitaalisessa innovaatiokehityksessä. Tulevaisuudessa moniammatillisen yhteistyön monipuolistaminen, lisääminen ja hyödyntäminen ovat avainasemassa.

Foorumin suurin anti on ideoiden ja tehtyjen tutkimusten jakaminen. Uusia tutkimus- ja hankeideoita, joissa yhteistyötä voidaan hyödyntää, syntyi keskustelujen ja esitysten yhteydessä useita.

Pandemiatilanteen takia tutkimusfoorumi järjestettiin verkossa. Digitalisaatioteema tuki hyvin tapaamismuotoa ja siitä aiotaan ottaa mallia myös ensi vuoden foorumiin. Ideana heitettiin jo mahdollista hybridimuotoista tapaamista.

Tutkimusfoorumin esityksistä kootaan SAMKin ja SeAMKin yhteinen kokoelmajulkaisu.

Lisää aiheesta

SAMK-kampus Porin rakennus ulkoa kesällä.
| TKI

SAMK ja SeAMK ovat solmineet strategisen yhteistyösopimuksen

Yhteistyön keskiössä on ollut osaamisen yhdistäminen tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. Korkeakoulut haluavat koota nykyistä laajemman joukon osaajia alueiden yhteisten kysymysten äärelle.
Kuvassa opiskelijat ohjaavat mobiilirobotin käsiohjauksella hissiin.
| Teknologia

Kohti tulevaisuuden sairaalaa

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi aloitetaan sairaalan tarvelähtöisellä mobiilirobottikokeilulla. Kokeilussa testataan robotin soveltuvuutta tilauksesta tehtävään, asiakaskohtaiseen lääketilaukseen.

Uusimmat uutiset

Kivikkoinen merenranta.
| SAMK

SAMK juhlistaa Itämeripäivää koko elokuun

SAMK juhlistaa torstaina 26. elokuuta vietettävää Itämeripäivää koko elokuun ajan Merilogistiikan tutkimuskeskuksen sivuilla.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK-kampus Raumalla sijaitsevat merenkulun yhteiskäyttösimulaattorit ja samalla Suomen ainoa 360 astetta kattava visuaalisilta. Lue lisää simulaattoreista: https://www.merilogistiikka.fi/tietoa-meista/yhteiskayttosimulaattorit/
@SatakunnanAMK #merilogistiikka #simulaattori #samk #mysamk #merenkulku

Itämeripäivä järjestetään jälleen 26.8. rakkaan kotimeremme kunniaksi. SAMK juhlistaa päivää koko elokuun ajan @merilogistiikka sivuilla. #Itämeripäivä #JohnNurmisenSäätiö #SAMK https://www.samk.fi/uutiset/samk-juhlistaa-itameripaivaa-koko-elokuun/

Oletko vielä ilman opiskelupaikkaa syksylle? 🤔

Ei hätää! SAMKissa on tarjolla vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyllä alkaviin koulutuksiin. Käännä katseesi tulevaisuuteen ja hae 19.-23. heinäkuuta!

#mysamk #katsetulevaisuuteen

https://bit.ly/3idHqCx

Iltalehden juttu @SatakunnanAMK ja @SatakunnanOk yhteistyöstä.

Tekijät @MiraPiitulainen, Anna Kallio, Janina Haapanen ja Petri Haavisto.

https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/85703f24-65fe-4771-9974-99ec073dce58