Cobot, insinöörin paras ystävä

Omronin collaborative robots, yhteiskäyttörobotit lempinimeltään ”Cobotit” olivat Omronin ja SAMKin robottiseminaarin päätähtiä. Omron ja Satakunnan alueen jälleenmyyjänä toimiva Satmatic esittelivät ensin tilaisuuden aluksi toimintaansa ja sitten päästiin itse asiaan.

27.3.2019 | Teksti: Petra O'Rourke ja Timo Kerminen | Kuva: Petra O'Rourke

IMG 4485
IMG 4418

Kimmo Mikkanen esittelee Miikka Marjakoskelle konenäkökameroita. Omronin ja SAMKin yhdessä järjestämä robottiseminaari ja työpaja houkutteli mukavasti väkeä paikalle.

Juuso Aho ohjelmoi Cobotin noin minuutissa. Cobottiin on integroitu liikkeenohjaus ja konenäkökamera. Se tunnistaa, jos sen tielle tulee esimerkiksi ihmisen käsi ja pysähtyy.

Cobotin ehdoton valtti on sen helppo käyttöönotto. Omronin sovellusinsinööri Taneli Heikkinen päästi yhden onnekkaan testaamaan ohjelmointia ja vuokaavio piirtyi näytölle sitä mukaa, kun Satmaticin Juuso Aho opetti robotille tarvittavat liikkeet käsin liikuttelemalla. Cobottien etuna ovat myös niiden laajat turvatoiminnot, kuten turvanopeus, turvapysäytys, turva-anturointi sekä voiman rajoitukset. Turvatoiminnot perustuvat ISO15066 turvastandardiluokitukseen.

Yliopettaja ja automaation tutkimusryhmän vetäjä Mirka Leino esitteli Robotiikka Akatemian toimintaa yritysten edustajille.

Turvaominaisuuksiensa ansiosta niitä voidaan käyttää tilanteesta ja robotin työskentelyvauhdista riippuen ihmisen kanssa jaetussa työtilassa, ilman toiminnan pysäyttävää valoverhoa.

– Ennen yhteiskäyttörobotin käyttöönottoa vaaditaan aina riskinarviointia, siitäkin huolimatta, että Cobottia käytetään normaalia hitaammassa Cobot-tilassa, muistuttaa Omronin turvallisuusasiantuntija Riku Lemmetty.

Omronin Petri Nikkola esittelee Overal Equipment Effectiveness (OEE), eli laitteiden kokonaistehokkuuden (KNL), määrittämistä Omronin i-Automation konseptin avulla.

 

Konenäkö on lyömätön

Omronin desk-sales engineer Kimmo Mikkanen esitteli tilaisuudessa myös konenäkökameroita. Microscan-kamera on parhaimmillaan viivakoodin lukuun perustuvassa järjestelmässä. Koodin avulla tuotteesta saadaan jäljitettyä nopeasti monipuolista dataa linjastolta, kuten milloin tuote on tehty, missä, millä koneella yms.

– Konenäkö on viivakoodinluvun nopeudessa täysin voittamaton, siihen ei ihminen pysty, heittää Mikkanen.

Boliden Harjavallan tutkimus- ja kehitysinsinööri Miikka Marjakoski tuli tapahtumaan

Omronin Microscan-kamera on kestävä: sen nestemäinen linssi ei sisällä mekaanisia osia ja on täten pitkäikäinen.

haistelemaan robotiikan tämän hetkisiä tuulia.

– Minulla on meneillään projekteja, joihin liittyy vahvasti tiettyjen prosessien automatisointi:

ne koskevat toiminnan tehostamista, optimointia sekä työturvallisuutta ja riskien välttämistä. Tämä tapahtuma oli toimiva, koska täällä pääsi kuulemaan paitsi robotiikasta myös konenäöstä, Marjakoski kertoo.

– Robotiikka tulee varmasti olemaan tulevaisuudessa yhä enemmän läsnä myös minun työssäni, Marjakoski uskoo.

 

Omronin seminaarimateriaali

Lisää aiheesta

First Lego League Finland -kilpailut käynnissä Agora-salissa.
| Teknologia

Legorobotit kohti ääretöntä – ja sen yli

FIRST LEGO® LEAGUE SM-mestaruuskilpailut järjestetään Satakunnan ammattikorkeakoulun Agora-salissa 14. maaliskuuta. Tämän vuoden avaruusteemaisiin kilpailuihin odotetaan Suomen 20 parasta Lego-joukkuetta, eli noin 250 lasta sidosryhmineen.
Robotisoidun Indego-exoskeleton tukirangan käytön esittelyä.
| Teknologia

No more Science Fiction – Exoskeleton-robotti opettaa kävelemään

Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö on tehnyt merkittävän investoinnin hankkimalla Parker Hannifin Corporationin valmistaman robotisoidun Indego-exoskeleton tukirangan. Exoskeletonia käytetään laajalti mm. halvauspotilaiden kuntouksessa, mutta tutkijat toivovat löytävänsä sille myös vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen