Tutkimuskeskus WANDER – 20 vuotta veden, materiaalien ja hygienian edelläkävijänä

Tutkimuskeskus WANDER juhlii 20-vuotista taivaltaan veden, materiaalien ja sisäympäristön hygienian asiantuntijana. Rauman SAMKin kampuksella toimiva keskus on vakiinnuttanut asemansa Suomen johtavana veden ja materiaalien vuorovaikutusta tutkivana yksikkönä.

Ryhmäkuva vuoden 2013 Sisäympäristötutkimusryhmästä.
WANDER siirtyi 2013 Prizztech Oy:stä osaksi Satakunnan ammattikorkeakoulua liittyen perustettuun Sisäympäristötutkimusryhmään. Kuvassa vasemmalla takana Jenni Inkinen, Marko Kukka, Merja Ahonen, Martti Latva, Riika Mäkinen, Jarkko Heinonen, Minna Keinänen-Toivola ja Tuija Kaunisto, edessä Aino Pelto-Huikko. Kuva otettu silloisessa laboratoriossa toimistorakennus Sytyttimessä, Raumalla. Taustalla juuri käyttöönotettu pilottiverkosto.

WANDERin tutkimuskohteisiin kuuluu niin talousvesi, teollisuuden ja ruokateollisuuden käyttövedet ja jätevedet kuin myös ympäristön vedet. Kestävä kehitys ja ympäristövastuullisuus ovat olleet keskeisiä arvoja toiminnan alusta lähtien. Yrityksille ja muille toimijoille tarjottavat asiantuntijapalvelut kattavat veden laadun, materiaalien kestävyyden ja veden kanssa kosketuksissa olevien tuotteiden tutkimuksen.

– Toiminnan pääpaino oli aluksi erilaisten selvitysten tekemisessä, esimerkiksi juomaveden laadun ja materiaalien kestävyyden osalta. Alussa meillä ei ollut vielä omia laboratoriotiloja, mutta käytössämme oli Savonia AMK:n koeympäristön tilat ja laitteet, kertoo tutkimuspäällikkö Martti Latva, joka aloitti Vesi-Instituutin johtajana vuonna 2008.

Kuvassa ihmisiä messutilassa.
WANDER on historiansa aikana järjestänyt useita kansallisia ja kansainvälisiä seminaareja. Tämä kuva on vuonna 2010 Pripolissa järjestetystä Vesiseminaarista.

Sisäympäristön hygienia kehityksen kärjessä

Viimeisen vuosikymmenen aikana WANDER on aktiivisesti edistänyt sisäympäristön hygienian kehittämistä. Yhdessä alan tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa WANDER on kehittänyt erilaisia rakennetun ympäristön ratkaisuja, joilla voidaan torjua infektioiden leviämistä sisätiloissa. Tätä työtä tukevat muun muassa Living lab -tutkimusympäristöt, jotka tarjoavat käytännönläheisiä testausmahdollisuuksia niin veden kuin sisäympäristön hygienian tutkimuksessa.

Vuonna 2017 WANDER julkaisi maailman ensimmäiset RT-ohjeet hygieenisen sisätilan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon, se oli merkittävä virstanpylväs koko alalle.

Ihmiset poseeraavat Bonk-museon edessä.
WANDERilla on aina ollut koossa hyvä porukka. Hyvinvointia, ryhmähenkeä ja maailmaa on parannettu myös toimiston ulkopuolella. Tässä ollaan viettämässä kesäistä päivää Uudessakaupungissa kulttuurin parissa.

Yritysyhteistyö keskeisessä roolissa

WANDERin syntyhistoria kytkeytyy tiiviisti yritysten tarpeisiin. Alun perin EAKR-hankkeena perustettu Vesi-Instituutti tuotti tutkimustietoa muun muassa Oras Groupille, Cupori Oy:lle ja Uponor Oyj:lle eurooppalaisen tuotehyväksyntäjärjestelmän kehittämistä silmällä pitäen. Yritysyhteistyö on säilynyt toimintamallin kulmakivenä ja ulottuu nykyään laajalle niin standardisointityöryhmissä kuin suorissa tutkimusyhteistyöprojekteissa yritysten kanssa.

– Yritysyhteistyö tuo hankkeisiin käytännönläheisyyttä ja varmistaa tutkimustulosten sovellettavuuden, korostaa johtava tutkija Merja Ahonen.

Tutkijalehtori Aino Pelto-Huikko ja erikoistutkija Riika Mäkinen jatkavat:
– Yritysten mukanaolo tuo tutkimuksille konkreettisen tavoitteen ja takaa, että tuloksilla on merkitystä käytännön toiminnassa.

Kolme henkilöä työskentelee laboratoriossa valkoiset takit päällään.
SAMKiin siirtymisen myötä WANDERin tutkijat ovat aktiivisesti osallistuneet myös opetukseen, erityisesti mikrobiologian ja talousveden opintojaksoilla. Tärkeä osa opetusta on laboratoriotyöskentely, josta tässä antavat mallia Elle-Maria Peltomäki (vas.), Jussi Tamminen ja Meija Kivisaari. Kuva: Veera Korhonen

Alueellista, kansallista ja kansainvälistä vaikuttavuutta

WANDER oli ensimmäinen toimija, joka julkaisi kattavat selvitykset suomalaisen talousveden laadusta ja vesijohtoverkoston materiaaleista. Näihin selvityksiin viitataan edelleen laajasti. Yksi merkittävimmistä saavutuksista on ollut WANDERin vuosien tutkimustyö eri materiaalien kestävyyteen liittyen. Tätä työtä hyödynnettiin, kun Aino Pelto-Huikko osallistui EU:n neuvotteluihin Suomea edustavana asiantuntijana ja puolusti suomalaisille talousvesijärjestelmille välttämätöntä messinkikomponenttien sinkinkadonkestävyysvaatimusta. EU:n juomavesidirektiivin materiaalihyväksyntäasetukset tulevat voimaan 2027 alusta alkaen ja siirtymäaika nykyisin käytössä oleville päättyy 2032.

– Vaikka kaikkia tavoitteita ei saavutettu, suomalaiset yritykset saivat arvokasta siirtymäaikaa tuotteidensa kehittämiseen. Tämä oli konkreettinen asia niille yrityksille, joiden tarpeeseen Tutkimuskeskus WANDER aikanaan perustettiin, muistuttaa Pelto-Huikko.

WANDERin tutkimustyö on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti. Keskus on osallistunut kansainvälisiin hankkeisiin, kuten Horizon Europe- ja Central Baltic -ohjelmiin, ja luonut verkostoja ympäri maailmaa.

Henkilöitä laboratoriossa takit päällä ja kasvomaskit naamalla.
WANDERin Aino Pelto-Huikko ohjaa opiskelijoita laboratoriotyöskentelyyn. Maskit muistuttavat korona-ajasta, joka toi omat haasteensa myös opetukseen.

Katse kohti tulevaisuutta

WANDERin tulevaisuus rakentuu tutkimuksen jatkuvalle kehittämiselle ja yhteiskunnallisten tarpeiden tunnistamiselle. Kemialliset, mikrobiologiset ja biokemialliset lähestymistavat ovat tutkimuksen ytimessä, ja ihmisen toimintaympäristö on tutkimusalueena WANDERin vahvuus. Lääketieteellinen, suoraan ihmiseen kohdistuva tutkimus jätetään toisille.

Tulevaisuudessa painopisteitä ovat muun muassa sairastuvuuden ehkäiseminen sisätilan hygienian keinoin sekä biotalouden uudet sovellukset, kuten nanokuplien vaikutuksen hyödyntäminen kasvien kasvatuksessa ja biofilmien hallinnassa. Legionella-bakteerin torjuntaan liittyvät uudet ohjeistukset ja pikatestimenetelmien kehitys ovat myös ajankohtaisia teemoja. Lisäksi riskienhallinnan ja huoltovarmuuden merkitys kasvaa erityisesti ruoantuotannon ja veden riittävyyden varmistamisessa, kun raakaveden laatu todennäköisesti tulee muuttumaan.
Kansainvälisten hankkeiden merkitys korostuu entisestään, ja verkostoituminen oikeiden partnerien kanssa nähdään keskeisenä menestystekijänä.

Matka jatkuu

Kahden vuosikymmenen aikana WANDER on rakentanut vahvan maineen uskottavana ja arvostettuna tutkimusorganisaationa, jonka asiantuntijuus palvelee yrityksiä, viranomaisia ja kansainvälistä tiedeyhteisöä. Tutkimuskeskuksen saavutukset veden, materiaalien ja sisäympäristön hygienian tutkimuksessa luovat vahvan perustan tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiselle.

Pintaa syvemmälle – veden, sisätilan ja kasvun tutkimusmatka: Tutkimuskeskus WANDERin 20-vuotisjuhlaseminaari järjestetään ke 20.8. klo 9.00–14.30 SAMKin Rauman kampuksella Merimäellä. Juhlaseminaarissa kuullaan parhaita paloja WANDERin 20-vuotisen historian ajalta, sekä tuoreita kuulumisia vesitutkimuksen ja sisätilan hygienian tutkimuksen nykytilanteesta. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Jaa tämä sivu

Allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Antti Kontiainen (vas.), Talent Acquisition Partner Noora Jönkkäri sekä SAMKista osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta ja kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi.

Yhteistyöllä uusia mahdollisuuksia: Boliden Harjavalta ja SAMK syventävät kumppanuuttaan

Boliden Harjavalta ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ovat allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen. Sopimus vahvistaa pitkään jatkunutta kumppanuutta, joka keskittyy erityisesti prosessi- ja materiaalitekniikan korkeakoulutukseen ja sen kehittämiseen.

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.