Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia rakennettiin maakunnan ilmastotyön tueksi

SAMKissa on valmistelu Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia maakunnan ilmastotyön tueksi ja taustamateriaaliksi. Toiveena on, että satakuntalaiset toimijat, käyttäisivät laadittua strategiaa työkalupakkina, tausta-aineistona ja yhteistyön edistäjänä.

Tuulimyllyjä Reposaaressa
Pixabay/letgo1

Satakunta on monipuolinen maakunta, jonka sisälle mahtuu erilaisia alueita ja toimijoita. Painopisteet ilmastotyön toteuttamisella ovat eri alueilla ja toimijoilla erilaiset, mutta pitkän aikavälin tavoite on kuitenkin kaikille yhteinen, ilmastoviisas kestävien energiaratkaisujen Satakunta.

CANEMURE-hankkeessa rakennetun strategian tavoitevuodeksi on asetettu 2030. Tavoitevuoteen 2030 tähtäävät EU:n ja Suomen eri ohjelmat. EU:n 2030 tavoitteet on asetettu koko EU:n tasolle kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, uusiutuvan energian osuuden lisäämiseksi sekä energiatehokkuuden parantamiseksi. Tämänhetkinen kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma ovat myös asettaneet tavoitteet vuodelle 2030. Näiden lisäksi, HINKU-kunnat sekä -maakunnat, tähtäävät myös vuoteen 2030, tavoitteenaan 80 % päästövähennys vuoden 2007 tasosta.

Yhdessä kohti tavoitteita

Tavoitevuoden asettamisella vuoteen 2030 on pyritty myös kannustamaan Satakunnan maakuntaa kohti HINKU-maakunnan asemaa ja tuloksia sekä tukemaan maakunnan jo olemassa olevia HINKU-kuntia sekä kannustamaan uusia kuntia verkostoon liittymiseen.

– On ollut hienoa päästä rakentamaan maakunnallisesti monia tahoja koskettavaa kokonaisuutta. Työn ytimessä oli sovittaa EU:n ja kansallisen tason ohjelmat Satakunnan maakunnan ohjelmiin sekä profiiliin, kertoo CANEMURE-hankkeen aluekoordinaattori Meri Olenius.

Strategian teemat ja painopisteet painottuvat taakanjakosektoriin, päästökaupan ohjatessa muita toimijoita. Vuoteen 2030 kohdistuvan strategian kolmen teeman tavoitteet ovat kaikkien yhteisiä. Mikään toimenpide ei yksinään riitä, vaan työtä päästöjen vähentämisen, kestävien energiaratkaisujen ja hiilineutraalin tulevaisuuden eteen tulee tehdä pienistä toimista isoihin ja alasta sekä toimijasta riippumatta.

– Tämä urakka on meidän kaikkien yhteinen ja sen onnistuneena tuloksena meillä tulee olemaan kestävien energiaratkaisujen maakunta, joka omalla työllään on osoittanut tehneensä toimet kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi, Olenius sanoo.

 


Strategian laadinta on toteutettu Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (CANEMURE) -Life IP-hankkeessa. Siinä toteutetaan käytännön ilmastotoimia, edistetään alueellista ilmastotyötä sekä tuetaan edelläkävijäkuntaverkostoja ja käytännön toimia asiantuntijoiden avulla. Strategiatyön tukena on ollut tiivis yhteistyö Satakuntaliiton sekä alueellisten sidosryhmien kanssa. Strategian on hyväksynyt alueellinen yhteistyöryhmä.

Strategia ladattavaksi (pdf)

Jaa tämä sivu

Roope Töykkälä seisoo sillalla kahvikuppi kädessä.

Roope Töykkälä tekee opinnäytetyönsä liittyen tekoälyn käyttöön B2B-myynnissä

Roope Töykkälä opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa tradenomiksi. Poriin tie vei yhteishaun todistusvalinnan kautta.

Ryhmä valmistuvia opiskelijoita seisoo lavalla SAMK-screenin edessä.

SAMKissa vietettiin valmistumisjuhlaa 12.6.2024

SAMKissa vietettiin viime viikolla vuosittaista valmistumisjuhlaa eli publiikkia. Juhlaan oli kutsuttu kaikki lukuvuonna 2023–2024 SAMKista AMK- tai YAMK-tutkintoon valmistuneet opiskelijat.

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.