SAMK sai lisää rahoitusta – tutkimuksella varmistetaan kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminta pandemioiden aikana

SAMK sai Akatemialta rahoitusta 420 000 euroa, minkä lisäksi SAMK sijoittaa tutkimukseen omaa rahoitusta 180 000 euroa. Rahoituksesta kilpaili 65 lähinnä yliopistojen tutkimushanketta, joista 16 myönnettiin rahoitus.

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi on saanut tällä viikolla iloita jo kolmen ison rahoituksen saamisesta.

– Aiemmin tällä viikolla kerroimme lähes miljoonan euron tutkimusrahoituksesta tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa. Juuri äsken sain tiedon, että olemme saamassa 400 000 euron kokonaisrahoituksen muovi-, elintarvike- ja valmistavan teollisuuden osaajien koulutustoimenpiteisiin. Akatemialta nyt saatu rahoitus vahvistaa robotiikan ja hyvinvointiteknologian osaamistamme ja RoboAI-tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen toimintaa.

Uutta teknologiaa tulee ottaa käyttöön erityisesti sairaaloiden ja palvelukotien tapaisissa terveydenhuoltoympäristöissä, jotta yhteiskunnan kriittiset toiminnot pystytään turvaamaan pandemian kaltaisten kriisitilanteiden aikana. Teknologisilla ratkaisuilla voidaan turvata kriittisten palveluiden saatavuutta ehkäisemällä joukkoaltistumisia ja niistä johtuvaa työvoimapulaa ja terveydenhuoltokapasiteetin ylikuormittumista.

Samoja teknologioita voidaan hyödyntää laajasti myös arjessa. Tutkimus keskittyy yksilötasolla erityisesti turvallisuuteen, mutta lisäksi panostetaan elämänlaadun ylläpitoon kriisitilanteissa. Näin pyritään ehkäisemään monia johdannaisvaikutuksia kuten karanteeniolosuhteiden aiheuttamaa masennusta ja päihteiden käyttöä. Tutkimusta SAMKin osalta johtaa hyvinvointiteknologian tutkimusryhmän vetäjä Sari Merilampi.

– Tutkimuksessa saadaan tietoa eri teknologioiden yhteentoimivuudesta ja juuri niiden yhdistelmillä voidaan vastata pandemian aikaisiin haasteisiin, kertoo Merilampi. Esimerkiksi tutkimuksessa kehitettävä vaatteisiin ja ympäristöön integroitu sensoriteknologia tuottaa tietoa ihmisen terveydentilasta, sijainnista, suojaimien käytöstä ja havaituista riskeistä.

– Teknologia voidaan uudenlaisten valmistusmenetelmien myötä tehdä huomaamattomaksi, jolloin se ei häiritse eikä sitä myöskään tarvitse muistaa ottaa mukaan, akatemiatutkija Johanna Virkki Tampereen yliopiston Älykkäiden vaatteiden tutkimusryhmästä kertoo.

Teknologian tuottama tieto on kaiken keskiössä. Erilaisia tietolähteitä yhdistämällä voidaan reagoida oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. Ihmisten kanssa yhteistyötä tekevää palvelurobotiikkaa kehitetään monenlaisten rutiinitehtävien hoitamiseen ja haastavissa olosuhteissa operoimiseen (esim. tartuntavaara), jotta ihmisille voitaisiin turvata palveluita ja elämänlaatua turvallisesti. Kriisitilanteessa mobiilirobotit voivat ottaa hoitaakseen aivan uudenlaisia tehtäviä.

– Mobiilirobotit voidaan varustaa vaikkapa terveydentilan monitorointiin tai ne voivat desinfioida ympäristöä, SAMKin automaation tutkimusryhmän vetäjä Mirka Leino selventää. Tutkimus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa ja teknologiaratkaisuja testataan aidoissa ympäristöissä eri puolilla Satakuntaa vuosina 2021 – 2023.

Jaa tämä sivu

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Toni Aaltonen palvelinhuoneessa.

Innovaatio SAMKissa – Tekoälypalvelin vauhdittaa oppimista

SAMKin uusi tekoälypalvelin avaa ovia opiskelijoiden syvemmälle oppimiselle. SAMKissa rakennettu ainutlaatuinen tekoälypalvelin on suunniteltu erityisesti opetuksen ja tutkimuksen käyttöön. Mistä oikein on kyse, lehtori Toni Aaltonen?

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.