Yhteistyöprojektista syntyi koripalvelurobotti

Opiskelijat ohjelmoivat Omron LD-90 -mobiilirobotin työskentelemään Prisma Mikkolassa koripalvelurobottina.

Opiskelijat poseeraavat koripalvelurobotin kanssa Prisman käytävällä.
Projektitutkija ja projektin ohjaaja Santeri Saari (toinen vas.) ja opiskelijat Viljami Murtomäki (vas.), Marko Hakanpää ja Jani Lautamäki opettavat LD-90:lle reittiä Prisman käytävillä.

Projektitutkija ja projektin ohjaaja Santeri Saari (toinen vas.) ja opiskelijat Viljami Murtomäki (vas.), Marko Hakanpää ja Jani Lautamäki opettavat LD-90:lle reittiä Prisman käytävillä.

Opiskelijat ohjelmoivat Omron LD-90 -mobiilirobotin työskentelemään Prisma Mikkolassa koripalvelurobottina. Robotin tehtävä oli jakaa ja kerätä koreja Mikkolassa tiistaina 13.10. ja keskiviikkona 14.10.

Kun yhteistyötä Satakunnan Osuuskaupan ja SAMKin Robotiikka Akatemian Omron-robotin kanssa käynnistettiin, olivat opiskelijat jo valmiiksi pohtineet minkälaisiin töihin robotti soveltuisi.

– Ostoskorien kuljetus ja tarjoaminen valikoitui lopulliseksi valinnaksi, koska se sopi hyvin Prisma Mikkolaan ja sillä tavoin robotti saisi myös otettua asiakkaisiin kontaktia. Tavoitteena oli ohjelmoinnin onnistumisen lisäksi ilahduttaa ja yllättää asiakkaita, markkinoinnin asiantuntija Maria Nurmi Satakunnan Osuuskaupalta kertoo.

Asiakaspalvelutyö vaati mobiilirobotilta paljon

Koripalvelurobotin tehtävää varten LD-90:lle opetettiin reitti Prisma Mikkolan sisäänkäynniltä pikakassoille. Reittiä robotti tarvitsi uusien korien saamiseen. Opiskelijat lisäsivät sille myös muutaman repliikin asiakkaille sanottavaksi.

– Robotti on ohjelmoitu niin että se huomaa, kun korit on viety sen päältä. Silloin se lähtee itsenäisesti hakemaan uusia pikakassojen luota, Hakanpää kertoo.

Mobiilirobotti tunnistaa korien loppumisen siihen asennetun valokennoanturin avulla. Pikakassoilla se tarvitsee vielä apua. Kassalla olevan työntekijän tarvitsee painaa nappulaa, kun robotilla on tarpeeksi koreja.

– Opimme tässä samalla itse robotin toimintaa. Meidän piti esimerkiksi keksiä, miten saamme asennettua valokennoanturin robottiin ja miten kassalla olisi helpoin lähettää täysi robotti takaisin sisäänkäynnille, Lautamäki lisää.

Projektityöt ovat monipuolinen oppimisympäristö

Koripalvelurobottiprojekti oli osa SAMKin Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyötä. Projektityöskentely tuo monipuolisuutta oppimiseen. Oikean asiakkaan kanssa pelkästään robotiikan ja automaation tuntemus ei riitä vaan opiskelijat ovat päässeet harjoittamaan myös viestintä- ja yhteistyötaitojaan.

– Tässä projektissa on tarvinnut miettiä asiakaskokemuksia. Miten voimme tuottaa parhaan mahdollisen tuotteen asiakkaallemme (Prisma Mikkola) ja miten se tavoittaa Prisman asiakkaat, Hakanpää kertoo.

Omron LD-90:n piti toimia koripalvelurobottina jo keväällä, muuta koronatilanteen takia robotin kaupantyön harjoittelu siirtyi syksylle.

– Viestintä Prisman kanssa on ollut helppoa. Keskustelu on ollut avointa ja olemme pystyneet yhdessä ideoimaan, miten palvelisimme parhaiten Prisman asiakkaita, Murtomäki sanoo.

– Projekti sujui hyvin ja aikataulussa pysyttiin sovitusti, vaikka mobiilirobotin vierailu siirrettiinkin keväältä syksylle, Nurmi vahvistaa.

Yhteistyöprojektissa opiskelijat ovat oppineet lisää robotiikasta, automaatiosta ja viestinnästä asiakasyrityksen kautta. Nyt he kuitenkin odottavat Prisman asiakkaiden reaktiota robottiin.

– Toivomme, että mobiilirobottimme tuo asiakkaille hyvää mieltä ja piristyksen kauppareissulle, Murtomäki sanoo.

Projekti oli tervetullut lisä kaupan arkeen

Opiskelijoiden toive toteutui. Koripalvelurobotti otettiin positiivisesti ja kiinnostuneesti vastaan, niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin taholta. Sen harjoittelujaksoon oltiin tyytyväisiä ja robotti onnistui yllättämään asiakkaansa.

– Robotti toimi suunnitelmien mukaan ja ilahdutti sekä yllätti asiakkaita sekä sai hymyn monen asiakkaan kasvoille, Nurmi summaa LD-90:n työstä.

Tutustu sähkö- ja automaatiotekniikan koulutukseen

Jaa tämä sivu

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Silja-Sofia Ilvonen on ottanut verikokeen.

Hoitotyön harjoitteluista saa monipuolisia kokemuksia

Silja-Sofia Ilvonen opiskelee hoitotyön tutkinto-ohjelmassa toista vuotta ja valmistuu sairaanhoitajaksi. Silja-Sofia on kotoisin Porista ja hän halusi jäädä vielä kotikaupunkiinsa asumaan, joten SAMK valintana oli helppo.