YAMK-opinnäyte: Voimajohtojen suunnittelu ei ole salatiedettä

SAMKin ylempi AMK-tutkinnon opiskelija Markus Laakeristo avasi opinnäytetyössään Empower PN Oy:lle voimajohtojen rakentamisvaiheen suunnittelun sisältöä ja kuvasi rakennesuunnittelun vaiheet prosessin muodossa.

Voimajohtoja yläilmoista kuvattuna
DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

SAMKin ylempi AMK-tutkinnon opiskelija Markus Laakeristo avasi Empower PN Oy:lle voimajohtojen rakentamisvaiheen suunnittelun sisältöä ja kuvasi rakennesuunnittelun vaiheet prosessin muodossa. Työssä laadittiin yhtiön liiketoimintayksikön käyttöön rakennesuunnittelun prosessikaavio ja jalkautettiin työtapoja suunnittelun johtamiseen ja hallintaan sekä suunnittelun laadun parantamiseen.

Voimajohtojen suunnittelua ohjaavat muun muassa alakohtaiset standardit, ohjeet ja käytännöt sekä sähkömarkkinalaki. Voimajohtohanke on monivaiheinen prosessi, joka jakautuu suunnittelun näkökulmasta karkeasti esi- ja yleissuunnitteluvaiheisiin sekä rakentamisvaiheen toteutussuunnitteluun. Voimajohtojen suunnittelua ei käsitellä kattavasti oppilaitoksissa eikä käytännön suunnitteluun ole helposti löydettävissä suomenkielisiä oppaita, joten Suomessa voimajohtoihin liittyvä suunnittelu saattaa vaikuttaa joskus jopa salatieteeltä.

Työn tarkoituksena olikin avata yhtiön voimajohtoliiketoimintaan liittyville sidosryhmille ja suunnitteluyksikölle voimajohdon rakentamisvaiheen suunnittelun sisältöä ja laajuutta. Tarkoituksena oli parantaa organisaation ymmärrystä suunnittelun eri vaiheista ja jakaa tietoa eri vaiheiden merkityksestä sekä riippuvuussuhteista. Työssä laadittua prosessikaaviota voidaan jatkossa käyttää myös yrityksen sisäisenä perehdytysmateriaalina ja suunnittelun ohjaamisen työkaluna.

Työssä perehdyttiin Suomen sähköverkkojärjestelmään ja voimajohtohankkeen eri vaiheisiin sekä prosessien kuvaamiseen ja kaavioiden laatimiseen. Työn tuloksina laadittiin rakennesuunnittelun prosessikaavio, jota täydennettiin teemahaastatteluiden ja kehitysseminaarin perusteella selvitetyillä, suunnittelun laatua parantavilla kehitystoimenpiteillä.

Kehitystoimenpiteinä suunnitteluun jalkautettiin tarkasti määritellyt aikataulu- ja resurssikatselmukset, ohjatut suunnittelukatselmukset sekä työn osittaminen. Lisäksi työssä laadittiin dokumenttipohjat voimajohdon rakennesuunnittelun työn osituksesta ja dokumenttien hallintaohjeesta.

Markus Laakeriston työ on tutustuttavissa SAMKin kirjastossa.

Lisätiedot:
Markus Laakeristo
040 641 7306
markus.laakeristo@empower.fi

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.