SAMKista valmistui ensimmäinen YAMK-portfolio-opinnäytetyö

Johtamisen ja palveluliiketoiminnan YAMK-tutkinto-ohjelmasta valmistunut portfolio-opinnäytetyö on lajissaan ensimmäinen. Siinä luotiin työelämän laadun kehittämismalli, joka sai nimekseen Mitattavia tuloksia yhteistyöllä ja ennakoiden työn arjessa.

Valkopuitteinen ikkuna, jossa on aforismi.

Portfolio-opinnäytetyö painottaa tutkivaa ja kehittävää työotetta, kiinnostusta valittuun aiheeseen, tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta, kokonaisuuksien hallintaa sekä kykyä innostua pitkäjänteiseen työskentelyyn. Vaatimukset vastaavat perinteistä projekti- tai tutkimusraporttityyppistä opinnäytetyötä, johon kuuluvat vahva teoreettinen tietopohja, tutkimusmetodinen lähestymistapa ja johtopäätökset sekä loogisesti etenevä, oikeaoppinen raportointi näyttöineen. Myös arviointikriteerit ovat samat kuin muissa opinnäytetyötyypeissä.

– Nyt valmistunut opinnäytetyö on malliesimerkki opintojaksotuotosten optimaalisesta hyödyntämisestä. Siinä käytettiin peräti seitsemää opintojaksotuotosta, joista muodostettiin ehyt kokonaisuus, kertoo pilotoinnista vastannut yliopettaja Anne Pohjus.

– Suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän opinnäytetyömuotoon. Siinä aihetta pääsee tutkimaan eri näkökulmista. Etenkin työn ohessa opiskeleville se on aikatehokas tapa, joka lisää opintojaksotuotosten merkitystä ja edistää opinnäytetyön etenemistä heti opintojen alusta alkaen, toteaa opinnäytetyön tekijä Kirsi Sainio-Lehtimäki.

Kehittämismallin fokuksessa työelämän laatu

Työelämän laatu tarkoittaa työhyvinvoinnin ja työyhteisön toiminnan laadun yhteisvaikutusta, jossa korostuvat työn organisointi ja osallistumismahdollisuuksia tarjoava johtamistapa. Se sisältää perinteisen työhyvinvoinnin ja siihen kuuluvan työn sujuvuuden. Työhyvinvoinnin ja työelämän laadun kehittäminen on tarpeellista, koska yksilötasolla alhainen työhyvinvointi ja heikko työelämän laatu aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja taloudellisia menetyksiä. Organisaatio- ja yhteiskuntatasolla menetykset konkretisoituvat esimerkiksi kasvavina sairauskustannuksina ja hukattuna tulospotentiaalina.

Kehittämismalli konkretisoi, mitä työhyvinvointi on, miten sitä johdetaan, mitä työelämän laatu on, miksi sitä kannattaa kehittää, miten sitä johdetaan tiedolla ja ennakoiden sekä miten työelämän laatu voidaan ottaa osaksi käytännön työtä eli tehdä näkyviksi työn arjessa. Se esittelee ratkaisuja ja mittarityökaluja työelämän laadun kehittämiselle sekä sitä tukevalle johtamiselle ja tiedolla johtamiselle, jotta kehittämismallilla on yhteys organisaation tuloksen parantamiseen.

– Tarve mallintaa työhyvinvoinnin ja työelämän laadun laajaa kokonaisuutta konkreettiseen muotoon sekä löytää ratkaisuja niiden kehittämiselle heräsi suorittaessani työhyvinvointipäällikön koulutusohjelmaa Johtamistaidon opistossa. Tarpeeseen oli luontevaa vastata juuri portfoliomuotoisella YAMK-opinnäytetyöllä, taustoittaa Sainio-Lehtimäki.

– Kehittämismalli on räätälöitävissä kullekin kiinnostuneelle organisaatiolle. Osallistun mielelläni sen pohjalta käynnistettävään kehittämistoimintaan, Sainio-Lehtimäki vinkkaa.

Lisätiedot

Anne Pohjus, yliopettaja, SAMK, 044 710 3620, anne.pohjus@samk.fi

Kirsi Sainio-Lehtimäki, opinnäytetyön tekijä, 044 7373 373, kirsi.sainiolehtimaki@gmail.com

Tutustu opinnäytetyöhön Kirsi Sainio-Lehtimäki, selfie

Opinnäytetyön tekijä

Kirsi Sainio-Lehtimäki, tradenomi (YAMK), johtaminen, jolla on noin 25 vuoden työkokemus haasteellisista markkinoinnin, viestinnän, asiakaspalvelun ja tapahtumatuotannon sekä kehittämis- ja projektityön tehtävistä. ”Opinnäytetyön aihe on minulle tärkeä, koska työuupumus ja siitä toipuminen johdattivat minut kasvupolkuni käännekohtaan 2019. Tuon kokemuksen rikastamana olen jopa aikaisempaa kypsempi vaativiin työtehtäviin. Tulevaisuudessa haluan suunnata osaamis- ja kokemuspääomani työhyvinvointia, työelämän laatua ja johtamista sekä organisaation henkilöstötuottavuutta, kilpailukykyä ja tulosta edistäviin ja kehittäviin tehtäviin.”

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.